Wednesday, October 10, 2012

.separuh jiwaku pergi.



Assalammualaikum..


2 minggu lepas saat surat jemputan konvo sampai ke rumah, aku lah makhluk yang paling eksaited.
Siap post kat FB aku dapat surat jemputan paling awal dan juga jadi wakil batch aku baca surat hardcopy paling awal.
Lepastu perasaan eksaited kembali terkubur sehinggalah 2,3 hari yang lepas pergi amik jubah
Yes, perasaan tu kembali berbunga-bunga eksaited bila dah sarung-sarung jubah semua
Tambah lagi bila dah dapat baju kurung yang gojes, labuci-labuci segala
Tambah lagi dapat kasut free siap beads bergemerlapan bertabur-taburan


Tapi petang semalam perasaan eksaited aku hilang diragut serta merta
Bila dapat khabar incik beliau mengalami kemalangan. Jatuh tangga. Huk :'(
Sepanjang cakap dengan aku dalam telefon, sepanjang tu lah beliau gelak.
Taknak aku risau barangkali.
Bila aku tanya sakit tak, beliau jawab sakit
Bila aku tanya kaki bengkak tak, jawab beliau bengkak
Bila aku tanya boleh jalan tak, jawab beliau tak boleh, duduk kat kerusi roda
Ahh semua jawapan diselangi dengan gelak ketawa.
Sampai satu tahap aku cakap, jangan gelak boleh ? huu
Ahh airmata aku memang tak boleh diseka lagi. Menitis tetap menitis walaupun hanya di hujung talian
Saat entry ni ditulis incik beliau dah kena tahan wad kat hospital melaka sana. wuuwuu
Luluh, sedih, risau bercampur baur tak dapat tengok keadaan sebenar beliau. 


Teringat masa berhempas pulas study untuk STPM hampir 5 tahun lepas  
incik beliau lah peneman setia di samping buku-buku nota
Tapi saat aku dapat result STPM tak dapat nak kongsi gembira bersama sebab beliau offshore
Saat aku dapat offer degree masuk universiti 4 tahun yang lepas pun beliau kat laut
4 tahun di universiti aku gigih berdikari tanpa beliau yang 5,6 bulan di laut
hanya sebulan atau lebih sedikit di darat dan selebih-lebihnya di laut kembali
Dan untuk saat ini, saat aku konvokesyen
Beliau dah rancang awal-awal supaya dapat onshore masa aku konvo
Dan yaa, Tuhan dah makbulkan doa itu, beliau dapat cuti sebulan yang lepas
 dan merancang sama-sama dengan aku berkongsi hari kegembiraan aku.
Dan di saat hari konvokesyen aku berbaki 4 hari lagi aku diuji sebegini
Untuk sekian kalinya beliau tak dapat sama-sama meraikan kejayaan aku.
Mari duduk di penjuru katil, muhasabah diri sedikit sebanyak
Semua ini ada hikmah yang Tuhan dah sediakan untuk aku
*kau kuat Nana, sebab tu Tuhan duga kau sebegini sebab kau mampu nak menghadapinya*



Tiada kebetulan melainkan semuanya telah dirancang,
Dan sebaik-baik rancangan adalah dari Allah jua..






*Ku titipkan doa dari kejauhan semoga incik beliau cepat sembuh*
*aku cuma terlelap sejam lebih je tadi,risau sangat tak boleh tido.huu*





40 comments:

Indah Mulya said...

huhu..sdeynye.. sabar ye cik nana..ujian utk awk tu..sy doakan encik awk tu cpt sembuh..awk pn jgn sdey2..kne jgak happy okeh? nnt lg encik awk tu sdey kalau taw awk sdey..tol tak? be strong awk :)

Yana Kama said...

Innalillah..sabar ye Nana,akak doakan semoga semuanya baik-baik nanti..=D

Lyaa Suriany said...

hopefully die cpt sembuh nana.
amin

cik nana said...


IM : awkkk, terima kasih. huu. insyallah dugaan tuhan kuatkan kite..betull kalau kite sedih2 mesti dia susah hati. huhu. kite cuba okay. mekasihhh..



kak yana : aminnn insyallah. terima kasih kak :)



lyaa : tenkiu lyaa. insyallah atas doa semua..aminnn..


Sue PeLik said...

huhuhuhu tak perlaaa kan ujian Allah. uhuhuh btw cograt erk!

♥ wawawawa ♥ said...

huuu sedihnye.. smoga die cpt sembuh!

btw, congrats convo!

Ros said...

Salam ziarah...

aien Ayin said...

dont be sad. i'll be there insyaALLAH! nnt i belanjee u makan2 eh eh :)

cik nana said...


sue : betul tu ujian dari Allah. terima kasihh awk..



wawa : empunya diri lagi laaaa sedihhhh. huuuu..tengs wawa..



ros : terima kasih..



aien : i takde selera nak makan masa konvo nanti camne? hukhuk..mekasih u dtg nanti. nak peluk2 nak nanges2..huhu.. :'(


shu said...

sabar ye nana..everything gonna be alright :')

ayut said...

alahaiii..cian yer nana.moga en beliau cpt sehat yer...bt nana,mesti kecewa kan.tp sabar yer...kita hanya mampu merancang..

kiera'sakura said...

alooo siannya dia. betol la tue walau sehebat mana perancangan kita, hebat lagi perancangan Allah sabar ye dik. moga beliau tue cepat sembuh Amin

Khalilah MNor said...

Nana, syok la encik beliau nana mcm tu. Drpd yg merengek2, lagi tak tahan... Lelaki mesti kuat. Lama jugak nana dgn encik beliau ek? Semoga kasih kan berpanjangan~
*semoga encik beliau nana juge cepat sembuh* Jgn sedey ye. ;)

Nens Collection said...

jangan sedih nana pinky..
semoga beliau cepat sembuh..
insyaallah mane th die leh hadir..kasik supriseee!!!

NIA SI DRUMSTICK said...

alalala..kesian nye awak..xpe..ada hikmah dis ebaliknye okie..be happy on ur graduation day!!

iedchan said...

sabae laa..semoga en beliau cepa sembuh

aniswany said...

sabar cik nana,anis doa kan your love cepat sembuh :) chill

eh lupa,congratz :)

✿Lady Ainaa✿ said...

Ya Allah sis! terkejut ena mendengar berita buah hati sis excident.. MasyaAllah... ='(.. ena doakan supaya si dia cepat sembuh dan tak berlaku sebarang luka yg berat2... tabah ye sis...

Sanji Ngatmi said...

hepi la kak .. yes ada benda nak hepikan akak ..

untuk kawan blogger baik aku ..

Tag tiga rakan blogger untuk membuat esei sama bertajuk 'Esei: Perilaku anak Malaysia dulu sehingga sekarang'. Linkkan jawapan ke ruangan komen blog ngatmisanji untuk memenangi hadiah bernilai RM300. Tarikh tutup sehingga 19 Oktober 2012.

fifie said...

Nana sabarlah, jangan sedih2 tau. insyaAllah sidia akan cepat sembuh untuk ke convo nana

nina said...

cdehnyee...,xpe2 sabar ye nana..,ape yg pntg en.beliau..masih lg besama nan,right? semoga en.beliau cpt sembuh..:)

n tahniah nana dah nak konvo..:)

Mohammad Syukri Badaruddin said...

Ternyata ince' beliau adalah orang yg teristimewa n boleh jadi paling kau sayang...
Bersyukur ko masih konvo...
Aku ada degree tapi tak pernah pun merasa jubah konvo...
Sebab tak de fulus gak nak pi offshore...
Tak apalah...
Barangkali Master dapat...

Orang laki mmg camtu...
Kalo ada problem dia jarang citer kat org selagi dia mampu setel sendiri...
Doa kan saja untuk dia n...
Give him some motivation!

Jna marcello said...

nana bersabar...setiap dugaan mesti ade hikmah...be strong okayy namaw sedih sedih..

Pykaa Pdott said...

sabar ea nana , hope di cpat smbuh oke . tmao sdeyh2 tao :)

dEdEQ dE wIshEs said...

SABAR ERK KAK NANA .. DIA XMO BG KAK NANA RISAU LA TU .. ^_^

inche hlovate said...

insyaAllah ada hikmahnye semua tu..sabr ye

ainraus said...

wahhhh. siannya nana. ain paham perasaan tu. sabar eh. kuatkan semangat tauu.

cik mun said...

sabar ye..ade hikmah tu..

ELY FAUZIANI ISMAIL said...

hye awak!slm kenal.b strong.btw congrtz dh nk grad dh.hepy for u :)

zulhilmi tempoyak said...

mn suratnya... awak2 xnk jmpt sy jugak ke...;p

Masz Sidek said...

sabar ye nana.... moga dia cepat sembuh dan dpt teman nana ke majlis konvo nanti...

nur anis said...

harap dia cepat sembuh....

Mya said...

He knows what's best..

aku HaniAsyira said...

cik nana, moga incik beliau sembuh cepat2 dan boleh pergi konvo awak..

hazanis said...

sabar yer awak..semoga si dia cepat sembuh.pasti semuanya akn selamat..amin..:)

haz said...

sedihnye haz bcee T.T smoge tabahkn hati ye cik nana >.< setiap yg terjadi tu ade hkmahnye.. n smoge beliau cept smbh =)

nadzirah sofia said...

huhu...sedihnya...harap sabar ye nana

Sanji Ngatmi said...

huhu tahulah tengah sedih .. dah masuk tiga empat hari akak tak update blog .. huhuhuhuhu

piko ija said...

sbr2..ade hikmah nye nie...

comeliness_zaty said...

sabar ye nana. ni semua ujian Allah..dalam keadaan mcm ni nana kena bagi semngat n motivasi kat incik nana. jangan tnjukkan kita sedih. be strong keyh dear ;)

.separuh jiwaku pergi.



Assalammualaikum..


2 minggu lepas saat surat jemputan konvo sampai ke rumah, aku lah makhluk yang paling eksaited.
Siap post kat FB aku dapat surat jemputan paling awal dan juga jadi wakil batch aku baca surat hardcopy paling awal.
Lepastu perasaan eksaited kembali terkubur sehinggalah 2,3 hari yang lepas pergi amik jubah
Yes, perasaan tu kembali berbunga-bunga eksaited bila dah sarung-sarung jubah semua
Tambah lagi bila dah dapat baju kurung yang gojes, labuci-labuci segala
Tambah lagi dapat kasut free siap beads bergemerlapan bertabur-taburan


Tapi petang semalam perasaan eksaited aku hilang diragut serta merta
Bila dapat khabar incik beliau mengalami kemalangan. Jatuh tangga. Huk :'(
Sepanjang cakap dengan aku dalam telefon, sepanjang tu lah beliau gelak.
Taknak aku risau barangkali.
Bila aku tanya sakit tak, beliau jawab sakit
Bila aku tanya kaki bengkak tak, jawab beliau bengkak
Bila aku tanya boleh jalan tak, jawab beliau tak boleh, duduk kat kerusi roda
Ahh semua jawapan diselangi dengan gelak ketawa.
Sampai satu tahap aku cakap, jangan gelak boleh ? huu
Ahh airmata aku memang tak boleh diseka lagi. Menitis tetap menitis walaupun hanya di hujung talian
Saat entry ni ditulis incik beliau dah kena tahan wad kat hospital melaka sana. wuuwuu
Luluh, sedih, risau bercampur baur tak dapat tengok keadaan sebenar beliau. 


