Monday, July 11, 2011

.kami bukan gardener@tukang kebun.

As'salam. mood petang-petang macam terhuyung hayang sebab bz kesana-kemari. maklumlah minggu akhir practical bz la konon-konon nye.


blaja tinggal lagi 2 semester sebelum menempuh dunia pekerjaan yang sbena-bena nye. yes semester depan dah final year! horayy, horray! tengok kekawan cik nana practical pun dah scary. O.T sampai malam tu boleh kire normal lagi dah kalau OT sampai subuh? sape nak jawab?


orang selalu cakap, takpe belaja susah-susah dulu nanti dah keje senang. haha tipu-tipu! kos cik nana ni blaja dah la 'studio life'. terperap kat studio lepas abis kelas, sampai petang, sambung ke malam, sambung ke subuh ! balik bilik pagi-pagi, mandi laju-laju, pergi studio semula, submission, presentation ! dah keje pun macam ni jugak lah gamak nye, melainkan keje nanti terus jadi bos bukak firm, anak buah ramai, anak buah lah yang buat keje. boleh,? baru keje dah jadi bos? hoho.


takpe pun sbenanye blaja susah-susah camni sebab dari blaja yang macam nilah cik nana blaja macam-macam. tapi yang macam sadis tu bile segelintir masyarakat yang memperkotak katikan dan kadang-kadang mempersendakan cik nana dan kawan-kawan.



SITUASI 1 :

A : kau masuk UTM amik kos ape?
cik nana : senibina lanskap.
A : ohh yang keje macam tukang kebun tu eh? tanam-tanam pokok tu eh?
cik nana : (#!?e*&?!!#@$!). kalau macam tu baik aku ikut bapak aku pergi mencangkul je !
A : sambil tersengeh mintak penampor.



SITUASI 2 :

B : sambung blaja amik ape?
cik nana : senibina lanskap.
B : hmm bolehlah..(sambil buat muke macam kau gud-gud je padahal nan hado !)
cik nana : .....................




SITUASI 3 :

C : kat u amik kos ape?
cik nana : senibina lanskap.
C : ohh yang nanti keje kat majlis daerah tu eh?
cik nana : banyak tempat lah boleh keje. bersepah ! (nada bengang)




SITUASI 4 :

cik nana : sambil tunjuk project yang dah design.
D : eh, kau belaja macam arkitek lah. bukan kau buat lanskap depan rumah je ke?
cik nana : =.='' (dlm hati, ikut kau la nak pk ape. malas nak cakap dah T.T)




SITUASI 5 :

lecturer kos lain : ohh u all kos ape?
cik nana & kawan-kawan : landscape architecture.
lecturer kos lain : owh gardener ! tukang kebun !
cik nana : ade jugak kang kena pelesing ngn aku org tua ni. grrr~



so masyarakat semua, kadang-kadang cik nana rase down, terhina pun ada bile sesetengah manusia yang memperkotak-katikan ape yang cik nana belajar. cik nana bukan mintak untuk dibanggai jauh sekali untuk disanjungi, tapi boleh tak ada sekelumit perasaan untuk menghargai?? uhh kemon, kemon.


ikut pandai la orang nak cakap ape sekalipun, yang penting dah ada satu perubahan yang boleh merubah persepsi masyarakat kita. ha cer bace, cer bace.






ILAM Corporate Members ( Chartered Landscape Architects ) can now use '' LAr.'' tittle in front of their name. For example : LAr. Nur Ilyana bte Mohd Zaini. (hehe try test kat name sendiri). Be proud to be a Landscape Architect just like the Dr.(doctor), Ir(Engineer), Ar(architect)



insyallah.
#banyak sangat onak duri yang da tempuh selama 3 tahun ni.




24 comments:

Lang Abdullah said...

apa2 pun kita yg tentukan masa depan dan hidup kita sendiri..usah pedulikan apa kata org..yg penting mereka2 akan terdiam bila kita hidangkan kejayaan depan mereka :)

jann sinuja said...

eh dah ade LAr. ke??? waaaa kalo camtu aku punye camneh LAr. Jann Sinuja..kekeke~~peduli hape org nak ckp..tu sume katak bwh tempurung..tak tau dunia lua..emo lak aku..kah3

cik nana said...

lang abdullah : yes pedulikan. tapi sebelum nk pedulikan tu geram berbakul-bakul. haha btw tengs ;)

cik nana said...

jann sinuja : yup2! kompom ! aku tengok kt website ILAM. ha dulu nak sgt kan? haha pakai la LAr. jann. ;p org2 tu bi-ol kan. arghhh benci aku.

**::CIKNUURUL::** said...

best ape kje yg lain dr lain,..org tanye,kje ape,.ckgu,..ohh,okay,bese je..tp kalo org tanye kje ape,Landscape Architect,..wahh,bangge kot,.bukan snang nk dpt kje yg cmtu,.hnye yg trplih je dpt rzeki Allah bg tu,.pape pon,pdulik ape org kate,kite buat ape yg kite suke dn ape yg kite nak,.kan? doktorku sayang,.hehe,.

Veronica Vesella Letcheva said...

haha,jahat nya orang yang ingat camtu. habis kalau takda arc lands,takkan cantik n maju negara ni. masih macam zaman purba. hihi. tak cantik permandangan. HIJAU kan lah. save earth. hihihi

cik nana said...

CN : hehe CN ni mmg bes lah. ayat memujuk mmg gempak habes lah. memang skrg da stgh jln pedulik la pe org nk ckp pun. sgt2 bersyukur dah. cett bukan doktor lah. haha ad pulak XD

cik nana said...

vee : ha kan? bkn penjahat je yg jahat tau. hehe. nasib ada eric yang boleh hijaukan Miri. ^^,

siti kektus said...

haha. sabar je la oorang macam tu. mungkin dorang tak tau yg sebenar2 nya. :p


kena panggil LAr cik nana la camni dah. hehe :)

cik nana said...

siti kektus : hehe LAr tu nanti dah keje. skrg belum keje. hihi

cik zureen said...

wahh.. aku pon bakal ade tittle LAr Zureen Zakaria la kan? haha... best2.. syuke n ye dah x de yg memperkotak-katikkan kite.. weee~~~

cik aien a.k.a D.A said...

oii i bangga ap ad kesyngn yg kreatip mcm u okeee!(haha cpt blnje puji mlmbung da ni!!)
alaa u skng mana laku lagi isu2 begini d klngn org terpeljar spt kt kahkahkahkah! depa bsing 2 psai depa xtepeljar..hahahaha

cik nana said...

cik zureen : haha bes kan? suke la ko kan. LAr Noor Zamzuriani. hehe tu pun nanti klu dah amik test kat ILAM baru dpt LAr. ;p klu tak mau kena hina je lanskap ni =.='

cik nana said...

cik aien : dah2 takmo puji i melambung2 tak tentu hala. i xde duit lagi takleh lah u nk ngepaw mahupn nak ngeteh. haha. hang p ckp kat depa yg ckp men sedap mulut ja tak pikiaq langsung ! haha ;p

Veronica Vesella Letcheva said...

Eric tolong hijaukan brunei je. hahahaha.

puterinuraqiliah said...

kadang-kadang org x faham bidang keje course yg kita ambil..
mcm sy r.. ambil physiotherapy. semua pkir urut2! haishhh..

cik nana said...

vee : haha tunggu la nanti eric pulang ke pangkal jalan. skrg biarlah dia hijaukan brunei dulu. nanti hijau lah Miri tu. hehe

cik nana said...

puterinuraqiliah : hmm tu lah. susah kan org x paham ni. ikut sedap dia je pk.

Veronica Vesella Letcheva said...

die dah lupe dah asal usul nya. hahaha. dia lupa pada jasa baik negara. bak kata orang yang kurenggg yang cakap korang gardener,tukang bunga ni pergi rumah sebelah nak cantikkan bunga. pfft. hahahah. :p

cik nana said...

vee : haha takpe2, eric bukan parajurit pun takpe dia lupe sekejap jasa baik negara. haha. vee, cantikan bunga rumah sebelah takpe, jgn 'petik' bunga rumah sebelah. haha tettt.

aniswany said...

mulu orang....men cakap je -.-

*time study dulu x sabar nk abes,tp bila da keja..rendu nk study..hukhuk ta suka keja !__!

nazira said...

Sabar je la.. Adat dunia.. Kita memang x mampu nak tangkis setiap tanggapan orang lain.. Ape yang penting kita tau ape yang kita buat.. Betul x??

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

Veronica Vesella Letcheva said...

hahahaha! die nak pergi petik bunga kat rumah sebelah Kot dear. xD grr. i ambil gunting,i gunting sesunggut kumbang itu. haha

Laila Majid said...

hai.singgah blog u.u belajar landscape architecture ea?nak tanye.i dip arch tp degree i nak smbung landscape arch.ok ke landscape arch ni?

.kami bukan gardener@tukang kebun.

As'salam. mood petang-petang macam terhuyung hayang sebab bz kesana-kemari. maklumlah minggu akhir practical bz la konon-konon nye.


blaja tinggal lagi 2 semester sebelum menempuh dunia pekerjaan yang sbena-bena nye. yes semester depan dah final year! horayy, horray! tengok kekawan cik nana practical pun dah scary. O.T sampai malam tu boleh kire normal lagi dah kalau OT sampai subuh? sape nak jawab?


orang selalu cakap, takpe belaja susah-susah dulu nanti dah keje senang. haha tipu-tipu! kos cik nana ni blaja dah la 'studio life'. terperap kat studio lepas abis kelas, sampai petang, sambung ke malam, sambung ke subuh ! balik bilik pagi-pagi, mandi laju-laju, pergi studio semula, submission, presentation ! dah keje pun macam ni jugak lah gamak nye, melainkan keje nanti terus jadi bos bukak firm, anak buah ramai, anak buah lah yang buat keje. boleh,? baru keje dah jadi bos? hoho.


takpe pun sbenanye blaja susah-susah camni sebab dari blaja yang macam nilah cik nana blaja macam-macam. tapi yang macam sadis tu bile segelintir masyarakat yang memperkotak katikan dan kadang-kadang mempersendakan cik nana dan kawan-kawan.



SITUASI 1 :

A : kau masuk UTM amik kos ape?
cik nana : senibina lanskap.
A : ohh yang keje macam tukang kebun tu eh? tanam-tanam pokok tu eh?
cik nana : (#!?e*&?!!#@$!). kalau macam tu baik aku ikut bapak aku pergi mencangkul je !
A : sambil tersengeh mintak penampor.



SITUASI 2 :

B : sambung blaja amik ape?
cik nana : senibina lanskap.
B : hmm bolehlah..(sambil buat muke macam kau gud-gud je padahal nan hado !)
cik nana : .....................




SITUASI 3 :

C : kat u amik kos ape?
cik nana : senibina lanskap.
C : ohh yang nanti keje kat majlis daerah tu eh?
cik nana : banyak tempat lah boleh keje. bersepah ! (nada bengang)




SITUASI 4 :

cik nana : sambil tunjuk project yang dah design.
D : eh, kau belaja macam arkitek lah. bukan kau buat lanskap depan rumah je ke?
cik nana : =.='' (dlm hati, ikut kau la nak pk ape. malas nak cakap dah T.T)




SITUASI 5 :

lecturer kos lain : ohh u all kos ape?
cik nana & kawan-kawan : landscape architecture.
lecturer kos lain : owh gardener ! tukang kebun !
cik nana : ade jugak kang kena pelesing ngn aku org tua ni. grrr~



so masyarakat semua, kadang-kadang cik nana rase down, terhina pun ada bile sesetengah manusia yang memperkotak-katikan ape yang cik nana belajar. cik nana bukan mintak untuk dibanggai jauh sekali untuk disanjungi, tapi boleh tak ada sekelumit perasaan untuk menghargai?? uhh kemon, kemon.


ikut pandai la orang nak cakap ape sekalipun, yang penting dah ada satu perubahan yang boleh merubah persepsi masyarakat kita. ha cer bace, cer bace.






ILAM Corporate Members ( Chartered Landscape Architects ) can now use '' LAr.'' tittle in front of their name. For example : LAr. Nur Ilyana bte Mohd Zaini. (hehe try test kat name sendiri). Be proud to be a Landscape Architect just like the Dr.(doctor), Ir(Engineer), Ar(architect)



insyallah.
#banyak sangat onak duri yang da tempuh selama 3 tahun ni.




24 comments:

Lang Abdullah said...

apa2 pun kita yg tentukan masa depan dan hidup kita sendiri..usah pedulikan apa kata org..yg penting mereka2 akan terdiam bila kita hidangkan kejayaan depan mereka :)

jann sinuja said...

eh dah ade LAr. ke??? waaaa kalo camtu aku punye camneh LAr. Jann Sinuja..kekeke~~peduli hape org nak ckp..tu sume katak bwh tempurung..tak tau dunia lua..emo lak aku..kah3

cik nana said...

lang abdullah : yes pedulikan. tapi sebelum nk pedulikan tu geram berbakul-bakul. haha btw tengs ;)

cik nana said...

jann sinuja : yup2! kompom ! aku tengok kt website ILAM. ha dulu nak sgt kan? haha pakai la LAr. jann. ;p org2 tu bi-ol kan. arghhh benci aku.

**::CIKNUURUL::** said...

best ape kje yg lain dr lain,..org tanye,kje ape,.ckgu,..ohh,okay,bese je..tp kalo org tanye kje ape,Landscape Architect,..wahh,bangge kot,.bukan snang nk dpt kje yg cmtu,.hnye yg trplih je dpt rzeki Allah bg tu,.pape pon,pdulik ape org kate,kite buat ape yg kite suke dn ape yg kite nak,.kan? doktorku sayang,.hehe,.

Veronica Vesella Letcheva said...

haha,jahat nya orang yang ingat camtu. habis kalau takda arc lands,takkan cantik n maju negara ni. masih macam zaman purba. hihi. tak cantik permandangan. HIJAU kan lah. save earth. hihihi

cik nana said...

CN : hehe CN ni mmg bes lah. ayat memujuk mmg gempak habes lah. memang skrg da stgh jln pedulik la pe org nk ckp pun. sgt2 bersyukur dah. cett bukan doktor lah. haha ad pulak XD

cik nana said...

vee : ha kan? bkn penjahat je yg jahat tau. hehe. nasib ada eric yang boleh hijaukan Miri. ^^,

siti kektus said...

haha. sabar je la oorang macam tu. mungkin dorang tak tau yg sebenar2 nya. :p


kena panggil LAr cik nana la camni dah. hehe :)

cik nana said...

siti kektus : hehe LAr tu nanti dah keje. skrg belum keje. hihi

cik zureen said...

wahh.. aku pon bakal ade tittle LAr Zureen Zakaria la kan? haha... best2.. syuke n ye dah x de yg memperkotak-katikkan kite.. weee~~~

cik aien a.k.a D.A said...

oii i bangga ap ad kesyngn yg kreatip mcm u okeee!(haha cpt blnje puji mlmbung da ni!!)
alaa u skng mana laku lagi isu2 begini d klngn org terpeljar spt kt kahkahkahkah! depa bsing 2 psai depa xtepeljar..hahahaha

cik nana said...

cik zureen : haha bes kan? suke la ko kan. LAr Noor Zamzuriani. hehe tu pun nanti klu dah amik test kat ILAM baru dpt LAr. ;p klu tak mau kena hina je lanskap ni =.='

cik nana said...

cik aien : dah2 takmo puji i melambung2 tak tentu hala. i xde duit lagi takleh lah u nk ngepaw mahupn nak ngeteh. haha. hang p ckp kat depa yg ckp men sedap mulut ja tak pikiaq langsung ! haha ;p

Veronica Vesella Letcheva said...

Eric tolong hijaukan brunei je. hahahaha.

puterinuraqiliah said...

kadang-kadang org x faham bidang keje course yg kita ambil..
mcm sy r.. ambil physiotherapy. semua pkir urut2! haishhh..

cik nana said...

vee : haha tunggu la nanti eric pulang ke pangkal jalan. skrg biarlah dia hijaukan brunei dulu. nanti hijau lah Miri tu. hehe

cik nana said...

puterinuraqiliah : hmm tu lah. susah kan org x paham ni. ikut sedap dia je pk.

Veronica Vesella Letcheva said...

die dah lupe dah asal usul nya. hahaha. dia lupa pada jasa baik negara. bak kata orang yang kurenggg yang cakap korang gardener,tukang bunga ni pergi rumah sebelah nak cantikkan bunga. pfft. hahahah. :p

cik nana said...

vee : haha takpe2, eric bukan parajurit pun takpe dia lupe sekejap jasa baik negara. haha. vee, cantikan bunga rumah sebelah takpe, jgn 'petik' bunga rumah sebelah. haha tettt.

aniswany said...

mulu orang....men cakap je -.-

*time study dulu x sabar nk abes,tp bila da keja..rendu nk study..hukhuk ta suka keja !__!

nazira said...

Sabar je la.. Adat dunia.. Kita memang x mampu nak tangkis setiap tanggapan orang lain.. Ape yang penting kita tau ape yang kita buat.. Betul x??

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

Veronica Vesella Letcheva said...

hahahaha! die nak pergi petik bunga kat rumah sebelah Kot dear. xD grr. i ambil gunting,i gunting sesunggut kumbang itu. haha

Laila Majid said...

hai.singgah blog u.u belajar landscape architecture ea?nak tanye.i dip arch tp degree i nak smbung landscape arch.ok ke landscape arch ni?