Friday, August 31, 2012

.marhaban raya merah kuning.

As salam..


malam tadi bersamaan dengan 12 Syawal
rumah cik nana ada marhaban ya marhaban
combine 3 buah taman perumahan dan malam tadi sampai lah jugak turn rumah cik nana
1 malam hampir 12 buah rumah dan setiap rumah sediakan makanan
rumah cik nana 3rd last dalam pukul 11mlm baru orang marhaban sampai
sediakan makanan pun simple-simple je 

roti jala cicah kari ayam, tembikai, anggur, keropok dan kek coklat.
usah lah dikau terliur melihat kek coklat yang sungguh ohsem itu. hikhik
dan usahlah ditangisi kehenseman kek coklat itu.


walaupun hanya duduk menyorok di dapur
tapi haruslah berpakaian hari raya.
walaupun baju bukan baju raye
tapi ada aku kesah ? muahaha
baju merah hitam, tudung pulak mustard yellow. 
konon-konon colour block sangattt.



 




bile beraksi sedemikian rupa terasa diri seakan lepas UPSR.muahaha
okbye !





Wednesday, August 29, 2012

.raya bersama cik aien.


As salam..
Setiap tahun, setiap kali raya adalah wajib kami beraya bersama-sama
tak kira lah betul-betul pergi beraya
ataupun tipu-tipu pergi beraya
yang penting mesti keluar sama-sama di hari raya. haaaa
Jumaat lepas, raya ke-6 keluar beraya dengan bestie ohsem, cik aien ;)
eh, beraye tu adalah alasan semata-mata sebab lebih nya pegi merewang seakan lupa daratan. muahaha
cik aien sampai rumah cik nana dlm pukul 2.30 ptg..
lepastu pegi rumah si eza dan terus 3 sekawan pegi open house rumah doktor gigi cik nana
isi minyak penuh-penuh makan kt open house
pastu beraye rumah kwn skola, kak lin pulak..
okay, sekian cukup beraye pada hari ini. haha
terus vroom-vroom pleasing g jusco bukit indah mase tu dah pukul 5.30ptg
pergi tempat paling dekat ngn rumah dalam 15 minit je
sebab nak meroyan tak tentu sampai pukul berapa baru temui jalan pulang. haha

gambar memang banyak, sila cuci mata tapi jangan muntah. haaa

balik dari open house, lalu depan skola rendah cik nana dulu-dulu terus berenti dan bergambar. motif sangat okay. nak mengimbau zaman kanak-kanak kate nye. haha. 


taraa dah sampai jusco laju-laju masuk padini, brand outlet. gambar 1st tu eza, cik aien n cik nana. gambar 2nd eh tetiba kena sound dengan pekerja situ takleh bergambar. hakhak puii yang penting sempat snap.

then pergi tengok TGV usha movie ape paling best. TGV kat bukit indah ni baru bukak, perghh taknak macam airport pulak kan kemahen besau. eh tapi kitorang tak jadi pun tengok movie. haha

lepas magrib pergi Popular lak. eza n cik aien memang kaki novel. mencangkung camtu 20 jam pun tahan sambil ngadap novel kat Popular. -__-. eh ekceli cik aien novelist di waktu senggangnye. tengah tunggu  novel 1st beliau 'Namamu Terpahat Di Hati' published tahun depan. Alhamdulillah, proud of u cik aien ;)
(blog cerpen, mini novel cik aien : http://pena-hati-berkata.blogspot.com/)


lepas tu pergi daiso kedai barang jepun yang comels tu terus lupe daratan. beli charcoal mask yang digembar-gemburkan hebat tu. eh, elianto tengah ada promotion. less up to 70%. pehhh kelabu mata i pilih eyeshadow.huhuii

alasan kaki melecet la hape la terus konon-konon sangat memerlukan sandal saat itu. haha. tengok tu kemahen okay i try sandal. sambil budak dua orang tu chaiyok-chaiyok aku. dorang memang kuat psyko -____-


nak beli sandal yang di try nye wedges. haaaa kannn. aku melalut memang no 1. -___-'
eh, beli sandal tetap beli. hik


dah penat kann ? lapar kan ? sedar tak sedar dah pukul 10 lebih. tapi cik aien nak melanje makan dulu. haku onnnn jee orang belanje. hihi








tenkiu ezaaaa, snap gambar ktorang byk-byk. syg kau lah ketat-ketat ;)

ktorang siap makan ondaway ke tempat parking terus announcement jusco nak tutup dah. haha
ondaway balik rumah, mak cik aien kol
lepastu ibu haku plak kol. haaaa
merayap tak hengat dunia pukul 11 lebih sampai rumah. haha puassss sangat.
terima kasih cik aien, kalau cuti keje jangan lupa balik kampung okay.
bawak i jenjalan dengan melanje makan berkali-kali. hewhew ;)



 *baju kurung cik nana pakai tu, mak sedara bagi. baju 70an-80an camtu. classic okay, classic.*
 



Monday, August 27, 2012

.nana junior | 2 years.


As'salam.

Sempena hepi birthday si kecik genap 2 tahun
pada 8.08.2012 yang lepas
dengan sukacita nye cik nana nak mentepek-tepek 
gambar si kecik di usia 2 tahun nya.
cik nana 3 beradik ye kawan-kawan 
adik ke-2 sekarang 14 tahun
dan si kecik yang ni 2 tahun
walaupun jarak umur jauhhhh, 23tahun-14tahun-2tahun
tapi tu tak membataskan perhubungan kami adek-beradek.
gadoh tetap gadoh..eh, hihi
eh tapi nak tahu ramai yang cakap si kecik ni ikut muka cik nana..
dah genap 2 tahun ni si kecik makin menjadi-jadi keletah nya.
tengok lah bergambar, kemainnnnn tau. huuu
rase geram nak gigit-gigit je budak ni tahu ? -___-

 

















* eh tu piala baru si mimie adek ke-2 cik nana dapat tadi. johan pertandingan memasak kat sekolah. dasat jugak budak tu. huuu*







.alkisah raye 8.

As salam,

hai, cik nana terus cerita pasal raye 8 boleh ?
cik nana skip dulu ye cerita raye 1,2,3,4,5,6 dan 7. -_____-
tadi alkisahnye cik nana sekeluarga pergi beraye ke rumah jiran tetangga.
baju raye semua dah habis pusing, dah habis ulang-ulang pakai.
so pakai jela baju tak raye punnn bolehhhh. 


alkisahnye lagi raye ke 8 ni 
barulahhhhhhh kamera ON flash
selalu nye cik nana memang tak ON kan flash
eh memang pantang flash-flash ni. silau okay. 
eh rupe-rupe nye bile ON flash gambar lagi ohsem tahu ?
sadis okay, okay sadis -_______-
nak ulang semula dari raye 1 boleh ?
nak tangkap semua gambar pakai flash. huuu


tibe-tibe rase ohsem lah gambar-gambar raye ke-8 ni. hihi


eh raye tahun ni memang gambar beribu lemon posing kat sini
wall stencil belakang tuuu cik nana buat sendiri dengan ayah tau ;)
gigih 2 beranak buat sehari sebelum raye.
orang datang beraye semua ingat sticker wallpaper. hikhik
lain kali ye cik nana review 'DIY wall stencil' pulak. ;)





* dari stat puasa sampai lah raye tak sudah-sudah DIY jee keje haku. penganggur lah katekan. huk*





Saturday, August 25, 2012

.pos laju di hari raya.

As'salam..


Kejap jee hari ni dah syawal ke-7
Pejam celik, pejam celik je tiap-tiap hari pergi beraya
malas nak updet entry raye sebab tak habes beraye lagi. hihi
kat Joho ni sebulan puasa, sebulan lah raye. meriah habes wa cakap luu.
berhari-hari kumpul duit raye, semalam tak sampai setengah hari tinggal sampul jeee.
memang sakan membeli belah raye dengan cik aien sampai tengah malam. haha


eh melalut haku ni takde traffic light memang lari tajuk. huhui
pagi tadi pakcik pos laju naik van pon pon depan rumah
 sambil jerit-jerit name aku memang tak tahan.
" ilyana ! ilyana ! cepat, cepat ! ada barang ni dari boypren kat sarawak "
dalam hati berkata " eh eh barang ? boypren ? sarawak ?"
ceh tak payah nak drama sangat padahal dah tau incik beliau pos barang. hihi
terus laju-laju capai towel lari-lari anak, keluar tandatangan, rampas barang terus lari masuk rumah. haha. hampess punye budak.


tak sabar nak bukak sampul barang punye pasal.
oh my incik beliau memang sooo suwittt.
dari dulu lagi memang suke main pos-pos.
pos surat la, pos kad la, pos barang laa..
eh lain kali pos incik beliau jelah kat i. heee~





taraaa air tin coke dari jepun. hee
tin coke jepun ni lagi kecik tin nye cam jual kat malaysia
memang comels la siap dengan tulisan doremon tu haa. hii
memang tak bukak lah terus simpan kat rak hiasan ibu. ;)



novel omputeh. 
aku memang lah kaki jalan tapi bukan kaki novel
apatah lagi novel omputeh. huhui
incik beliau saje lah tu nak suruh aku duk rumah jee bace novel ni.
aku selak laju-laju sambil telan air liur
mati lah incik beliau balik nanti kalau aku tak bace-bace
oh incik beliau, nanti cerita kan jela camne cerita ni. plissss -___-


aku dah cakap incik beliau memang so suwittt
siap pos kat aku artikel pelaut dari surat khabar suruh aku bace.
realiti pelaut memang camni lah
artikel ni muhasabah untuk pelaut juga kepada aku yang menunggu kepulangan pelaut nye.
muhasabah diri, cekal kan hati, buka minda
sesungguhnya camnilah hubungan jarak jauh, lautan luas pisahkan kite
no cry-cry lah nana. chill lah ;)


untuk incik beliau yang so suwitt
terima kasih suwit-suwit pos barang ni
walaupun boleh je kalau nak by hand tak lame lagi.
suke leteww buat i lompat kegirangan dapat tin coke comels tu ;)





Friday, August 17, 2012

.sahur dan sambal belacan.


As salam,

Erkkkk alhamdulillah sendawa terasa-terasa lagi sambal belacan kat tekak. eheh
dah penghujung puasa ni, terus lah sahur tadi nak makan hidangan yang sihat.
i sahur tadi makan ulam-ulaman uollss.
padahal ulam kacang botol jeee punnn. *orang jawa panggil 'ciper'*
yang tak menahan i siap tang tung tang tung tumbuk sambal belacan lagi. hii
memang aumm-aumm lah makan nasi berulam kan  'ciper' siap colet dengan sambal belacann lagiiii. 
hahh puas kau.
 *eh siap aumm-aumm segala kau ni rimau ke nana?*haha



ha kau tengok,
berlingkar-lingkar 'ciper' tuuuu, rangup-rangup krup-krupp lagii.
eh, makan sambal belacan ke makan lesung batu ni ? hahaha
tak cukup sambal belacan dengan anak lesung tu sekali aku kunyah. hahah
gengster tak gengster lah kan
tak sedar diri kejap padahal diri sendiri resdung tak hengat
makan belacan lagi pastu gonyoh-gonyoh hidung berlubang
jerawat keluar timbul-timbul baru kau tahu ye nana. haaaa -______-
ampun ampun ampunnnn.




* aihh harini banyak keje nak buat. kemas itu kemas ini, lap itu lap ini. nasib baik sahur tadi dah makan sambal belacan. ehh, takde kaitan. hee *





Wednesday, August 15, 2012

.raye bersama suami.


As salam

Insyaallah 4 hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri.
ohh bahagia nye raye tahun ni dapat sambut dengan suami tersayang. hewhew.
pakai baju raye sedondon, pergi masjid solat sunat raye same-same
pegi beraye same-same
makan ketupat, rendang dodol same-same. 
pagi raye dapat salam cium tangan suami bermaaf-maafan.
" abg, dihari yang mulia ni syg susun sepuluh jari mintak maaf, bla bla bla"
oh my, so suwitt nyeeeeee.


hye semuaaa ! 
tajuk dengan pendahuluan tu cik nana propa jeee.
jangan nak ehem-ehem sangat yee.
celah mane nye aku nak beraye dengan suami.
laki aku tu beraye kat kapal je tengah laut tu ha. eh, hihi
eh bukan-bukan, maksud cik nana incik beliau lah, bakal suami. ehh, hehehe ;p


entry ni ditujukan buat mereka-mereka yang baru bergelar suami isteri
dan raye dis year, raye pertama mereka sebagai suami isteri.
eh takpayah nak mereka-mereka sangat
sebenarnye nak tujukan kat kawan-kawan cik nana
yang wahh syoknye raye tahun ni dengan suami ye. hamboii jeles tau i. huk-huk

wedding Annur, Disember 2011
classmate, geng sekolah menengah
khabar nye sedang menunggu kelahiran cahayamata sulung.
wahhh seronok nyeee.
lepas raye ni bertiga lah ye ;)


majlis pernikahan Ekin, Februari 2012
cik nana selaku pengapit pengantin nikah, mengapit si bespren stok sekolah rendah.


majlis persandingan Ekin, Februari 2012
mengapit si bespren mase bersanding pulak
Alhamdulillah bakal ibu.
tahun ni tak cukup lah korum beraye macam tahun-tahun lepas. huk
nasib baik cik aien single lagi. hee
 

   
wedding Azie, Mei 2012
cik nana selaku pengapit mengapit cousin serapat-rapat yang mungkin.
satu-satu nye cousin yang sebaye belah ayah.
tahun ni dah ada cik abg ehem-ehem.
taknak beraye dengan aku dah ;'(
btw, congrats cousin dah preggy ;)



wedding Kak Wani, Julai 2012
Classmate, studiomate di UTM.
wah kawin je terus dapat puasa sama-sama suami ye kak wani princess.
seronoknyee dorang tahun ni beraye dengan suami.
walaupun semua gambar pengantin dengan aku jee. haha motip sangat kannn.
fuhhh-fuhhh aura pengantin cepatlah sampai kat i..
 ehem-ehem tahun depan i pulak nak beraye dengan suami boleh ? ngeee~




*incik beliau, faster pleaseee*






Saturday, August 11, 2012

.DIY balang kuih raya.

As salam,


Sekarang tengok blog cik nana ni
dah seakan blog ruangan kretip-kretip pulak. haha
asik-asik DIY jee. ahh tuan blog ni mesti bajet retis kretip. ahh pedulik lah.
seronok pulak pang pung pang pung gunting ini, gunting itu
maka terhasil lah next DIY balang kuih raya.
sambil-sambil tengok tv, sambil-sambil makan anggur
alangkah baiknye jika merajinkan diri membuat sesuatu yg berfaedah
untuk kebaikan diri dan keluarga sempena hari raye. cewahhh melalut.


ekceli ini bukan balang kuih raye pun tapi balang kerepek sebenarnye. hik
bekas-bekas semurah RM 1.30 ni ada potensi untuk pasaran luar negara kalau pandai digayakan. cewahh melalut lagi dah -.-''
tahun lepas lagi dah pakai bekas ni untuk isi kerepek-kerepek raye.
rumah cik nana bila raye wajib kerepek-kerepek 6 jenis dan keatas
belum campur kuih muih mak jemah memamg meriah lah meja penuh kuih.
so tahun lepas dah DIY buat bunga-bunga kat balang ni macam ni,

 
  sungguh gigih i menggulung-gulung kertas merah jadi bunga ros yang segar -.-''


dan tahun ni bile ibu dah berbunyi,
' kakak, next design pleaseee ! '
wahhh terus laju-laju ambik gunting, crepe paper, butang la hape
terus DIY idea baru. hikhik.




balang yang same macam tahun lepas tapi hiasan dah baru. yeayy !
ohh terase balang ini sungguh comels. hihi





eh tak memasal kan wane-wane pink. hihi
nasib lah, nasib lah janji comels, hati i pun gembira. hahaha
eh, tak sabar nak raye. ngeee ~



*DIY bunga crepe paper dan  bunga plastik dah nak siap, tinggal sikit jeee lagi. nanti-nanti cik nana review yek*





Wednesday, August 8, 2012

.DIY organza flowers.

As salam,

Haritu dah try test buat DIY fabric flowers
So hari ahad lepas dah beli segala kelengkapan perkahwinan
ehem-ehem, so marilah memulakan projek DIY ke -2
DIY organza flowers, phewitttt. haaaaa.
eh ini konon-konon nye untuk projek mega raye katenye
hajat dihati nak tepek-tepek kat tudung untuk kelihatan berseri di hari raya. muahaha


bahan-bahan nya mudah didapati ye kawan-kawan
reben organza dengan manik je
cara tetap sama macam DIY fabric flowers
gunting bulat-bulat, bakar tepi-tepi dengan lilin
tepek-tepek, cantum-cantum, jahit-jahit
okay, siap ! ;)










alahai, bunga comels-comels macam ni
tepeks-tepeks kat tudung terus otometik tuan empunya diri pun comels. hahaha


eh okay la, nak sambung buat lagi ni
banyak tempahan ni. cewah muahaha
okbye !




*taip entry sambil koling-koling dengan incik beliau memang kelaut lah jawabnye. hihi*



.marhaban raya merah kuning.

As salam..


malam tadi bersamaan dengan 12 Syawal
rumah cik nana ada marhaban ya marhaban
combine 3 buah taman perumahan dan malam tadi sampai lah jugak turn rumah cik nana
1 malam hampir 12 buah rumah dan setiap rumah sediakan makanan
rumah cik nana 3rd last dalam pukul 11mlm baru orang marhaban sampai
sediakan makanan pun simple-simple je 

roti jala cicah kari ayam, tembikai, anggur, keropok dan kek coklat.
usah lah dikau terliur melihat kek coklat yang sungguh ohsem itu. hikhik
dan usahlah ditangisi kehenseman kek coklat itu.


walaupun hanya duduk menyorok di dapur
tapi haruslah berpakaian hari raya.
walaupun baju bukan baju raye
tapi ada aku kesah ? muahaha
baju merah hitam, tudung pulak mustard yellow. 
konon-konon colour block sangattt.



 




bile beraksi sedemikian rupa terasa diri seakan lepas UPSR.muahaha
okbye !





.raya bersama cik aien.


As salam..
Setiap tahun, setiap kali raya adalah wajib kami beraya bersama-sama
tak kira lah betul-betul pergi beraya
ataupun tipu-tipu pergi beraya
yang penting mesti keluar sama-sama di hari raya. haaaa
Jumaat lepas, raya ke-6 keluar beraya dengan bestie ohsem, cik aien ;)
eh, beraye tu adalah alasan semata-mata sebab lebih nya pegi merewang seakan lupa daratan. muahaha
cik aien sampai rumah cik nana dlm pukul 2.30 ptg..
lepastu pegi rumah si eza dan terus 3 sekawan pegi open house rumah doktor gigi cik nana
isi minyak penuh-penuh makan kt open house
pastu beraye rumah kwn skola, kak lin pulak..
okay, sekian cukup beraye pada hari ini. haha
terus vroom-vroom pleasing g jusco bukit indah mase tu dah pukul 5.30ptg
pergi tempat paling dekat ngn rumah dalam 15 minit je
sebab nak meroyan tak tentu sampai pukul berapa baru temui jalan pulang. haha

gambar memang banyak, sila cuci mata tapi jangan muntah. haaa

balik dari open house, lalu depan skola rendah cik nana dulu-dulu terus berenti dan bergambar. motif sangat okay. nak mengimbau zaman kanak-kanak kate nye. haha. 


taraa dah sampai jusco laju-laju masuk padini, brand outlet. gambar 1st tu eza, cik aien n cik nana. gambar 2nd eh tetiba kena sound dengan pekerja situ takleh bergambar. hakhak puii yang penting sempat snap.

then pergi tengok TGV usha movie ape paling best. TGV kat bukit indah ni baru bukak, perghh taknak macam airport pulak kan kemahen besau. eh tapi kitorang tak jadi pun tengok movie. haha

lepas magrib pergi Popular lak. eza n cik aien memang kaki novel. mencangkung camtu 20 jam pun tahan sambil ngadap novel kat Popular. -__-. eh ekceli cik aien novelist di waktu senggangnye. tengah tunggu  novel 1st beliau 'Namamu Terpahat Di Hati' published tahun depan. Alhamdulillah, proud of u cik aien ;)
(blog cerpen, mini novel cik aien : http://pena-hati-berkata.blogspot.com/)


lepas tu pergi daiso kedai barang jepun yang comels tu terus lupe daratan. beli charcoal mask yang digembar-gemburkan hebat tu. eh, elianto tengah ada promotion. less up to 70%. pehhh kelabu mata i pilih eyeshadow.huhuii

alasan kaki melecet la hape la terus konon-konon sangat memerlukan sandal saat itu. haha. tengok tu kemahen okay i try sandal. sambil budak dua orang tu chaiyok-chaiyok aku. dorang memang kuat psyko -____-


nak beli sandal yang di try nye wedges. haaaa kannn. aku melalut memang no 1. -___-'
eh, beli sandal tetap beli. hik


dah penat kann ? lapar kan ? sedar tak sedar dah pukul 10 lebih. tapi cik aien nak melanje makan dulu. haku onnnn jee orang belanje. hihi








tenkiu ezaaaa, snap gambar ktorang byk-byk. syg kau lah ketat-ketat ;)

ktorang siap makan ondaway ke tempat parking terus announcement jusco nak tutup dah. haha
ondaway balik rumah, mak cik aien kol
lepastu ibu haku plak kol. haaaa
merayap tak hengat dunia pukul 11 lebih sampai rumah. haha puassss sangat.
terima kasih cik aien, kalau cuti keje jangan lupa balik kampung okay.
bawak i jenjalan dengan melanje makan berkali-kali. hewhew ;)



 *baju kurung cik nana pakai tu, mak sedara bagi. baju 70an-80an camtu. classic okay, classic.*
 



.nana junior | 2 years.


As'salam.

Sempena hepi birthday si kecik genap 2 tahun
pada 8.08.2012 yang lepas
dengan sukacita nye cik nana nak mentepek-tepek 
gambar si kecik di usia 2 tahun nya.
cik nana 3 beradik ye kawan-kawan 
adik ke-2 sekarang 14 tahun
dan si kecik yang ni 2 tahun
walaupun jarak umur jauhhhh, 23tahun-14tahun-2tahun
tapi tu tak membataskan perhubungan kami adek-beradek.
gadoh tetap gadoh..eh, hihi
eh tapi nak tahu ramai yang cakap si kecik ni ikut muka cik nana..
dah genap 2 tahun ni si kecik makin menjadi-jadi keletah nya.
tengok lah bergambar, kemainnnnn tau. huuu
rase geram nak gigit-gigit je budak ni tahu ? -___-

 

















* eh tu piala baru si mimie adek ke-2 cik nana dapat tadi. johan pertandingan memasak kat sekolah. dasat jugak budak tu. huuu*







.alkisah raye 8.

As salam,

hai, cik nana terus cerita pasal raye 8 boleh ?
cik nana skip dulu ye cerita raye 1,2,3,4,5,6 dan 7. -_____-
tadi alkisahnye cik nana sekeluarga pergi beraye ke rumah jiran tetangga.
baju raye semua dah habis pusing, dah habis ulang-ulang pakai.
so pakai jela baju tak raye punnn bolehhhh. 


alkisahnye lagi raye ke 8 ni 
barulahhhhhhh kamera ON flash
selalu nye cik nana memang tak ON kan flash
eh memang pantang flash-flash ni. silau okay. 
eh rupe-rupe nye bile ON flash gambar lagi ohsem tahu ?
sadis okay, okay sadis -_______-
nak ulang semula dari raye 1 boleh ?
nak tangkap semua gambar pakai flash. huuu


tibe-tibe rase ohsem lah gambar-gambar raye ke-8 ni. hihi


eh raye tahun ni memang gambar beribu lemon posing kat sini
wall stencil belakang tuuu cik nana buat sendiri dengan ayah tau ;)
gigih 2 beranak buat sehari sebelum raye.
orang datang beraye semua ingat sticker wallpaper. hikhik
lain kali ye cik nana review 'DIY wall stencil' pulak. ;)





* dari stat puasa sampai lah raye tak sudah-sudah DIY jee keje haku. penganggur lah katekan. huk*





.pos laju di hari raya.

As'salam..


Kejap jee hari ni dah syawal ke-7
Pejam celik, pejam celik je tiap-tiap hari pergi beraya
malas nak updet entry raye sebab tak habes beraye lagi. hihi
kat Joho ni sebulan puasa, sebulan lah raye. meriah habes wa cakap luu.
berhari-hari kumpul duit raye, semalam tak sampai setengah hari tinggal sampul jeee.
memang sakan membeli belah raye dengan cik aien sampai tengah malam. haha


eh melalut haku ni takde traffic light memang lari tajuk. huhui
pagi tadi pakcik pos laju naik van pon pon depan rumah
 sambil jerit-jerit name aku memang tak tahan.
" ilyana ! ilyana ! cepat, cepat ! ada barang ni dari boypren kat sarawak "
dalam hati berkata " eh eh barang ? boypren ? sarawak ?"
ceh tak payah nak drama sangat padahal dah tau incik beliau pos barang. hihi
terus laju-laju capai towel lari-lari anak, keluar tandatangan, rampas barang terus lari masuk rumah. haha. hampess punye budak.


tak sabar nak bukak sampul barang punye pasal.
oh my incik beliau memang sooo suwittt.
dari dulu lagi memang suke main pos-pos.
pos surat la, pos kad la, pos barang laa..
eh lain kali pos incik beliau jelah kat i. heee~





taraaa air tin coke dari jepun. hee
tin coke jepun ni lagi kecik tin nye cam jual kat malaysia
memang comels la siap dengan tulisan doremon tu haa. hii
memang tak bukak lah terus simpan kat rak hiasan ibu. ;)



novel omputeh. 
aku memang lah kaki jalan tapi bukan kaki novel
apatah lagi novel omputeh. huhui
incik beliau saje lah tu nak suruh aku duk rumah jee bace novel ni.
aku selak laju-laju sambil telan air liur
mati lah incik beliau balik nanti kalau aku tak bace-bace
oh incik beliau, nanti cerita kan jela camne cerita ni. plissss -___-


aku dah cakap incik beliau memang so suwittt
siap pos kat aku artikel pelaut dari surat khabar suruh aku bace.
realiti pelaut memang camni lah
artikel ni muhasabah untuk pelaut juga kepada aku yang menunggu kepulangan pelaut nye.
muhasabah diri, cekal kan hati, buka minda
sesungguhnya camnilah hubungan jarak jauh, lautan luas pisahkan kite
no cry-cry lah nana. chill lah ;)


untuk incik beliau yang so suwitt
terima kasih suwit-suwit pos barang ni
walaupun boleh je kalau nak by hand tak lame lagi.
suke leteww buat i lompat kegirangan dapat tin coke comels tu ;)





.sahur dan sambal belacan.


As salam,

Erkkkk alhamdulillah sendawa terasa-terasa lagi sambal belacan kat tekak. eheh
dah penghujung puasa ni, terus lah sahur tadi nak makan hidangan yang sihat.
i sahur tadi makan ulam-ulaman uollss.
padahal ulam kacang botol jeee punnn. *orang jawa panggil 'ciper'*
yang tak menahan i siap tang tung tang tung tumbuk sambal belacan lagi. hii
memang aumm-aumm lah makan nasi berulam kan  'ciper' siap colet dengan sambal belacann lagiiii. 
hahh puas kau.
 *eh siap aumm-aumm segala kau ni rimau ke nana?*haha



ha kau tengok,
berlingkar-lingkar 'ciper' tuuuu, rangup-rangup krup-krupp lagii.
eh, makan sambal belacan ke makan lesung batu ni ? hahaha
tak cukup sambal belacan dengan anak lesung tu sekali aku kunyah. hahah
gengster tak gengster lah kan
tak sedar diri kejap padahal diri sendiri resdung tak hengat
makan belacan lagi pastu gonyoh-gonyoh hidung berlubang
jerawat keluar timbul-timbul baru kau tahu ye nana. haaaa -______-
ampun ampun ampunnnn.




* aihh harini banyak keje nak buat. kemas itu kemas ini, lap itu lap ini. nasib baik sahur tadi dah makan sambal belacan. ehh, takde kaitan. hee *





.raye bersama suami.


As salam

Insyaallah 4 hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri.
ohh bahagia nye raye tahun ni dapat sambut dengan suami tersayang. hewhew.
pakai baju raye sedondon, pergi masjid solat sunat raye same-same
pegi beraye same-same
makan ketupat, rendang dodol same-same. 
pagi raye dapat salam cium tangan suami bermaaf-maafan.
" abg, dihari yang mulia ni syg susun sepuluh jari mintak maaf, bla bla bla"
oh my, so suwitt nyeeeeee.


hye semuaaa ! 
tajuk dengan pendahuluan tu cik nana propa jeee.
jangan nak ehem-ehem sangat yee.
celah mane nye aku nak beraye dengan suami.
laki aku tu beraye kat kapal je tengah laut tu ha. eh, hihi
eh bukan-bukan, maksud cik nana incik beliau lah, bakal suami. ehh, hehehe ;p


entry ni ditujukan buat mereka-mereka yang baru bergelar suami isteri
dan raye dis year, raye pertama mereka sebagai suami isteri.
eh takpayah nak mereka-mereka sangat
sebenarnye nak tujukan kat kawan-kawan cik nana
yang wahh syoknye raye tahun ni dengan suami ye. hamboii jeles tau i. huk-huk

wedding Annur, Disember 2011
classmate, geng sekolah menengah
khabar nye sedang menunggu kelahiran cahayamata sulung.
wahhh seronok nyeee.
lepas raye ni bertiga lah ye ;)


majlis pernikahan Ekin, Februari 2012
cik nana selaku pengapit pengantin nikah, mengapit si bespren stok sekolah rendah.


majlis persandingan Ekin, Februari 2012
mengapit si bespren mase bersanding pulak
Alhamdulillah bakal ibu.
tahun ni tak cukup lah korum beraye macam tahun-tahun lepas. huk
nasib baik cik aien single lagi. hee
 

   
wedding Azie, Mei 2012
cik nana selaku pengapit mengapit cousin serapat-rapat yang mungkin.
satu-satu nye cousin yang sebaye belah ayah.
tahun ni dah ada cik abg ehem-ehem.
taknak beraye dengan aku dah ;'(
btw, congrats cousin dah preggy ;)



wedding Kak Wani, Julai 2012
Classmate, studiomate di UTM.
wah kawin je terus dapat puasa sama-sama suami ye kak wani princess.
seronoknyee dorang tahun ni beraye dengan suami.
walaupun semua gambar pengantin dengan aku jee. haha motip sangat kannn.
fuhhh-fuhhh aura pengantin cepatlah sampai kat i..
 ehem-ehem tahun depan i pulak nak beraye dengan suami boleh ? ngeee~




*incik beliau, faster pleaseee*






.DIY balang kuih raya.

As salam,


Sekarang tengok blog cik nana ni
dah seakan blog ruangan kretip-kretip pulak. haha
asik-asik DIY jee. ahh tuan blog ni mesti bajet retis kretip. ahh pedulik lah.
seronok pulak pang pung pang pung gunting ini, gunting itu
maka terhasil lah next DIY balang kuih raya.
sambil-sambil tengok tv, sambil-sambil makan anggur
alangkah baiknye jika merajinkan diri membuat sesuatu yg berfaedah
untuk kebaikan diri dan keluarga sempena hari raye. cewahhh melalut.


ekceli ini bukan balang kuih raye pun tapi balang kerepek sebenarnye. hik
bekas-bekas semurah RM 1.30 ni ada potensi untuk pasaran luar negara kalau pandai digayakan. cewahh melalut lagi dah -.-''
tahun lepas lagi dah pakai bekas ni untuk isi kerepek-kerepek raye.
rumah cik nana bila raye wajib kerepek-kerepek 6 jenis dan keatas
belum campur kuih muih mak jemah memamg meriah lah meja penuh kuih.
so tahun lepas dah DIY buat bunga-bunga kat balang ni macam ni,

 
  sungguh gigih i menggulung-gulung kertas merah jadi bunga ros yang segar -.-''


dan tahun ni bile ibu dah berbunyi,
' kakak, next design pleaseee ! '
wahhh terus laju-laju ambik gunting, crepe paper, butang la hape
terus DIY idea baru. hikhik.




balang yang same macam tahun lepas tapi hiasan dah baru. yeayy !
ohh terase balang ini sungguh comels. hihi





eh tak memasal kan wane-wane pink. hihi
nasib lah, nasib lah janji comels, hati i pun gembira. hahaha
eh, tak sabar nak raye. ngeee ~



*DIY bunga crepe paper dan  bunga plastik dah nak siap, tinggal sikit jeee lagi. nanti-nanti cik nana review yek*





.DIY organza flowers.

As salam,

Haritu dah try test buat DIY fabric flowers
So hari ahad lepas dah beli segala kelengkapan perkahwinan
ehem-ehem, so marilah memulakan projek DIY ke -2
DIY organza flowers, phewitttt. haaaaa.
eh ini konon-konon nye untuk projek mega raye katenye
hajat dihati nak tepek-tepek kat tudung untuk kelihatan berseri di hari raya. muahaha


bahan-bahan nya mudah didapati ye kawan-kawan
reben organza dengan manik je
cara tetap sama macam DIY fabric flowers
gunting bulat-bulat, bakar tepi-tepi dengan lilin
tepek-tepek, cantum-cantum, jahit-jahit
okay, siap ! ;)










alahai, bunga comels-comels macam ni
tepeks-tepeks kat tudung terus otometik tuan empunya diri pun comels. hahaha


eh okay la, nak sambung buat lagi ni
banyak tempahan ni. cewah muahaha
okbye !




*taip entry sambil koling-koling dengan incik beliau memang kelaut lah jawabnye. hihi*