Saturday, December 29, 2012

.VECTOR muka aku.


Assalamualaikum..

Hari ni masuk hari ke-6 aku cikenpox. Uhuk-uhuk. Eh cikenpox ke batuk ni kau Nana? Haha. Kondisi aku biasa-biasa je Alhamdulillah tak melepek je macam berapa hari lepas dan semakin bertenaga. Yihaaa. Kondisi cikenpox nye pun dah okay lah jugak. Biji-biji cikenpox yang gemuk-gemuk macam gajah besar-besar macam mata monster tu semua dah beransur kecut dan kering. Setelah beberapa hari berehat dari menaip sebarang entry so harini hidup di blog mesti diteruskan juga. Entry harus ditaip bagi menjaga hati para-para readers. Ecewahh.

Malam tadi aku berkeinginan yaaa ampunnn nak try buat vector. Hahaha kemain kau Nana. Dulu aku dah pernah try buat doodle. Cara mudah nak try buat untuk pertama kali aku trace dari doodle yang aku google. Try pakai microsoft power point je. Jadi memang jadi tapi tak best nye diri sendiri takde idea nak buat doodle identity kau sendiri. Tak pasal-pasal kau di cop meniru style doodle orang lain. Ahh taknak aku macam tu. Baik buat vector muka kau sendiri, sah-sah tu kau yang buat. Err tapi tapi aku tak tahu lah apa yang aku buat ni vector ke tidak. Muahaha. Gigih kau tahu malam-malam buta aku tengok video tutorial lukis vector ni. 20 kali ulang tengok pun tak paham-paham bahasa jugak. -_-' Photoshop terbukak macam tu je buat-buat tak jadi buat-buat tak jadi jugak last-last aku yang tido. Hahaha.

Lepastu kan lepastu kan harini macam datang angin baik aku, okay bukak lagi photoshop try step by step lepastu tgk macam konon-konon jadi kan lepastu kan aku kan dah malas nak tengok tutorial tu aku buat je hentam cara aku. Hahaha boleh jela nak try jugak punya pasal kannn. Haaa yang penting usaha tangga kejayaan dek non..

Sampai part ni terus rasa tak sabar nak curah colour. Hahaha..

Dan hasil nyaaaaaaaaaaaa,
jeng jeng jeng

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Syiok oh kat photoshop pun boleh pakai eyeliner lentik-lentik. Hikhik.


Eh eh aku kan macam berhasrat nak try lukis muka selain muka aku. Nanti kalau lah (kalau ye) lagi sekali, kalauuuuuuuuuuuu aku rajin sesambil aku BW ke blog-blog korang, aku curik gambar sesapa yang bertuah aku try buat. Ecewahhhh bunyi macam pro. Hahaha padahal baru sekali buat. Ntah buat lagi sekali ntah jadi ntah tidak. Kahkahkah.





*semoga next week ada sinar baru untuk aku. Aminnnn*



28 comments:

Encik H said...

lalala..kompem 1st nih!! (kot)

Encik H said...

mata tu sepatutnya kena sepetkan sikit..kemudian hidung kena kembangkan lagi..baru la boleh nampak macam badut..kahkahkah

Indah Mulya said...

haha..not bad nana! at least menajdi jugak lah tu..jgn jd cm kes indah, skali try dpt..second time nk wat smpai migrain pale otak ha..adoi..nanaaaaaa..smoga cepat sembuh! hehe..doa tiap kali mengkomen :D

melissa lissalalissa said...

nice~ ^^

shasha yacob said...

Cantek menarik tertarik . hihi Curik gambar aku boleh. ghahaha :D

Encik H said...

ohoo..taadi belum edit ea..hahaha..quite okey la..aku ni drpd dulu xpernah reti nak guna photoshop..utm x ajar..zzzz

boni kacak said...

wah..comelnya..hehehe

ayut said...

baca 1st ayat je dh gelak..aduh nana..mcm2x.batuk ke cikenpox ni?? :p cun!better bt jd btk gitu sbb xnampak sgt kalau tak jd yer..janji ad rupa bentuk..nampak berhasil..cpat amik gambar ayut...hahaha..seperti arahan sudah :p

cik nana said...


H : Kau nak 1st lepastu sampai 3x kan tamak haloba betul. haha. tadi aku terpublish belum siap lagi tu ha kau dah komen apesalllll lu bro. haha. kesiannn kau utm tak ajar. huahua. eh tapi buat pakai autocad pun bolehhh. bhahaha ;p



indah : hahaha kena try byk2 kali tu indah baru tak migrain. hehehe. ni sebab teringin punya pasal nak buat. hihi yehaaaa dah nak pulih sepenuhnya ni. thanks indah ! ^^



melissa : tq :)



sha : hahaha nanti yer i datang rompak. hahaha



boni : ngee thank you :)



ayut : haha diri sendiri kompius nak buat bunyi sikenpox tak tau jadi terbatuk la uhuk-uhuk. haha. eh eh header ayut kan vector tuuuuuuu ! haaa

fifie said...

Na comelllll. Eh harap lah fie terpilih. hahaha.

Encik H said...

sape suh kau lambat sangat publish komen..aku bizi tau tak..mana sempat nak tunggu lama2..kahkahkah

CekbOlat-bOlat said...

dalam sakit2 pun boleh buat vector . huaaaaaaaa pandainye :))

cik nana said...


fifie : nak kena gambar yg saiz besar baru senang nak buat. klu copy kat blog saiz kecik -_-'



H : aku lagi lah bizi tak sempat nak publish komen kau. :p



cekbolat : hahaha sampai sakit jiwa dibuatnya. hee

kopi pasta said...

adoyai photoshop keinginan nk blaja tu ada, siap ada koleksi tutorialnya yg ddownload dr internt. tp bila start nk tgk tutorial, 10 minit lps tu mgantuk...jadi trus malas. haha

err, yg ak hairan, part power point tu? err lukis doodle pkai power point???=.='

cik nana said...

kopi : photoshop kalau dah ada basic senang kot. kena gigih la blaja dr video tutorial klu tak mmg tido. haha..klu nak ape semua bleh jadi. haa bleh2 doodle kai excel, pwr/point pun bleh gak. selagi ad shape kat ctu bleh je apply jadi doodle. :)

Cik Yatt said...

yatt tak pndai lngsung buat benda ni..hehe

ct kektus said...

menjadi lah jugak weh. :D

tang eyeliner mata, wah2 mmg lentik kemain. haha :D

jann sinuja said...

wt kan utk aku satu..plsssss

Dianaa said...

okay lah tu. nak 1 pleaseeeeee :D hehe

PILOT LOVER said...

cantiknyer vector ni...best3 :)

aku HaniAsyira said...

nampak sweet je vector tuh.. xmcm baru belajar je hah

Chic Na said...

lepas ni muka cikna plisss..

eh birthday nya bila nana oi? jgn lupa pm alamat tau. ;)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

cantiknyer=) hehe besnyer pndai PS,,saye bru nk bjinak2

gdsbnga said...

Dari dulu kite nak buat doodle tp tk tbuat . Photoshop pun guna takat utk buat header yg simplee gilaaa tu ! Haha . Kak nanaa buatkan vector gambar titew ! Hiks

shu said...

sy nak!!!

Jna marcello said...

na tolong laa curik pix Na tolong eh..*merayu ni hahhahha

cik nana said...


yatt : boleh cuba try test. hihi



ct : eyeliner tu lukis kai eyeliner betul2. haha



jann : klu aku rajin aku buat okeyyy ! ^^



diana ; hihi. takut buat lagi skali tak jadi dah. haha



naz : mekasihhhh..cuba2 je ni..



haniasyira : eh serius ni baru belajar pestime buat :)



cikna : bolehhhhhhhhhh. hihi. besday 19/1 nanti lah cikna. nak alamat ke? awwww. nanti kte pm kat CCH eh. hihi



peeja : cuba lah step by step ikut tuto ;)



ayuz : hihi alolor k.nana pun sekali je ni buat nye jadi. lepasni buat lagi tak jadi dah. haha..



k.shu ; hehehe.kikiki ;)



jna : haaaa pic Naaa memang byk boleh curik tu. hahaha

Orkid Edyliyne said...

hehe cantiklah tu. kalau tengok gambar yang last tu, tahu itu cik nana... hehe... ^^

.VECTOR muka aku.


