Sunday, July 21, 2013

.Manisan Sweet-Sweet.

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama tak bukak blog mula la tersipu-sipu malu bila jengah blog sendiri. Muehehe. Sibuk dengan kekangan hidup katanye. Err ni pun singgah sekejap je nak updet laju-laju. Dah lama sangat entry berkepam kat draft tu ha. Sebelum draft entry-entry tu terkeluar masuk kat draft entry blog orang lain, boleh camtu? Ekeke baiklah kiranya aku up 1 entry cover semua. 

Seminggu sebelum puasa aku macam rajin membaking. Err tak la semua bake pun tapi tekak gedik nak makan benda manis suwit-suwit camtu. Tapi bukan la gula-gula kapas, lolipop ape tu semua. Dia macam sejenis kuih takpun kek. Err paham ke idak?

First of all, aku buat kuih raya. Yang ni bukan tekak teringin, tapi keinginan yang tinggi nak dapat duit poket lebih untuk raye. Hikhik. Yang ni perkongsian bisnes dengan ibu aku. Macam-macam jenis kuih kitorang buat actually, tapi yang paling top ha ni dia Tat Kenari yang pernah aku gembar-gemburkan suatu ketika dulu. Untuk musim perayaan kali ni tak seperti kebiasaan yang cuma ada Tat Kenari Nenas tapi kali ini turut ada Tat Kenari Blueberry dan Stawberry. Pheww.

Amacam jatuh hati tak dengan Tat Kenari iollss? Hehe. Buat awal sebelum puasa bukan untuk sample tapi dah ada orang yang order awal sebelum puasa. Alhamdulillah.

Aku jugak sesambil buat pavlova untuk diri sendiri, ada jugak kawan aku yang order. So memang ngam sangat aku pun teringin nak makan aku buat sekaligus untuk kawan aku. So 2 box untuk kawan aku, seketul besar untuk aku sekeluarga dan seketul sedang untuk jiran sebelah. Blurpp pehh dia punya sedap rase-rase marshmallow, cream yang fresh cukup kental n buah-buahan yang segar-segar uollss. mmm dap dap!

Err kebetulan ada buah kiwi balance buat pavlova, aku potong nipis lepastu cucuk dengan batang aiskrim kebetulan dulu-dulu kan aku rajin DIY ada balance tu aku cucuk la kat kiwi aku ala-ala eskrim. Kehkeh. Lepastu aku cairkan coklat aku celup kiwi lepastu tabur badam cincang. Walawehh rupa dia superbb ahh. Haha. Sekali bila rasaaa, ahh tobat lepasni aku tak buat lagi. Nak tahu? Try la buat dulu. Hahaha.

Kalau uolls perasan minggu sebelum puasa aku banyak jumpe orang updet buat cheesecake biskut. Macam-macam versi aku tengok. Aku pun same lah teringin jugak baq hangg. Kenal pasti barang-barangnye then pergi beli. Buat nye senang betul lah. Putar-putar, susun-susun, lapis-lapis masuk peti ais. Siapp. Lepastu promot bagi jiran tetangga. Kahkah siap dapat order untuk raye lagi. Sempat lagi updet masuk kat fb haritu bertubi-tubi orang inbox tanye resepi. Dengan incik beliau sekali suruh aku inbox resepi. Gedikss sangat tau.

Ha yang ni tak sempat mengidam. Seminggu puasa macam tu dalam pukul 3,4 petang tibe-tibe boleh teringin sangat-sangat nak makan kek. Kek ape? Kek ape-ape jela. Haha aku sendiri tak tahu nak makan kek ape. Aku bukak buku resepi terserempak dengan kek belang-belang merah, purple, biru. Sedap sungguh rupa nye. Eh apelagi terus keluarkan tepung, butter, telur  semua pukul-pukul asingkan 3 bahagian, bakar selapis-selapis. Dah siap bakar tiap lapis, letak whipping cream. Whipping cream balance buat pavlova haritu. Kehkehkeh. Siap dapat sapu luar kek lagi. Fuiyooo. Bila potong santekkk. Punn siap bagi jiran tetangga masuk fb orang mintak resepi lagi. Padahal ni resepi bedal je janji jadi kek. Ekekeke.

