Tuesday, November 27, 2012

.Kegemaran Jiwa Raga.


Assalamualaikum..


Aku baru lepas siapkan Hand Bouquet yang kedua. Hikhik. Very excited u know main-main dengan HB yang kedua warna pink pink. Eh apekejadah kau Nana buat HB lagi ? Hahaha jeng jeng jeng suka hati aku la nak buat HB banyak-banyak nak buat tido. Boleh jawab camtu ? ;p Aku kalau dah ngadap buat-buat mende camtu tak makan pun takpe, ralit je. Owh itu kepuasan okay. Lain orang lain minat nya. Dah aku minat camni redha jela hadap sampai puas. Haha. 

Semenjak bermastautin di teratak ayah bonda rajin lah aku kiranya menyelongkar rak majalah ibu aku. Bila-bila masa terasa lapar terus pegi rak bukak Majalah SAJI. Kahkahkah. Motif sangat tengok gambar makanan terus kenyang. Hahaha pui. Terasa nak cuba resepi baru bukak je Majalah SAJI ibu aku yang bertimbun-timbun tu keletang keletung kat dapur siap hidangan persis majalah. Hik.

 Mak Jemah setahun yang lalu tengah fokus buat bunga pakai surat khabar. Hewhew. 
Si Mak Jemah ni jugak dah 20x cakap dengan Incik Beliau nak jadi florist. Wakaka
 

Kalau pergi MPH ke, Popular ke rak yang aku tuju ialah rak buku resepi. Owh very the mak-mak lah aku ni. Orang sebaya aku sibuk cari novel ape yang terbaru keluar aku pulak terkais-kais selak buku masakan. Lepas tu  rak yang aku tuju sampai mencangkung sengal lutut syok sangat ialah rak buku-buku kraf. Wahaha minat betul lah. Kalau pegi dengan incik beliau memang terlupa daratan sekejap lah kat beliau. Ekekeke. Terus rasa eh buku ni best, eh buku ni pun best, eh eh yang ni lagi best laaa. Whoaaa. Kat situ jugak terus berangan-angan nak jadi usahawan IKS. Hikhik



Buku-buku ni aku beli masa baru start final sem dalam bulan Februari lepas. Sibuk dengan final project memang aku sempat selak-selak macamtu je buku yang aku beli ni. Hantar balik rumah aku pang pung pang pung kat kolej buat final project, Julai haritu selesai semuanya balik duduk menetap di rumah ayah bonda haaaa baru lah aku berpeluang tenung, belek-belek buku ni. Kecoh-kecoh nak raya haritu bukak buku kraf bunga plastik sebab nak buat, gelabah bukak buku langsir cari pattern langsir mana yang cantek. Kannn mak mak sangat dah aku ni. Kepada yang berkenaan, ehem-ehem cepat-cepat lah sunting aku jadi isteri aku tak sabar sangat nak ada rumah sendiri ni. Hahaha.

Ni lah kegemaran aku, ni lah jiwa aku. Duduk rumah ngadap benda-benda macamni sambil buat ni buat itu pun dah cukup memuaskan hati perasaan jiwa dan raga aku. Tiap-tiap hari terbuai-buai layan perasaan kalau ape yang dibuat tu menjadi. Senang cerita apa-apa benda kraf yang buat pakai tangan memang semua aku suka lah. Semua aku nak cuba kalau berpeluang. Owh suka nya suka nyaaaaaa :)




*semangat updet sebab dapat CPUV lagiii. yeayy sila melekat lama-lama yee :) Tenkiu Nuffnang.




33 comments:

piko ija said...

nak satu...hehe

Jna marcello said...

perhhh HEBAT!!! buat laa tutorial nyaaa Na..bole Na belanjarrrr ngee~ (kenapa kita sama2 Na?? sbb kite OHSEM wekk ;p )

ct kektus said...

tangan berseni, buat apa komfem jadi kan. :)

kite ni, semangat tinggi, bila dah start buat n tak menjadi terus fedup tak nak buat. haha tunggu semangat meninggi balik, barulah nak mengadap semula. hoho :D

fifie said...

Hahaha fie pun suka beli beli majalah cupcakes lepas tu tengok jelah dengan satu impian dalam hati nak buat lah macam nie esok. hahhaa. Dah lama dah esok nya tu tak tiba tiba lagi. P/s : Untung nya dapat CPUV

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

mane de so mak mak,hahah

biaselah tu, kalau kita dh minat memg akn fokus buat je kan, cube kalau xminat, memg xjadi,hehe moge cite2 jd florist/pengusaha iks tercapai satu hari nnt , amin,hehehhe

Indah Mulya said...

indah ni rindu sgt lah nk baking..ble balik msia ni langsung tak baking since oven rumah tak taw leh pkai ke tak..huhu..indah skrg tgh mengkaji statement necklace lak na, mcm nk buat sndr..hehe..tgh usha2 design..hrp dapat terbuat lah nnt..na pn bkn main tere bab2 ni eh..pewittt ;p

✿A I N A A✿ said...

wow! Okay la tu.. sekurang2nya, boleh tambah pengetahuan.. boleh buat bisnes bila dah reti semua resepi tu.. hikhik.. =P

Chic Na said...

rajinnya nana. ok pe. tu semua buku ilmiah tau. mesti mak nana suka kan ada anak dara rajin cam nana. si dia pun untung jugak lps kawen nanti. hihihi..

Lady said...

wah bagusnya , bukak kedai la pasni

cik nana said...


piko : nak mende ? buku langsir ? hahaha ;p



jna : wow wow. haha takde hebattt mane pun Naaaa oi. tapi disebabkan name kite sama Naaa, kite mmg hebat lah. wakaka. Na nak belajar wat langsir ?ekekeke punnn bolehhh. hikhik




ct : tak jugak ct. kekadang buat pestime tak jadi jugak..eh betul tu buat mmg nk kena ada mood n smgt, klu tak memang kelaut. huihui..



fifie : hahaha sama lah. tengok ni nak buat, tengok tu nak buat. lasttt2 ape pun tak buat. dy nak buat mmg kena terus buat takleh tangguh2..Alhamdulillah bolehlah fie ;)




shahfeeza : ekeke tak macam mak2 ke? ehehe. aminnn semoga termakbul doa tu nak betul ni jd usahawan IKS. hikhik




indah : so kena stat lah esok cari bahan untuk baking ye baru tau oven tu leh pakai lagi ke tak. hehe. statement necklace tu best gak tu indah. search la tgk design2 yg best. tapi modal mcm byk je kan nak buat sekeping necklace tu. nana pun dlm planning nk try diy bib necklace. tu pun besttt. eh tak terer sgt pun, cuba2 minat ;) indah pun bleh cuba ^^



aina : persiapkan diri utk ke alam rumahtangga. ececeh hahaha. klu sis bisnes cupcakes, enaa mesti oder tau. hihi ;p



cikna : takde keje ni cikna. hihik..taktau la ibu suke tak sbb ibu tak pernah puji punn. hahaha. #ehemm si dia dengar tuuu ;p



lady : hihi in sha Allah ;)


Pykaa Pdott said...

bguis nie kalau di buat bini , semua pandai . langkap dah . hehe

boni kacak said...

orang cakap kalau suka benda2 kraf ni, dia seorang yang kreatif..wah..

shu said...

rajinkan dri..sng k.shu nk tmpah..hehehe..

kiera'sakura said...

kalau akak jawapan nya, tak rajin dan tak kreatif hahahaha. tp klu buat tuk hantaran sendiri tue akak rajin la dok godek dia lama2 hahahaha :p

aien Ayin said...

uit nuffnang tu kumpul la...wat p cuti2 malaysia t. pegi laaaa pegii laaa pegi laaaaaaaaaaa :(

syakey said...

kasi la tgk hasil dia. kot boleh tempah esok esok ni kalau kawen. hihihi

:D

cik nana said...


pyka : hihi cecewah. tinggal belum dibuat bini tu yg tak lengkap2. wakaka




boni : sape org yg cakap tu ? ha betul la tu. ekekeke




k.shu : baikkkkkkkkk. ondaway ni ondaway :)




k.kiera : haha tu diaa jawapan nyee. kretif la tu hantaran buat sendiri. ecewah akk ni..




aien : kalau dalam 2 bln ni mampu kumpul beratus2 bolehh laaa. huk. kalaulahhhhh..oh plis +ve, nak pegi ni nak pegiiiiiiiiiiii. uwaaa




shakey : hikhik nanti yer. cecewahh :)

Miss Zahirah said...

untungla tgn org tu berseni.. hihihi

ayut said...

ayut pon skrg dh mcm nk gian bnda ni..tp kena kawal sbb keje..hohoho..kang ad bt keje ngantok..tp bt utk sndrik jela.tak tfikir IKS pulak..hihihi..all the best k nana for everything in what u plan..hope berjaya spti yg di rancang..
dh klik dh fear factor..tak tahu CPUV ap..hihi :)

Mya Abdullah said...

kalau org seni boleh lah buat :D!

aku HaniAsyira said...

bagus sgt lah tu.. jadi punca rezeki pun boleh

Syazwan Che Deraman said...

apakah itu HB?..jeng jeng jeng.

hai golongan mak!
untungkah encik beliau nanti.
kejap kejap panggil makan.
hehe.

dah lama wan tak dapat CPUV.
:(

cik nana said...


zahirah : kalau tak diguanakan sebaik mungkin pun tak untung jugak syg ;)



ayut : yelaaaaaaa lain org tu nak kawennnnnn.plis DIY stat dar skrg ye nanti jimat semuaaaaa buat sendiri. hikhik. huu hopefully. mekasih ayut :) *click jela yg mane suke. ekeke



mya : eh org tak seni pun boleh cuba tau ! percayalah -_____-'



hani : in sha Allah ;)



wan : HB tu stand for Hand Bouquet ;p jeng jeng jong. haha. hai untunglah tak kawen jadi mak dah -______-' bolehhh memang nanti 24jam incik beliau keje makannn je. haha. CPUV tu kena rajin seruuu baru muncul ;p

PILOT LOVER said...

naz suka sgt tgk buku masakan sbb semua pun nampak sedap giler kan... padahal nk buat sgt lah malas..heheh

Lyaa Suriany said...

rajin anak dara sorang ni.
tangan berseni plak tu
pas sikit tgn seni tu kat sni
hehe

محمد رازيق said...

boleh tempah ni nanti.

Ayie Abas said...

rajin awak..tangan serba boleh :)

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

haha... tapi comel ape kalau suke buat2 benda macam tu...
OE nie kalau minat benda2 macam tu, sekejap je.... lepas tu bila dah bosan, tinggalkan..
hehe... ^^

Cik Kay Jue said...

wah..kreatifnyer.... boleh lah buat jual...

Pykaa Pdott said...

tak lama dah la tuh sis . hehe

haz said...

rajinnye die.... untuk sape jd ur hubby. hihihi

jaakechik said...

tgn berseni ni..heh...peminat bab deko mendeko..bgus laa... mesti rumah comeyy kan? hihi..

NIA SI DRUMSTICK said...

hebat la jari nan ni kan..boleh buat bunge gitu..

.Kegemaran Jiwa Raga.


Assalamualaikum..


Aku baru lepas siapkan Hand Bouquet yang kedua. Hikhik. Very excited u know main-main dengan HB yang kedua warna pink pink. Eh apekejadah kau Nana buat HB lagi ? Hahaha jeng jeng jeng suka hati aku la nak buat HB banyak-banyak nak buat tido. Boleh jawab camtu ? ;p Aku kalau dah ngadap buat-buat mende camtu tak makan pun takpe, ralit je. Owh itu kepuasan okay. Lain orang lain minat nya. Dah aku minat camni redha jela hadap sampai puas. Haha. 

Semenjak bermastautin di teratak ayah bonda rajin lah aku kiranya menyelongkar rak majalah ibu aku. Bila-bila masa terasa lapar terus pegi rak bukak Majalah SAJI. Kahkahkah. Motif sangat tengok gambar makanan terus kenyang. Hahaha pui. Terasa nak cuba resepi baru bukak je Majalah SAJI ibu aku yang bertimbun-timbun tu keletang keletung kat dapur siap hidangan persis majalah. Hik.

 Mak Jemah setahun yang lalu tengah fokus buat bunga pakai surat khabar. Hewhew. 
Si Mak Jemah ni jugak dah 20x cakap dengan Incik Beliau nak jadi florist. Wakaka
 

Kalau pergi MPH ke, Popular ke rak yang aku tuju ialah rak buku resepi. Owh very the mak-mak lah aku ni. Orang sebaya aku sibuk cari novel ape yang terbaru keluar aku pulak terkais-kais selak buku masakan. Lepas tu  rak yang aku tuju sampai mencangkung sengal lutut syok sangat ialah rak buku-buku kraf. Wahaha minat betul lah. Kalau pegi dengan incik beliau memang terlupa daratan sekejap lah kat beliau. Ekekeke. Terus rasa eh buku ni best, eh buku ni pun best, eh eh yang ni lagi best laaa. Whoaaa. Kat situ jugak terus berangan-angan nak jadi usahawan IKS. Hikhik



Buku-buku ni aku beli masa baru start final sem dalam bulan Februari lepas. Sibuk dengan final project memang aku sempat selak-selak macamtu je buku yang aku beli ni. Hantar balik rumah aku pang pung pang pung kat kolej buat final project, Julai haritu selesai semuanya balik duduk menetap di rumah ayah bonda haaaa baru lah aku berpeluang tenung, belek-belek buku ni. Kecoh-kecoh nak raya haritu bukak buku kraf bunga plastik sebab nak buat, gelabah bukak buku langsir cari pattern langsir mana yang cantek. Kannn mak mak sangat dah aku ni. Kepada yang berkenaan, ehem-ehem cepat-cepat lah sunting aku jadi isteri aku tak sabar sangat nak ada rumah sendiri ni. Hahaha.

Ni lah kegemaran aku, ni lah jiwa aku. Duduk rumah ngadap benda-benda macamni sambil buat ni buat itu pun dah cukup memuaskan hati perasaan jiwa dan raga aku. Tiap-tiap hari terbuai-buai layan perasaan kalau ape yang dibuat tu menjadi. Senang cerita apa-apa benda kraf yang buat pakai tangan memang semua aku suka lah. Semua aku nak cuba kalau berpeluang. Owh suka nya suka nyaaaaaa :)




*semangat updet sebab dapat CPUV lagiii. yeayy sila melekat lama-lama yee :) Tenkiu Nuffnang.




33 comments:

piko ija said...

nak satu...hehe

Jna marcello said...

perhhh HEBAT!!! buat laa tutorial nyaaa Na..bole Na belanjarrrr ngee~ (kenapa kita sama2 Na?? sbb kite OHSEM wekk ;p )

ct kektus said...

tangan berseni, buat apa komfem jadi kan. :)

kite ni, semangat tinggi, bila dah start buat n tak menjadi terus fedup tak nak buat. haha tunggu semangat meninggi balik, barulah nak mengadap semula. hoho :D

fifie said...

Hahaha fie pun suka beli beli majalah cupcakes lepas tu tengok jelah dengan satu impian dalam hati nak buat lah macam nie esok. hahhaa. Dah lama dah esok nya tu tak tiba tiba lagi. P/s : Untung nya dapat CPUV

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

mane de so mak mak,hahah

biaselah tu, kalau kita dh minat memg akn fokus buat je kan, cube kalau xminat, memg xjadi,hehe moge cite2 jd florist/pengusaha iks tercapai satu hari nnt , amin,hehehhe

Indah Mulya said...

indah ni rindu sgt lah nk baking..ble balik msia ni langsung tak baking since oven rumah tak taw leh pkai ke tak..huhu..indah skrg tgh mengkaji statement necklace lak na, mcm nk buat sndr..hehe..tgh usha2 design..hrp dapat terbuat lah nnt..na pn bkn main tere bab2 ni eh..pewittt ;p

✿A I N A A✿ said...

wow! Okay la tu.. sekurang2nya, boleh tambah pengetahuan.. boleh buat bisnes bila dah reti semua resepi tu.. hikhik.. =P

Chic Na said...

rajinnya nana. ok pe. tu semua buku ilmiah tau. mesti mak nana suka kan ada anak dara rajin cam nana. si dia pun untung jugak lps kawen nanti. hihihi..

Lady said...

wah bagusnya , bukak kedai la pasni

cik nana said...


piko : nak mende ? buku langsir ? hahaha ;p



jna : wow wow. haha takde hebattt mane pun Naaaa oi. tapi disebabkan name kite sama Naaa, kite mmg hebat lah. wakaka. Na nak belajar wat langsir ?ekekeke punnn bolehhh. hikhik




ct : tak jugak ct. kekadang buat pestime tak jadi jugak..eh betul tu buat mmg nk kena ada mood n smgt, klu tak memang kelaut. huihui..



fifie : hahaha sama lah. tengok ni nak buat, tengok tu nak buat. lasttt2 ape pun tak buat. dy nak buat mmg kena terus buat takleh tangguh2..Alhamdulillah bolehlah fie ;)




shahfeeza : ekeke tak macam mak2 ke? ehehe. aminnn semoga termakbul doa tu nak betul ni jd usahawan IKS. hikhik




indah : so kena stat lah esok cari bahan untuk baking ye baru tau oven tu leh pakai lagi ke tak. hehe. statement necklace tu best gak tu indah. search la tgk design2 yg best. tapi modal mcm byk je kan nak buat sekeping necklace tu. nana pun dlm planning nk try diy bib necklace. tu pun besttt. eh tak terer sgt pun, cuba2 minat ;) indah pun bleh cuba ^^



aina : persiapkan diri utk ke alam rumahtangga. ececeh hahaha. klu sis bisnes cupcakes, enaa mesti oder tau. hihi ;p



cikna : takde keje ni cikna. hihik..taktau la ibu suke tak sbb ibu tak pernah puji punn. hahaha. #ehemm si dia dengar tuuu ;p



lady : hihi in sha Allah ;)


Pykaa Pdott said...

bguis nie kalau di buat bini , semua pandai . langkap dah . hehe

boni kacak said...

orang cakap kalau suka benda2 kraf ni, dia seorang yang kreatif..wah..

shu said...

rajinkan dri..sng k.shu nk tmpah..hehehe..

kiera'sakura said...

kalau akak jawapan nya, tak rajin dan tak kreatif hahahaha. tp klu buat tuk hantaran sendiri tue akak rajin la dok godek dia lama2 hahahaha :p

aien Ayin said...

uit nuffnang tu kumpul la...wat p cuti2 malaysia t. pegi laaaa pegii laaa pegi laaaaaaaaaaa :(

syakey said...

kasi la tgk hasil dia. kot boleh tempah esok esok ni kalau kawen. hihihi

:D

cik nana said...


pyka : hihi cecewah. tinggal belum dibuat bini tu yg tak lengkap2. wakaka




boni : sape org yg cakap tu ? ha betul la tu. ekekeke




k.shu : baikkkkkkkkk. ondaway ni ondaway :)




k.kiera : haha tu diaa jawapan nyee. kretif la tu hantaran buat sendiri. ecewah akk ni..




aien : kalau dalam 2 bln ni mampu kumpul beratus2 bolehh laaa. huk. kalaulahhhhh..oh plis +ve, nak pegi ni nak pegiiiiiiiiiiii. uwaaa




shakey : hikhik nanti yer. cecewahh :)

Miss Zahirah said...

untungla tgn org tu berseni.. hihihi

ayut said...

ayut pon skrg dh mcm nk gian bnda ni..tp kena kawal sbb keje..hohoho..kang ad bt keje ngantok..tp bt utk sndrik jela.tak tfikir IKS pulak..hihihi..all the best k nana for everything in what u plan..hope berjaya spti yg di rancang..
dh klik dh fear factor..tak tahu CPUV ap..hihi :)

Mya Abdullah said...

kalau org seni boleh lah buat :D!

aku HaniAsyira said...

bagus sgt lah tu.. jadi punca rezeki pun boleh

Syazwan Che Deraman said...

apakah itu HB?..jeng jeng jeng.

hai golongan mak!
untungkah encik beliau nanti.
kejap kejap panggil makan.
hehe.

dah lama wan tak dapat CPUV.
:(

cik nana said...


zahirah : kalau tak diguanakan sebaik mungkin pun tak untung jugak syg ;)



ayut : yelaaaaaaa lain org tu nak kawennnnnn.plis DIY stat dar skrg ye nanti jimat semuaaaaa buat sendiri. hikhik. huu hopefully. mekasih ayut :) *click jela yg mane suke. ekeke



mya : eh org tak seni pun boleh cuba tau ! percayalah -_____-'



hani : in sha Allah ;)



wan : HB tu stand for Hand Bouquet ;p jeng jeng jong. haha. hai untunglah tak kawen jadi mak dah -______-' bolehhh memang nanti 24jam incik beliau keje makannn je. haha. CPUV tu kena rajin seruuu baru muncul ;p

PILOT LOVER said...

naz suka sgt tgk buku masakan sbb semua pun nampak sedap giler kan... padahal nk buat sgt lah malas..heheh

Lyaa Suriany said...

rajin anak dara sorang ni.
tangan berseni plak tu
pas sikit tgn seni tu kat sni
hehe

محمد رازيق said...

boleh tempah ni nanti.

Ayie Abas said...

rajin awak..tangan serba boleh :)

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

haha... tapi comel ape kalau suke buat2 benda macam tu...
OE nie kalau minat benda2 macam tu, sekejap je.... lepas tu bila dah bosan, tinggalkan..
hehe... ^^

Cik Kay Jue said...

wah..kreatifnyer.... boleh lah buat jual...

Pykaa Pdott said...

tak lama dah la tuh sis . hehe

haz said...

rajinnye die.... untuk sape jd ur hubby. hihihi

jaakechik said...

tgn berseni ni..heh...peminat bab deko mendeko..bgus laa... mesti rumah comeyy kan? hihi..

NIA SI DRUMSTICK said...

hebat la jari nan ni kan..boleh buat bunge gitu..