Assalamualaikum..

Hari ni masuk hari ke-6 aku cikenpox. Uhuk-uhuk. Eh cikenpox ke batuk ni kau Nana? Haha. Kondisi aku biasa-biasa je Alhamdulillah tak melepek je macam berapa hari lepas dan semakin bertenaga. Yihaaa. Kondisi cikenpox nye pun dah okay lah jugak. Biji-biji cikenpox yang gemuk-gemuk macam gajah besar-besar macam mata monster tu semua dah beransur kecut dan kering. Setelah beberapa hari berehat dari menaip sebarang entry so harini hidup di blog mesti diteruskan juga. Entry harus ditaip bagi menjaga hati para-para readers. Ecewahh.

Malam tadi aku berkeinginan yaaa ampunnn nak try buat vector. Hahaha kemain kau Nana. Dulu aku dah pernah try buat doodle. Cara mudah nak try buat untuk pertama kali aku trace dari doodle yang aku google. Try pakai microsoft power point je. Jadi memang jadi tapi tak best nye diri sendiri takde idea nak buat doodle identity kau sendiri. Tak pasal-pasal kau di cop meniru style doodle orang lain. Ahh taknak aku macam tu. Baik buat vector muka kau sendiri, sah-sah tu kau yang buat. Err tapi tapi aku tak tahu lah apa yang aku buat ni vector ke tidak. Muahaha. Gigih kau tahu malam-malam buta aku tengok video tutorial lukis vector ni. 20 kali ulang tengok pun tak paham-paham bahasa jugak. -_-' Photoshop terbukak macam tu je buat-buat tak jadi buat-buat tak jadi jugak last-last aku yang tido. Hahaha.

Lepastu kan lepastu kan harini macam datang angin baik aku, okay bukak lagi photoshop try step by step lepastu tgk macam konon-konon jadi kan lepastu kan aku kan dah malas nak tengok tutorial tu aku buat je hentam cara aku. Hahaha boleh jela nak try jugak punya pasal kannn. Haaa yang penting usaha tangga kejayaan dek non..

Sampai part ni terus rasa tak sabar nak curah colour. Hahaha..

Dan hasil nyaaaaaaaaaaaa,
jeng jeng jeng

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Syiok oh kat photoshop pun boleh pakai eyeliner lentik-lentik. Hikhik.


Eh eh aku kan macam berhasrat nak try lukis muka selain muka aku. Nanti kalau lah (kalau ye) lagi sekali, kalauuuuuuuuuuuu aku rajin sesambil aku BW ke blog-blog korang, aku curik gambar sesapa yang bertuah aku try buat. Ecewahhhh bunyi macam pro. Hahaha padahal baru sekali buat. Ntah buat lagi sekali ntah jadi ntah tidak. Kahkahkah.





*semoga next week ada sinar baru untuk aku. Aminnnn*



28 comments:

Encik H said...

lalala..kompem 1st nih!! (kot)

Encik H said...

mata tu sepatutnya kena sepetkan sikit..kemudian hidung kena kembangkan lagi..baru la boleh nampak macam badut..kahkahkah

Indah Mulya said...

haha..not bad nana! at least menajdi jugak lah tu..jgn jd cm kes indah, skali try dpt..second time nk wat smpai migrain pale otak ha..adoi..nanaaaaaa..smoga cepat sembuh! hehe..doa tiap kali mengkomen :D

melissa lissalalissa said...

nice~ ^^

shasha yacob said...

Cantek menarik tertarik . hihi Curik gambar aku boleh. ghahaha :D

Encik H said...

ohoo..taadi belum edit ea..hahaha..quite okey la..aku ni drpd dulu xpernah reti nak guna photoshop..utm x ajar..zzzz

boni kacak said...

wah..comelnya..hehehe

ayut said...

baca 1st ayat je dh gelak..aduh nana..mcm2x.batuk ke cikenpox ni?? :p cun!better bt jd btk gitu sbb xnampak sgt kalau tak jd yer..janji ad rupa bentuk..nampak berhasil..cpat amik gambar ayut...hahaha..seperti arahan sudah :p

cik nana said...


H : Kau nak 1st lepastu sampai 3x kan tamak haloba betul. haha. tadi aku terpublish belum siap lagi tu ha kau dah komen apesalllll lu bro. haha. kesiannn kau utm tak ajar. huahua. eh tapi buat pakai autocad pun bolehhh. bhahaha ;p



indah : hahaha kena try byk2 kali tu indah baru tak migrain. hehehe. ni sebab teringin punya pasal nak buat. hihi yehaaaa dah nak pulih sepenuhnya ni. thanks indah ! ^^



melissa : tq :)



sha : hahaha nanti yer i datang rompak. hahaha



boni : ngee thank you :)



ayut : haha diri sendiri kompius nak buat bunyi sikenpox tak tau jadi terbatuk la uhuk-uhuk. haha. eh eh header ayut kan vector tuuuuuuu ! haaa

fifie said...

Na comelllll. Eh harap lah fie terpilih. hahaha.

Encik H said...

sape suh kau lambat sangat publish komen..aku bizi tau tak..mana sempat nak tunggu lama2..kahkahkah

CekbOlat-bOlat said...

dalam sakit2 pun boleh buat vector . huaaaaaaaa pandainye :))

cik nana said...


fifie : nak kena gambar yg saiz besar baru senang nak buat. klu copy kat blog saiz kecik -_-'



H : aku lagi lah bizi tak sempat nak publish komen kau. :p



cekbolat : hahaha sampai sakit jiwa dibuatnya. hee

kopi pasta said...

adoyai photoshop keinginan nk blaja tu ada, siap ada koleksi tutorialnya yg ddownload dr internt. tp bila start nk tgk tutorial, 10 minit lps tu mgantuk...jadi trus malas. haha

err, yg ak hairan, part power point tu? err lukis doodle pkai power point???=.='

cik nana said...

kopi : photoshop kalau dah ada basic senang kot. kena gigih la blaja dr video tutorial klu tak mmg tido. haha..klu nak ape semua bleh jadi. haa bleh2 doodle kai excel, pwr/point pun bleh gak. selagi ad shape kat ctu bleh je apply jadi doodle. :)

Cik Yatt said...

yatt tak pndai lngsung buat benda ni..hehe

ct kektus said...

menjadi lah jugak weh. :D

tang eyeliner mata, wah2 mmg lentik kemain. haha :D

jann sinuja said...

wt kan utk aku satu..plsssss

Dianaa said...

okay lah tu. nak 1 pleaseeeeee :D hehe

PILOT LOVER said...

cantiknyer vector ni...best3 :)

aku HaniAsyira said...

nampak sweet je vector tuh.. xmcm baru belajar je hah

Chic Na said...

lepas ni muka cikna plisss..

eh birthday nya bila nana oi? jgn lupa pm alamat tau. ;)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

cantiknyer=) hehe besnyer pndai PS,,saye bru nk bjinak2

gdsbnga said...

Dari dulu kite nak buat doodle tp tk tbuat . Photoshop pun guna takat utk buat header yg simplee gilaaa tu ! Haha . Kak nanaa buatkan vector gambar titew ! Hiks

shu said...

sy nak!!!

Jna marcello said...

na tolong laa curik pix Na tolong eh..*merayu ni hahhahha

cik nana said...


yatt : boleh cuba try test. hihi



ct : eyeliner tu lukis kai eyeliner betul2. haha



jann : klu aku rajin aku buat okeyyy ! ^^



diana ; hihi. takut buat lagi skali tak jadi dah. haha



naz : mekasihhhh..cuba2 je ni..



haniasyira : eh serius ni baru belajar pestime buat :)



cikna : bolehhhhhhhhhh. hihi. besday 19/1 nanti lah cikna. nak alamat ke? awwww. nanti kte pm kat CCH eh. hihi



peeja : cuba lah step by step ikut tuto ;)



ayuz : hihi alolor k.nana pun sekali je ni buat nye jadi. lepasni buat lagi tak jadi dah. haha..



k.shu ; hehehe.kikiki ;)



jna : haaaa pic Naaa memang byk boleh curik tu. hahaha

Orkid Edyliyne said...

hehe cantiklah tu. kalau tengok gambar yang last tu, tahu itu cik nana... hehe... ^^