Sekarang aku tengah sibuk buat tempahan kuih raya. Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan. So aim aku dalam masa terdekat ni nak homemade birthday kek adik bongsu aku. Boleh pulak birthday dia jatuh pada Hari Raya Pertama. Syok laaaa.




*nak wish awal-awal Selamat Hari Raya dulu boleh? Hihi :p




Thursday, May 16, 2013

Si Pengapit Terjun


Assalamualaikum..

Straight to the point Ahad haritu iolls jagi pengapit. Pengapit terjunnn. Haa jangan ingat ada bidan terjun je pengapit terjun pun ada tahu? Ha aku la tu 2,3 hari sebelum majlis disunting jadi pengapit dan-dan je setuju janji si pengantin seponser sepersalinan baju. Ekeke. Tugas jadi pengapit bermula Sabtu malam untuk malam berinai. Aku dah lah tak pernah mengapit malam berinai main belasah je. Pengantin ikut timing aku bila nak keluar dari bilik, bila nak gerak jalan sama-sama dengan pengantin lelaki ke pelamin. Macam mana nak itu macam mana nak ini, mak andam lepas mekap entah kemana hilang sudahnye malam berinai ikut aci dan aku je. Hahaha. Tapi Alhamdulillah malam berinai berjalan dengan lancar. Syabas untuk diri sendiri sebagai pengapit sebab dapat mengawal pergerakan majlis malam tu. Cecewahhh haha.

Habis malam berinai pukul 11 malam si pengantin bagi aku baju pink pink uolss untuk pakai esok masa majlis bersanding. Nasib baik lah baju ngam-ngam dengan aku cuma kain labuh lipat 2 kali sampai tebal pinggang aku. Hahaha belasahh je kata pengapit terjunnn. Alang-alang title pengapit terjun so main belasah je pakai tudung ibu aku. Haa asalkan pink bedal jee. Tudung pun pin je kat leher lepastu selempang kanan kiri bahu. Siappp! Nampak sangat dah takde perasaan naik pelamin sembrono je aku asal boleh. Ohh lupa ni pengantin ke-4 aku apit patut la patut la. -__-' Err tetiba terus terngiang-ngiang ayat Dayah, orang-orang tua cakap tak elok jadi pengapit lebih dari 3x. Errr semoga Tuhan permudahkan jalan aku sebab niat aku baikk tolong orang jadi pengapit. (cc ; incik beliau :p)

Oii Nana mohon stop membebel boleh? Haha. Tengok gambar nak tak kawan-kawan? Kihkih

Amboii seriussss nyeee kakak pengapit. Hahaha

Eksyen je tu kipas-kipas padahal kipas kat atas kepala laju pusingggg. Haaa.

Si pengapit memang fokus kalau nampak kamera ye. Haha

Juga fokus kalau nampak sudu garpu depan mata. Memang sungguh-sungguh aku kokang ikan siakap sweet sour walaupun makan dengan nasi minyak. Kehkeh pun bolehh.


Syok pulak aku tengok pink pink ni warna kegemaran aku dulu-dulu. Sekarang propa je suka pink konon kau Nana. Haha puii. Tengah berkira-kira ni aku kawin nanti nak warna pink ke tak ekkk. Blerghhh. Ehh lupa btw Selamat Pengantin Baru Fer dan Hafiz. Semoga bahagia dunia akhirat berkekalan hingga ke akhirnya. Aminnn. Terima kasih bagi aku merasa naik pelamin warna kegemaran aku kononye. Hikhik




* siapa nak jadi pengantin ke-5 mahu aku apit lai laii laiiii. Servis tiptop siap dapat tips lagi cara-cara naik pelamin. Bhahaha




Thursday, May 9, 2013

Undangan ke Majlis Perkahwinan

Assalamualaikum..

Tengok sidebar April ada 1 entry jeeee? Prestasi berblogging turun menjunam ke angka 0 (sifar). Sedih tengok pencapaian diri sendiri. Maaf dah lama tak menaip ayat memang auta sikit. Kehkehkeh.  Oh ini sekali pakej dengan tajuk pun aku auta jugak. Bukan nak cerita aku mengundang awak-awak dan awak ke majlis perkahwinan aku, ini nak cerita aku diundang ke majlis perkahwinan kawan aku.


Si bakal pengantin hanyalah kenalan masa zaman sekolah. Kenalan zaman sekolah dan tak sebaya pulak tu. Si pengantin sebaya dengan kakak sepupu aku. Dulu masa zaman sekolah kawan-kawan sepupu aku pun kira kawan-kawan aku jugak. Aku kan kepochi semua orang aku nak kawan. Haa. Dan aku pun dah lama kot tak pernah terserempak si bakal pengantin, ramah-ramah pun kat facebook je walaupun rumah kitorang seberang jalan je tapi serius aku tak pernah terserempak dia. Sabtu lepas si bakal pengantin pm kat facebook jemput aku ke majlis perkahwinan dia dan memandangkan rumah macam dekat dan kad jemputan dia pun dah sampai rumah aku, aku memang dah plan nak pegi majlis nye nanti 12 Mei ni.Dannn nak dijadikan cerita, ehemmmm..


Haaaa nampak ? Aku bukan diundang sebagai tetamu je malah diundang jadi pengapit pulakk !  Ni semalam ye hari Rabu, majlis nye Ahad ni. Ahh ahh tak keruan aku pikir mane nak cari baju pink pulak hey walaupun blog ni bajet macam tuan blog pinky gurlish gurlish tapi sebenarnye nan hadoo ye. Sekarang yang tinggal warna pink dalam koleksi aku hanya sebatang berus gigi je. Hahaha. Bukan pengapit hari bersanding je tapi malam berinai sekali. Hey aku tak nebes nak jadi pengapit almaklumla sebelum ni dah 3 pengantin aku apit dan sebelum ni dah 4 kali aku naik pelamin sebagai pengapit. Adakah sebab aku dah biasa jadi pengapit membuatkan aku insan terpilih? Ecewahh. Setelah berkira-kira dari pelbagai sudut aku setuju nak jadi pengapit sebab last aku naik pelamin jadi pengapit sepupu aku Mei tahun lepas. Genap setahun ayuh jadi pengapit lagiii. Yihaaa. Terima kasih Fer sebab nak taja baju pengapit wane pink. Kikiki :)





*mohon jerawat dan kuncu-kuncunye tak menyerang aku 2,3 hari ni. Hoi pengapit pun harus berseri-seri tanpa sebarang cela. Dupdapdupdap.




.Manisan Sweet-Sweet.

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama tak bukak blog mula la tersipu-sipu malu bila jengah blog sendiri. Muehehe. Sibuk dengan kekangan hidup katanye. Err ni pun singgah sekejap je nak updet laju-laju. Dah lama sangat entry berkepam kat draft tu ha. Sebelum draft entry-entry tu terkeluar masuk kat draft entry blog orang lain, boleh camtu? Ekeke baiklah kiranya aku up 1 entry cover semua. 

Seminggu sebelum puasa aku macam rajin membaking. Err tak la semua bake pun tapi tekak gedik nak makan benda manis suwit-suwit camtu. Tapi bukan la gula-gula kapas, lolipop ape tu semua. Dia macam sejenis kuih takpun kek. Err paham ke idak?

First of all, aku buat kuih raya. Yang ni bukan tekak teringin, tapi keinginan yang tinggi nak dapat duit poket lebih untuk raye. Hikhik. Yang ni perkongsian bisnes dengan ibu aku. Macam-macam jenis kuih kitorang buat actually, tapi yang paling top ha ni dia Tat Kenari yang pernah aku gembar-gemburkan suatu ketika dulu. Untuk musim perayaan kali ni tak seperti kebiasaan yang cuma ada Tat Kenari Nenas tapi kali ini turut ada Tat Kenari Blueberry dan Stawberry. Pheww.

Amacam jatuh hati tak dengan Tat Kenari iollss? Hehe. Buat awal sebelum puasa bukan untuk sample tapi dah ada orang yang order awal sebelum puasa. Alhamdulillah.

Aku jugak sesambil buat pavlova untuk diri sendiri, ada jugak kawan aku yang order. So memang ngam sangat aku pun teringin nak makan aku buat sekaligus untuk kawan aku. So 2 box untuk kawan aku, seketul besar untuk aku sekeluarga dan seketul sedang untuk jiran sebelah. Blurpp pehh dia punya sedap rase-rase marshmallow, cream yang fresh cukup kental n buah-buahan yang segar-segar uollss. mmm dap dap!

