Tuesday, December 25, 2012

.dugaan akhir tahun.


Assalamualaikum..

Ehem maaf dah lama aku menghilang diri tak updet sebarang khabar berita. Harini 25 Disember cuti Christmas kan? Ingat lagi 5 hari lepas ? 20 Disember 20.12.2012 ? Tarikh cantikk masa tu. Sempena tarikh cantik tu aku released ehem-ehem yang aku uwar-uwarkan dulu tu. Tapi untuk kawan-kawan blogger nanti aku khabarkan ke korang semua. Okay ? Alhamdulillah dapat sambutan dan alhamdulillah dah ada tempahan untuk 2013. Alhamdulillah :) Hari aku gembira, eksaited dengan somting yang aku usahakan dengan bespren, malam tu dapat berita ayah sedara aku kemalangan dan tengah malam tu 21 Disember beliau menghembuskan nafas terakhir nya. Innalillahiwainnailaihirajiun. Ralat sangat sebab aku anak sedara yang rapat dengan arwah dan agak ralat sebab agak lama beliau tak datang rumah aku. Arwah belum berkahwin dan rapat dengan anak-anak sedara nya. Pagi 21 Disember bersamaan Hari Jumaat bergegas ke hospital uruskan jenazah. Semuanya diuruskan pihak hospital. Lepas solat Jumaat jenazah dikebumikan dan waktu tu hujan renyai-renyai aku tunggu di liang lahad hingga semuanya selesai. Balik dari kubur terus uruskan untuk tahlil malam tu. Akibat kepenatan seharian terus aku demam malam tu terus aku terbongkang tido tak hengat. Esoknya bangun kepala senoneng, tak sedap badan, kat perut tumbuh biji-biji air. Okay aku demam chicken pox sekali. Harini masuk hari ke 3 aku chicken pox, penuh 1 badan muka aku pun penuh dengan chicken pox. Biji air besar-besar dah masak tinggal masa untuk meletup je. Huhu. Sakit, gatal jangan tanya lah. Nak cuci muka pun takut, cuma tuam-tuam dengan air suam je. Benjol-benjol jangan cerita lah. Macam permukaan bulan dah muka aku :'(

4 Disember lepas, adik aku yang kecik ni dulu kena chicken pox. Awal-awal terus bawak pegi hospital. Dekat 2 minggu jugak baru baik sekarang tinggal parut je dan sekarang jangkit kat akak pulak ye. Huu -__-'


Oh masa ni senyum lagi sebab adik aku yang kena chicken pox. Huahua. Sekarang si kakak nye pulak kena kuarantin tak boleh keluar rumah semua. Stress -_________-'



Sekarang ni tepek calamine lotion je penuh-penuh kat muka kat semua-semua lah. Okaylah dah rasa sihat sikit nak gugel cari ubat untuk hilangkan parut chicken pox. Arghhhh. Banyak sangat ni kat muka ohoii. :'( Dah pecah chicken pox yang gemuk-gemuk ni mesti berlubang-lubang muka aku. Huwaaaaaaaaa. *Aku kecik-kecik dulu dah pernah kena chicken pox ni tapi mengikut kata ibu aku baru keluar sikit. Oh sekarang memang balas dendam betul ye sebanyak-banyak ni kau keluar ye chicken pox. Sape yang belum kena tu jaga-jaga. Hihi*






38 comments:

Rara Nasiha said...

bahaya jugak chicken pox ni. kita tak pernah kena lagi. takut jugak.

Ezy Chiaki said...

semoga cpt sembuh ye..
=)

✿A I N A A✿ said...

al-fatihah untuk bapa saudara sis.. owhh patut la kena lagi, dia keluar tak habis.. bunga chicken pox tu mesti bg kesan kt kulit kita.. like me, nasib baik bukan kat muka

fifie said...

Harap semua ahli keluarga Nana sabar dan tabah hadapi berita buruk tersebut, sentiasa berdoa moga moga arwah ditempatkan di kalangan yang beriman.

Nana nanti try bio-oil atau mendelma atau dermovate. Fie dulu pakai untuk parut jugak terus hilang bila habis satu tiub tu. Get well soon darling, miss you :)

gdsbnga said...

kite dh kena mase kecik duluuu !
nt lelame hilanglah parut tuuuu , jgn give up :3

Fahyim Abdul said...

Nana! camne ko kak ok?? aduhai siannnnyeee.. dah minum air klapa blum? minum air kelapa muda.. kelapa mawar kate ayah incik.. kerim muka tu dulu aku pakai natasya yang sabun oren tu.. mybe sbb aku ni itam jd tak nmpak sgt.. cuma aku rasa hilang lah kesan parut2 tuuu

cik nana said...


rara : kena sentiasa beringat kalau belum kena bila2 je dia boleh datang. haiyakkkk.



ezy : terima kasih ;)



ena : aminn. tu lah kalau dulu keluar habis sekarang mesti x keluar lagi. rata ni 1 badan. muka pun banyakkkkkkk -__-'



fifie : terima kasih fie, insyallah semoga arwah ditempatkan di kalangan org yg beriman. aminnn. ohh thanks fie share. sekarang ni benjol2 pun x meletup lagi. nanti dah meletup tinggal parut bleh try. tenkiu fie, miss u too ;)



ayuz : akk pun kecik2 dah kena pastu besar ni kena lagi. haaa acane? hehe. err lelame hilang tu yg lameeeeeeee tu nak tunggu. aisehhh..



fahim : huwaaaaaaaaa tak okay ! banyak gilosssss benjol2 kat muka. gemuk2 tak pecah lagi ni ohoiiiiii ! haa aku dgr jugak minum air kelapa nanti bagi dia kluar habis semua tapi aku x minum lagi. hihi. tu la aku teringat ko jugak mase tu kan ko dah kena. eh tapi betul lah skrg aku tgk xde dah parut2 kat muka ko tu. nanti boleh try. btw thanks fahim muncul pulak ko kat sini. hehe take care adek sedara!

Indah Mulya said...

huuuu..last 2 weeks adik indah yg kena..ni dia pulang kes stdy week..indah pn tak pnah kena lg..adoi..nebes jgak tp redhaje lah ngn pe yg akn jd nnt..na sabar banyak2 ye..get well soon! :)

shasha yacob said...

al fatihah untuk arwah. dan semoga cepat sembuh kak nana :D

Chic Na said...

alamak. harap2 dah kena kecik2 dulu. :)

get well soon nana.

Encik H said...

alfatihah untuk arwah pakcik..

p/s: muhun kak nana upload gambar kena chicken pox..sekian..

cik nana said...


indah : whoaaa indah, kebarangkalian utk indah kena tu ada. hihi. sbr la indah tiap org pasti rasa nikmat cikenpox ni. huhu. btw thanks indah :)



shasha : aminnn. mekasih sha :)



cikna : kecik2 nanti dah besar dia kua lagi tau. ngehngeh.mekasih cikna :)



H : aminnn..kroh kroh kroh *tido dah* kuang kuang kuang ;p

boni kacak said...

Innalillah...semoga arwah ditempatkan di tempat orang-orang yang beriman dan beramal soleh kepadaNya..amin...

ELY FAUZIANI ISMAIL said...

sian nye.ely kena time form 4 lame kot ponteng sekolah.tpi alhamdulillah xde parut pn.actually xde petua ape pun juz gune ubat frm clinic aje.and jgn gatal tgn usik2 dia taw.bia je dia reda sendiri.btw get well soon :)

Miss Zahirah said...

smoga cepat sembuh.. ;)

Lady said...

al fatihah untuk uncle sis. jage diri, jangan kena hujan nanti tinggal parut.

Ayumi Comot said...

uwaaaa...xpernah lg kena chicken pox, takut la....huhu

NIA SI DRUMSTICK said...

alalala...siann nana..sakit nye la kene chicken pox tuu..xska..nia kene ms tadika dlu..parut dia mmg lama gilerr ank hlg..n jgn sekali2 mkn kicap..haaa..

shasha yacob said...

sama sama :) singagh pertang

cik nana said...


boni : amin amin aminnn.terima kasih..



ely : wuuuwuuu thanks ely. mmg pakai ubat clinic je ni. biji nye gemuk buncit geram mcm nak kopek je. hihi tapi x buat pn..sabar ni sabar..



zahirah : thank you :)



lady : aminn. tu lah mmg x keluar rumah langsung ni..hee



ayumi : hihi rilek-rilek. kena bersedia mental dan fizikal dr skrg. hihi..



Nia : huhu niaaaaaaa sakit sangat lah nia. sakit ngn gatal2 cukup ni..ni kat muka biji2 nye x pecah2 lagi ni nth apekah rupa parut nye nanti. haiyakkkkkkkkk. -_____-'.okay bos, mmg x mkn kicap pun ni. takmao takmao..



shasha : hihi maceh sha :)

zOeY zAu YaH said...

kesiannya dmm tu.semoga baik2 saja ok.

TiranaAduka said...

salam cik nana
Terima kasih sudi lapangkan masa di tempat tirana aduka

MizzTina said...

salam takziah ye..

get well soon ya.. kena pantang mkn..

ANNA MARIANA said...

semoga cepat sembuh ok.. =)

PILOT LOVER said...

get well soon sis ^_^

aku HaniAsyira said...

semoga cepat smbuh eh.. suka calamine lotion tuh.. sejuk je.. tp nak basuh dia sabor jelah kan

Busyra Bt Takiyudin said...

moga cepat smbuh ya.. first time singgah sini.. btw nice blog..! :)

cik nana said...


zoey : dah kurang dah ni thanks ye. :)



TA : wslm. sama-sama :)



k.tina : terima kasih. pantang sikit2 je ni. kehkehkeh..



Anna : okay ! memang tak sabar nak sembuh ni. hihi mekasih !



naz : thanks naz ! :)



hani : aminnn. err tak suka calamine lotion tu..ha past nak basuh tu stres nak menggosoknye ha..



busyra : amin terima kasih. hihi tq :)

Mish Apple said...

Kalau nak hilangkan parut, cuba guna Mederma.

Nur Zafirah said...

al-fatihah..moga allahyarham ditempatkan dalam kalangan org yg beriman..amin..

Pykaa Pdott said...

takot jugak kalo trkena , pyka time kecik2 mama cakap pernah kena jgk la . hope sis cepat smbuh ea :)

ayut said...

alahaiiii..ciken pox yer...muke ayut mmg dh ada parut dh ni ha....berlubang sudah..hihihi..gugel jgn tak gugel...wah..yg diusahakan telah released yer...alhamdulillah..semoga trus sukses yer nana..!

combi said...

xpw..org kate skali je seumur hidup :)

Hans said...

chicken pox memang bahaya

cik nana said...


apple : oh okay boleh cuba nanti. tq :)



zafirah : insyallah. aminnnnn. terima kasih ya :)



pyka : sis dulu pun kecik2 dah kena tapi baru kua sikit ni dah besaq panjang dia mai lagi. haha adeh. tq pyka ^^



ayut : huwaaa muke kite lum berlubang lagi ni tengah tunggu masa je ni ha.hehe alhamdulillah tengs ye ayut :)



combi : huhu tu lah positif ! hee



hans : Alhamdulillah baik2 je :)

Cik Yatt said...

nsib yatt da prnh kene mse kecik2 hee

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

saye penah kena time dajah 6 dulu,,memang gatal takpayah nk ckplah kan,,

moga awak cepat sembuh nana,,=) n moge parut2 tu semua cpat ilang yer,hhihi

Orkid Edyliyne said...

biasanye OE dengar, kalau orang kena chicken pox, sekali je seumur hidup.
alahai cik nana boleh kena dua kali pulak...

.dugaan akhir tahun.


Assalamualaikum..

Ehem maaf dah lama aku menghilang diri tak updet sebarang khabar berita. Harini 25 Disember cuti Christmas kan? Ingat lagi 5 hari lepas ? 20 Disember 20.12.2012 ? Tarikh cantikk masa tu. Sempena tarikh cantik tu aku released ehem-ehem yang aku uwar-uwarkan dulu tu. Tapi untuk kawan-kawan blogger nanti aku khabarkan ke korang semua. Okay ? Alhamdulillah dapat sambutan dan alhamdulillah dah ada tempahan untuk 2013. Alhamdulillah :) Hari aku gembira, eksaited dengan somting yang aku usahakan dengan bespren, malam tu dapat berita ayah sedara aku kemalangan dan tengah malam tu 21 Disember beliau menghembuskan nafas terakhir nya. Innalillahiwainnailaihirajiun. Ralat sangat sebab aku anak sedara yang rapat dengan arwah dan agak ralat sebab agak lama beliau tak datang rumah aku. Arwah belum berkahwin dan rapat dengan anak-anak sedara nya. Pagi 21 Disember bersamaan Hari Jumaat bergegas ke hospital uruskan jenazah. Semuanya diuruskan pihak hospital. Lepas solat Jumaat jenazah dikebumikan dan waktu tu hujan renyai-renyai aku tunggu di liang lahad hingga semuanya selesai. Balik dari kubur terus uruskan untuk tahlil malam tu. Akibat kepenatan seharian terus aku demam malam tu terus aku terbongkang tido tak hengat. Esoknya bangun kepala senoneng, tak sedap badan, kat perut tumbuh biji-biji air. Okay aku demam chicken pox sekali. Harini masuk hari ke 3 aku chicken pox, penuh 1 badan muka aku pun penuh dengan chicken pox. Biji air besar-besar dah masak tinggal masa untuk meletup je. Huhu. Sakit, gatal jangan tanya lah. Nak cuci muka pun takut, cuma tuam-tuam dengan air suam je. Benjol-benjol jangan cerita lah. Macam permukaan bulan dah muka aku :'(

4 Disember lepas, adik aku yang kecik ni dulu kena chicken pox. Awal-awal terus bawak pegi hospital. Dekat 2 minggu jugak baru baik sekarang tinggal parut je dan sekarang jangkit kat akak pulak ye. Huu -__-'


Oh masa ni senyum lagi sebab adik aku yang kena chicken pox. Huahua. Sekarang si kakak nye pulak kena kuarantin tak boleh keluar rumah semua. Stress -_________-'



Sekarang ni tepek calamine lotion je penuh-penuh kat muka kat semua-semua lah. Okaylah dah rasa sihat sikit nak gugel cari ubat untuk hilangkan parut chicken pox. Arghhhh. Banyak sangat ni kat muka ohoii. :'( Dah pecah chicken pox yang gemuk-gemuk ni mesti berlubang-lubang muka aku. Huwaaaaaaaaa. *Aku kecik-kecik dulu dah pernah kena chicken pox ni tapi mengikut kata ibu aku baru keluar sikit. Oh sekarang memang balas dendam betul ye sebanyak-banyak ni kau keluar ye chicken pox. Sape yang belum kena tu jaga-jaga. Hihi*






38 comments:

Rara Nasiha said...

bahaya jugak chicken pox ni. kita tak pernah kena lagi. takut jugak.

Ezy Chiaki said...

semoga cpt sembuh ye..
=)

✿A I N A A✿ said...

al-fatihah untuk bapa saudara sis.. owhh patut la kena lagi, dia keluar tak habis.. bunga chicken pox tu mesti bg kesan kt kulit kita.. like me, nasib baik bukan kat muka

fifie said...

Harap semua ahli keluarga Nana sabar dan tabah hadapi berita buruk tersebut, sentiasa berdoa moga moga arwah ditempatkan di kalangan yang beriman.

Nana nanti try bio-oil atau mendelma atau dermovate. Fie dulu pakai untuk parut jugak terus hilang bila habis satu tiub tu. Get well soon darling, miss you :)

gdsbnga said...

kite dh kena mase kecik duluuu !
nt lelame hilanglah parut tuuuu , jgn give up :3

Fahyim Abdul said...

Nana! camne ko kak ok?? aduhai siannnnyeee.. dah minum air klapa blum? minum air kelapa muda.. kelapa mawar kate ayah incik.. kerim muka tu dulu aku pakai natasya yang sabun oren tu.. mybe sbb aku ni itam jd tak nmpak sgt.. cuma aku rasa hilang lah kesan parut2 tuuu

cik nana said...


rara : kena sentiasa beringat kalau belum kena bila2 je dia boleh datang. haiyakkkk.



ezy : terima kasih ;)



ena : aminn. tu lah kalau dulu keluar habis sekarang mesti x keluar lagi. rata ni 1 badan. muka pun banyakkkkkkk -__-'



fifie : terima kasih fie, insyallah semoga arwah ditempatkan di kalangan org yg beriman. aminnn. ohh thanks fie share. sekarang ni benjol2 pun x meletup lagi. nanti dah meletup tinggal parut bleh try. tenkiu fie, miss u too ;)



ayuz : akk pun kecik2 dah kena pastu besar ni kena lagi. haaa acane? hehe. err lelame hilang tu yg lameeeeeeee tu nak tunggu. aisehhh..



fahim : huwaaaaaaaaa tak okay ! banyak gilosssss benjol2 kat muka. gemuk2 tak pecah lagi ni ohoiiiiii ! haa aku dgr jugak minum air kelapa nanti bagi dia kluar habis semua tapi aku x minum lagi. hihi. tu la aku teringat ko jugak mase tu kan ko dah kena. eh tapi betul lah skrg aku tgk xde dah parut2 kat muka ko tu. nanti boleh try. btw thanks fahim muncul pulak ko kat sini. hehe take care adek sedara!

Indah Mulya said...

huuuu..last 2 weeks adik indah yg kena..ni dia pulang kes stdy week..indah pn tak pnah kena lg..adoi..nebes jgak tp redhaje lah ngn pe yg akn jd nnt..na sabar banyak2 ye..get well soon! :)

shasha yacob said...

al fatihah untuk arwah. dan semoga cepat sembuh kak nana :D

Chic Na said...

alamak. harap2 dah kena kecik2 dulu. :)

get well soon nana.

Encik H said...

alfatihah untuk arwah pakcik..

p/s: muhun kak nana upload gambar kena chicken pox..sekian..

cik nana said...


indah : whoaaa indah, kebarangkalian utk indah kena tu ada. hihi. sbr la indah tiap org pasti rasa nikmat cikenpox ni. huhu. btw thanks indah :)



shasha : aminnn. mekasih sha :)



cikna : kecik2 nanti dah besar dia kua lagi tau. ngehngeh.mekasih cikna :)



H : aminnn..kroh kroh kroh *tido dah* kuang kuang kuang ;p

boni kacak said...

Innalillah...semoga arwah ditempatkan di tempat orang-orang yang beriman dan beramal soleh kepadaNya..amin...

ELY FAUZIANI ISMAIL said...

sian nye.ely kena time form 4 lame kot ponteng sekolah.tpi alhamdulillah xde parut pn.actually xde petua ape pun juz gune ubat frm clinic aje.and jgn gatal tgn usik2 dia taw.bia je dia reda sendiri.btw get well soon :)

Miss Zahirah said...

smoga cepat sembuh.. ;)

Lady said...

al fatihah untuk uncle sis. jage diri, jangan kena hujan nanti tinggal parut.

