Saturday, April 30, 2011

.akhirnya.

salam..sambil tadah tangan bersyukur dengan linangan air mate yang jernih bak embun mutiara.. :'(


syukur alhamdulillah akhirnye cik nana dapat juge tempat untuk prektikel@latihan industri@internship..bahase untuk semua orang paham cik nana dah dapat tempat utk prektikel mei ini..syukur syukur..setelah berhempas pulas talipon firm sane, firm situ, firm sini, talipon semua firm yang ada kt JB ni, apply sane, apply sini, apply situ akhirnye cik nana dapat prektikel kat UTM..mungkin rezeki cik nana lambat sikit kalau nak compare dengan kekawan cik nana..dan ini adalah jalan terakhir dan kalau tak dapat cik nana kena drop subjek prektikel utk sem ni dan ganti prektikel mase final year. okeh taknak sebab cik nana sedih nanti geng2 cik nana dah complete prektikel, cik nana tak lagi ;( senang cerita kan, cik nana orang johor, menetap di johor, belaja di johor dan prektikel juge di johor..okeh, cik nana memang anak jati negeri johor ;)

so, 23 mei 2011-15 julai 2011
cik nana akan berprektikel di
Pejabat Harta Bina
UTM Skudai Johor.

.resources design studio *PART II*

salam..entry ni adalah entry kegembiraan..okeh kekawan cik nana anda sume bleh gelak guling2 dengan nada kegembiraan ;)

hari tu cik nana dah cerita pasal PART I.. sekarang cik nana sambung PART II dan juga merupakan part terakhir..haha cik nana pemalas sbenanye nak wat byk2 part..so 29hb april merupakan PORTFOLIO DAY bagi segala studio kos kami..berakhirnye portfolio day juge bermakna studio semester ni da tamat dan semestinye semester ini da habis titik noktah..sebelum portfolio day kami da final presentation yang berjalan dengan jaya nye..okeh da bleh hoyehh2.. ;)

PRELIMINARY PRESENTATION


FINAL PRESENTATION :


dengan senang hati dan gembira nye cik nana nak ucapkan
SELAMAT TINGGAL studio resources dan SEMESTER 6!
;)

Monday, April 25, 2011

.makanan kampong.

salam..cik nana kalau balik umah je mesti ligat pikir nak melantak ape..bile da kat umah sori lah yer fast food bagai tu..memang takde ok..yang ada tepung gandum bebundle3..;p dengan tepung kite bleh 'design' bagai2 makanan kampong ok..

1)tempe goreng

beli tempe banyak-banyak,lepastu bancuh tepung sedap2 letak ketumbar, kari, bahan perasa secukup rase, lepastu potong tempe sesedap rase, lepastu bleh goreng sesedap rase. okeh lepastu bleh makan secukup rase cicah sambal kicap banyak-banyak..ini makanan tradisi orang jawe ;) makan tempe goreng begitu saje. sedap ok tak pecaye cubelah.


2)lempeng

lempeng ni sangat mudah kejadian nye okeh..cume bancuh tepung gandum dan air secukup rase. letak la garam secubit-cubit cket..lepastu boleh lah melempeng di atas kuali leper..da siap sila makan dengan sambal tumis ikan bilis..sedap okeh, tak tipu..

sori kalau makanan ni tak menyelerakan..
cik nana hanya orang kampong yang duduk di pekan koboi ;)

Thursday, April 21, 2011

.MUDAHnye mereka mencari PENGGANTI.

salam..tajuk entry agak melankolik-melankolik-melankolik..perasaan cik nana tak stabil barangkali :'(

memang dah jadi lumrah hidup ke bile "patah tumbuh hilang berganti"?camne kalau baru je patah cepat je tumbuh tunas baru?baru je hilang cepat je ada ganti..wah dunia-dunia-dunia..mudahnye mereka yang hidup dalam dunia tu..bercintan-bercintun macam nak rak bertahun-tahun-tahun-tahun,bile putus wah tak lame tu mudah je dah tangkap leleh baru..semudah petik jari je terbuai dengan cinta baru dan semudah itu je kembali melankolik-melankolik-melankolik dengan cinta baru..serius cik nana tak paham dengan hati perempuan yang macam tu..pliss pliss pliss explain to me.. -_-'

macamane lah agaknye kalau mereka-mereka tu dihempas badai macam yang terjadi kat cik nana?cecite, cecite..kompom-kompom lah tu dijadikan alasan-alasan-alasan yang sangat munasabah kot nak 'patah' pastu cecepat 'tumbuh'..cepat je nak bercinta baru dengan orang yang baru..euwww~cik nana tak pandai nak miang-miang ubi keledek..serius!

so incik beliau *lah tetibe incik beliau dah kenape kau nana?* tetibe teringat kat incik beliau cik nana yang berada nun jauh di atas kapal sane, nun jauh di lautan pasifik sane..sila jalankan tanggungjawab anda seperti mana saye menjalankan tanggungjawab saye di sini..
takdir tuhan yang menentukan segala-galanya..insyallah..

nah, amik lah LOVE dari cik nana ni bagi mereka yang sedang 'asyikkkk' bercintan-cintun guling-guling manje tuh..euwww ;p

Wednesday, April 20, 2011

.timbang berat badan.

salam..cik nana nak mula dengan ringkas..kalau gajah tu ringan makne nye gajah tu kurus, kalau gajah tu berat,makne nye gajah tu gemok..setuju?

okeh, itu hak gajah lah kan..cik nana bukan nk cakap pasal berat badan gajah, TAPI berat badan blog..kalau nak tau blog yg ramai followers tu lah blog yg berat..haha TIPU-TIPU, cik nana saje dengki..

cik nana dah timbang berat blog cik nana..dan ini adalah keputusan test tersebut ;p


meh la korang cube ramai2..tak payah masuk syiling 5posen pun ;) okeh, sila timbang berat blog anda di sini.

dah cube??ha mudah kan? so kalau berat, makne nye blog tu banyak kolestrol..kalau ringan, tu kurang zat jawab nye..hahaha..xpe blog berat jangan risau, lepas ni bleh bawak blog pegi joging ok?

okeh, bye!

.entry tergendala-xpdc gunung panti.

salam..dah 5 minggu entry ni teperap kat draft..sudah tiba masanye utk beliau dilahirkan..sila "boo-boo" cik nana sebab lambat ok bukan lembap. ;p

13 MAC 2011 cik nana dan 7 geng 3rd year dah join XPDC mendaki GUNUNG PANTI, KOTA TINGGI JOHO..mendaki ni bukan kewajipan tapi kegatalan kaki nak menggedik2 join budak2 2nd year mendaki gunung akibat keterujaan XPDC GUNUNG BELUMUT. sekali kau da mendaki gunung, kau akan rase gian nak panjat, panjat, panjat gunung lagi. ini pengakuan berani mati cik nana..cik nana da tanam impian nak mendaki GUNUNG EVEREST plak..okeh tipu cik nana saje hiperbola.. ;p

1)kat kakitangan pergunungan


2)on the way mendaki-daki


3)okeh, da sampai puncak kejayaan ;)

sebagai penutup,
mendaki gunung memang sangat super duper jumbo best!
tak percaye, cube lah! ;)

Wednesday, April 13, 2011

.coming soon.

salam..ini bukan versi cetak rompak, ini adalah original version ;)

PROJECT by illyphoto:

suspen tak?hahaha tunggguuuu!

