Monday, July 23, 2012

.homemade masker tomato.

As salam,


Memandangkan masih awal pagi lagi
tak manis lah kiranye kalau cik nana buat entry makanan di bulan puasa ni. ye dak ?
*ahh angguk-angguk lah tanda setuju*
oh marilah cik nana berkongsi cara membuat homemade masker. yeay !
mahu tak ? mahu tak ?
dah lah murah, jimat, organic pulak
memang taklah merosakkan kulit muka. hihi

eh tipu lah kalau tengah menganggur macam ni kat rumah
cakap boring, boring, boring tak tahu nak buat ape.
hey, kat rumah ni lah macam-macam mende  boleh buat
berkebun, bercucuk tanam, siram pokok bunga, petik cili belakang rumah
kalau dah boring sangat, bukak peti ais
kalau bertuah boleh jumpa tomato
eh, tomato laaa. 

so apelagi, marilah pang pung pang pung kita buat masker u'olls. hihi
masker tomato ni boleh menghaluskan, mengebuskan malah mencerahkan wajah u'olls.
bahan-bahan mudah jek,  tomatodan susu tepung. ;)


1st : sebiji tomato, belah dua macam ni. then parut sampai hancur macamni.




2nd : ambil dalam 2 sudu susu tepung cap ape-ape ajelah pun boleh. then campurkan dengan tomato yang dah hancur tadi.


 
3rd : dah gaul sebati jadilah macamni, dan siap ! boleh apply kat muka dalam 15-20 minit dan cuci. hasilnya adalah kulit muka yang gebus lagi comel. tu kalau dah pakai 20x la. eheh tetibe.





 bile si kecik pun sibuk  feeling-feeling depan cermin tepek masker jugek -.-''. fine, fine.





*eh nak pakai masker tomato lah kejap lagi. eheh gedik. hiks *
kbye !



13 comments:

nanad said...

wahh :D thanks for sharing..nak cuba lah nanti >.<

nadzirah sofia said...

owh...camtu ke...bole jimat duit nih

cik nana said...

nanad : welcome dear. jgn x cuba tau. hee ;)


nadzirah sofia : jimat sgtt ;)

jannsinuja said...

hamboi bermasker bagai ko dok kt umah ek..nina tak tahannnn!!! nak sapu jugak..hahaha

cik nana said...

jann : moh le men masker2. untung2 jadi neelofa. haha. kannn x menahan budak tuuu. haruslah cantek2. hahaha

Dosh Saleem said...

agak2 boleh hensem tk kalau letak? hahahah :p

cik nana said...

dosh : bergantung jugak lah tuan nye hensem ke idak. wakaka ;p

MizzTina said...

ahaks..sama lak masker kite..

S H I T E Q said...

no wonder lah die cantek. hihihi

laskar pelangi said...

kita selalu pakai letak je tomato atas muka.sejuk sejuk gitu rasa.hihi nanti kita try cara awak ni plak ;)

atika najwa said...

Klau nk campur dgn bedak sejuk boleh x??

cik nana said...

atika : boleh je rasenye. sebab bedak sejuk pun elok utk muka.tomato pun bagus utk muka. takde mslh rasenye :)

nur ezatty said...

kalau tepung biasa xleh ke ?

.homemade masker tomato.

As salam,


Memandangkan masih awal pagi lagi
tak manis lah kiranye kalau cik nana buat entry makanan di bulan puasa ni. ye dak ?
*ahh angguk-angguk lah tanda setuju*
oh marilah cik nana berkongsi cara membuat homemade masker. yeay !
mahu tak ? mahu tak ?
dah lah murah, jimat, organic pulak
memang taklah merosakkan kulit muka. hihi

eh tipu lah kalau tengah menganggur macam ni kat rumah
cakap boring, boring, boring tak tahu nak buat ape.
hey, kat rumah ni lah macam-macam mende  boleh buat
berkebun, bercucuk tanam, siram pokok bunga, petik cili belakang rumah
kalau dah boring sangat, bukak peti ais
kalau bertuah boleh jumpa tomato
eh, tomato laaa. 

so apelagi, marilah pang pung pang pung kita buat masker u'olls. hihi
masker tomato ni boleh menghaluskan, mengebuskan malah mencerahkan wajah u'olls.
bahan-bahan mudah jek,  tomatodan susu tepung. ;)


1st : sebiji tomato, belah dua macam ni. then parut sampai hancur macamni.




2nd : ambil dalam 2 sudu susu tepung cap ape-ape ajelah pun boleh. then campurkan dengan tomato yang dah hancur tadi.


 
3rd : dah gaul sebati jadilah macamni, dan siap ! boleh apply kat muka dalam 15-20 minit dan cuci. hasilnya adalah kulit muka yang gebus lagi comel. tu kalau dah pakai 20x la. eheh tetibe.





 bile si kecik pun sibuk  feeling-feeling depan cermin tepek masker jugek -.-''. fine, fine.





*eh nak pakai masker tomato lah kejap lagi. eheh gedik. hiks *
kbye !



13 comments:

nanad said...

wahh :D thanks for sharing..nak cuba lah nanti >.<

nadzirah sofia said...

owh...camtu ke...bole jimat duit nih

cik nana said...

nanad : welcome dear. jgn x cuba tau. hee ;)


nadzirah sofia : jimat sgtt ;)

jannsinuja said...

hamboi bermasker bagai ko dok kt umah ek..nina tak tahannnn!!! nak sapu jugak..hahaha

cik nana said...

jann : moh le men masker2. untung2 jadi neelofa. haha. kannn x menahan budak tuuu. haruslah cantek2. hahaha

Dosh Saleem said...

agak2 boleh hensem tk kalau letak? hahahah :p

cik nana said...

dosh : bergantung jugak lah tuan nye hensem ke idak. wakaka ;p

MizzTina said...

ahaks..sama lak masker kite..

S H I T E Q said...

no wonder lah die cantek. hihihi

laskar pelangi said...

kita selalu pakai letak je tomato atas muka.sejuk sejuk gitu rasa.hihi nanti kita try cara awak ni plak ;)

atika najwa said...

Klau nk campur dgn bedak sejuk boleh x??

cik nana said...

atika : boleh je rasenye. sebab bedak sejuk pun elok utk muka.tomato pun bagus utk muka. takde mslh rasenye :)

nur ezatty said...

kalau tepung biasa xleh ke ?