Monday, September 3, 2012

.raya pertama di perantauan.

As salam..


Raya pertamaku di perantauan, pada 1 Syawal yang lepas
ya, raya pertama di negara orang.
seakan macam takde pasal raya pertama kat oversea. huuu
hei aku pulang beraya ke kampung nenda dan atokanda sehari sebelum hari raya
kampung nenda dan atokanda aku bukan di Paris mahupun di Tokyo tapi di Batu Pahat, Johor.
sangat meriah tahun ni sebab selain ketupat, lepat, lemang, rendang, sambal goreng jawa dan juadah lain 
ktorang gotong royong buat dan kacau dodol sekawah ye kawan-kawan
puas sangat makan sampai sembelit gara-gara melahap dodol kampungmade ni. hihi


raye pertama di kampung biasa-biasa je sebab nenek dan atok masing-masing anak sulung
kitorang semua akan tunggu lah rombongan adik-adik nenek dan atok datang beraya
lepas dah mentakedarah makan ketupat semua pagi raya
masing-masing akan melepak kekenyangan


eh eh nasib lah aku mempunyai cousin yang kretip.
tengahari disebutnye nak beraye ke luar negara tanah air beliau
ya, cousin aku tu bukan malaysian. isterinya juga bukan malaysian dan ofkos la anaknya juga bukan malaysian.
eh tapi tak semua lah setuju sebab tak semua nya ada pasport.
aku ada pasport tapi kat rumah lah takkan balik rumah atok bawak pasport kot. -_-'
cisss mampu telan air liur jela
tibe2 makcik aku offer singgah rumah aku amik pasport aku dulu. yeayyy !
terus lah berdesupp siap-siap


yes, bermulalah perjalanan kami seramai 5 dewasa dan 3 kanak-kanak untuk raye pertama di perantauan.

Hye, SINGAPORE ! aum aummmm
hahaha singapore je punnnn.
aku eksaited lah sebab sebelum ni pergi singapore dah 2,3 kali tapi pergi sebab ada trip la, site visit la.
pergi dengan tujuan ilmu ni lemau sikit. uhukk

ada 2 laluan utk ke Singapore. laluan 1st ialah melalui Tambak Johor ke Woodlands dan laluan kedua ialah second link Tuas. ktorang lalu Tuas sebab dekat dengan rumah aku. ahh Tuas sangat jem. Stat dari kastam Johor dah jem, kat jambatan lagilah jem teruk. ramai jugak orang Malaysia beraye kat Singapore yek. huhu. ingatkan ktorang je.over betul aku edit gambar padahal tengahari buta tapi dah macam senja dah jadi nya. haha


destinasi pertama rumah family-family cousin aku tu area Jurong 2,3 buah rumah ktorang pegi. mase lalu depan Jurong Bird Park terus rase wah cool nye kalau beraye kat situ. haha.


majoriti penduduk Singapore duduk kat apartment dan kondo. memang beraya tinggi-tinggi jelah duduk tak jejak tanah. dan tradisi dorang yang aku rase memang unik and sempoi ialah pegi beraye naik lori ramai-ramai. aku dgn makcik aku memang terkedu telan air liur bila nampak tapi cousin aku cakap memang style dorang camtu. eh diakui jugak oleh Aaron Aziz tau.


 


aku tetap wargenagera walaupun dikelilingi oleh penduduk Singapore -_-'


aku anak Malaysia
aku sayang Malaysia
Selamat Hari Merdeka ke 55 tahun MALAYSIA !





23 comments:

Everything's Everythings said...

hak2 ak sndri xpernah sampai ke singapore owh xD

babycomel said...

belum berkesempatan nk ke singapore lg. insyaAllah hujung tahun maybe =)

nur hidayah isa said...

minggu depan nk gi uss. tak sabo lak rasanya. hehe

♥ wawawawa ♥ said...

seyuz teringin p singapore!

btw, slmt hari raya ^^

cik nana said...

EE : takpe lain kali boleh pergi ye ;)


babycomel : insyallah. aminnn.


nur hidayah : wah pegi uss. bestt tuuu..


wawa : ada kesempatan pegi lah ye. btw slmt hari raya jugak ;)

fara said...

bestnyeee dh smpi singapore!
fara pon xsmpi sane lg!
Salam Aidilfitri :)

Syazlina Khairuddin said...

bestnya jln2 hr rye..selamat hr rye cik nana =)

cik nana said...

fara : hihi best. takpe ada rezeki nanti pegi ye ;)


syazlina : best ;) slmt hari raya jugak ;)

alia azmi said...

wah bestnya beraya di S'pore. Aku tak penah lagi pi S'pore :'(

Errah said...

bestnya raya...hehe..mmg jrg nmpak sebab tguh pengajian tahun lepas.. br bbrp sem msuk blik..kwn2 sume da grad kita tercicir lg

cik nana said...

alia : best la jugak . hee. takpe ada rezeki bleh pegi.


errah : owh patutlah tak pernah terserempak.sebab dulu penah je sekelas ngn bdk planner.

haz said...

haz lak x pernh lg g singapore. haha. sedih gilee =P

piko ija said...

tringin nak g singapore ngn vespa...

cik nana said...

haz : takpe ada rezeki nanti boleh pegi yek ;)


piko : bolehhh je nak pegi ngn vespa janji ada pasport. hee

Alif Ismail said...

bestnye gi singapore!! banyak singa tak kat sana???

nana, alif ade nak ofer satu blog template untuk nana...

jom jenguk jap...mungkin sesuai untuk blog nana..

http://www.alifismail.com/2012/02/milky-pinky.html

fifie said...

Fie teringin nak pergi Singapore, nak ke USS. Huhu. Anyway nana siapa yang buat header ? comelsss giloss

cik nana said...

alif : banyakkk tapi dalam zoo lah. hehe.owh template, ok nanti nana jenguk yep. tq ;)


fifie : jom fie g USS. nana pun tak pernah g lagi. header buat sendiri je fie.hihi mekasih.

aniswany said...

eh,xpena sampai lagi singapore..sobs sob tsk tsk >.<

selamat hari raye..hihi

ainraus said...

ain pernah pergi sekali je. masa tu USS macam tak glamer lagi ke belum siap ntahhh.
cik nana, jom double date kat sana. :)

cik nana said...

anis : takmao sedih2. jom pegi ramai2. hee. slmt hari raye n slmt menjadi tunang org anis. ;)


ain : tak pernah ke USS lagi. USS skang dah hebat. jum jum plan double date ;)

comeliness_zaty said...

ui ui..naek loriii?? mesti ag meriah kan? heheh

cik nana said...

zaty : aah naik lori.memang meriah sangatttt.haaa

ku-cit said...

jgn kata naek lori, kdg2 kat sana raya naik van n kepada treler pn ada dgn baju raya yg berlip lap lip lap..tp mmg meriah hah...

.raya pertama di perantauan.

As salam..


Raya pertamaku di perantauan, pada 1 Syawal yang lepas
ya, raya pertama di negara orang.
seakan macam takde pasal raya pertama kat oversea. huuu
hei aku pulang beraya ke kampung nenda dan atokanda sehari sebelum hari raya
kampung nenda dan atokanda aku bukan di Paris mahupun di Tokyo tapi di Batu Pahat, Johor.
sangat meriah tahun ni sebab selain ketupat, lepat, lemang, rendang, sambal goreng jawa dan juadah lain 
ktorang gotong royong buat dan kacau dodol sekawah ye kawan-kawan
puas sangat makan sampai sembelit gara-gara melahap dodol kampungmade ni. hihi


raye pertama di kampung biasa-biasa je sebab nenek dan atok masing-masing anak sulung
kitorang semua akan tunggu lah rombongan adik-adik nenek dan atok datang beraya
lepas dah mentakedarah makan ketupat semua pagi raya
masing-masing akan melepak kekenyangan


eh eh nasib lah aku mempunyai cousin yang kretip.
tengahari disebutnye nak beraye ke luar negara tanah air beliau
ya, cousin aku tu bukan malaysian. isterinya juga bukan malaysian dan ofkos la anaknya juga bukan malaysian.
eh tapi tak semua lah setuju sebab tak semua nya ada pasport.
aku ada pasport tapi kat rumah lah takkan balik rumah atok bawak pasport kot. -_-'
cisss mampu telan air liur jela
tibe2 makcik aku offer singgah rumah aku amik pasport aku dulu. yeayyy !
terus lah berdesupp siap-siap


yes, bermulalah perjalanan kami seramai 5 dewasa dan 3 kanak-kanak untuk raye pertama di perantauan.