Err kebetulan ada buah kiwi balance buat pavlova, aku potong nipis lepastu cucuk dengan batang aiskrim kebetulan dulu-dulu kan aku rajin DIY ada balance tu aku cucuk la kat kiwi aku ala-ala eskrim. Kehkeh. Lepastu aku cairkan coklat aku celup kiwi lepastu tabur badam cincang. Walawehh rupa dia superbb ahh. Haha. Sekali bila rasaaa, ahh tobat lepasni aku tak buat lagi. Nak tahu? Try la buat dulu. Hahaha.

Kalau uolls perasan minggu sebelum puasa aku banyak jumpe orang updet buat cheesecake biskut. Macam-macam versi aku tengok. Aku pun same lah teringin jugak baq hangg. Kenal pasti barang-barangnye then pergi beli. Buat nye senang betul lah. Putar-putar, susun-susun, lapis-lapis masuk peti ais. Siapp. Lepastu promot bagi jiran tetangga. Kahkah siap dapat order untuk raye lagi. Sempat lagi updet masuk kat fb haritu bertubi-tubi orang inbox tanye resepi. Dengan incik beliau sekali suruh aku inbox resepi. Gedikss sangat tau.

Ha yang ni tak sempat mengidam. Seminggu puasa macam tu dalam pukul 3,4 petang tibe-tibe boleh teringin sangat-sangat nak makan kek. Kek ape? Kek ape-ape jela. Haha aku sendiri tak tahu nak makan kek ape. Aku bukak buku resepi terserempak dengan kek belang-belang merah, purple, biru. Sedap sungguh rupa nye. Eh apelagi terus keluarkan tepung, butter, telur  semua pukul-pukul asingkan 3 bahagian, bakar selapis-selapis. Dah siap bakar tiap lapis, letak whipping cream. Whipping cream balance buat pavlova haritu. Kehkehkeh. Siap dapat sapu luar kek lagi. Fuiyooo. Bila potong santekkk. Punn siap bagi jiran tetangga masuk fb orang mintak resepi lagi. Padahal ni resepi bedal je janji jadi kek. Ekekeke.

Sekarang aku tengah sibuk buat tempahan kuih raya. Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan. So aim aku dalam masa terdekat ni nak homemade birthday kek adik bongsu aku. Boleh pulak birthday dia jatuh pada Hari Raya Pertama. Syok laaaa.




*nak wish awal-awal Selamat Hari Raya dulu boleh? Hihi :p




Si Pengapit Terjun


Assalamualaikum..

Straight to the point Ahad haritu iolls jagi pengapit. Pengapit terjunnn. Haa jangan ingat ada bidan terjun je pengapit terjun pun ada tahu? Ha aku la tu 2,3 hari sebelum majlis disunting jadi pengapit dan-dan je setuju janji si pengantin seponser sepersalinan baju. Ekeke. Tugas jadi pengapit bermula Sabtu malam untuk malam berinai. Aku dah lah tak pernah mengapit malam berinai main belasah je. Pengantin ikut timing aku bila nak keluar dari bilik, bila nak gerak jalan sama-sama dengan pengantin lelaki ke pelamin. Macam mana nak itu macam mana nak ini, mak andam lepas mekap entah kemana hilang sudahnye malam berinai ikut aci dan aku je. Hahaha. Tapi Alhamdulillah malam berinai berjalan dengan lancar. Syabas untuk diri sendiri sebagai pengapit sebab dapat mengawal pergerakan majlis malam tu. Cecewahhh haha.

Habis malam berinai pukul 11 malam si pengantin bagi aku baju pink pink uolss untuk pakai esok masa majlis bersanding. Nasib baik lah baju ngam-ngam dengan aku cuma kain labuh lipat 2 kali sampai tebal pinggang aku. Hahaha belasahh je kata pengapit terjunnn. Alang-alang title pengapit terjun so main belasah je pakai tudung ibu aku. Haa asalkan pink bedal jee. Tudung pun pin je kat leher lepastu selempang kanan kiri bahu. Siappp! Nampak sangat dah takde perasaan naik pelamin sembrono je aku asal boleh. Ohh lupa ni pengantin ke-4 aku apit patut la patut la. -__-' Err tetiba terus terngiang-ngiang ayat Dayah, orang-orang tua cakap tak elok jadi pengapit lebih dari 3x. Errr semoga Tuhan permudahkan jalan aku sebab niat aku baikk tolong orang jadi pengapit. (cc ; incik beliau :p)

Oii Nana mohon stop membebel boleh? Haha. Tengok gambar nak tak kawan-kawan? Kihkih

Amboii seriussss nyeee kakak pengapit. Hahaha

Eksyen je tu kipas-kipas padahal kipas kat atas kepala laju pusingggg. Haaa.

Si pengapit memang fokus kalau nampak kamera ye. Haha

Juga fokus kalau nampak sudu garpu depan mata. Memang sungguh-sungguh aku kokang ikan siakap sweet sour walaupun makan dengan nasi minyak. Kehkeh pun bolehh.


Syok pulak aku tengok pink pink ni warna kegemaran aku dulu-dulu. Sekarang propa je suka pink konon kau Nana. Haha puii. Tengah berkira-kira ni aku kawin nanti nak warna pink ke tak ekkk. Blerghhh. Ehh lupa btw Selamat Pengantin Baru Fer dan Hafiz. Semoga bahagia dunia akhirat berkekalan hingga ke akhirnya. Aminnn. Terima kasih bagi aku merasa naik pelamin warna kegemaran aku kononye. Hikhik




* siapa nak jadi pengantin ke-5 mahu aku apit lai laii laiiii. Servis tiptop siap dapat tips lagi cara-cara naik pelamin. Bhahaha




Undangan ke Majlis Perkahwinan

Assalamualaikum..

Tengok sidebar April ada 1 entry jeeee? Prestasi berblogging turun menjunam ke angka 0 (sifar). Sedih tengok pencapaian diri sendiri. Maaf dah lama tak menaip ayat memang auta sikit. Kehkehkeh.  Oh ini sekali pakej dengan tajuk pun aku auta jugak. Bukan nak cerita aku mengundang awak-awak dan awak ke majlis perkahwinan aku, ini nak cerita aku diundang ke majlis perkahwinan kawan aku.


Si bakal pengantin hanyalah kenalan masa zaman sekolah. Kenalan zaman sekolah dan tak sebaya pulak tu. Si pengantin sebaya dengan kakak sepupu aku. Dulu masa zaman sekolah kawan-kawan sepupu aku pun kira kawan-kawan aku jugak. Aku kan kepochi semua orang aku nak kawan. Haa. Dan aku pun dah lama kot tak pernah terserempak si bakal pengantin, ramah-ramah pun kat facebook je walaupun rumah kitorang seberang jalan je tapi serius aku tak pernah terserempak dia. Sabtu lepas si bakal pengantin pm kat facebook jemput aku ke majlis perkahwinan dia dan memandangkan rumah macam dekat dan kad jemputan dia pun dah sampai rumah aku, aku memang dah plan nak pegi majlis nye nanti 12 Mei ni.Dannn nak dijadikan cerita, ehemmmm..


Haaaa nampak ? Aku bukan diundang sebagai tetamu je malah diundang jadi pengapit pulakk !  Ni semalam ye hari Rabu, majlis nye Ahad ni. Ahh ahh tak keruan aku pikir mane nak cari baju pink pulak hey walaupun blog ni bajet macam tuan blog pinky gurlish gurlish tapi sebenarnye nan hadoo ye. Sekarang yang tinggal warna pink dalam koleksi aku hanya sebatang berus gigi je. Hahaha. Bukan pengapit hari bersanding je tapi malam berinai sekali. Hey aku tak nebes nak jadi pengapit almaklumla sebelum ni dah 3 pengantin aku apit dan sebelum ni dah 4 kali aku naik pelamin sebagai pengapit. Adakah sebab aku dah biasa jadi pengapit membuatkan aku insan terpilih? Ecewahh. Setelah berkira-kira dari pelbagai sudut aku setuju nak jadi pengapit sebab last aku naik pelamin jadi pengapit sepupu aku Mei tahun lepas. Genap setahun ayuh jadi pengapit lagiii. Yihaaa. Terima kasih Fer sebab nak taja baju pengapit wane pink. Kikiki :)





*mohon jerawat dan kuncu-kuncunye tak menyerang aku 2,3 hari ni. Hoi pengapit pun harus berseri-seri tanpa sebarang cela. Dupdapdupdap.