Tuesday, April 12, 2011

.makanan yang sangat SEDAP.

salam..uwahh lepas2 transfer gambar cik nana terus rase kelaparan yang amat..arghh~

dinner beberape hari yang lepas cik nana ngn kekawan cik nana bajet pegi dinner yang sangat jauuhh sampai ke tengah2 bandar JB..haha belagak tak nak makan dekat2 melalut2 ktorang pegi cari pasal makan dikelilingi bangunan pencakar langit kat JB nih..*tempat makan pevret dengan incik beliau* ;)

cik nana, cik jann, k.long ;)

then ktorang 'cube,try test' makan makanan yang menggembirakan..haha ayat..cik nana n cik jann makan mee bakso..k.long plak makan mee bandung..sumpah bakso n mee bandung tu sangat lah meletop!BAKSO SEDAP giler! ditambah dengan bebola daging yang kenyal-kenyal itu..sungguh menyelerakan..uwaaa..nak makan lagi, nak makan lagi.. ;'(

kakkkkk! jom makan BAKSO lagi..
SEDAPPPPP!

Sunday, April 10, 2011

.resources design studio *PART I*

salam..skrang macam dah bsenang lenang cket sbb studio da di hujung tanduk ;)
disebabkan studio semester ni hampir menuju ke penghujung jalan, cik nana dengan riangnya nak flashback kehidupan untuk studio ni..ekceli ktorg student2 Landscape Architecture tiap semester ktorg akan menghadapi studio design yg berlainan.

1st year- semester 1 : Basic design studio
semester 2 : Basic design studio II
2nd year- semester 3 : Ecology design studio
semester 4 : Community design studio
3rd year- semester 5 : Urban design studio
semester 6 : Resources Planning design studio
4th year-semester 7: Topical design studio
semester 8 : Comprehensive design studio

so skrang cik nana dan kwn2 da semester 6 dan stage resources design studio..name pn studio dan kt cni ktorang akan design, design design dan design sampai muntah!hidup tak tentu arah..tido ke mane, makan ke mane..pendek kate memang tak sihat lah idup kau!hidup serabai, muke pucat lesi, eyebag begantung2 bawah mate, muke macam panda..wah giler scary! hahah..tapi kalau kau pandai plan jadual kau, taklah scary macam cik nana mention tu..hehebile masuk semester baru, then masuk lah jugak studio design yg baru dan lepas tu akan 'berlepas' la ktorg ke SITE utk stat PROJECT..so utk studio kali ni site ktorg hanyalah KOTA TINGGI,JOHO district..mule2 tak paham memang rase mcm harem cket sbb scale site yang sgt besar..besar punye..1st site visit bleh rujuk entry ni.tapi bile da hujung2 cmni final product pn da berjaya siapkan, baru kau rase seronok sbb rupe2 nye kau tak paham matlamat studio ni..haha booo boo cik nana..

then 2nd site visit ktorg berkampung selama 4 hari 3 mlm di Kota Tinggi untuk mengCOVER hampir seluruh muka bumi Kota Tinggi..setiap hari ktorg dipecah kpd grup kecik2 utk cover site yg berlainan..dan cik nana telah ke,

day 1 : pejabat daerah kota tinggi,bandar kota tinggi,kg kelantan


day 2 : Felda Bukit Waha dan Felda Bukit Ester


day 3 : Felda Sening dan Felda Adela


day 4 : family day (pantai desaru)bile 3 hari beturut ktorg jalan kaki jalan kaki smpai sakit kaki kt site, hari ke 4 ktorg dapatlah main2 pantai dan berfamily day ngan studiomate dan lecturer2..yeayy!
seyes kos cik nana mmg ktorg sangat rapat antara 1 ngn lain..rapat2 sampai beGADO pn ada, rapat2 sampai KAPEL pn ada!hoho macam2 pakej ada ;)

Monday, April 4, 2011

.koleksi reben.

salam..entry ni bkn entry jual beli..harap maklum ;)

cik nana nak tunjuk koleksi reben2 cik nana menjak reben dijadikan aksesori kat shawl..awal-awal dulu memang sgt eksited dgn reben2 nih..pantang nampak reben comel je, cik nana mesti beli..kadang2 reben tak comel pun cik nana sapu jugak! haha..perasaan ingin mengumpul sangat lah membuak-buak macam kumpul setem, sampai satu tahap cik nana macam dah muak pulak..hahah *sekarang kan da musim pakai shawl ala2 hana tajima..hana tajima mane pakai reben ;p*


















kemungkinan besar reben2 ni akan diturunkan kpd generasi adek2 cik nana
alahai betuahnye adek2 haku ;p

.akhirnya.

salam..sambil tadah tangan bersyukur dengan linangan air mate yang jernih bak embun mutiara.. :'(


syukur alhamdulillah akhirnye cik nana dapat juge tempat untuk prektikel@latihan industri@internship..bahase untuk semua orang paham cik nana dah dapat tempat utk prektikel mei ini..syukur syukur..setelah berhempas pulas talipon firm sane, firm situ, firm sini, talipon semua firm yang ada kt JB ni, apply sane, apply sini, apply situ akhirnye cik nana dapat prektikel kat UTM..mungkin rezeki cik nana lambat sikit kalau nak compare dengan kekawan cik nana..dan ini adalah jalan terakhir dan kalau tak dapat cik nana kena drop subjek prektikel utk sem ni dan ganti prektikel mase final year. okeh taknak sebab cik nana sedih nanti geng2 cik nana dah complete prektikel, cik nana tak lagi ;( senang cerita kan, cik nana orang johor, menetap di johor, belaja di johor dan prektikel juge di johor..okeh, cik nana memang anak jati negeri johor ;)

so, 23 mei 2011-15 julai 2011
cik nana akan berprektikel di
Pejabat Harta Bina
UTM Skudai Johor.

.resources design studio *PART II*

salam..entry ni adalah entry kegembiraan..okeh kekawan cik nana anda sume bleh gelak guling2 dengan nada kegembiraan ;)

hari tu cik nana dah cerita pasal PART I.. sekarang cik nana sambung PART II dan juga merupakan part terakhir..haha cik nana pemalas sbenanye nak wat byk2 part..so 29hb april merupakan PORTFOLIO DAY bagi segala studio kos kami..berakhirnye portfolio day juge bermakna studio semester ni da tamat dan semestinye semester ini da habis titik noktah..sebelum portfolio day kami da final presentation yang berjalan dengan jaya nye..okeh da bleh hoyehh2.. ;)

PRELIMINARY PRESENTATION


FINAL PRESENTATION :


dengan senang hati dan gembira nye cik nana nak ucapkan
SELAMAT TINGGAL studio resources dan SEMESTER 6!
;)

.makanan kampong.

salam..cik nana kalau balik umah je mesti ligat pikir nak melantak ape..bile da kat umah sori lah yer fast food bagai tu..memang takde ok..yang ada tepung gandum bebundle3..;p dengan tepung kite bleh 'design' bagai2 makanan kampong ok..

1)tempe goreng

beli tempe banyak-banyak,lepastu bancuh tepung sedap2 letak ketumbar, kari, bahan perasa secukup rase, lepastu potong tempe sesedap rase, lepastu bleh goreng sesedap rase. okeh lepastu bleh makan secukup rase cicah sambal kicap banyak-banyak..ini makanan tradisi orang jawe ;) makan tempe goreng begitu saje. sedap ok tak pecaye cubelah.


2)lempeng

lempeng ni sangat mudah kejadian nye okeh..cume bancuh tepung gandum dan air secukup rase. letak la garam secubit-cubit cket..lepastu boleh lah melempeng di atas kuali leper..da siap sila makan dengan sambal tumis ikan bilis..sedap okeh, tak tipu..

sori kalau makanan ni tak menyelerakan..
cik nana hanya orang kampong yang duduk di pekan koboi ;)

.MUDAHnye mereka mencari PENGGANTI.