Hye, SINGAPORE ! aum aummmm
hahaha singapore je punnnn.
aku eksaited lah sebab sebelum ni pergi singapore dah 2,3 kali tapi pergi sebab ada trip la, site visit la.
pergi dengan tujuan ilmu ni lemau sikit. uhukk

ada 2 laluan utk ke Singapore. laluan 1st ialah melalui Tambak Johor ke Woodlands dan laluan kedua ialah second link Tuas. ktorang lalu Tuas sebab dekat dengan rumah aku. ahh Tuas sangat jem. Stat dari kastam Johor dah jem, kat jambatan lagilah jem teruk. ramai jugak orang Malaysia beraye kat Singapore yek. huhu. ingatkan ktorang je.over betul aku edit gambar padahal tengahari buta tapi dah macam senja dah jadi nya. haha


destinasi pertama rumah family-family cousin aku tu area Jurong 2,3 buah rumah ktorang pegi. mase lalu depan Jurong Bird Park terus rase wah cool nye kalau beraye kat situ. haha.


majoriti penduduk Singapore duduk kat apartment dan kondo. memang beraya tinggi-tinggi jelah duduk tak jejak tanah. dan tradisi dorang yang aku rase memang unik and sempoi ialah pegi beraye naik lori ramai-ramai. aku dgn makcik aku memang terkedu telan air liur bila nampak tapi cousin aku cakap memang style dorang camtu. eh diakui jugak oleh Aaron Aziz tau.


 


aku tetap wargenagera walaupun dikelilingi oleh penduduk Singapore -_-'


aku anak Malaysia
aku sayang Malaysia
Selamat Hari Merdeka ke 55 tahun MALAYSIA !





23 comments:

Everything's Everythings said...

hak2 ak sndri xpernah sampai ke singapore owh xD

babycomel said...

belum berkesempatan nk ke singapore lg. insyaAllah hujung tahun maybe =)

nur hidayah isa said...

minggu depan nk gi uss. tak sabo lak rasanya. hehe

♥ wawawawa ♥ said...

seyuz teringin p singapore!

btw, slmt hari raya ^^

cik nana said...

EE : takpe lain kali boleh pergi ye ;)


babycomel : insyallah. aminnn.


nur hidayah : wah pegi uss. bestt tuuu..


wawa : ada kesempatan pegi lah ye. btw slmt hari raya jugak ;)

fara said...

bestnyeee dh smpi singapore!
fara pon xsmpi sane lg!
Salam Aidilfitri :)

Syazlina Khairuddin said...

bestnya jln2 hr rye..selamat hr rye cik nana =)

cik nana said...

fara : hihi best. takpe ada rezeki nanti pegi ye ;)


syazlina : best ;) slmt hari raya jugak ;)

alia azmi said...

wah bestnya beraya di S'pore. Aku tak penah lagi pi S'pore :'(

Errah said...

bestnya raya...hehe..mmg jrg nmpak sebab tguh pengajian tahun lepas.. br bbrp sem msuk blik..kwn2 sume da grad kita tercicir lg

cik nana said...

alia : best la jugak . hee. takpe ada rezeki bleh pegi.


errah : owh patutlah tak pernah terserempak.sebab dulu penah je sekelas ngn bdk planner.

haz said...

haz lak x pernh lg g singapore. haha. sedih gilee =P

piko ija said...

tringin nak g singapore ngn vespa...

cik nana said...

haz : takpe ada rezeki nanti boleh pegi yek ;)


piko : bolehhh je nak pegi ngn vespa janji ada pasport. hee

Alif Ismail said...

bestnye gi singapore!! banyak singa tak kat sana???

nana, alif ade nak ofer satu blog template untuk nana...

jom jenguk jap...mungkin sesuai untuk blog nana..

http://www.alifismail.com/2012/02/milky-pinky.html

fifie said...

Fie teringin nak pergi Singapore, nak ke USS. Huhu. Anyway nana siapa yang buat header ? comelsss giloss

cik nana said...

alif : banyakkk tapi dalam zoo lah. hehe.owh template, ok nanti nana jenguk yep. tq ;)


fifie : jom fie g USS. nana pun tak pernah g lagi. header buat sendiri je fie.hihi mekasih.

aniswany said...

eh,xpena sampai lagi singapore..sobs sob tsk tsk >.<

selamat hari raye..hihi

ainraus said...

ain pernah pergi sekali je. masa tu USS macam tak glamer lagi ke belum siap ntahhh.
cik nana, jom double date kat sana. :)

cik nana said...

anis : takmao sedih2. jom pegi ramai2. hee. slmt hari raye n slmt menjadi tunang org anis. ;)


ain : tak pernah ke USS lagi. USS skang dah hebat. jum jum plan double date ;)

comeliness_zaty said...

ui ui..naek loriii?? mesti ag meriah kan? heheh

cik nana said...

zaty : aah naik lori.memang meriah sangatttt.haaa

ku-cit said...

jgn kata naek lori, kdg2 kat sana raya naik van n kepada treler pn ada dgn baju raya yg berlip lap lip lap..tp mmg meriah hah...