Teringat masa berhempas pulas study untuk STPM hampir 5 tahun lepas  
incik beliau lah peneman setia di samping buku-buku nota
Tapi saat aku dapat result STPM tak dapat nak kongsi gembira bersama sebab beliau offshore
Saat aku dapat offer degree masuk universiti 4 tahun yang lepas pun beliau kat laut
4 tahun di universiti aku gigih berdikari tanpa beliau yang 5,6 bulan di laut
hanya sebulan atau lebih sedikit di darat dan selebih-lebihnya di laut kembali
Dan untuk saat ini, saat aku konvokesyen
Beliau dah rancang awal-awal supaya dapat onshore masa aku konvo
Dan yaa, Tuhan dah makbulkan doa itu, beliau dapat cuti sebulan yang lepas
 dan merancang sama-sama dengan aku berkongsi hari kegembiraan aku.
Dan di saat hari konvokesyen aku berbaki 4 hari lagi aku diuji sebegini
Untuk sekian kalinya beliau tak dapat sama-sama meraikan kejayaan aku.
Mari duduk di penjuru katil, muhasabah diri sedikit sebanyak
Semua ini ada hikmah yang Tuhan dah sediakan untuk aku
*kau kuat Nana, sebab tu Tuhan duga kau sebegini sebab kau mampu nak menghadapinya*



Tiada kebetulan melainkan semuanya telah dirancang,
Dan sebaik-baik rancangan adalah dari Allah jua..






*Ku titipkan doa dari kejauhan semoga incik beliau cepat sembuh*
*aku cuma terlelap sejam lebih je tadi,risau sangat tak boleh tido.huu*





40 comments:

Indah Mulya said...

huhu..sdeynye.. sabar ye cik nana..ujian utk awk tu..sy doakan encik awk tu cpt sembuh..awk pn jgn sdey2..kne jgak happy okeh? nnt lg encik awk tu sdey kalau taw awk sdey..tol tak? be strong awk :)

Yana Kama said...

Innalillah..sabar ye Nana,akak doakan semoga semuanya baik-baik nanti..=D

Lyaa Suriany said...

hopefully die cpt sembuh nana.
amin

cik nana said...


IM : awkkk, terima kasih. huu. insyallah dugaan tuhan kuatkan kite..betull kalau kite sedih2 mesti dia susah hati. huhu. kite cuba okay. mekasihhh..



kak yana : aminnn insyallah. terima kasih kak :)



lyaa : tenkiu lyaa. insyallah atas doa semua..aminnn..


Sue PeLik said...

huhuhuhu tak perlaaa kan ujian Allah. uhuhuh btw cograt erk!

♥ wawawawa ♥ said...

huuu sedihnye.. smoga die cpt sembuh!

btw, congrats convo!

Ros said...

Salam ziarah...

aien Ayin said...

dont be sad. i'll be there insyaALLAH! nnt i belanjee u makan2 eh eh :)

cik nana said...


sue : betul tu ujian dari Allah. terima kasihh awk..



wawa : empunya diri lagi laaaa sedihhhh. huuuu..tengs wawa..



ros : terima kasih..



aien : i takde selera nak makan masa konvo nanti camne? hukhuk..mekasih u dtg nanti. nak peluk2 nak nanges2..huhu.. :'(


shu said...

sabar ye nana..everything gonna be alright :')

ayut said...

alahaiii..cian yer nana.moga en beliau cpt sehat yer...bt nana,mesti kecewa kan.tp sabar yer...kita hanya mampu merancang..

kiera'sakura said...

alooo siannya dia. betol la tue walau sehebat mana perancangan kita, hebat lagi perancangan Allah sabar ye dik. moga beliau tue cepat sembuh Amin

Khalilah MNor said...

Nana, syok la encik beliau nana mcm tu. Drpd yg merengek2, lagi tak tahan... Lelaki mesti kuat. Lama jugak nana dgn encik beliau ek? Semoga kasih kan berpanjangan~
*semoga encik beliau nana juge cepat sembuh* Jgn sedey ye. ;)

Nens Collection said...

jangan sedih nana pinky..
semoga beliau cepat sembuh..
insyaallah mane th die leh hadir..kasik supriseee!!!

NIA SI DRUMSTICK said...

alalala..kesian nye awak..xpe..ada hikmah dis ebaliknye okie..be happy on ur graduation day!!

iedchan said...

sabae laa..semoga en beliau cepa sembuh

aniswany said...

sabar cik nana,anis doa kan your love cepat sembuh :) chill

eh lupa,congratz :)

✿Lady Ainaa✿ said...

Ya Allah sis! terkejut ena mendengar berita buah hati sis excident.. MasyaAllah... ='(.. ena doakan supaya si dia cepat sembuh dan tak berlaku sebarang luka yg berat2... tabah ye sis...

Sanji Ngatmi said...

hepi la kak .. yes ada benda nak hepikan akak ..

untuk kawan blogger baik aku ..

Tag tiga rakan blogger untuk membuat esei sama bertajuk 'Esei: Perilaku anak Malaysia dulu sehingga sekarang'. Linkkan jawapan ke ruangan komen blog ngatmisanji untuk memenangi hadiah bernilai RM300. Tarikh tutup sehingga 19 Oktober 2012.

fifie said...

Nana sabarlah, jangan sedih2 tau. insyaAllah sidia akan cepat sembuh untuk ke convo nana

nina said...

cdehnyee...,xpe2 sabar ye nana..,ape yg pntg en.beliau..masih lg besama nan,right? semoga en.beliau cpt sembuh..:)

n tahniah nana dah nak konvo..:)

Mohammad Syukri Badaruddin said...

Ternyata ince' beliau adalah orang yg teristimewa n boleh jadi paling kau sayang...
Bersyukur ko masih konvo...
Aku ada degree tapi tak pernah pun merasa jubah konvo...
Sebab tak de fulus gak nak pi offshore...
Tak apalah...
Barangkali Master dapat...

Orang laki mmg camtu...
Kalo ada problem dia jarang citer kat org selagi dia mampu setel sendiri...
Doa kan saja untuk dia n...
Give him some motivation!

Jna marcello said...

nana bersabar...setiap dugaan mesti ade hikmah...be strong okayy namaw sedih sedih..

Pykaa Pdott said...

sabar ea nana , hope di cpat smbuh oke . tmao sdeyh2 tao :)

dEdEQ dE wIshEs said...

SABAR ERK KAK NANA .. DIA XMO BG KAK NANA RISAU LA TU .. ^_^

inche hlovate said...

insyaAllah ada hikmahnye semua tu..sabr ye

ainraus said...

wahhhh. siannya nana. ain paham perasaan tu. sabar eh. kuatkan semangat tauu.

cik mun said...

sabar ye..ade hikmah tu..

ELY FAUZIANI ISMAIL said...

hye awak!slm kenal.b strong.btw congrtz dh nk grad dh.hepy for u :)

zulhilmi tempoyak said...

mn suratnya... awak2 xnk jmpt sy jugak ke...;p

Masz Sidek said...

sabar ye nana.... moga dia cepat sembuh dan dpt teman nana ke majlis konvo nanti...

nur anis said...

harap dia cepat sembuh....

Mya said...

He knows what's best..

aku HaniAsyira said...

cik nana, moga incik beliau sembuh cepat2 dan boleh pergi konvo awak..

hazanis said...

sabar yer awak..semoga si dia cepat sembuh.pasti semuanya akn selamat..amin..:)

haz said...

sedihnye haz bcee T.T smoge tabahkn hati ye cik nana >.< setiap yg terjadi tu ade hkmahnye.. n smoge beliau cept smbh =)

nadzirah sofia said...

huhu...sedihnya...harap sabar ye nana

Sanji Ngatmi said...

huhu tahulah tengah sedih .. dah masuk tiga empat hari akak tak update blog .. huhuhuhuhu

piko ija said...

sbr2..ade hikmah nye nie...

comeliness_zaty said...

sabar ye nana. ni semua ujian Allah..dalam keadaan mcm ni nana kena bagi semngat n motivasi kat incik nana. jangan tnjukkan kita sedih. be strong keyh dear ;)