Tuesday, May 24, 2011

.nur kasih the movie.


salam..bukan tersentuh tapi tersentap tengok Nurkasih..hahaha..

semalam 1st day praktikal malam tu pegi tengok muvi Nurkasih lagak macam sebulan keje dapat gaji..giler! haha..pegi dengan geng2 praktikal kat JB ni..fahim, mus, fani..cerita yang sedih langsung tak tangkap feeling sebab si fahim asik buat onar..aku salotep mulut ko kang..hahaha

disini cik nana bkn la nak review cerita ni segala tapi sekadar nak berkongsi apa yang cik nana dan kawan-kawan cik nana tengok dari pandangan future landscape architect..alaa landscape architect je pon bukan nye angkasawan..dalam cite ni banyak menyentuh mata pandangan ktorang yang study landscape architecture..mungkin kalau orang2 lain tengok tau nak feeling bagai tapi lain pulak ktorang ni..tengok Nurkasih boleh gelak..kau paham tak?hahaha..

1. awal-awal cerita, scene Nur dan budak2 comel mia dan ilyas duduk kat tepi tali air kat sawah padi tu..memang cantek la kan kat tali air tu ada bunga-bunga kiambang yang kembang mekar tapi alih-alih ada pulak kat celah-celah tu bunga-bunga teratai plastik warna pink..nampok benor nipu nye..kalau iye pun nak nampak kan scene tu cantek tak perlu la bunga pink yang kembang-kembang tu segala buat merosakkan pandangan aje..mane tak nye mata ktorang ni kan dah dijamu selera dengan flora fauna alam sekitar segala. ;p mata ni dapat detect benda yang pelik..haha

2. scene antara Nur dan Adam yang dorang konon-konon melukis ala-ala pro kat sawah padi..sekali lagi nampak beno nipunye..berus kering kontang camtu kemain duk tonyoh-tonyoh kat lukisan tu..haha..berus kaler tu permainan ktorang je..so jangan memperkotak katikan berus kaler itu okay..

3. scene di Jordan..takde apa yang mampu ktorang ucapkan melainkan 'subhanallah'..sangat cantek dan sangat indah bukit-bukit batu itu..boleh proposed history and culture landscape nih..

4. scene Nur di bilik tempat dia membuat kerja..smart la bilik tu sebab banyak drawing bergulung-gulung-gulung..suke! drawing bergulung-gulung tu kan 'makanan' ktorang. ;p

5. scene Nur meronyok-ronyok kan kertas yang ada 'sketch up' drawing..haru nye..terbayang dah keje nanti design kena reject camtu la bos ronyok-ronyok kan design kau nanti cik nana..wahaha MATI~

TAPI overall cite ni banyak pengajaran nye..bleh pupuk semangat kekeluargaan, kecintaan, keagamaan dan kasih sayang dan cinta yang tiada galang gantinya..cinta Nur Amina & Adam Hassan..nak tau selebihnye kena tengok sendiri Nurkasih okey ;)



''perjalanan hidup masih jauh..''




sekian,


7 comments:

Vesella Letcheva said...

haha. ;D apa lah ketawa plak. xD tapi cita tu best. lwepas ni tgk cita indicious pulak k. best horror story ever. haha

cik nana said...

haha tu la pasal..membazir duet tiket je tgk gelak2..haha..wah cite horror tu y 'm'horrorkan' tu..erkkk glup!

aniswany said...

waaa siap jadik pengkritik lagi eh =D anis xsempat tgk la cita tu T__T sedey betol.haehh ^_-

cik nana said...

jadi pengkritik je xbleh nk jd pengarah..hehe..takpe jgn sdey lum seminggu lagi cte ni, nanti pegi tgk okey! ^_^v

cik aien a.k.a D.A said...

oi oi oi macik! ni kutuk2 menangisss mraung2 kabir klw bace tau. penat dy letak yg tipu2 bagai u..hargai cket pelease..kekeke..=)

cik nana said...

alah bukan dy yg letak pun..production krew yang buat..hahaha

Vesella Letcheva said...

