Monday, March 28, 2011

.mari buat KARIPAP!.

salam..weekend cik nana di kampung halaman dan inilah mase nye untuk cik nana melantak makanan pebret cik nana yang ada kt UTM tapi tak sedap.

cik nana seperti sedia maklum, cik nana memang lah sangat CEREWET bab2 makan..kadang2 tu cerewet yang tak bleh BLAH. then bile dapat balik rumah cik nana buatlah karipap atau bahase JOHO nye 'EPOK-EPOK'. dah lame cik nana tak makan epok-epok yang sedap..wuuwuu. so here is EPOK-EPOK made by cik nana ;) cik nana buat epok-epok care tradisional. cik nana tak pakai lah acu ke mesin bagai tu ke.

pastikan da uli kulit awal2 dan juge da masak inti dan sejuk kan. kalau panas2 kang basi epok-epok tu.

then canai dan gelek2 lah tepung yang da uli tu. gelek dengan penggelek. gelek jangan tak gelek ;)

pastu bleh lah letak inti. jangan letak membuak2 karang takbleh tutup kang kulit yang dah digelek2 tadi.

dah letak inti sila lipat macam ni. senget pun takpe tak efek epok-epok pun. sila jangan risau.

dahtu bleh la di kelim kulit tu tadi menggunakan kaedah tradisional. kelim pakai tangan. kelim cantek2..tak cantek, buang!dan buat sampai cantek!

okeh cik nana dah siap kelim 1 epok-epok. so bleh teruskan utk epok-epok seterusnye.

cik nana dah siap kelim 12 keping epok-epok. mari menggoreng!

tarrraa! da siap goreng epok-epok cik nana..yeayy sedap pulak tu..hoho..bukan cik nana yang CEREWET je bleh makan, malah sesi keluarge pun bleh makan same.

kesimpulannye bile kite CEREWET2 makan kite akan cube buat ikut style tekak kite suke. dan kite akan belajar, belajar, belajar MASAK sampai SEDAP! terima kasih ibu sebab da turunkan macam2 resepi selain epok-epok ni.

akhir kate,
cik nana bertuah dilahirkan CEREWET ;)

No comments:

.mari buat KARIPAP!.

salam..weekend cik nana di kampung halaman dan inilah mase nye untuk cik nana melantak makanan pebret cik nana yang ada kt UTM tapi tak sedap.

cik nana seperti sedia maklum, cik nana memang lah sangat CEREWET bab2 makan..kadang2 tu cerewet yang tak bleh BLAH. then bile dapat balik rumah cik nana buatlah karipap atau bahase JOHO nye 'EPOK-EPOK'. dah lame cik nana tak makan epok-epok yang sedap..wuuwuu. so here is EPOK-EPOK made by cik nana ;) cik nana buat epok-epok care tradisional. cik nana tak pakai lah acu ke mesin bagai tu ke.

pastikan da uli kulit awal2 dan juge da masak inti dan sejuk kan. kalau panas2 kang basi epok-epok tu.

then canai dan gelek2 lah tepung yang da uli tu. gelek dengan penggelek. gelek jangan tak gelek ;)

pastu bleh lah letak inti. jangan letak membuak2 karang takbleh tutup kang kulit yang dah digelek2 tadi.

dah letak inti sila lipat macam ni. senget pun takpe tak efek epok-epok pun. sila jangan risau.

dahtu bleh la di kelim kulit tu tadi menggunakan kaedah tradisional. kelim pakai tangan. kelim cantek2..tak cantek, buang!dan buat sampai cantek!

okeh cik nana dah siap kelim 1 epok-epok. so bleh teruskan utk epok-epok seterusnye.

cik nana dah siap kelim 12 keping epok-epok. mari menggoreng!

tarrraa! da siap goreng epok-epok cik nana..yeayy sedap pulak tu..hoho..bukan cik nana yang CEREWET je bleh makan, malah sesi keluarge pun bleh makan same.

kesimpulannye bile kite CEREWET2 makan kite akan cube buat ikut style tekak kite suke. dan kite akan belajar, belajar, belajar MASAK sampai SEDAP! terima kasih ibu sebab da turunkan macam2 resepi selain epok-epok ni.

akhir kate,
cik nana bertuah dilahirkan CEREWET ;)

No comments: