Wednesday, August 25, 2010

.juadah hari raye.

oke bile bace je tajuk entry nih tau da kan yg saye nak cite sal juadah hari raya..owh tak tau la nape tetibe rindu nk makan juadah hari raya..yela kan mane la nk dapat ketupat,lemang time camnih..ketupat lemang segera ad la kot..owh tapi feel tu kurang la..

Saye dgn megah nye (upss kekeke jgn trase ati) brani myatakan bahawa saye sgt2 lah beruntung lahir dan dibesarkan di JOHOR or sebutan kami sebut sbg JOHO..I'm totally johorian oke..JOHO ni xla canggih cm KL tapi JOHO sgt la kaya dengan makanan tradisi..Owh sumpah sedap2..Sbb kt JOHO ni je ada 4 jenis keturunan melayu..Melayu pure(melayu yg sgt tulen xde campuran mane2 melayu), Melayu Jawa, Melayu Bugis n Melayu Banjar..

So tiap2 jenis Melayu ni ada la juadah spesel time hari raya..Juadah basic hari raya yg mesti sume negeri ada contoh nye, ketupat, lemang, rendang, ayam masak merah, sambal kacang,serunding..ni bese la kan gi mane2 pon leh dapat..Sebagai contoh saye sendiri, ayah melayu Jawa + ibu melayu tulen..So mari saye kenalkan ngn makanan tradisi org Jawa time hari raya..Balik kampung ni la hidangan tambahan yg WAJIB nenek sediakan selain juadah2 basic yg saye cite td..

.lepat pulut.

lepat pulut ni of cos la wat dari pulut..sedap wooo..
dibungkus dgn daun kelapa
trase lemak2 santan nye..sdp di makan begitu saje..


.ayam masak kicap.

ayam masak kicap ni pon adalah WAJIIB..
Even masak ayam masak merah ke,ayam masak kicap ni mesti ADA..


.sambal goreng jawa.

owhh ni sgt sedap..da lame saye tak makan..sambal goreng jawa..ramuan yg ada ialah kentang, tempe, tauhu, suhun..4 bnda nih wajib..masak letak kicap..org jawa mmg sgt suke ngn kacang soya..pe2 je yg ada kacang soya tu la kegemaran mcm TEMPE, TAUHU, KICAP..Tempe n tauhu da mcm jajan je bg saye kalau kt rumah..goreng tempe,goreng tauhu makan cicah sambal kicap..wahh sgt sedap!

.rempeyek.

kalau dtg braye rumah org jawa x sah kalau xde 'rempeyek kacang tanah'


.tumpi.

tumpi kacang dal


tumpi kacang hijau

oke makanan2 kat atas ni hanya makanan org jawa
belum lagi juadah org BUGIS, BANJAR n juadah wajib org JOHO cm kuah lodeh..
haishhh banyak lg tak cite nih
xpela tu masuk entry lain kali la ea
entry nih khas utk juadah org JAWA saje
owhhh juadah2 nih wat saye semakin rindu
dengan kampung halaman
beraya ngn sanak saudara
pakai baju raye
kumpul duet raye!!yeahh!

No comments:

.juadah hari raye.

oke bile bace je tajuk entry nih tau da kan yg saye nak cite sal juadah hari raya..owh tak tau la nape tetibe rindu nk makan juadah hari raya..yela kan mane la nk dapat ketupat,lemang time camnih..ketupat lemang segera ad la kot..owh tapi feel tu kurang la..

Saye dgn megah nye (upss kekeke jgn trase ati) brani myatakan bahawa saye sgt2 lah beruntung lahir dan dibesarkan di JOHOR or sebutan kami sebut sbg JOHO..I'm totally johorian oke..JOHO ni xla canggih cm KL tapi JOHO sgt la kaya dengan makanan tradisi..Owh sumpah sedap2..Sbb kt JOHO ni je ada 4 jenis keturunan melayu..Melayu pure(melayu yg sgt tulen xde campuran mane2 melayu), Melayu Jawa, Melayu Bugis n Melayu Banjar..

So tiap2 jenis Melayu ni ada la juadah spesel time hari raya..Juadah basic hari raya yg mesti sume negeri ada contoh nye, ketupat, lemang, rendang, ayam masak merah, sambal kacang,serunding..ni bese la kan gi mane2 pon leh dapat..Sebagai contoh saye sendiri, ayah melayu Jawa + ibu melayu tulen..So mari saye kenalkan ngn makanan tradisi org Jawa time hari raya..Balik kampung ni la hidangan tambahan yg WAJIB nenek sediakan selain juadah2 basic yg saye cite td..

.lepat pulut.

lepat pulut ni of cos la wat dari pulut..sedap wooo..
dibungkus dgn daun kelapa
trase lemak2 santan nye..sdp di makan begitu saje..


.ayam masak kicap.

ayam masak kicap ni pon adalah WAJIIB..
Even masak ayam masak merah ke,ayam masak kicap ni mesti ADA..


.sambal goreng jawa.

owhh ni sgt sedap..da lame saye tak makan..sambal goreng jawa..ramuan yg ada ialah kentang, tempe, tauhu, suhun..4 bnda nih wajib..masak letak kicap..org jawa mmg sgt suke ngn kacang soya..pe2 je yg ada kacang soya tu la kegemaran mcm TEMPE, TAUHU, KICAP..Tempe n tauhu da mcm jajan je bg saye kalau kt rumah..goreng tempe,goreng tauhu makan cicah sambal kicap..wahh sgt sedap!

.rempeyek.

kalau dtg braye rumah org jawa x sah kalau xde 'rempeyek kacang tanah'


.tumpi.

tumpi kacang dal


tumpi kacang hijau

oke makanan2 kat atas ni hanya makanan org jawa
belum lagi juadah org BUGIS, BANJAR n juadah wajib org JOHO cm kuah lodeh..
haishhh banyak lg tak cite nih
xpela tu masuk entry lain kali la ea
entry nih khas utk juadah org JAWA saje
owhhh juadah2 nih wat saye semakin rindu
dengan kampung halaman
beraya ngn sanak saudara
pakai baju raye
kumpul duet raye!!yeahh!

No comments: