Thursday, December 13, 2012

.Baked Macaroni with Cheese.


Assalamualaikum..


Ehem-ehem tajuk harini Amerika sikit maklum lah sekarang kan tengah musim winter. Kalau kat Malaysia sekarang ni tengah musim durian crepe lah, musim peplum lah, musim tudung halfmoon lah, musim Wan Zack lah. Eh eh eh haha nak jugak ye sebut. Habis lah, habis lah kalau si fifie baca ni. " Ingat Nana, Wan Zack muda dari kita " Hahaha terngiang-ngiang ayat si fifie. Haha anggap jelah aku typo. Ekeke. Hai fie ! *sambil lambai-lambai tangan* Hikhik. Okay bukan nak cerita pasal tu sebenarnya, Aku nak cerita yang aku bukan peminat makaroni. Makaroni ? Iyee makaroni. Makaroni bukan nama pemain bola sepak tapi makaroni sejenis makanan. Tahu ? Haa aku tak suka makan makaroni tu. Tapi haritu jalan-jalan blog Anis dia share resepi makaroni cheese. Dah lama nak buat sebab ada cheese sedappp tu tapi tak terbuat-buat. Ahh alasan. Macam sedapp. Nak tahu sedap ke tak kena lah cuba sendiri. Ye dak? 

Thanks ye Anis sudi share resepi mudah nak buat ni. Aku memang suka resepi yang mudah-mudah malas tengok resepi yang leceh sebab malas nak cari bahan pusing keliling Econsave tu ha. Resepi ni memang aku copy paste je resepi beliau cuma aku tumis dengan cili blender nak kasi pedas lah katanye. Lepastu terlupa nak beli mozarela cheese topping atas tu aku tepek je ngn chesdale. Hikhik janji cheese. Hee..


Syok lah kan makan musim hujan macam ni. Senang hati perut kenyang. Hihi. Kalau ikut perancangan aku nak buat ni masa hari ada bola. Sebab masa tengok bola wajib ada makanan sedap feeling mengunyah sambil sorak-sorak. Ahh apekah buruk betul perangai. Tapi lepas beberapa game before ni, menurut pemerhatian aku, bila tengok bola je otometik selera tertutup. Duduk penuh debar mata mengejar setiap sepakan bola. Haa macamtu penangan dari ayah aku, ibu aku, aku sampai lah adik aku. Haritu before game start aku pang pung pang pung kat dapur buat sosej roll. Next game aku buat nugget kentang. Sakan lah menghidang semua tapi makan sikit tak feeling langsung sebab berdebar macam ada adek bradek aku tengah main. Hahaha. So konklusi nye aku buat baked makaroni cheese ni tadi . Boleh makan puas-puas feeling America sikit. Hoho. So esok malam untuk 2nd leg Malaysia vs Thailand aku cuma nak goreng fries je. Mudah. Makan tak payah nak feeling sangat. Boleh fokus lebih tengok bola. Haha itu sebenarnya..Kehkehkeh..





*Malam ni tak boleh tido lena sebab esok bola. Dupdapdupdap*
*terharu si fifie tag aku kat entry dia pasal WZ jugak..haha boleh nyanyi lagu Kimia, Melda Ahmad sama-sama cenggini*




39 comments:

Mish Apple said...

Nak nangis je rasa. Semua blogger update gambar makanan. Lapar ni. hehe.

Chic Na said...

eh macam sedap je nana. cheese tu yg menggoda sebenarnya. kikiki..

kalau pasal bola memanglah nana ni. lg2 wan zack. huhu..

^^eKaTiKaH^^ said...

wahhh, sedapnye.. terliur +___+

Anis Nisa said...

wahhh..nmpak menyelerakan..nak sikitt.. :p

PILOT LOVER said...

alahai sis waktu sejuk2 memang best giler mkn panas2 cheese ni..conferm senyum sampai telinga.. lama tak makan macaroni hoho :)

Fendy said...

terasa sgt lapar...

shu said...

terliur k.Shu pagi2 ni Nana oiii..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

hahha nasib baik saye xminat wan zack,,kekekeke

pehhh memg terliur tgk makaroni cheese ni,,hahaha pos saye sikit plizzz

Syarifah Nadia Syed Mohsin said...

wahhh sedapnyaaa nana ! terliur tgk.. dahla tgh lapar nie.. haha

Indah Mulya said...

fuhhhh..menarik sgguh le macaroni cheese nana tu! adoi..lapaaaaaaaaa..nk sket! hehe

cik nana said...


MA : eh eh jangan lah nangis syg. ehehe. :p



cikna : ha baru tau penangan digoda oleh cheese. hahaha. cikna skrg tgh demam bola ni..bg i chance kat kite. ekekeke



eka : buat lah eka..sedappp.. :)



nisa : hikhik habis daaaa. hee



naz : haaa kannnnn. memang masyukk lahh kenyang terus perut yang senyummm. hahaha



fendy : terasa sangat kenyang. ehehe



k.shu : hahaha apo nak buek k.shu oi..tak dapat den nak nolong. hihi



peeja : tak minat ? ape daaaa..rugi tau. hahaha..terliur kann. haha nak pos takut basi lak. hihi



nad : hihi jap lagi lunch nad. takpe boleh makan kenyang2..hehe



indah : kannnn. dah habis lah indah. okay nanti kite buat lagi..hikhik

aku HaniAsyira said...

dah lama tak mkn makaroni ni... nyum2.. nak buat, kemalasan melanda.. huu~~

peminat tegar wan zack ni..

Lyaa Suriany said...

meleleh air liurni nana
hehe

misz aisya said...

kite same ah cik nana. kaau resipi mudah je nak buat, kalau bahan2 ssh nak cari n mcm2 step, mesti down smngt. haha.

tengs nway. dah me cri resipi makaroni bkar. :)

Miss Zahirah said...

almk! terliur ni.. delivery ble? hihihi

ayut said...

Sedapppp...nmpk jela...hihihi :p
nana...bt kan please...hihihi ;)

amirini said...

Sedapnya... terliur tgk.... nk suruh wifey buat la...

chot ok..! said...

Malam ni bola sys..hee..Malaysia Vs Thailand..hoe malaysia menang la..bls dndam kt tahiland cz bg ppemain ola malaysia padang bola tah pape..go malaysia.go..hee

link Chot,Jom singgah :
http://chot91.blogspot.com/2012/12/entry-bertarikh-12122012.html

NIA SI DRUMSTICK said...

alahaiii!!sedap nyeee..hari pans2 ni pon nia ttp lapa jugak..xpelu tggu hujan..ahaha..

cik nana said...


haniasyira : nak makan punya pasal mesti kena rajinnnn. hee. eh eh takde lah tegar sangat pun. ekekeke



lyaa : hahaha baik cepat2 lap..



aisya : kannn kalau senang cari bahannye makna nye senang lah menbuatnye. ye dak? hihi..okes, no prob.. :)



zahirah : kalau delivery kena talipon pizza hut. ekeke



ayut : kalau nampak je dah sedap rase nye lagi lah, phewww sedapppp. hahaha..oh no no buat sendiri. hahaha



amrini : jgn terliur lama2 sila suruh wife anda buat dgn kadar segera. hiks



chot : Thailand perang psyko..biadap bagi padang macam tu..semoga ada hikmah utk pemain kita nanti. aminnnn..



Nia : tapi kalau hujan benda tak sedap pun jadi sedap nia. hahaha..


✿A I N A A✿ said...

masyaAllah, the cheese!! so tempting!!!! ena memang suka baked macaron ni.. tmbh2 ade cheese byk.. kyaaaaaaa i love cheese soooo badly! hehe

Ezzaty H said...

sedap giler. nak resepi awak :D

azimah bakhtir said...

wahh sedapnye!!
hye nana follow sye balik eh..

fifie said...

Okay kimia kita agak rapat hari nie, fie buat entry tag nama nana, nana buat entry tag nama fie. hahaha. Lapar lah na, dah la nie hujan lebat

Rin Saharina said...

doakan tigers kita menang! :D

Jna marcello said...

na~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RINDU!!!!!
sorry lama da tak dtg singgah blog Na!!!! hihiih

Na nty mana laa taw kita ditakdir kan berjumpa tolong masak kan na macaroni cheese ni utk Na ok!!

#ehh susah btul nak gelar diri anta kita ni kan Na dan Na -_-'

cik nana said...


ainaa : so plis ena, klu baked macaroni plis letak cheese banyakkkkkk2. so yummmyyyy !



ezaty : nak resepi boleh pegi link nama anis tu ye awk..kite amik resepi dari dia :)



azimah : wahh memang sedap ! ok akan diterjah nanti.. :)



fifie : haaaaa sila nyanyi lagu Melda Ahmad, Kimia. haha. thanks fie utk entry tu. terharu sangat. hahaha. haha tu lah fie, nana pun lapar jugak ni, dah habis da baked macaroni ni. hui



Rin : insyallahhhh semoga rezeki kita disana. Aminnnn



jna : Naaaaaaaaaaaa, rinduuu jugakk ! Na bz memanjanggg. Huk..Ohh takdir, semoga takdir menemukan antara kita dan macaroni cheese. so sweet >.<
*eh awk Na tinggi, kite Na pendek. beza lah tu. haha


zaty said...

naaa..why now? why now? lapaaa ni tauu..tsk tskk

gdsbnga said...

tak hensemmm punn wan zack tuu :P
hahaha
padang bangkok ni siyes tk lawa -,-
lagi okay main dekat malaysia .

Cik Yaya said...

pergh...nmpk shedap tuuu..mne resepinyer??? xde update ke?huhu
bru ingt nk wat jgk..heeee =D

Baju Muslim Anyar said...

hemm,, pasti enak tuh.
pintar nih buatnya

shasha yacob said...

ohmaigad, tengok gambar nih sambil gigit air liur. haha

Shalee Abdul said...

omaiiiiomaiiiigad nmpk sungguh yummeh tp btl ke yummeh? hehehe

Syahira Adisa said...

Ya allah! Sedapnya. Terliur rasa. :|

Sanji Ngatmi said...

topping mende yang meleleh tu ...

cik nana said...


zaty : ehehe saarlah ty sabarrrrr. hihi



bunga : tak cakap pun wan zack hensem. hahaha. oh kat bangkok tu bukan padang syg, tu name nye bendang !



yaya : resepi nye awk kena pegi link anis tu. ehehe kte tiru situ je :)



BMA : enakkk bangetttt.. ;)



shasha : gigit airliur ? cmne tu sha? hahaha



shalee : haaaa haruslahhhh yumehhhhh kalau rupe je pun dah yummehhhh ;)



shahira : try lah buat awk :)



sanji : sudah ku bilang aku tepek dengan chesdale. -_-!

Liyaa Mf said...

Eh? Sedappnyaaa! Ramai gak kekawan yang penah post kat fb psl baked macaroni cheese ni. Terliur jugak la tengok. Tapi tak reti lak nak buat. Lenkali Nana buat ajak la, nak rasa dulu. Hihihi :P

Orkid Edyliyne said...

nampak gambar, meleleh air liur... hehe.. ^^

shasha yacob said...

hahaha, macam tuh tuhhh, haha :P

.Baked Macaroni with Cheese.


Assalamualaikum..


Ehem-ehem tajuk harini Amerika sikit maklum lah sekarang kan tengah musim winter. Kalau kat Malaysia sekarang ni tengah musim durian crepe lah, musim peplum lah, musim tudung halfmoon lah, musim Wan Zack lah. Eh eh eh haha nak jugak ye sebut. Habis lah, habis lah kalau si fifie baca ni. " Ingat Nana, Wan Zack muda dari kita " Hahaha terngiang-ngiang ayat si fifie. Haha anggap jelah aku typo. Ekeke. Hai fie ! *sambil lambai-lambai tangan* Hikhik. Okay bukan nak cerita pasal tu sebenarnya, Aku nak cerita yang aku bukan peminat makaroni. Makaroni ? Iyee makaroni. Makaroni bukan nama pemain bola sepak tapi makaroni sejenis makanan. Tahu ? Haa aku tak suka makan makaroni tu. Tapi haritu jalan-jalan blog Anis dia share resepi makaroni cheese. Dah lama nak buat sebab ada cheese sedappp tu tapi tak terbuat-buat. Ahh alasan. Macam sedapp. Nak tahu sedap ke tak kena lah cuba sendiri. Ye dak? 

Thanks ye Anis sudi share resepi mudah nak buat ni. Aku memang suka resepi yang mudah-mudah malas tengok resepi yang leceh sebab malas nak cari bahan pusing keliling Econsave tu ha. Resepi ni memang aku copy paste je resepi beliau cuma aku tumis dengan cili blender nak kasi pedas lah katanye. Lepastu terlupa nak beli mozarela cheese topping atas tu aku tepek je ngn chesdale. Hikhik janji cheese. Hee..


Syok lah kan makan musim hujan macam ni. Senang hati perut kenyang. Hihi. Kalau ikut perancangan aku nak buat ni masa hari ada bola. Sebab masa tengok bola wajib ada makanan sedap feeling mengunyah sambil sorak-sorak. Ahh apekah buruk betul perangai. Tapi lepas beberapa game before ni, menurut pemerhatian aku, bila tengok bola je otometik selera tertutup. Duduk penuh debar mata mengejar setiap sepakan bola. Haa macamtu penangan dari ayah aku, ibu aku, aku sampai lah adik aku. Haritu before game start aku pang pung pang pung kat dapur buat sosej roll. Next game aku buat nugget kentang. Sakan lah menghidang semua tapi makan sikit tak feeling langsung sebab berdebar macam ada adek bradek aku tengah main. Hahaha. So konklusi nye aku buat baked makaroni cheese ni tadi . Boleh makan puas-puas feeling America sikit. Hoho. So esok malam untuk 2nd leg Malaysia vs Thailand aku cuma nak goreng fries je. Mudah. Makan tak payah nak feeling sangat. Boleh fokus lebih tengok bola. Haha itu sebenarnya..Kehkehkeh..





*Malam ni tak boleh tido lena sebab esok bola. Dupdapdupdap*
*terharu si fifie tag aku kat entry dia pasal WZ jugak..haha boleh nyanyi lagu Kimia, Melda Ahmad sama-sama cenggini*




39 comments:

Mish Apple said...

Nak nangis je rasa. Semua blogger update gambar makanan. Lapar ni. hehe.

Chic Na said...

eh macam sedap je nana. cheese tu yg menggoda sebenarnya. kikiki..

kalau pasal bola memanglah nana ni. lg2 wan zack. huhu..

^^eKaTiKaH^^ said...

wahhh, sedapnye.. terliur +___+

Anis Nisa said...

wahhh..nmpak menyelerakan..nak sikitt.. :p

PILOT LOVER said...

alahai sis waktu sejuk2 memang best giler mkn panas2 cheese ni..conferm senyum sampai telinga.. lama tak makan macaroni hoho :)

Fendy said...

terasa sgt lapar...

shu said...

terliur k.Shu pagi2 ni Nana oiii..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

hahha nasib baik saye xminat wan zack,,kekekeke

pehhh memg terliur tgk makaroni cheese ni,,hahaha pos saye sikit plizzz

Syarifah Nadia Syed Mohsin said...

wahhh sedapnyaaa nana ! terliur tgk.. dahla tgh lapar nie.. haha

Indah Mulya said...

fuhhhh..menarik sgguh le macaroni cheese nana tu! adoi..lapaaaaaaaaa..nk sket! hehe

cik nana said...


MA : eh eh jangan lah nangis syg. ehehe. :p



cikna : ha baru tau penangan digoda oleh cheese. hahaha. cikna skrg tgh demam bola ni..bg i chance kat kite. ekekeke



eka : buat lah eka..sedappp.. :)



nisa : hikhik habis daaaa. hee



naz : haaa kannnnn. memang masyukk lahh kenyang terus perut yang senyummm. hahaha



fendy : terasa sangat kenyang. ehehe



k.shu : hahaha apo nak buek k.shu oi..tak dapat den nak nolong. hihi



peeja : tak minat ? ape daaaa..rugi tau. hahaha..terliur kann. haha nak pos takut basi lak. hihi



nad : hihi jap lagi lunch nad. takpe boleh makan kenyang2..hehe



indah : kannnn. dah habis lah indah. okay nanti kite buat lagi..hikhik

aku HaniAsyira said...

dah lama tak mkn makaroni ni... nyum2.. nak buat, kemalasan melanda.. huu~~

peminat tegar wan zack ni..

Lyaa Suriany said...

meleleh air liurni nana
hehe

misz aisya said...

kite same ah cik nana. kaau resipi mudah je nak buat, kalau bahan2 ssh nak cari n mcm2 step, mesti down smngt. haha.

tengs nway. dah me cri resipi makaroni bkar. :)

Miss Zahirah said...

almk! terliur ni.. delivery ble? hihihi

ayut said...

Sedapppp...nmpk jela...hihihi :p
nana...bt kan please...hihihi ;)

amirini said...

Sedapnya... terliur tgk.... nk suruh wifey buat la...

chot ok..! said...

Malam ni bola sys..hee..Malaysia Vs Thailand..hoe malaysia menang la..bls dndam kt tahiland cz bg ppemain ola malaysia padang bola tah pape..go malaysia.go..hee

link Chot,Jom singgah :
http://chot91.blogspot.com/2012/12/entry-bertarikh-12122012.html

NIA SI DRUMSTICK said...

alahaiii!!sedap nyeee..hari pans2 ni pon nia ttp lapa jugak..xpelu tggu hujan..ahaha..

cik nana said...


haniasyira : nak makan punya pasal mesti kena rajinnnn. hee. eh eh takde lah tegar sangat pun. ekekeke



lyaa : hahaha baik cepat2 lap..



aisya : kannn kalau senang cari bahannye makna nye senang lah menbuatnye. ye dak? hihi..okes, no prob.. :)



zahirah : kalau delivery kena talipon pizza hut. ekeke



ayut : kalau nampak je dah sedap rase nye lagi lah, phewww sedapppp. hahaha..oh no no buat sendiri. hahaha



amrini : jgn terliur lama2 sila suruh wife anda buat dgn kadar segera. hiks



chot : Thailand perang psyko..biadap bagi padang macam tu..semoga ada hikmah utk pemain kita nanti. aminnnn..



Nia : tapi kalau hujan benda tak sedap pun jadi sedap nia. hahaha..


✿A I N A A✿ said...

masyaAllah, the cheese!! so tempting!!!! ena memang suka baked macaron ni.. tmbh2 ade cheese byk.. kyaaaaaaa i love cheese soooo badly! hehe

Ezzaty H said...

sedap giler. nak resepi awak :D

azimah bakhtir said...

wahh sedapnye!!
hye nana follow sye balik eh..

fifie said...

Okay kimia kita agak rapat hari nie, fie buat entry tag nama nana, nana buat entry tag nama fie. hahaha. Lapar lah na, dah la nie hujan lebat

Rin Saharina said...

doakan tigers kita menang! :D

Jna marcello said...

na~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RINDU!!!!!
sorry lama da tak dtg singgah blog Na!!!! hihiih

Na nty mana laa taw kita ditakdir kan berjumpa tolong masak kan na macaroni cheese ni utk Na ok!!

#ehh susah btul nak gelar diri anta kita ni kan Na dan Na -_-'

cik nana said...


ainaa : so plis ena, klu baked macaroni plis letak cheese banyakkkkkk2. so yummmyyyy !



ezaty : nak resepi boleh pegi link nama anis tu ye awk..kite amik resepi dari dia :)



azimah : wahh memang sedap ! ok akan diterjah nanti.. :)



fifie : haaaaa sila nyanyi lagu Melda Ahmad, Kimia. haha. thanks fie utk entry tu. terharu sangat. hahaha. haha tu lah fie, nana pun lapar jugak ni, dah habis da baked macaroni ni. hui



Rin : insyallahhhh semoga rezeki kita disana. Aminnnn



jna : Naaaaaaaaaaaa, rinduuu jugakk ! Na bz memanjanggg. Huk..Ohh takdir, semoga takdir menemukan antara kita dan macaroni cheese. so sweet >.<
*eh awk Na tinggi, kite Na pendek. beza lah tu. haha


zaty said...

naaa..why now? why now? lapaaa ni tauu..tsk tskk

gdsbnga said...

tak hensemmm punn wan zack tuu :P
hahaha
padang bangkok ni siyes tk lawa -,-
lagi okay main dekat malaysia .

Cik Yaya said...

pergh...nmpk shedap tuuu..mne resepinyer??? xde update ke?huhu
bru ingt nk wat jgk..heeee =D

Baju Muslim Anyar said...

hemm,, pasti enak tuh.
pintar nih buatnya

shasha yacob said...

ohmaigad, tengok gambar nih sambil gigit air liur. haha

Shalee Abdul said...

omaiiiiomaiiiigad nmpk sungguh yummeh tp btl ke yummeh? hehehe

Syahira Adisa said...

Ya allah! Sedapnya. Terliur rasa. :|

Sanji Ngatmi said...

topping mende yang meleleh tu ...

cik nana said...


zaty : ehehe saarlah ty sabarrrrr. hihi



bunga : tak cakap pun wan zack hensem. hahaha. oh kat bangkok tu bukan padang syg, tu name nye bendang !



yaya : resepi nye awk kena pegi link anis tu. ehehe kte tiru situ je :)



BMA : enakkk bangetttt.. ;)



shasha : gigit airliur ? cmne tu sha? hahaha



shalee : haaaa haruslahhhh yumehhhhh kalau rupe je pun dah yummehhhh ;)



shahira : try lah buat awk :)



sanji : sudah ku bilang aku tepek dengan chesdale. -_-!

Liyaa Mf said...

Eh? Sedappnyaaa! Ramai gak kekawan yang penah post kat fb psl baked macaroni cheese ni. Terliur jugak la tengok. Tapi tak reti lak nak buat. Lenkali Nana buat ajak la, nak rasa dulu. Hihihi :P

Orkid Edyliyne said...

nampak gambar, meleleh air liur... hehe.. ^^

shasha yacob said...

hahaha, macam tuh tuhhh, haha :P