Ayumi Comot said...

uwaaaa...xpernah lg kena chicken pox, takut la....huhu

NIA SI DRUMSTICK said...

alalala...siann nana..sakit nye la kene chicken pox tuu..xska..nia kene ms tadika dlu..parut dia mmg lama gilerr ank hlg..n jgn sekali2 mkn kicap..haaa..

shasha yacob said...

sama sama :) singagh pertang

cik nana said...


boni : amin amin aminnn.terima kasih..



ely : wuuuwuuu thanks ely. mmg pakai ubat clinic je ni. biji nye gemuk buncit geram mcm nak kopek je. hihi tapi x buat pn..sabar ni sabar..



zahirah : thank you :)



lady : aminn. tu lah mmg x keluar rumah langsung ni..hee



ayumi : hihi rilek-rilek. kena bersedia mental dan fizikal dr skrg. hihi..



Nia : huhu niaaaaaaa sakit sangat lah nia. sakit ngn gatal2 cukup ni..ni kat muka biji2 nye x pecah2 lagi ni nth apekah rupa parut nye nanti. haiyakkkkkkkkk. -_____-'.okay bos, mmg x mkn kicap pun ni. takmao takmao..



shasha : hihi maceh sha :)

zOeY zAu YaH said...

kesiannya dmm tu.semoga baik2 saja ok.

TiranaAduka said...

salam cik nana
Terima kasih sudi lapangkan masa di tempat tirana aduka

MizzTina said...

salam takziah ye..

get well soon ya.. kena pantang mkn..

ANNA MARIANA said...

semoga cepat sembuh ok.. =)

PILOT LOVER said...

get well soon sis ^_^

aku HaniAsyira said...

semoga cepat smbuh eh.. suka calamine lotion tuh.. sejuk je.. tp nak basuh dia sabor jelah kan

Busyra Bt Takiyudin said...

moga cepat smbuh ya.. first time singgah sini.. btw nice blog..! :)

cik nana said...


zoey : dah kurang dah ni thanks ye. :)



TA : wslm. sama-sama :)



k.tina : terima kasih. pantang sikit2 je ni. kehkehkeh..



Anna : okay ! memang tak sabar nak sembuh ni. hihi mekasih !



naz : thanks naz ! :)



hani : aminnn. err tak suka calamine lotion tu..ha past nak basuh tu stres nak menggosoknye ha..



busyra : amin terima kasih. hihi tq :)

Mish Apple said...

Kalau nak hilangkan parut, cuba guna Mederma.

Nur Zafirah said...

al-fatihah..moga allahyarham ditempatkan dalam kalangan org yg beriman..amin..

Pykaa Pdott said...

takot jugak kalo trkena , pyka time kecik2 mama cakap pernah kena jgk la . hope sis cepat smbuh ea :)

ayut said...

alahaiiii..ciken pox yer...muke ayut mmg dh ada parut dh ni ha....berlubang sudah..hihihi..gugel jgn tak gugel...wah..yg diusahakan telah released yer...alhamdulillah..semoga trus sukses yer nana..!

combi said...

xpw..org kate skali je seumur hidup :)

Hans said...

chicken pox memang bahaya

cik nana said...


apple : oh okay boleh cuba nanti. tq :)



zafirah : insyallah. aminnnnn. terima kasih ya :)



pyka : sis dulu pun kecik2 dah kena tapi baru kua sikit ni dah besaq panjang dia mai lagi. haha adeh. tq pyka ^^



ayut : huwaaa muke kite lum berlubang lagi ni tengah tunggu masa je ni ha.hehe alhamdulillah tengs ye ayut :)



combi : huhu tu lah positif ! hee



hans : Alhamdulillah baik2 je :)

Cik Yatt said...

nsib yatt da prnh kene mse kecik2 hee

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

saye penah kena time dajah 6 dulu,,memang gatal takpayah nk ckplah kan,,

moga awak cepat sembuh nana,,=) n moge parut2 tu semua cpat ilang yer,hhihi

Orkid Edyliyne said...

biasanye OE dengar, kalau orang kena chicken pox, sekali je seumur hidup.
alahai cik nana boleh kena dua kali pulak...