Sunday, April 10, 2011

.resources design studio *PART I*

salam..skrang macam dah bsenang lenang cket sbb studio da di hujung tanduk ;)
disebabkan studio semester ni hampir menuju ke penghujung jalan, cik nana dengan riangnya nak flashback kehidupan untuk studio ni..ekceli ktorg student2 Landscape Architecture tiap semester ktorg akan menghadapi studio design yg berlainan.

1st year- semester 1 : Basic design studio
semester 2 : Basic design studio II
2nd year- semester 3 : Ecology design studio
semester 4 : Community design studio
3rd year- semester 5 : Urban design studio
semester 6 : Resources Planning design studio
4th year-semester 7: Topical design studio
semester 8 : Comprehensive design studio

so skrang cik nana dan kwn2 da semester 6 dan stage resources design studio..name pn studio dan kt cni ktorang akan design, design design dan design sampai muntah!hidup tak tentu arah..tido ke mane, makan ke mane..pendek kate memang tak sihat lah idup kau!hidup serabai, muke pucat lesi, eyebag begantung2 bawah mate, muke macam panda..wah giler scary! hahah..tapi kalau kau pandai plan jadual kau, taklah scary macam cik nana mention tu..hehebile masuk semester baru, then masuk lah jugak studio design yg baru dan lepas tu akan 'berlepas' la ktorg ke SITE utk stat PROJECT..so utk studio kali ni site ktorg hanyalah KOTA TINGGI,JOHO district..mule2 tak paham memang rase mcm harem cket sbb scale site yang sgt besar..besar punye..1st site visit bleh rujuk entry ni.tapi bile da hujung2 cmni final product pn da berjaya siapkan, baru kau rase seronok sbb rupe2 nye kau tak paham matlamat studio ni..haha booo boo cik nana..

then 2nd site visit ktorg berkampung selama 4 hari 3 mlm di Kota Tinggi untuk mengCOVER hampir seluruh muka bumi Kota Tinggi..setiap hari ktorg dipecah kpd grup kecik2 utk cover site yg berlainan..dan cik nana telah ke,

day 1 : pejabat daerah kota tinggi,bandar kota tinggi,kg kelantan


day 2 : Felda Bukit Waha dan Felda Bukit Ester


day 3 : Felda Sening dan Felda Adela


day 4 : family day (pantai desaru)bile 3 hari beturut ktorg jalan kaki jalan kaki smpai sakit kaki kt site, hari ke 4 ktorg dapatlah main2 pantai dan berfamily day ngan studiomate dan lecturer2..yeayy!
seyes kos cik nana mmg ktorg sangat rapat antara 1 ngn lain..rapat2 sampai beGADO pn ada, rapat2 sampai KAPEL pn ada!hoho macam2 pakej ada ;)

No comments:

.resources design studio *PART I*

salam..skrang macam dah bsenang lenang cket sbb studio da di hujung tanduk ;)
disebabkan studio semester ni hampir menuju ke penghujung jalan, cik nana dengan riangnya nak flashback kehidupan untuk studio ni..ekceli ktorg student2 Landscape Architecture tiap semester ktorg akan menghadapi studio design yg berlainan.

1st year- semester 1 : Basic design studio
semester 2 : Basic design studio II
2nd year- semester 3 : Ecology design studio
semester 4 : Community design studio
3rd year- semester 5 : Urban design studio
semester 6 : Resources Planning design studio
4th year-semester 7: Topical design studio
semester 8 : Comprehensive design studio

so skrang cik nana dan kwn2 da semester 6 dan stage resources design studio..name pn studio dan kt cni ktorang akan design, design design dan design sampai muntah!hidup tak tentu arah..tido ke mane, makan ke mane..pendek kate memang tak sihat lah idup kau!hidup serabai, muke pucat lesi, eyebag begantung2 bawah mate, muke macam panda..wah giler scary! hahah..tapi kalau kau pandai plan jadual kau, taklah scary macam cik nana mention tu..hehebile masuk semester baru, then masuk lah jugak studio design yg baru dan lepas tu akan 'berlepas' la ktorg ke SITE utk stat PROJECT..so utk studio kali ni site ktorg hanyalah KOTA TINGGI,JOHO district..mule2 tak paham memang rase mcm harem cket sbb scale site yang sgt besar..besar punye..1st site visit bleh rujuk entry ni.tapi bile da hujung2 cmni final product pn da berjaya siapkan, baru kau rase seronok sbb rupe2 nye kau tak paham matlamat studio ni..haha booo boo cik nana..

then 2nd site visit ktorg berkampung selama 4 hari 3 mlm di Kota Tinggi untuk mengCOVER hampir seluruh muka bumi Kota Tinggi..setiap hari ktorg dipecah kpd grup kecik2 utk cover site yg berlainan..dan cik nana telah ke,

day 1 : pejabat daerah kota tinggi,bandar kota tinggi,kg kelantan


day 2 : Felda Bukit Waha dan Felda Bukit Ester


day 3 : Felda Sening dan Felda Adela


day 4 : family day (pantai desaru)bile 3 hari beturut ktorg jalan kaki jalan kaki smpai sakit kaki kt site, hari ke 4 ktorg dapatlah main2 pantai dan berfamily day ngan studiomate dan lecturer2..yeayy!
seyes kos cik nana mmg ktorg sangat rapat antara 1 ngn lain..rapat2 sampai beGADO pn ada, rapat2 sampai KAPEL pn ada!hoho macam2 pakej ada ;)

No comments: