Tuesday, October 30, 2012

.homemade aiskrim goreng.


Assalammualaikum..


Semenjak dah habis belajar ni duduk rumah hati senang hari-hari tekak aku memang tak boleh duga nak makan apa. Tak boleh duga nak makan apa siang-siang buta boleh tahan lagi, ni tak tekak mengada malam-malam buta. Malam-malam buta memang tak boleh blah. Haritu tengok cara-cara buat aiskrim goreng tapi tak cuba buat lagi, tiba-tiba rasa 'eh nak makan aiskrim goreng lah' masa tengah tengok drama Bini-Biniku Perkasa. Haha punn bolehh. Kebetulan ibu ada belikan anak-anak dia aiskrim dalam mangkuk. Vanilla pun vanilla lah. Teringat kat dapur ada roti dan kebetulan tinggal 6 keping jeee. Haha so dapat buat 3 ketul aiskrim goreng jela. Oh takpelah teringin punya pasal, esok-esok nak makan lagi beli roti lagi.




First time aku buat konpiden je. Amik sekeping roti letak aiskrim, tutup dengan sekeping roti lagi lepas tu tekap dengan cawan. Haa dapat la bulat-bulat macam pau ni. Dah siap masuk tupperware simpan dalam peti ais dalam 1 jam lebih lepas tu boleh goreng dalam minyak yang panas dalam 1,2 minit macam tu. Angkat dan sedia untuk di makan laju-laju. Lambat makan aiskrim cair. Aku pulak sebelum makan ambik gambar dulu. Haha kejiii.




*Eksaited buat laju-laju, tak sempat nak ambik gambar cara-cara buat. Esok-esok aku buat lagi perisa cokelat pulak aku tunjuk step by step okay. Hik*




24 comments:

Chic Na said...

saje je kan buat org terliur di malam2 buta ni. hihi.. mintak sket. :)

PILOT LOVER said...

kita pun suka sgt makan aiskrim goreng... best tuh.. heheh ^_^

P U C A T said...

ohsem okkayy!!
sedap sangat!

CikNana said...

okey..nyaman eh..he

Indah Mulya said...

tak penah makan lg eskrem goreng taw nana..sadis tak? huhu..anta kt indah sbijik dua :D

cik nana said...


chic na : hihi alala. cepat2 beli aiskrim boleh buat. ;)


naz : sedappp kannn ? nyumeeyy ! ;)


pucat : kalau coklat mesti lagiiii sedappppppppppppp !


ciknana : nyamannnn. hikhik


indah : eh takpe tak sadis pun. nana pun baru try. hahaha. anta kat indah tak sempat sampai dah cair kang. hehe

Nur farahiza said...

da penah buat , tapi kan asikrim dye too cair lalu bocor la tepi tepi dye too , mcm mane

ayut said...

nnt dh bt yg coklet tu anta kat PJ ea nana...hahahaha :p

Cik Zaniff said...

dh try buat ari 2..buat2 terus goreng..xsmpan dlm peti dh pn..pon sdap..hihhi

P U C A T said...

Ya Allah sedapnya kalau boleh makan petang2 nih. Hehe

Nurul Iman Rosman said...

Oooo, cenggini rupenye aiskrim goreng. Baru eden tau.

cik nana said...


farahiza : buat cpt2 masa aiskrim keras lagi lepastu simpan dlm peti ais bg dia bekuuu lagi baru grg..


ayut : haha bolehhhh. tapi bukan iskrim goreng, aiskrim cair. hikhik


zaniff : takut aiskrim nye cair tu yg simpan dlm peti dulu. heee


pucat : tu lah kann. ni pun dah terliur sebab dah habis pun. hikhik


iman : haaa camni lah iman rupe nyeee..hiks

ainraus said...

sedapnyaa nanan! buatkan ain please?

fifie said...

Senang kan. Hari tu yang fie dipaksa beli dua roti Gardenia, satu bungkus tu fie buat aiskrim goreng lah. heee

Pykaa Pdott said...

teringin nak makan . mcm sedap je . nyum2 . terliur dah nie .

Sanji Ngatmi said...

haha tak boleh bla mention ayat

" goreng dalam minyak yang panas "

thank bg tunjuk ajar .. hihi

cik nana said...


ain : bolehhh je ain ada rezeki jumpa kite buat aiskrim goreng okay. hihi


fifie : owhhh kisahhh nye. pasal terbeli roti gardenia ngn akk gedik tu eh. haha teringat pulak. klu sebungkus je mne cukup buat aiskrim goreng kan fie. hihi


pykaa : try lah buat senang je pyka ;)


sanji : hahaha jgn lah terasa tak terniat pun. haha. klu minyak tak pns kang meresap minyak 'berminyak' pulak aiskrim goreng nye. haaa ;p


✿Lady Ainaa✿ said...

owh, tekup ngan roti... baru tau.. selama ni tertanya juga di tekup dengan apa.. boleh buat after this sbb keluarga ena tak pernah makan lagi... so make for family!! mekaceh ye

ct kektus said...

selalu teringin nak makan aiskrim goreng ni. tapi, bile dah sampai kat kedai yg jual ni, mesti cancel. hohoo

shu said...

sedapnya lahai..nana ni sja tau!

kiera'sakura said...

akak xpenah try buat lagi. nk la bila rajin nk mencuba hihihihi

haz said...

wahh.. menggiurkan! hihi. haz pn nk buat gak aiskrim goreng ni. hee ^^

Nurul Husna Mohd Hassan said...

akak dah try jugak. sedap! :)

nadzirah sofia said...

sedapnya..nanti ajar la camne cara nak buat

.homemade aiskrim goreng.


Assalammualaikum..


Semenjak dah habis belajar ni duduk rumah hati senang hari-hari tekak aku memang tak boleh duga nak makan apa. Tak boleh duga nak makan apa siang-siang buta boleh tahan lagi, ni tak tekak mengada malam-malam buta. Malam-malam buta memang tak boleh blah. Haritu tengok cara-cara buat aiskrim goreng tapi tak cuba buat lagi, tiba-tiba rasa 'eh nak makan aiskrim goreng lah' masa tengah tengok drama Bini-Biniku Perkasa. Haha punn bolehh. Kebetulan ibu ada belikan anak-anak dia aiskrim dalam mangkuk. Vanilla pun vanilla lah. Teringat kat dapur ada roti dan kebetulan tinggal 6 keping jeee. Haha so dapat buat 3 ketul aiskrim goreng jela. Oh takpelah teringin punya pasal, esok-esok nak makan lagi beli roti lagi.




First time aku buat konpiden je. Amik sekeping roti letak aiskrim, tutup dengan sekeping roti lagi lepas tu tekap dengan cawan. Haa dapat la bulat-bulat macam pau ni. Dah siap masuk tupperware simpan dalam peti ais dalam 1 jam lebih lepas tu boleh goreng dalam minyak yang panas dalam 1,2 minit macam tu. Angkat dan sedia untuk di makan laju-laju. Lambat makan aiskrim cair. Aku pulak sebelum makan ambik gambar dulu. Haha kejiii.




*Eksaited buat laju-laju, tak sempat nak ambik gambar cara-cara buat. Esok-esok aku buat lagi perisa cokelat pulak aku tunjuk step by step okay. Hik*




24 comments:

Chic Na said...

saje je kan buat org terliur di malam2 buta ni. hihi.. mintak sket. :)

PILOT LOVER said...

kita pun suka sgt makan aiskrim goreng... best tuh.. heheh ^_^

P U C A T said...

ohsem okkayy!!
sedap sangat!

CikNana said...

okey..nyaman eh..he

Indah Mulya said...

tak penah makan lg eskrem goreng taw nana..sadis tak? huhu..anta kt indah sbijik dua :D

cik nana said...


chic na : hihi alala. cepat2 beli aiskrim boleh buat. ;)


naz : sedappp kannn ? nyumeeyy ! ;)


pucat : kalau coklat mesti lagiiii sedappppppppppppp !


ciknana : nyamannnn. hikhik


indah : eh takpe tak sadis pun. nana pun baru try. hahaha. anta kat indah tak sempat sampai dah cair kang. hehe

Nur farahiza said...

da penah buat , tapi kan asikrim dye too cair lalu bocor la tepi tepi dye too , mcm mane

ayut said...

nnt dh bt yg coklet tu anta kat PJ ea nana...hahahaha :p

Cik Zaniff said...

dh try buat ari 2..buat2 terus goreng..xsmpan dlm peti dh pn..pon sdap..hihhi

P U C A T said...

Ya Allah sedapnya kalau boleh makan petang2 nih. Hehe

Nurul Iman Rosman said...

Oooo, cenggini rupenye aiskrim goreng. Baru eden tau.

cik nana said...


farahiza : buat cpt2 masa aiskrim keras lagi lepastu simpan dlm peti ais bg dia bekuuu lagi baru grg..


ayut : haha bolehhhh. tapi bukan iskrim goreng, aiskrim cair. hikhik


zaniff : takut aiskrim nye cair tu yg simpan dlm peti dulu. heee


pucat : tu lah kann. ni pun dah terliur sebab dah habis pun. hikhik


iman : haaa camni lah iman rupe nyeee..hiks

ainraus said...

sedapnyaa nanan! buatkan ain please?

fifie said...

Senang kan. Hari tu yang fie dipaksa beli dua roti Gardenia, satu bungkus tu fie buat aiskrim goreng lah. heee

Pykaa Pdott said...

teringin nak makan . mcm sedap je . nyum2 . terliur dah nie .

Sanji Ngatmi said...

haha tak boleh bla mention ayat

" goreng dalam minyak yang panas "

thank bg tunjuk ajar .. hihi

cik nana said...


ain : bolehhh je ain ada rezeki jumpa kite buat aiskrim goreng okay. hihi


fifie : owhhh kisahhh nye. pasal terbeli roti gardenia ngn akk gedik tu eh. haha teringat pulak. klu sebungkus je mne cukup buat aiskrim goreng kan fie. hihi


pykaa : try lah buat senang je pyka ;)


sanji : hahaha jgn lah terasa tak terniat pun. haha. klu minyak tak pns kang meresap minyak 'berminyak' pulak aiskrim goreng nye. haaa ;p


✿Lady Ainaa✿ said...

owh, tekup ngan roti... baru tau.. selama ni tertanya juga di tekup dengan apa.. boleh buat after this sbb keluarga ena tak pernah makan lagi... so make for family!! mekaceh ye

ct kektus said...

selalu teringin nak makan aiskrim goreng ni. tapi, bile dah sampai kat kedai yg jual ni, mesti cancel. hohoo

shu said...

sedapnya lahai..nana ni sja tau!

kiera'sakura said...

akak xpenah try buat lagi. nk la bila rajin nk mencuba hihihihi

haz said...

wahh.. menggiurkan! hihi. haz pn nk buat gak aiskrim goreng ni. hee ^^

Nurul Husna Mohd Hassan said...

akak dah try jugak. sedap! :)

nadzirah sofia said...

sedapnya..nanti ajar la camne cara nak buat