Wednesday, October 24, 2012

.Sardin Roll kuning keemasan.


Assalamualaikum..


Entry 2,3,4 hari ni asik-asik konvo konvo konvo. Eh tau tak konvo tu kalau nak cerita memang tak kan sudah. Haha. Lagi-lagi aku kan dengan gambar yang banyak berpeluh-peluh tengok tu. Hehe. Pastu macam eh, eh, dah lama aku tak buat resepi masak-masak macam sedap. Terus lah macam petik jari, ketingggg ! terus ada idea datang nak buat hidangan lazat kongsi kat blog. Hikhik


So resepi hari ni mudah je kawan-kawan sekalian. Sardin Roll. Sebut betul-betul, bukan Sardin Scroll ye kawan-kawan walaupun aku tengah mood konvo tak sudah-sudah ni ha. Haha. Oh ya resepi ni pun masih panas lagi baru keluar dari kuali tahu ? Malam-malam buta buat mengada nak mengisi perut yang macam tong drum ni kate nye. Haaa.

 


Okay baiklah, apa yang anda perlukan ? Sardin dan roti. Untuk yang rase macam malas nak mudah.my je sardin tak payah masak pun takpe. Potong-potong bawang, cili gaul ke sardin terus punn bolehhhh. Tapi kalau macam nak renyah-renyah sikit bolehlah tumis sardin nye dgn bawang, cili kisar tu semua ikut lah selera dan tekak masing-masing ye. Next, leperkan roti yang dah sedia dengan kayu penggelek, bubuh sardin, gulung dan lekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Dah siap menggulung, mari menggoreng. Pecahkan telur, salut roti yang dah gulung tadi dengan telur dan boleh goreng. Dah siap !


Terliur tak tengok Sardin Roll i yang kuning keemasan ini ?  Hikhik




Selamat Mencuba resepi yang simple ni !
Suami pasti tertawan. Eh, hihi ;p



 *ohsem pulak aku tengok gambar atas ni. Macam gambar makanan dalam buku resepi. ;p



37 comments:

ayut said...

hahaha..ada jgkla rupe mcm dlm buku resepi..tertawan melihat ;)

shu said...

nana ni sj tau..nsb baik bca time siang..

Jna marcello said...

TERLIUR!!!!!!NA SUKA GILA MKN ROTI SARDIN NI LAGI TYM HUJAN KAN MAKAN PANAS2 HUHUHUHHUHU ~!

*TGK PIX NI TERUS MENGIDAM ;C

nur hidayah isa said...

fuhhh sedapnyeee terbayang sardin ayam brand kat mesia. kat sini macam takde jer.

CikNana said...

nana nana nana..sedapnyeee..:)

✿Lady Ainaa✿ said...

oh sedapnya!!! boleh cuba ni bila time tengah lapa masa tengah malam... breakfast pun boleh ni.. great! thanks for sharing the menu.. hehe

Nory Zoulkefle said...

cedapnyer..
anyway...salam kenal..

cik nana said...


ayut : hikhik mcm dalam majalah saji kan..haha..terima kasih sbb tertawan. hee ;)


k.shu : kite post ni tgh mlm laa. k.shu yg baca siang2. haha


jna : ehem jna mengidam ? haha. klu terliur sila cepat2 beli roti dan sardin buat sardin roll ni. eh hari pun nak hujan ni. hihi


hidayah : owhh kat uk xde meh ? patut haritu b4 pegi bawak bekal mknn dlm tin byk2..


ciknana : ehh nama sama. nana nana nana sila lah cuba senang sangat..


ainaa : ena, bkn time tgh lapa je, time ena pegi picnic ngn ehem2 pun boleh buat apee. senang ! hikhik


nory : kannn. hihi. slm kenal juga ^^

Pokok Manggis Depan Rumah said...

boleh cuba ni.. sedap nampak. Selamat berkonvo yea. Tahniah ;-)

AHMAD AFIQ said...

kenapa masuk page ni ada warning notes

aku HaniAsyira said...

dgn tak semena-mena perut rasa lapar tetibe

Syazwan Che Deraman said...

aah ye.
nampak macam dalam buku rsepi.
hehehe.
nasib baik ada watermark.kalo tak, ada yang curi gambar nanti.

sedap.

tapi hari tu wan makan, banyak minyak.
yang ni banyak minyak tak?

cik nana said...


pokok manggis : silalah mencuba ye. ohh ya dah selamat sangat dah seminggu pun konvo ^^


afiq : tuan blog pun tak dapat mengenal pasti sebab mende alah tu tibe2 je muncul. -.-'


hanisyira : haaaa perut tu harus didsi dgn sardin rool ni kalau camtu. hihi


syazwan : kannn. skali pandang ala2 pic dlm buku resepi gitu. hikhik. yang ni for sure memang tak berminyak. ;)

Sanji Ngatmi said...

bookmark. done. sem depan nak cuba resipi ni .. cam best jer ...


nape nampak tak berminyak ek ..

Pykaa Pdott said...

pnah mkn bnda nie tapi tak pndai buat . hehe

LelakiSemalam said...

mak ai.....sedap gila ni kannn!

dhiashahida said...

nyummy...kesukaan ida nih..tp abah yg rajin buat....berketoi2 ida mkn..hehehe

fifie said...

Hari tu ada tengok 5 rencah 5 rasa, dia buat sardin roll jugak. Perghhh sedapppnya. Terliur.

cik nana said...


sanji : klu nak elakkan dari berminyak pastikan sebelum goreng tu minyak betul2 panas tau. klu minyak belum berapa panas tu yg bnda yg digoreng meresap minyak tu. okes next sem sila buat. ;p


pyka : buat lah syg nanti boleh bg pdot awk rase ;)


LS : sedap gilaaa tu taklah. tapi boleh cuba tak rugi ;p


ida : lepasni ida pulak buat utk ayah okay. bia ayah pulak yg mkn beketoi2. hihi


fifie : ohh ya meh ? takpe terliur sebab senang je buattt nyee ;)


jann sinuja said...

aq nmpak mcm sardin scroll =.= mood konvo xabes lagi nehh..wahahaha sardinnnn sedapnyeeeee

Pykaa Pdott said...

terliur tgk gmbaq nie , nak try jgkk la walau tak pandai pon . hehe

PILOT LOVER said...

nampak macam sedap nyerrr.. :) rajin lah sis ni

Cik Yatt said...

sedapnyeeeeeee

Jna marcello said...

awk mana entry selamat hari raya ni??
na nk wish ^^selamat hari raya aidil adha^^

kat entry ni pun bole kan? ;)

cik nana said...


jann : kau memang hantuuu sardinn. bagi sardin scroll pun kau telan jugak. muahaha


pykaa : buat jgn tak buat ye. senang je dikkkk. ;)


PL : kalo lapor memang rajin kemain nak sumbat perutttt. hihi


cikyatt : hihi sedappppp ;)


jna : ponnn bolehhhhh..ohhh jna so suwittttt tau. raye2 tak sempat lah nak tulis entry slmt hari raye. hehe. slmt hari raya aidil adha jna ;)

Evagurl Izma said...

nak! nak! nak!

^_^

fandyz said...

Salam Aidil Adha! Memang sedap makan panas2 kan.. makan memang sedap nak buat malas hehe :p

Eiqa Almond said...

Sangat keemasan, ekekkee :)
Sedapp nyeee gulppp
Lama x makan sardin roll niee

man said...

mcm sedap je...nak sikit..hehe

comeliness_zaty said...

nana! slamat hari raya aidiladha.. ;) sedap sedap sedap..buatkan blh? hihi

Anne Nurain said...

bole dah ni bt majalah resepi.. terliur la plak.. huhu.. thanks follow eh? :D

syakey said...

feveret ni!! nyummy!!

ainraus said...

alaaa rajinnyaa cik nana memasak. tak hantar kat pelaut ke? wink wink. ;)

cik nana said...


eva : bolehhhhhh. hihi


fandyz : salam aidiladha jugak ;). ohh makan apa2 masa tgh panas memang sodap, nak membuatnya pun sodap jugak. haha


eiqa : kannn keemasan mcm barang kemas tak ? hikhik. dah lama tak makan, bolehlah cuba buat ye ;)


man : mcm sedapp dan senangggg jeee buatt pun senanggggg. hee ;p


zaty : slm aidiladha ty. buat sendiri mesti lagi sedap tau. hihi


anne : takboleh sebab resepi ni kacanggg sangat editor resepi pun taknak terima. haha. terliur sila lah cubaaa ;)


shakey : ohhh boleh lah try cuba !


ain : alahai ain masak sardin roll je pun. pelaut kite tak sihat makan bubur je. hikhik

Nizam Ijam said...

memang minat pink blog ni :)

selamat hari raya haji :)

Cik Zaniff said...

terliur tgk la.haiii..hihi

nadzirah sofia said...

nmpak sedap je..lapar pulak tgk gmbr tu..huhu

.Sardin Roll kuning keemasan.


Assalamualaikum..


Entry 2,3,4 hari ni asik-asik konvo konvo konvo. Eh tau tak konvo tu kalau nak cerita memang tak kan sudah. Haha. Lagi-lagi aku kan dengan gambar yang banyak berpeluh-peluh tengok tu. Hehe. Pastu macam eh, eh, dah lama aku tak buat resepi masak-masak macam sedap. Terus lah macam petik jari, ketingggg ! terus ada idea datang nak buat hidangan lazat kongsi kat blog. Hikhik


So resepi hari ni mudah je kawan-kawan sekalian. Sardin Roll. Sebut betul-betul, bukan Sardin Scroll ye kawan-kawan walaupun aku tengah mood konvo tak sudah-sudah ni ha. Haha. Oh ya resepi ni pun masih panas lagi baru keluar dari kuali tahu ? Malam-malam buta buat mengada nak mengisi perut yang macam tong drum ni kate nye. Haaa.

 


Okay baiklah, apa yang anda perlukan ? Sardin dan roti. Untuk yang rase macam malas nak mudah.my je sardin tak payah masak pun takpe. Potong-potong bawang, cili gaul ke sardin terus punn bolehhhh. Tapi kalau macam nak renyah-renyah sikit bolehlah tumis sardin nye dgn bawang, cili kisar tu semua ikut lah selera dan tekak masing-masing ye. Next, leperkan roti yang dah sedia dengan kayu penggelek, bubuh sardin, gulung dan lekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Dah siap menggulung, mari menggoreng. Pecahkan telur, salut roti yang dah gulung tadi dengan telur dan boleh goreng. Dah siap !


Terliur tak tengok Sardin Roll i yang kuning keemasan ini ?  Hikhik




Selamat Mencuba resepi yang simple ni !
Suami pasti tertawan. Eh, hihi ;p



 *ohsem pulak aku tengok gambar atas ni. Macam gambar makanan dalam buku resepi. ;p



37 comments:

ayut said...

hahaha..ada jgkla rupe mcm dlm buku resepi..tertawan melihat ;)

shu said...

nana ni sj tau..nsb baik bca time siang..

Jna marcello said...

TERLIUR!!!!!!NA SUKA GILA MKN ROTI SARDIN NI LAGI TYM HUJAN KAN MAKAN PANAS2 HUHUHUHHUHU ~!

*TGK PIX NI TERUS MENGIDAM ;C

nur hidayah isa said...

fuhhh sedapnyeee terbayang sardin ayam brand kat mesia. kat sini macam takde jer.

CikNana said...

nana nana nana..sedapnyeee..:)

✿Lady Ainaa✿ said...

oh sedapnya!!! boleh cuba ni bila time tengah lapa masa tengah malam... breakfast pun boleh ni.. great! thanks for sharing the menu.. hehe

Nory Zoulkefle said...

cedapnyer..
anyway...salam kenal..

cik nana said...


ayut : hikhik mcm dalam majalah saji kan..haha..terima kasih sbb tertawan. hee ;)


k.shu : kite post ni tgh mlm laa. k.shu yg baca siang2. haha


jna : ehem jna mengidam ? haha. klu terliur sila cepat2 beli roti dan sardin buat sardin roll ni. eh hari pun nak hujan ni. hihi


hidayah : owhh kat uk xde meh ? patut haritu b4 pegi bawak bekal mknn dlm tin byk2..


ciknana : ehh nama sama. nana nana nana sila lah cuba senang sangat..


ainaa : ena, bkn time tgh lapa je, time ena pegi picnic ngn ehem2 pun boleh buat apee. senang ! hikhik


nory : kannn. hihi. slm kenal juga ^^

Pokok Manggis Depan Rumah said...

boleh cuba ni.. sedap nampak. Selamat berkonvo yea. Tahniah ;-)

AHMAD AFIQ said...

kenapa masuk page ni ada warning notes

aku HaniAsyira said...

dgn tak semena-mena perut rasa lapar tetibe

Syazwan Che Deraman said...

aah ye.
nampak macam dalam buku rsepi.
hehehe.
nasib baik ada watermark.kalo tak, ada yang curi gambar nanti.

sedap.

tapi hari tu wan makan, banyak minyak.
yang ni banyak minyak tak?

cik nana said...


pokok manggis : silalah mencuba ye. ohh ya dah selamat sangat dah seminggu pun konvo ^^


afiq : tuan blog pun tak dapat mengenal pasti sebab mende alah tu tibe2 je muncul. -.-'


hanisyira : haaaa perut tu harus didsi dgn sardin rool ni kalau camtu. hihi


syazwan : kannn. skali pandang ala2 pic dlm buku resepi gitu. hikhik. yang ni for sure memang tak berminyak. ;)

Sanji Ngatmi said...

bookmark. done. sem depan nak cuba resipi ni .. cam best jer ...


nape nampak tak berminyak ek ..

Pykaa Pdott said...

pnah mkn bnda nie tapi tak pndai buat . hehe

LelakiSemalam said...

mak ai.....sedap gila ni kannn!

dhiashahida said...

nyummy...kesukaan ida nih..tp abah yg rajin buat....berketoi2 ida mkn..hehehe

fifie said...

Hari tu ada tengok 5 rencah 5 rasa, dia buat sardin roll jugak. Perghhh sedapppnya. Terliur.

cik nana said...


sanji : klu nak elakkan dari berminyak pastikan sebelum goreng tu minyak betul2 panas tau. klu minyak belum berapa panas tu yg bnda yg digoreng meresap minyak tu. okes next sem sila buat. ;p


pyka : buat lah syg nanti boleh bg pdot awk rase ;)


LS : sedap gilaaa tu taklah. tapi boleh cuba tak rugi ;p


ida : lepasni ida pulak buat utk ayah okay. bia ayah pulak yg mkn beketoi2. hihi


fifie : ohh ya meh ? takpe terliur sebab senang je buattt nyee ;)


jann sinuja said...

aq nmpak mcm sardin scroll =.= mood konvo xabes lagi nehh..wahahaha sardinnnn sedapnyeeeee

Pykaa Pdott said...

terliur tgk gmbaq nie , nak try jgkk la walau tak pandai pon . hehe

PILOT LOVER said...

nampak macam sedap nyerrr.. :) rajin lah sis ni

Cik Yatt said...

sedapnyeeeeeee

Jna marcello said...

awk mana entry selamat hari raya ni??
na nk wish ^^selamat hari raya aidil adha^^

kat entry ni pun bole kan? ;)

cik nana said...


jann : kau memang hantuuu sardinn. bagi sardin scroll pun kau telan jugak. muahaha


pykaa : buat jgn tak buat ye. senang je dikkkk. ;)


PL : kalo lapor memang rajin kemain nak sumbat perutttt. hihi


cikyatt : hihi sedappppp ;)


jna : ponnn bolehhhhh..ohhh jna so suwittttt tau. raye2 tak sempat lah nak tulis entry slmt hari raye. hehe. slmt hari raya aidil adha jna ;)

Evagurl Izma said...

nak! nak! nak!

^_^

fandyz said...

Salam Aidil Adha! Memang sedap makan panas2 kan.. makan memang sedap nak buat malas hehe :p

Eiqa Almond said...

Sangat keemasan, ekekkee :)
Sedapp nyeee gulppp
Lama x makan sardin roll niee

man said...

mcm sedap je...nak sikit..hehe

comeliness_zaty said...

nana! slamat hari raya aidiladha.. ;) sedap sedap sedap..buatkan blh? hihi

Anne Nurain said...

bole dah ni bt majalah resepi.. terliur la plak.. huhu.. thanks follow eh? :D

syakey said...

feveret ni!! nyummy!!

ainraus said...

alaaa rajinnyaa cik nana memasak. tak hantar kat pelaut ke? wink wink. ;)

cik nana said...


eva : bolehhhhhh. hihi


fandyz : salam aidiladha jugak ;). ohh makan apa2 masa tgh panas memang sodap, nak membuatnya pun sodap jugak. haha


eiqa : kannn keemasan mcm barang kemas tak ? hikhik. dah lama tak makan, bolehlah cuba buat ye ;)


man : mcm sedapp dan senangggg jeee buatt pun senanggggg. hee ;p


zaty : slm aidiladha ty. buat sendiri mesti lagi sedap tau. hihi


anne : takboleh sebab resepi ni kacanggg sangat editor resepi pun taknak terima. haha. terliur sila lah cubaaa ;)


shakey : ohhh boleh lah try cuba !


ain : alahai ain masak sardin roll je pun. pelaut kite tak sihat makan bubur je. hikhik

Nizam Ijam said...

memang minat pink blog ni :)

selamat hari raya haji :)

Cik Zaniff said...

terliur tgk la.haiii..hihi

nadzirah sofia said...

nmpak sedap je..lapar pulak tgk gmbr tu..huhu