Saturday, September 22, 2012

.kasut KULIT BABI.


As salam.

aku mintak maaf kalau tajuk entry ni agak kasar dan tidak sopan menkecikkan hati mana-mana pihak. malas aku nak kalis-kalis. aku kecik hati dah. kecik hati kecik hati kecik hatii. ;'(

*aku mintak sangat-sangat korang baca entry ni betul-betul sampai abis. ini penting. aku taknak korang terkena macam aku*peringatan untuk kita sesama islam ;)

korang pernah ada pengalaman terjumpa, ternampak, terpegang atau paling sadis sekali terbeli kasut kulit babi ? -_-' akuu ? yess, aku dah 2 kali terjerumus dengan tidak sengaja dan tak semena-mena oh tuhan kenapa terjadi padaku sampai 2 kali. 2 kali okay, 2 kali. T_T'

kejadian pertama jadi tahun lepas. masa tu balik dari site aku dengan kawan-kawan aku pergi JPO (Johor Premium Outlets). masa tu JPO baru bukak ohh. akibat teruja yang amat aku dengan kawan aku lari laju-laju pegi semua butik baju, kasut semua kitorang nak masuk. beli tak beli tu belakang kira. masuk butik kasut mesti nak try jalan kenot-kenot pakai kasut tu. dijadikan cerita ktorang masuk 1 butik baju kasut yang femes amos ni. tapi tak manis nak disebut di sini. ktorang terus masuk dan tuju ke rak kasut. tak toleh kiri kanan terus capai belek-belek penuh nafsu. aku sempat belek-belek je tapi kawan aku siap sarung lagi kat kaki ! ktorang dengar sayup-sayup promoter pssttt pstttt kat ktorang cakap dengan gerak geri mulut dengan suara yang amat perlahan ' kasut tu skin pig '. demmmm. ktorang terus campak kasut tu keluar terus kesat-kesat tangan kat tembok lah, dinding lah meratapi nasib. sungguh ktorang tak perasan sebab tag skin pig tu kecik amat kat kasut tu. patut lah masa ktorang belek ada orang pandang pelik jee. puii. promoter pun pakai glove. huu terus hilang mood nak window shopping. balik tu terus korek-korek tanah tepi blok kediaman samak tangan dengan air tanah. 

*pengajaran : jangan main harung je sarung tak hengat dunia bila nampak kasutt. huk

kejadian kedua. dah ada pengalaman kejadian pertama sepatutnya tak berlaku pada aku untuk kejadian kedua kali nyee. huwaaaa. cerita ni panas lagi panassss. haaa. nak dijadikan cerita raya yg lepas aku memang taknak beli kasut. aku nak pakai je kasut aku yang ada sebab paling latest beli kasut bulan 6. elok lagi ingat nak pakai tu je untuk raya. ahhh tapi nafsu kan, puasa haritu ikut ibu pergi shoping sekali tu ada kasut ni macam cool je aku tengok. murahhh rm15 jeee. aku tak tau lah kalau ada kasut lagi murah dari tu. huuu.

okay nak dijadikan cerita memang lah raya aku pakai kasut tu selang seli dengan kasut yang ada. nak dijadikan cerita lagi haritu pergi jalan-jalan dengan incik beliau pakai lah kasut tu. tapi aku bawak jugak spare sandal masuk dalam beg. nak dijadikan cerita lagi lepas 2 jam lenjan jalan-jalan kaki aku macam dah penat, aku bukak lah nak tukar dengan sandal yang aku bawak. aku tanggalkan je kasut tu mata aku terus tertumpu dekat tapak bahagian yg aku pakai tu.aku tengok, aku belek. oh tuhann. terus aku campak kasut tu sampai incik beliau terkejut dah kenapa aku mengigau hape tibe2 campak kasut. aku cakap kat incik beliau tu macam kulit babi. tapi masa tu aku tak sure dan incik beliau pun tak sure jugak. terus aku simpan masuk plastik dan sarung sandal spare yang aku bawak tu. sambil jalan aku merungut-rungut mintak kasut baru. hihi yeayy dapat kasut baru mekasih incik beliau. balik rumah aku tunjuk kat ibu ayah adik aku pasal kasut tu. adik aku beria-ria konpiden cakap tu kulit babi. aku terus gugel cek nak kepastian. dannnn ini rupa kasut kulit babi yang aku jumpe kat pakcik gugel tuu..

copy dari pakcik gugel

ha nampak tak nampak tak ? bintik-bintik bentuk segitiga tu alamatnye itu adalah kulit babi. take note okay.

dannnn ini lah kasut aku yang aku gembar gemburkan tu. selamat dah aku buang kat lori sampah -.-' aku geli aku geli tengok dot-dot segitiga tu kemain tauuuu. atas keprihatinan adik aku beliau tanye kan ustaz kat sekolah. eh itu pun ustaz aku mase zaman aku sekolah dulu. ustaz tu cakap kalau kita yakin kasut tu dari kulit babi, apelagi silalah samak kaki mahupun tangan yang dah tersentuh tu. baiklah terima kasih ustaz.


* semoga kita semua berhati-hati dan aku taknak kejadian kali ke 3 jadi lagi kat aku. -_-'
*pestime aku karang entry panjang berjela macam ni. kelip-kelip mata tak percaya. hik. terima kasih sebab sudi baca seketul-seketul perkataan*
*selalunye kasut kulit babi ni harganya murah tapi ada je jual macam kat butik kasut femes yang aku masuk tu. mahal kott*



28 comments:

piko ija said...

shopping lek lok ye..jgn jadi mcm nie lagi..heehe

Mohammad Syukri Badaruddin said...

loh insomnia ke? (gip me pai)
mmg senang nak jumpa kasut kulit ba alif ba ya,
terutama kasut golf la...
tapi lg senang jumpa perangai org cam ba alif ba ya...
tapi susah plak detect!

Nice info...
mohon share di FB ya...

nur hidayah isa said...

if im not mistaken la..kasut pig skin lining ni agak mahal jugak..kalo 15 ringgit tu macam tak je..tapi kalo dah ragu2 tu elok la takyah pakai..kite pon pernah terpegang jugak. masa tu kat kedai topshop..belek2 je la tak try pon. hehe

MizzTina said...

ye, pernah gak tersarung kasut kulit babi ni kt zara.. tp ada ustaz kata, oleh sebab kulit tu dh di proses n dikeringkn, xyah samak.. tp klu xyakin, better samak..

cik nana said...


piko : ni rupe macam tak shoping leklok ke ? hukhuk. tak sengaja lah tak sengajaaaa.huuu


MSD : imsonia ? tidakkklah ;p
kalau kasut golf tu tak tau plak aku. tapi kasut aku ni bukan kasut golf. muahaha.

ahh perangai org cam ba alif ba ya tu takpe takyah samak, lempang jee. haaa


dayah : tapi kan tapi kan org cakap kasut skin pig lining ni yang murahhhh. tapi mahal pun ada jugak. kena alert lah kot murah ke, mahal ke..eww kite geli lah since dah terpegang walaupun kulit tu dah kering.


kak tina : tu lah lain2 ustaz lain2 pendapat. ada tu cakap kalau dalam keadaan kering takpe takyah samak. eh tapi takpelah better samak je sebab samak pun mudah nak buat. taklah rase geli-geli sangat lepastu.btw tengs ye kak. ;)

Lyaa Suriany said...

uwaaaaa
memang tragis bila tak pasan kan

Everything's Everythings said...

Owh tak tahu plak itu kulit babi o.O
igtkan corak depa buat je haha..
thanks for reminding

cik nana said...


lyaa : tragis memang tragis. geli owhhh. euww


EE : lepasni sila alert ye. tak semestinya kat kasut, boleh jadi jugak kat beg, bla bla yg dari kulit2 tu. hati-hati. oh same2 ;)

Nurul dot..dot..dot said...

yg nurul tau kedai yg banyak kasut kulit babi ni topshop..kalau masuk kedai topshop sila la jangan pegang kasut2 die walaupun lawa macam mana pun

dya bunga said...

dya pun pernah terkena..tp bukan dya yg pegang tp mmbe dya..nasib baik time tu tangan kering..kitaorang dah pegang baru promoter tu ckp tu kasut kulit babi.

dhiashahida said...

kesian awak...da bl tapi kena buang..tapi apa nk wat da di guna kulit babi kan....kna hati2 beli barangan kulit pasni..

cik nana said...


nurul : owh ye ke nurul? tak tau plak. ok take note. tengs for info ye.. ;)


dya : tu lah sama ada kita yg x alert atau promoter tu yg x alert. sepatutnye dorang kena alert jaga customer. bukan kita dah terpegang baru nak cakap. lahaiii -.-''


dhia: hmm takpe lah bukan rezeki nasib baik murah jee. tak ralat. tu lah lepasni memang kena hati-hati sangat. taknak jadi lagi dah. huu

comeliness_zaty said...

ish bahaya jugak kan..kadang2 kite tak perasan pun mende2 cmtu. promoter kne ade rase tggjwb lah klo ade org Islam dtg tgk kasut kulit mcm tu.kan? hiii

fifie said...

Setahu fie kasut kulit babi nie mahal nana. Tapi tak tahu la kan. Nak terkena nak buat macam mana. Fie pernah kena sekali waktu shopping di KL, lupa dah nama butik tu tapi famous lah. Fie hampir terpegang kasut tu, nasib baik salesgirl nampak. Kalau tak jiwa kacau sungguh

zOeY zAu YaH said...

skang ni bli ksut pun kena hati2 kan.

✿Lady Ainaa✿ said...

ena pun pernah jadi... ena pergi satu kedai kasut berjenama ni, Capital Z .. ternampaklah satu kasut yg teramat cantik, ena nyaris nak pgg dan nak cuba, nasib baik ada waiter cina baik hati, halang ena pgg kasut tersebut.. ena mula2 macam sakit hati la kan, apasal kasut tu tak boleh pgg, tak layak ke??? rupa2nya, ada tulis kt situ "Pig Skin"... ceit!!! langsung huduh ena tengok kasut tu.. XD

Sanji Ngatmi said...

samak samak .. kalau pakai nt perangai sama dengan haiwan tersebut ..

Aishah Jahirah said...

kena take note ni...camtu rupa kulit babi...tq kongsikan,ye la kdg2 kita ni main redah je...at least pengalaman cik nana ni blh jd pengajaran kt org lain.

haz said...

tu yg tkot tu kalau kena kt dri sendri..

haz pn pernh msk kt 1 kedai kst dkt the garden, hampir2 nk pgg kst tu. selmt nmpk dl tag ckp tu skin pig. =.='

TiranaAduka said...

kasut legend sya guna snake skin...ok tak?

nur anis said...

saya pernah terpegang sekali...tension gilos...sejak tu, memang hati-hati nak tengok kasut....

shu said...

bgus n3 nana..trus k.shu belek semua kasut..

ayut said...

jgn sampai ada yg ke 3 yer...risau gak nk bershopping gini..kang tpegang kena samak...mmg kna telek btul2 lpas ni :)

Khalilah MNor said...

Waa~ ingat 3 dots on things tu just cerita dibuat2... Nasib baik xda lagi brg mcm tu:)

Wawa Tasliman said...

biasanya akan ada notis pig linen.. tengok elok-elok ok..

ainraus said...

scary nyaaaa kes ni! uwaaaa. seram seram.

syakey said...

haaa mmg titik tiga ni mmg dangerous @_@

♥ wawawawa ♥ said...

penah jadi kat masa pegi kedai Adidas.. mmbe sy try kasut tinggi..then, tros org kedai menjerit.."JANGANN" ..then, baru perasan ade tag "material kulit babi"... PUNYE KECIK TAG TUE..tros laa ckp kat pekedai tu, lain kali letak tag tu besar2 sikit..ni harga je letak besar2..tros pastu kiteowng berhati-hati masuk kedai Adidas haha

.kasut KULIT BABI.


As salam.

aku mintak maaf kalau tajuk entry ni agak kasar dan tidak sopan menkecikkan hati mana-mana pihak. malas aku nak kalis-kalis. aku kecik hati dah. kecik hati kecik hati kecik hatii. ;'(

*aku mintak sangat-sangat korang baca entry ni betul-betul sampai abis. ini penting. aku taknak korang terkena macam aku*peringatan untuk kita sesama islam ;)

korang pernah ada pengalaman terjumpa, ternampak, terpegang atau paling sadis sekali terbeli kasut kulit babi ? -_-' akuu ? yess, aku dah 2 kali terjerumus dengan tidak sengaja dan tak semena-mena oh tuhan kenapa terjadi padaku sampai 2 kali. 2 kali okay, 2 kali. T_T'

kejadian pertama jadi tahun lepas. masa tu balik dari site aku dengan kawan-kawan aku pergi JPO (Johor Premium Outlets). masa tu JPO baru bukak ohh. akibat teruja yang amat aku dengan kawan aku lari laju-laju pegi semua butik baju, kasut semua kitorang nak masuk. beli tak beli tu belakang kira. masuk butik kasut mesti nak try jalan kenot-kenot pakai kasut tu. dijadikan cerita ktorang masuk 1 butik baju kasut yang femes amos ni. tapi tak manis nak disebut di sini. ktorang terus masuk dan tuju ke rak kasut. tak toleh kiri kanan terus capai belek-belek penuh nafsu. aku sempat belek-belek je tapi kawan aku siap sarung lagi kat kaki ! ktorang dengar sayup-sayup promoter pssttt pstttt kat ktorang cakap dengan gerak geri mulut dengan suara yang amat perlahan ' kasut tu skin pig '. demmmm. ktorang terus campak kasut tu keluar terus kesat-kesat tangan kat tembok lah, dinding lah meratapi nasib. sungguh ktorang tak perasan sebab tag skin pig tu kecik amat kat kasut tu. patut lah masa ktorang belek ada orang pandang pelik jee. puii. promoter pun pakai glove. huu terus hilang mood nak window shopping. balik tu terus korek-korek tanah tepi blok kediaman samak tangan dengan air tanah. 

*pengajaran : jangan main harung je sarung tak hengat dunia bila nampak kasutt. huk

kejadian kedua. dah ada pengalaman kejadian pertama sepatutnya tak berlaku pada aku untuk kejadian kedua kali nyee. huwaaaa. cerita ni panas lagi panassss. haaa. nak dijadikan cerita raya yg lepas aku memang taknak beli kasut. aku nak pakai je kasut aku yang ada sebab paling latest beli kasut bulan 6. elok lagi ingat nak pakai tu je untuk raya. ahhh tapi nafsu kan, puasa haritu ikut ibu pergi shoping sekali tu ada kasut ni macam cool je aku tengok. murahhh rm15 jeee. aku tak tau lah kalau ada kasut lagi murah dari tu. huuu.

okay nak dijadikan cerita memang lah raya aku pakai kasut tu selang seli dengan kasut yang ada. nak dijadikan cerita lagi haritu pergi jalan-jalan dengan incik beliau pakai lah kasut tu. tapi aku bawak jugak spare sandal masuk dalam beg. nak dijadikan cerita lagi lepas 2 jam lenjan jalan-jalan kaki aku macam dah penat, aku bukak lah nak tukar dengan sandal yang aku bawak. aku tanggalkan je kasut tu mata aku terus tertumpu dekat tapak bahagian yg aku pakai tu.aku tengok, aku belek. oh tuhann. terus aku campak kasut tu sampai incik beliau terkejut dah kenapa aku mengigau hape tibe2 campak kasut. aku cakap kat incik beliau tu macam kulit babi. tapi masa tu aku tak sure dan incik beliau pun tak sure jugak. terus aku simpan masuk plastik dan sarung sandal spare yang aku bawak tu. sambil jalan aku merungut-rungut mintak kasut baru. hihi yeayy dapat kasut baru mekasih incik beliau. balik rumah aku tunjuk kat ibu ayah adik aku pasal kasut tu. adik aku beria-ria konpiden cakap tu kulit babi. aku terus gugel cek nak kepastian. dannnn ini rupa kasut kulit babi yang aku jumpe kat pakcik gugel tuu..

copy dari pakcik gugel

ha nampak tak nampak tak ? bintik-bintik bentuk segitiga tu alamatnye itu adalah kulit babi. take note okay.

dannnn ini lah kasut aku yang aku gembar gemburkan tu. selamat dah aku buang kat lori sampah -.-' aku geli aku geli tengok dot-dot segitiga tu kemain tauuuu. atas keprihatinan adik aku beliau tanye kan ustaz kat sekolah. eh itu pun ustaz aku mase zaman aku sekolah dulu. ustaz tu cakap kalau kita yakin kasut tu dari kulit babi, apelagi silalah samak kaki mahupun tangan yang dah tersentuh tu. baiklah terima kasih ustaz.


* semoga kita semua berhati-hati dan aku taknak kejadian kali ke 3 jadi lagi kat aku. -_-'
*pestime aku karang entry panjang berjela macam ni. kelip-kelip mata tak percaya. hik. terima kasih sebab sudi baca seketul-seketul perkataan*
*selalunye kasut kulit babi ni harganya murah tapi ada je jual macam kat butik kasut femes yang aku masuk tu. mahal kott*



28 comments:

piko ija said...

shopping lek lok ye..jgn jadi mcm nie lagi..heehe

Mohammad Syukri Badaruddin said...

loh insomnia ke? (gip me pai)
mmg senang nak jumpa kasut kulit ba alif ba ya,
terutama kasut golf la...
tapi lg senang jumpa perangai org cam ba alif ba ya...
tapi susah plak detect!

Nice info...
mohon share di FB ya...

nur hidayah isa said...

if im not mistaken la..kasut pig skin lining ni agak mahal jugak..kalo 15 ringgit tu macam tak je..tapi kalo dah ragu2 tu elok la takyah pakai..kite pon pernah terpegang jugak. masa tu kat kedai topshop..belek2 je la tak try pon. hehe

MizzTina said...

ye, pernah gak tersarung kasut kulit babi ni kt zara.. tp ada ustaz kata, oleh sebab kulit tu dh di proses n dikeringkn, xyah samak.. tp klu xyakin, better samak..

cik nana said...


piko : ni rupe macam tak shoping leklok ke ? hukhuk. tak sengaja lah tak sengajaaaa.huuu


MSD : imsonia ? tidakkklah ;p
kalau kasut golf tu tak tau plak aku. tapi kasut aku ni bukan kasut golf. muahaha.

ahh perangai org cam ba alif ba ya tu takpe takyah samak, lempang jee. haaa


dayah : tapi kan tapi kan org cakap kasut skin pig lining ni yang murahhhh. tapi mahal pun ada jugak. kena alert lah kot murah ke, mahal ke..eww kite geli lah since dah terpegang walaupun kulit tu dah kering.


kak tina : tu lah lain2 ustaz lain2 pendapat. ada tu cakap kalau dalam keadaan kering takpe takyah samak. eh tapi takpelah better samak je sebab samak pun mudah nak buat. taklah rase geli-geli sangat lepastu.btw tengs ye kak. ;)

Lyaa Suriany said...

uwaaaaa
memang tragis bila tak pasan kan

Everything's Everythings said...

Owh tak tahu plak itu kulit babi o.O
igtkan corak depa buat je haha..
thanks for reminding

cik nana said...


lyaa : tragis memang tragis. geli owhhh. euww


EE : lepasni sila alert ye. tak semestinya kat kasut, boleh jadi jugak kat beg, bla bla yg dari kulit2 tu. hati-hati. oh same2 ;)

Nurul dot..dot..dot said...

yg nurul tau kedai yg banyak kasut kulit babi ni topshop..kalau masuk kedai topshop sila la jangan pegang kasut2 die walaupun lawa macam mana pun

dya bunga said...

dya pun pernah terkena..tp bukan dya yg pegang tp mmbe dya..nasib baik time tu tangan kering..kitaorang dah pegang baru promoter tu ckp tu kasut kulit babi.

dhiashahida said...

kesian awak...da bl tapi kena buang..tapi apa nk wat da di guna kulit babi kan....kna hati2 beli barangan kulit pasni..

cik nana said...


nurul : owh ye ke nurul? tak tau plak. ok take note. tengs for info ye.. ;)


dya : tu lah sama ada kita yg x alert atau promoter tu yg x alert. sepatutnye dorang kena alert jaga customer. bukan kita dah terpegang baru nak cakap. lahaiii -.-''


dhia: hmm takpe lah bukan rezeki nasib baik murah jee. tak ralat. tu lah lepasni memang kena hati-hati sangat. taknak jadi lagi dah. huu

comeliness_zaty said...

ish bahaya jugak kan..kadang2 kite tak perasan pun mende2 cmtu. promoter kne ade rase tggjwb lah klo ade org Islam dtg tgk kasut kulit mcm tu.kan? hiii

fifie said...

Setahu fie kasut kulit babi nie mahal nana. Tapi tak tahu la kan. Nak terkena nak buat macam mana. Fie pernah kena sekali waktu shopping di KL, lupa dah nama butik tu tapi famous lah. Fie hampir terpegang kasut tu, nasib baik salesgirl nampak. Kalau tak jiwa kacau sungguh

zOeY zAu YaH said...

skang ni bli ksut pun kena hati2 kan.

✿Lady Ainaa✿ said...

ena pun pernah jadi... ena pergi satu kedai kasut berjenama ni, Capital Z .. ternampaklah satu kasut yg teramat cantik, ena nyaris nak pgg dan nak cuba, nasib baik ada waiter cina baik hati, halang ena pgg kasut tersebut.. ena mula2 macam sakit hati la kan, apasal kasut tu tak boleh pgg, tak layak ke??? rupa2nya, ada tulis kt situ "Pig Skin"... ceit!!! langsung huduh ena tengok kasut tu.. XD

Sanji Ngatmi said...

samak samak .. kalau pakai nt perangai sama dengan haiwan tersebut ..

Aishah Jahirah said...

kena take note ni...camtu rupa kulit babi...tq kongsikan,ye la kdg2 kita ni main redah je...at least pengalaman cik nana ni blh jd pengajaran kt org lain.

haz said...

tu yg tkot tu kalau kena kt dri sendri..

haz pn pernh msk kt 1 kedai kst dkt the garden, hampir2 nk pgg kst tu. selmt nmpk dl tag ckp tu skin pig. =.='

TiranaAduka said...

kasut legend sya guna snake skin...ok tak?

nur anis said...

saya pernah terpegang sekali...tension gilos...sejak tu, memang hati-hati nak tengok kasut....

shu said...

bgus n3 nana..trus k.shu belek semua kasut..

ayut said...

jgn sampai ada yg ke 3 yer...risau gak nk bershopping gini..kang tpegang kena samak...mmg kna telek btul2 lpas ni :)

Khalilah MNor said...

Waa~ ingat 3 dots on things tu just cerita dibuat2... Nasib baik xda lagi brg mcm tu:)

Wawa Tasliman said...

biasanya akan ada notis pig linen.. tengok elok-elok ok..

ainraus said...

scary nyaaaa kes ni! uwaaaa. seram seram.

syakey said...

haaa mmg titik tiga ni mmg dangerous @_@

♥ wawawawa ♥ said...

penah jadi kat masa pegi kedai Adidas.. mmbe sy try kasut tinggi..then, tros org kedai menjerit.."JANGANN" ..then, baru perasan ade tag "material kulit babi"... PUNYE KECIK TAG TUE..tros laa ckp kat pekedai tu, lain kali letak tag tu besar2 sikit..ni harga je letak besar2..tros pastu kiteowng berhati-hati masuk kedai Adidas haha