salam..tajuk entry agak melankolik-melankolik-melankolik..perasaan cik nana tak stabil barangkali :'(

memang dah jadi lumrah hidup ke bile "patah tumbuh hilang berganti"?camne kalau baru je patah cepat je tumbuh tunas baru?baru je hilang cepat je ada ganti..wah dunia-dunia-dunia..mudahnye mereka yang hidup dalam dunia tu..bercintan-bercintun macam nak rak bertahun-tahun-tahun-tahun,bile putus wah tak lame tu mudah je dah tangkap leleh baru..semudah petik jari je terbuai dengan cinta baru dan semudah itu je kembali melankolik-melankolik-melankolik dengan cinta baru..serius cik nana tak paham dengan hati perempuan yang macam tu..pliss pliss pliss explain to me.. -_-'

macamane lah agaknye kalau mereka-mereka tu dihempas badai macam yang terjadi kat cik nana?cecite, cecite..kompom-kompom lah tu dijadikan alasan-alasan-alasan yang sangat munasabah kot nak 'patah' pastu cecepat 'tumbuh'..cepat je nak bercinta baru dengan orang yang baru..euwww~cik nana tak pandai nak miang-miang ubi keledek..serius!

so incik beliau *lah tetibe incik beliau dah kenape kau nana?* tetibe teringat kat incik beliau cik nana yang berada nun jauh di atas kapal sane, nun jauh di lautan pasifik sane..sila jalankan tanggungjawab anda seperti mana saye menjalankan tanggungjawab saye di sini..
takdir tuhan yang menentukan segala-galanya..insyallah..

nah, amik lah LOVE dari cik nana ni bagi mereka yang sedang 'asyikkkk' bercintan-cintun guling-guling manje tuh..euwww ;p

.timbang berat badan.

salam..cik nana nak mula dengan ringkas..kalau gajah tu ringan makne nye gajah tu kurus, kalau gajah tu berat,makne nye gajah tu gemok..setuju?

okeh, itu hak gajah lah kan..cik nana bukan nk cakap pasal berat badan gajah, TAPI berat badan blog..kalau nak tau blog yg ramai followers tu lah blog yg berat..haha TIPU-TIPU, cik nana saje dengki..

cik nana dah timbang berat blog cik nana..dan ini adalah keputusan test tersebut ;p


meh la korang cube ramai2..tak payah masuk syiling 5posen pun ;) okeh, sila timbang berat blog anda di sini.

dah cube??ha mudah kan? so kalau berat, makne nye blog tu banyak kolestrol..kalau ringan, tu kurang zat jawab nye..hahaha..xpe blog berat jangan risau, lepas ni bleh bawak blog pegi joging ok?

okeh, bye!

.entry tergendala-xpdc gunung panti.

salam..dah 5 minggu entry ni teperap kat draft..sudah tiba masanye utk beliau dilahirkan..sila "boo-boo" cik nana sebab lambat ok bukan lembap. ;p

13 MAC 2011 cik nana dan 7 geng 3rd year dah join XPDC mendaki GUNUNG PANTI, KOTA TINGGI JOHO..mendaki ni bukan kewajipan tapi kegatalan kaki nak menggedik2 join budak2 2nd year mendaki gunung akibat keterujaan XPDC GUNUNG BELUMUT. sekali kau da mendaki gunung, kau akan rase gian nak panjat, panjat, panjat gunung lagi. ini pengakuan berani mati cik nana..cik nana da tanam impian nak mendaki GUNUNG EVEREST plak..okeh tipu cik nana saje hiperbola.. ;p

1)kat kakitangan pergunungan


2)on the way mendaki-daki


3)okeh, da sampai puncak kejayaan ;)

sebagai penutup,
mendaki gunung memang sangat super duper jumbo best!
tak percaye, cube lah! ;)

.coming soon.

salam..ini bukan versi cetak rompak, ini adalah original version ;)

PROJECT by illyphoto:

suspen tak?hahaha tunggguuuu!

.makanan yang sangat SEDAP.

salam..uwahh lepas2 transfer gambar cik nana terus rase kelaparan yang amat..arghh~

dinner beberape hari yang lepas cik nana ngn kekawan cik nana bajet pegi dinner yang sangat jauuhh sampai ke tengah2 bandar JB..haha belagak tak nak makan dekat2 melalut2 ktorang pegi cari pasal makan dikelilingi bangunan pencakar langit kat JB nih..*tempat makan pevret dengan incik beliau* ;)

cik nana, cik jann, k.long ;)

then ktorang 'cube,try test' makan makanan yang menggembirakan..haha ayat..cik nana n cik jann makan mee bakso..k.long plak makan mee bandung..sumpah bakso n mee bandung tu sangat lah meletop!BAKSO SEDAP giler! ditambah dengan bebola daging yang kenyal-kenyal itu..sungguh menyelerakan..uwaaa..nak makan lagi, nak makan lagi.. ;'(

kakkkkk! jom makan BAKSO lagi..
SEDAPPPPP!