hahaha. ;P tu best dear! ;DD

.nur kasih the movie.


salam..bukan tersentuh tapi tersentap tengok Nurkasih..hahaha..

semalam 1st day praktikal malam tu pegi tengok muvi Nurkasih lagak macam sebulan keje dapat gaji..giler! haha..pegi dengan geng2 praktikal kat JB ni..fahim, mus, fani..cerita yang sedih langsung tak tangkap feeling sebab si fahim asik buat onar..aku salotep mulut ko kang..hahaha

disini cik nana bkn la nak review cerita ni segala tapi sekadar nak berkongsi apa yang cik nana dan kawan-kawan cik nana tengok dari pandangan future landscape architect..alaa landscape architect je pon bukan nye angkasawan..dalam cite ni banyak menyentuh mata pandangan ktorang yang study landscape architecture..mungkin kalau orang2 lain tengok tau nak feeling bagai tapi lain pulak ktorang ni..tengok Nurkasih boleh gelak..kau paham tak?hahaha..

1. awal-awal cerita, scene Nur dan budak2 comel mia dan ilyas duduk kat tepi tali air kat sawah padi tu..memang cantek la kan kat tali air tu ada bunga-bunga kiambang yang kembang mekar tapi alih-alih ada pulak kat celah-celah tu bunga-bunga teratai plastik warna pink..nampok benor nipu nye..kalau iye pun nak nampak kan scene tu cantek tak perlu la bunga pink yang kembang-kembang tu segala buat merosakkan pandangan aje..mane tak nye mata ktorang ni kan dah dijamu selera dengan flora fauna alam sekitar segala. ;p mata ni dapat detect benda yang pelik..haha

2. scene antara Nur dan Adam yang dorang konon-konon melukis ala-ala pro kat sawah padi..sekali lagi nampak beno nipunye..berus kering kontang camtu kemain duk tonyoh-tonyoh kat lukisan tu..haha..berus kaler tu permainan ktorang je..so jangan memperkotak katikan berus kaler itu okay..

3. scene di Jordan..takde apa yang mampu ktorang ucapkan melainkan 'subhanallah'..sangat cantek dan sangat indah bukit-bukit batu itu..boleh proposed history and culture landscape nih..

4. scene Nur di bilik tempat dia membuat kerja..smart la bilik tu sebab banyak drawing bergulung-gulung-gulung..suke! drawing bergulung-gulung tu kan 'makanan' ktorang. ;p

5. scene Nur meronyok-ronyok kan kertas yang ada 'sketch up' drawing..haru nye..terbayang dah keje nanti design kena reject camtu la bos ronyok-ronyok kan design kau nanti cik nana..wahaha MATI~

TAPI overall cite ni banyak pengajaran nye..bleh pupuk semangat kekeluargaan, kecintaan, keagamaan dan kasih sayang dan cinta yang tiada galang gantinya..cinta Nur Amina & Adam Hassan..nak tau selebihnye kena tengok sendiri Nurkasih okey ;)



''perjalanan hidup masih jauh..''




sekian,


7 comments:

Vesella Letcheva said...

haha. ;D apa lah ketawa plak. xD tapi cita tu best. lwepas ni tgk cita indicious pulak k. best horror story ever. haha

cik nana said...

haha tu la pasal..membazir duet tiket je tgk gelak2..haha..wah cite horror tu y 'm'horrorkan' tu..erkkk glup!

aniswany said...

waaa siap jadik pengkritik lagi eh =D anis xsempat tgk la cita tu T__T sedey betol.haehh ^_-

cik nana said...

jadi pengkritik je xbleh nk jd pengarah..hehe..takpe jgn sdey lum seminggu lagi cte ni, nanti pegi tgk okey! ^_^v

cik aien a.k.a D.A said...

oi oi oi macik! ni kutuk2 menangisss mraung2 kabir klw bace tau. penat dy letak yg tipu2 bagai u..hargai cket pelease..kekeke..=)

cik nana said...

alah bukan dy yg letak pun..production krew yang buat..hahaha

Vesella Letcheva said...

hahaha. ;P tu best dear! ;DD