Monday, March 28, 2011

.mari buat KARIPAP!.

salam..weekend cik nana di kampung halaman dan inilah mase nye untuk cik nana melantak makanan pebret cik nana yang ada kt UTM tapi tak sedap.

cik nana seperti sedia maklum, cik nana memang lah sangat CEREWET bab2 makan..kadang2 tu cerewet yang tak bleh BLAH. then bile dapat balik rumah cik nana buatlah karipap atau bahase JOHO nye 'EPOK-EPOK'. dah lame cik nana tak makan epok-epok yang sedap..wuuwuu. so here is EPOK-EPOK made by cik nana ;) cik nana buat epok-epok care tradisional. cik nana tak pakai lah acu ke mesin bagai tu ke.

pastikan da uli kulit awal2 dan juge da masak inti dan sejuk kan. kalau panas2 kang basi epok-epok tu.

then canai dan gelek2 lah tepung yang da uli tu. gelek dengan penggelek. gelek jangan tak gelek ;)

pastu bleh lah letak inti. jangan letak membuak2 karang takbleh tutup kang kulit yang dah digelek2 tadi.

dah letak inti sila lipat macam ni. senget pun takpe tak efek epok-epok pun. sila jangan risau.

dahtu bleh la di kelim kulit tu tadi menggunakan kaedah tradisional. kelim pakai tangan. kelim cantek2..tak cantek, buang!dan buat sampai cantek!

okeh cik nana dah siap kelim 1 epok-epok. so bleh teruskan utk epok-epok seterusnye.

cik nana dah siap kelim 12 keping epok-epok. mari menggoreng!

tarrraa! da siap goreng epok-epok cik nana..yeayy sedap pulak tu..hoho..bukan cik nana yang CEREWET je bleh makan, malah sesi keluarge pun bleh makan same.

kesimpulannye bile kite CEREWET2 makan kite akan cube buat ikut style tekak kite suke. dan kite akan belajar, belajar, belajar MASAK sampai SEDAP! terima kasih ibu sebab da turunkan macam2 resepi selain epok-epok ni.

akhir kate,
cik nana bertuah dilahirkan CEREWET ;)

Sunday, March 27, 2011

.adek baby encem!.

salam..okeh cik nana baru balik dari rumah. hoho weekend di kampung halaman..tak pelik la kan sebab UTM dengan rumah cik nana sekangkang cipanzi je!

bile da kat rumah dapatlah cik nana beramah mesra dengan adek baby cik nana, iyliaa syuhada. skang adek baby dah 7 bulan dan tak lame lagi akan masuk 8 bulan..adek baby da pandai duduk, da pandai babai2, dan juge pandai berlari2. wah cik nana melebih-lebih. hoho..mate adek baby pun semakin bulat-bulat-bulat!so gambar2 kt bawah adek baby yg latest semat dengan baju berkolar nye. encem!

iyliaa syuhada versi encem!

.mari edit gambar.

salam..cik nana macam byk lah sangat mase free nye sbb tu lah gatal2 edit gambar bagai..tipu-tipu ;p

gambar2 yang cik nana edit ni gambar2 yg cik nana snap mase cik nana join "UTM PHOTO CHALLENGE". tapi inilah hakikat gambar dari kamera digital compact..kaler tak cantek. ;p wekk..tak larat nak tahan muntah cik nana edit la beberape helai gambar yang cik nana tgk ada potensi bile di edit.






okeh, UTM
terima kasih
sebab banyak menyediakan tempat2
yang indah sangat ;)

Tuesday, March 22, 2011

.di bawah pohon cassia.

salam..meh cik nana nak tunjuk picta2 gedik bersame 'adek bradek' cik nana.. ;)

Lokasi : Depan Blok Kediaman Kolej Rahman Putra, UTM
Subjek : Cassia Fistula ( Golden Shower Tree)

nak dijadikan cerita depan blok kediaman kolej cik nana
tengah musim luruh pokok cassia
dengan tekstur pokok nye yg sangat epik
ditambah dengan bunga2 nye yg mekar kekuningan
ditambah2 lagi dengan guguran kuntuman bunge yg da gugur
dan ditambah lagi dengan ktorang y bengong!
hari itu menjadi sgt indah dengan riuhan kami 'adek bradek'
berlari2 riang di bawah pohon cassia..*okeh tipu*
sila jangan pecaye.
*along n jann tenkiu bery2 much*
okeh kt bawah ni sebahagian jeeee picta2 ktorang








okeh lepas penat posing pusing2 kt bawah pokok
ktorang pegi makan pulak

*jann, along n cik nana*
cendol dan mee kari
uwekkk nak muntah ;p
hahaha tapi takpe
bes kot~
aman, tenang, tenteram
suke!

Saturday, March 19, 2011

.rindu giler.dem.

salam..cik nana sedang mood sepoi2 bahase..hoho


tengah menanti emel dari incik beliau
hoho cepat la,cepat laaa.. (T__T)'


ini folder emel incik beliau..motif?suke ati cik nana la..korang ade?


kini hanye emel penghubung kami yang sangat tak mesra alam
line henpon lak tak tentu hala. benci.
tapi naseb baik satu hari ;

okeh. incik beliau koling2 cik nana!

yeayyy suke nye!

terima kasih incik beliau ;)

Friday, March 18, 2011

.say hye!.

salam.. halu-halu cik nana cume nak lalu laju-laju je ni.. =)

sekarang cik nana sangat sibuk
menguruskan hal2 duniawi
sibuk dengan urusan STUDIO
STUDIO
dan STUDIO

okeh cik nana nak mintak diri dulu.
ada mase cik nana update story XPDC GUNUNG PANTI
sisa2 peluh2 mendaki masih menitik2 nih..haha!
wohooo bes gile mendaki gunung!
sumpah!

Monday, March 7, 2011

.back to school.

salam..cik nana rindu zaman skola barangkali (T___T)

Okeh pada 5 mac lepas cik nana dan coursemate cik nana seramai 42 orang telah terjebak dengan program bersama2 warga SMK Mutiara Rini Skudai, Joho..ktorang dibahagi kpd 14 grup dan menjadi fasi kpd 14 grup warga skola..12 grup cikgu cikgi, 2 grup student, 1 grup staff dan 1 lagi grup PIBG..mujur cik nana dapat grup dengan student so tak banyak lah kerenah dorang..motif ktorang datang utk bagi tunjuk ajar buat landskap skola..ayat yang mudah ktorang jadi FASI..okeh ayat skema..sila abaikan..

ini SMK Mutiara Rini, Skudai Joho.

suasana dlm dewan..tu sume cikgu cikgi.

syam, cik nana dan meena..kami 1 grup dari 14 grup ada.

ini grup student yg betuah dapat grup dengan cik nana..hehe..cik nana lagi kecik dari budak skola..terima kasih ;)

ini site kami..sekitar kawasan surau..

okeh cik nana ajar dorang camne nak wat site inventory.

ini dalam proses site inventory

cik nana tengah ajar dorang cara2 wat analysis and synthesis plan. sambil diperhatikan lecturer cik nana..bajet macam gud2 je..haha

okeh budak2 ni sangat mendengar kata dan patuh pada arahan.. ;)

kaler pensel yg pihak skola provide..sekadar hiasan sahaja.

tiba mase utk budak2 ni present MASTERPLAN

ini budak2 grup cik nana..dowang sangat cumil dan mulut sangat becok!

akhir kata,
program pada hari tu tamat dengan jaya nye..
smoga proposal itu direalisasikan di atas tapak.
ini adalah pengalaman baru
yang manis utk di ingati.

sekian,

.Selamat Hari Lahir Cik Ekin.

salam..cik nana da terlepas sehari nak wish besday kat bespren cik nana sorang nih..so:

SELAMAT HARI LAHIR ke 22
NORASHIKIN BT BACHOK *ekin*
6 Mac 1989-6 Mac 2011


so my dear cik ekin :
*moga panjang umo n murah rezeki
*moga bahagia bersama orang tersayang
*kawan sampai MATI
*tak sabar nak pegi engagement kamu. =)
*tak sabar juge nak jadi pengapit kamu nanti..wink3~
*much luv, mmuahh2!

cik nana dan cik ekin di hari raya.

Sunday, March 6, 2011

.kesian kau cik nana tak kenal NAJWALATIF.

salam..tajuk entry nak panjang boleh?hahah

okeh semalam 5hb mac cik nana dan cik rumet pegi 'FENOMENA ART FEST' kt UTM nih..pergi sekadar nak tengok barang artistik ape yg dijual kat fest tu..tak lah menarik sangat kot.

nak dijadikan cerita ada sorang budak ni datang name NAJWA LATIF tapi cik nana tak sempat tengok dia nyanyi..cik nana nampak la ramai orang kerumun beliau ni untuk begambar..cik nana dan cik rumet hanya pandang pelik dari jauh je sebab kami tak kenal..beliau lalu tak sampai 3 meter dari cik nana tapi cik nana biarkan saje beliau berlalu pergi..dengan muke pelik dan tertanye2 cik nana balik ke studio dan cube mengenal pasti identiti si NAJWA LATIF ni.

okeh. dah jumpe..NAJWA LATIF ni pemes rupe nye..kt youtube belambak video beliau nyanyi..ada blog juge.

okeh ni NAJWA LATIF mase perfom kat FENOMENA ART FEST, utm
budak skola lagi umo 16 tahun.
suara sedap.
okeh kalau awal2 cik nana da kenal
mesti semalam cik nana da begambar dengan beliau +_+
tengok lah blog beliau


*kesian kau cik nana tak kenal najwalatif* wuwuu~
hari ni banyak video beliau yang cik nana usha.

.hepi anniversary AYAH & IBU.

salam..cik nana dgn rase rendah diri sebagai anak yg solehah nak wish :

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN ke 23
ENCIK MOHD ZAINI BIN MAILAH*ayah*
dan pasangannye
PUAN ROSMAWATI BT LIMAT*ibu*
5 Mac 1988- 5 Mac 2011

so untuk ayah yang kacak dan ibu yang gojes
semoga kite sekeluarga bahagia
dunia dan akhirat
aminn..

*dari anakmu di perantauan..hehe*

Thursday, March 3, 2011

.SINGAPORE urban trail.

salam..cik nana duk belek2 hard disk..then terjumpe la folder picta mase cik nana urban trail SINGAPORE tahun lepas..

pegi SINGAPORE mase semester lepas under URBAN STUDIO..picta2 terbaek dari cik nana..sila lah nikmati oke! =)















last but not least,
truly,
cik nana*illyphoto*

.mari buat KARIPAP!.

salam..weekend cik nana di kampung halaman dan inilah mase nye untuk cik nana melantak makanan pebret cik nana yang ada kt UTM tapi tak sedap.

cik nana seperti sedia maklum, cik nana memang lah sangat CEREWET bab2 makan..kadang2 tu cerewet yang tak bleh BLAH. then bile dapat balik rumah cik nana buatlah karipap atau bahase JOHO nye 'EPOK-EPOK'. dah lame cik nana tak makan epok-epok yang sedap..wuuwuu. so here is EPOK-EPOK made by cik nana ;) cik nana buat epok-epok care tradisional. cik nana tak pakai lah acu ke mesin bagai tu ke.

pastikan da uli kulit awal2 dan juge da masak inti dan sejuk kan. kalau panas2 kang basi epok-epok tu.

then canai dan gelek2 lah tepung yang da uli tu. gelek dengan penggelek. gelek jangan tak gelek ;)

pastu bleh lah letak inti. jangan letak membuak2 karang takbleh tutup kang kulit yang dah digelek2 tadi.

dah letak inti sila lipat macam ni. senget pun takpe tak efek epok-epok pun. sila jangan risau.

dahtu bleh la di kelim kulit tu tadi menggunakan kaedah tradisional. kelim pakai tangan. kelim cantek2..tak cantek, buang!dan buat sampai cantek!

okeh cik nana dah siap kelim 1 epok-epok. so bleh teruskan utk epok-epok seterusnye.

cik nana dah siap kelim 12 keping epok-epok. mari menggoreng!

tarrraa! da siap goreng epok-epok cik nana..yeayy sedap pulak tu..hoho..bukan cik nana yang CEREWET je bleh makan, malah sesi keluarge pun bleh makan same.

kesimpulannye bile kite CEREWET2 makan kite akan cube buat ikut style tekak kite suke. dan kite akan belajar, belajar, belajar MASAK sampai SEDAP! terima kasih ibu sebab da turunkan macam2 resepi selain epok-epok ni.

akhir kate,
cik nana bertuah dilahirkan CEREWET ;)

.adek baby encem!.

salam..okeh cik nana baru balik dari rumah. hoho weekend di kampung halaman..tak pelik la kan sebab UTM dengan rumah cik nana sekangkang cipanzi je!

bile da kat rumah dapatlah cik nana beramah mesra dengan adek baby cik nana, iyliaa syuhada. skang adek baby dah 7 bulan dan tak lame lagi akan masuk 8 bulan..adek baby da pandai duduk, da pandai babai2, dan juge pandai berlari2. wah cik nana melebih-lebih. hoho..mate adek baby pun semakin bulat-bulat-bulat!so gambar2 kt bawah adek baby yg latest semat dengan baju berkolar nye. encem!

iyliaa syuhada versi encem!

.mari edit gambar.

salam..cik nana macam byk lah sangat mase free nye sbb tu lah gatal2 edit gambar bagai..tipu-tipu ;p

gambar2 yang cik nana edit ni gambar2 yg cik nana snap mase cik nana join "UTM PHOTO CHALLENGE". tapi inilah hakikat gambar dari kamera digital compact..kaler tak cantek. ;p wekk..tak larat nak tahan muntah cik nana edit la beberape helai gambar yang cik nana tgk ada potensi bile di edit.






okeh, UTM
terima kasih
sebab banyak menyediakan tempat2
yang indah sangat ;)

.di bawah pohon cassia.

salam..meh cik nana nak tunjuk picta2 gedik bersame 'adek bradek' cik nana.. ;)

Lokasi : Depan Blok Kediaman Kolej Rahman Putra, UTM
Subjek : Cassia Fistula ( Golden Shower Tree)

nak dijadikan cerita depan blok kediaman kolej cik nana
tengah musim luruh pokok cassia
dengan tekstur pokok nye yg sangat epik
ditambah dengan bunga2 nye yg mekar kekuningan
ditambah2 lagi dengan guguran kuntuman bunge yg da gugur
dan ditambah lagi dengan ktorang y bengong!
hari itu menjadi sgt indah dengan riuhan kami 'adek bradek'
berlari2 riang di bawah pohon cassia..*okeh tipu*
sila jangan pecaye.
*along n jann tenkiu bery2 much*
okeh kt bawah ni sebahagian jeeee picta2 ktorang








okeh lepas penat posing pusing2 kt bawah pokok
ktorang pegi makan pulak

*jann, along n cik nana*
cendol dan mee kari
uwekkk nak muntah ;p
hahaha tapi takpe
bes kot~
aman, tenang, tenteram
suke!

.rindu giler.dem.

salam..cik nana sedang mood sepoi2 bahase..hoho


tengah menanti emel dari incik beliau
hoho cepat la,cepat laaa.. (T__T)'


ini folder emel incik beliau..motif?suke ati cik nana la..korang ade?


kini hanye emel penghubung kami yang sangat tak mesra alam
line henpon lak tak tentu hala. benci.
tapi naseb baik satu hari ;

okeh. incik beliau koling2 cik nana!

yeayyy suke nye!

terima kasih incik beliau ;)

.say hye!.

salam.. halu-halu cik nana cume nak lalu laju-laju je ni.. =)

sekarang cik nana sangat sibuk
menguruskan hal2 duniawi
sibuk dengan urusan STUDIO
STUDIO
dan STUDIO

okeh cik nana nak mintak diri dulu.
ada mase cik nana update story XPDC GUNUNG PANTI
sisa2 peluh2 mendaki masih menitik2 nih..haha!
wohooo bes gile mendaki gunung!
sumpah!

.back to school.

salam..cik nana rindu zaman skola barangkali (T___T)

Okeh pada 5 mac lepas cik nana dan coursemate cik nana seramai 42 orang telah terjebak dengan program bersama2 warga SMK Mutiara Rini Skudai, Joho..ktorang dibahagi kpd 14 grup dan menjadi fasi kpd 14 grup warga skola..12 grup cikgu cikgi, 2 grup student, 1 grup staff dan 1 lagi grup PIBG..mujur cik nana dapat grup dengan student so tak banyak lah kerenah dorang..motif ktorang datang utk bagi tunjuk ajar buat landskap skola..ayat yang mudah ktorang jadi FASI..okeh ayat skema..sila abaikan..

ini SMK Mutiara Rini, Skudai Joho.

suasana dlm dewan..tu sume cikgu cikgi.

syam, cik nana dan meena..kami 1 grup dari 14 grup ada.

ini grup student yg betuah dapat grup dengan cik nana..hehe..cik nana lagi kecik dari budak skola..terima kasih ;)

ini site kami..sekitar kawasan surau..

okeh cik nana ajar dorang camne nak wat site inventory.

ini dalam proses site inventory

cik nana tengah ajar dorang cara2 wat analysis and synthesis plan. sambil diperhatikan lecturer cik nana..bajet macam gud2 je..haha

okeh budak2 ni sangat mendengar kata dan patuh pada arahan.. ;)

kaler pensel yg pihak skola provide..sekadar hiasan sahaja.

tiba mase utk budak2 ni present MASTERPLAN

ini budak2 grup cik nana..dowang sangat cumil dan mulut sangat becok!

akhir kata,
program pada hari tu tamat dengan jaya nye..
smoga proposal itu direalisasikan di atas tapak.
ini adalah pengalaman baru
yang manis utk di ingati.

sekian,

.Selamat Hari Lahir Cik Ekin.

salam..cik nana da terlepas sehari nak wish besday kat bespren cik nana sorang nih..so:

SELAMAT HARI LAHIR ke 22
NORASHIKIN BT BACHOK *ekin*
6 Mac 1989-6 Mac 2011


so my dear cik ekin :
*moga panjang umo n murah rezeki
*moga bahagia bersama orang tersayang
*kawan sampai MATI
*tak sabar nak pegi engagement kamu. =)
*tak sabar juge nak jadi pengapit kamu nanti..wink3~
*much luv, mmuahh2!

cik nana dan cik ekin di hari raya.

.kesian kau cik nana tak kenal NAJWALATIF.

salam..tajuk entry nak panjang boleh?hahah

okeh semalam 5hb mac cik nana dan cik rumet pegi 'FENOMENA ART FEST' kt UTM nih..pergi sekadar nak tengok barang artistik ape yg dijual kat fest tu..tak lah menarik sangat kot.

nak dijadikan cerita ada sorang budak ni datang name NAJWA LATIF tapi cik nana tak sempat tengok dia nyanyi..cik nana nampak la ramai orang kerumun beliau ni untuk begambar..cik nana dan cik rumet hanya pandang pelik dari jauh je sebab kami tak kenal..beliau lalu tak sampai 3 meter dari cik nana tapi cik nana biarkan saje beliau berlalu pergi..dengan muke pelik dan tertanye2 cik nana balik ke studio dan cube mengenal pasti identiti si NAJWA LATIF ni.

okeh. dah jumpe..NAJWA LATIF ni pemes rupe nye..kt youtube belambak video beliau nyanyi..ada blog juge.

okeh ni NAJWA LATIF mase perfom kat FENOMENA ART FEST, utm
budak skola lagi umo 16 tahun.
suara sedap.
okeh kalau awal2 cik nana da kenal
mesti semalam cik nana da begambar dengan beliau +_+
tengok lah blog beliau


*kesian kau cik nana tak kenal najwalatif* wuwuu~
hari ni banyak video beliau yang cik nana usha.

.hepi anniversary AYAH & IBU.

salam..cik nana dgn rase rendah diri sebagai anak yg solehah nak wish :

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN ke 23
ENCIK MOHD ZAINI BIN MAILAH*ayah*
dan pasangannye
PUAN ROSMAWATI BT LIMAT*ibu*
5 Mac 1988- 5 Mac 2011

so untuk ayah yang kacak dan ibu yang gojes
semoga kite sekeluarga bahagia
dunia dan akhirat
aminn..

*dari anakmu di perantauan..hehe*

.SINGAPORE urban trail.

salam..cik nana duk belek2 hard disk..then terjumpe la folder picta mase cik nana urban trail SINGAPORE tahun lepas..

pegi SINGAPORE mase semester lepas under URBAN STUDIO..picta2 terbaek dari cik nana..sila lah nikmati oke! =)















last but not least,
truly,
cik nana*illyphoto*