.resources design studio *PART I*

salam..skrang macam dah bsenang lenang cket sbb studio da di hujung tanduk ;)
disebabkan studio semester ni hampir menuju ke penghujung jalan, cik nana dengan riangnya nak flashback kehidupan untuk studio ni..ekceli ktorg student2 Landscape Architecture tiap semester ktorg akan menghadapi studio design yg berlainan.

1st year- semester 1 : Basic design studio
semester 2 : Basic design studio II
2nd year- semester 3 : Ecology design studio
semester 4 : Community design studio
3rd year- semester 5 : Urban design studio
semester 6 : Resources Planning design studio
4th year-semester 7: Topical design studio
semester 8 : Comprehensive design studio

so skrang cik nana dan kwn2 da semester 6 dan stage resources design studio..name pn studio dan kt cni ktorang akan design, design design dan design sampai muntah!hidup tak tentu arah..tido ke mane, makan ke mane..pendek kate memang tak sihat lah idup kau!hidup serabai, muke pucat lesi, eyebag begantung2 bawah mate, muke macam panda..wah giler scary! hahah..tapi kalau kau pandai plan jadual kau, taklah scary macam cik nana mention tu..hehebile masuk semester baru, then masuk lah jugak studio design yg baru dan lepas tu akan 'berlepas' la ktorg ke SITE utk stat PROJECT..so utk studio kali ni site ktorg hanyalah KOTA TINGGI,JOHO district..mule2 tak paham memang rase mcm harem cket sbb scale site yang sgt besar..besar punye..1st site visit bleh rujuk entry ni.tapi bile da hujung2 cmni final product pn da berjaya siapkan, baru kau rase seronok sbb rupe2 nye kau tak paham matlamat studio ni..haha booo boo cik nana..

then 2nd site visit ktorg berkampung selama 4 hari 3 mlm di Kota Tinggi untuk mengCOVER hampir seluruh muka bumi Kota Tinggi..setiap hari ktorg dipecah kpd grup kecik2 utk cover site yg berlainan..dan cik nana telah ke,

day 1 : pejabat daerah kota tinggi,bandar kota tinggi,kg kelantan


day 2 : Felda Bukit Waha dan Felda Bukit Ester


day 3 : Felda Sening dan Felda Adela


day 4 : family day (pantai desaru)bile 3 hari beturut ktorg jalan kaki jalan kaki smpai sakit kaki kt site, hari ke 4 ktorg dapatlah main2 pantai dan berfamily day ngan studiomate dan lecturer2..yeayy!
seyes kos cik nana mmg ktorg sangat rapat antara 1 ngn lain..rapat2 sampai beGADO pn ada, rapat2 sampai KAPEL pn ada!hoho macam2 pakej ada ;)

.koleksi reben.

salam..entry ni bkn entry jual beli..harap maklum ;)

cik nana nak tunjuk koleksi reben2 cik nana menjak reben dijadikan aksesori kat shawl..awal-awal dulu memang sgt eksited dgn reben2 nih..pantang nampak reben comel je, cik nana mesti beli..kadang2 reben tak comel pun cik nana sapu jugak! haha..perasaan ingin mengumpul sangat lah membuak-buak macam kumpul setem, sampai satu tahap cik nana macam dah muak pulak..hahah *sekarang kan da musim pakai shawl ala2 hana tajima..hana tajima mane pakai reben ;p*


















kemungkinan besar reben2 ni akan diturunkan kpd generasi adek2 cik nana
alahai betuahnye adek2 haku ;p