Wednesday, October 31, 2012

.HB girlfriend.


 Assalamualaikum..

Harini, 31 Oktober 2012,  Hari Ulang Tahun Kelahiran yang ke-23
cik bestie aku, Cik Aiennnn !
Bersahabat semenjak tadika, 6 tahun
Sampailah sekarang dah besar panjang 23 tahun
PTS, UPSR, PMR, SPM sama-sama
Lalu beliau ke Matrikulasi, aku ke STPM
Beliau ke UKM, aku ke UTM
Terima Kasih jadi 'poket doremon' aku
simpan khazanah cerita hidup aku
dari zaman cinta monyet kanak-kanak
sampailah monyet tu remove aku dari FB. *eh, eh apehal luuu?*
*haha teremosi pulak*
 

Terimalah dialog ucapan dari aku
Siap dengan dialog balasan dari Cik Aien lagi. haha
punnnnn bolehhhh kannnn ?? Hikhik :)












Terima kasih Ya Tuhan, anugerahkan persahabatan yang manis ini
Peliharalah hubungan persahabatan kami menjadi jalinan suci ukhwah hingga akhirnya. Aminn.





*nak tepek gambar masa tadika tapi kat mane ntah folder gambar banyak sangatttttttttt. hikhik*



Tuesday, October 30, 2012

.homemade aiskrim goreng.


Assalammualaikum..


Semenjak dah habis belajar ni duduk rumah hati senang hari-hari tekak aku memang tak boleh duga nak makan apa. Tak boleh duga nak makan apa siang-siang buta boleh tahan lagi, ni tak tekak mengada malam-malam buta. Malam-malam buta memang tak boleh blah. Haritu tengok cara-cara buat aiskrim goreng tapi tak cuba buat lagi, tiba-tiba rasa 'eh nak makan aiskrim goreng lah' masa tengah tengok drama Bini-Biniku Perkasa. Haha punn bolehh. Kebetulan ibu ada belikan anak-anak dia aiskrim dalam mangkuk. Vanilla pun vanilla lah. Teringat kat dapur ada roti dan kebetulan tinggal 6 keping jeee. Haha so dapat buat 3 ketul aiskrim goreng jela. Oh takpelah teringin punya pasal, esok-esok nak makan lagi beli roti lagi.




First time aku buat konpiden je. Amik sekeping roti letak aiskrim, tutup dengan sekeping roti lagi lepas tu tekap dengan cawan. Haa dapat la bulat-bulat macam pau ni. Dah siap masuk tupperware simpan dalam peti ais dalam 1 jam lebih lepas tu boleh goreng dalam minyak yang panas dalam 1,2 minit macam tu. Angkat dan sedia untuk di makan laju-laju. Lambat makan aiskrim cair. Aku pulak sebelum makan ambik gambar dulu. Haha kejiii.




*Eksaited buat laju-laju, tak sempat nak ambik gambar cara-cara buat. Esok-esok aku buat lagi perisa cokelat pulak aku tunjuk step by step okay. Hik*




Saturday, October 27, 2012

.DIY bunga Aidiladha.


Assalammualaikum..

 
Salam Aidiladha semuaaaa. Sehari sebelum raya aku macam lah tetiba rajin semangat berkobar-kobar nak DIY bunga sebab macam dah lama tak DIY.  Last sibuk-sibuk DIY masa bulan puasa lepas. Kalut DIY sebab nak raya. Ha nampak tak permainan aku sibuk DIY sebab nak raya. Adess macam mana lahai konon-konon nak bisnes kate nye. huk-huk.


Ahh aku kalau tetiba nak DIY, terus lah kalut selongkar apa yang aku ada nak DIY. Kalau macam tetiba, memang tak lah sempat nak beli ke hape pakai je apa yang ada. Kalau macam tak cukup barang ke diam-diam jela cari alternatif lain. So haritu aku buat dua jenis bunga DIY. Aku pun tak sure material apa yang aku pakai, nak kata kain bukan kain, nak kata kertas pun bukan kertas.




Bunga bulat sedebak kelopak banyak tu agak mengucap panjang ye nak men DIY nye. Huu. Tapi disebabkan teringin nak buat meluap-luap aku gigihkan juga gunting kelopak seketul-seketul. Lepastu nak cantum tiap kelopak kat setiap layer gigih aku kayuh mesin jahit ibu aku. Setiap layer dijahit bukan di gam ye. Padahal takde gam uhu. Hahaha. 



DIY bunga kedua ala-ala bunga kekwa ye kawan-kawan. Yang ni agak mudah tapi agak leceh sebab nak racik-racik halus-halus tu ha. Dah racik-racik buat inti bunga lepastu gunting pulak kelopak ala-ala kelopak kekwa terus lilit-lilit je siap. Eh jangan ditanya aku gigih DIY bunga ni nak buat apa. Haaa jawapan nya aku saje-saje je cuba buat lain kali kalau nak buat hantaran ke dah senang. Haha hantaran 12 dulang penuh bunga DIY boleh ? Hikhik.





Sebenarnya dari bunga-bunga DIY macamni, macam-macam benda kretip boleh terhasil. Buat aksesori boleh, buat hiasan boleh, buat sarung bantal pun boleh okay. Ibu aku dah tempah tu suruh aku buat bunga kelopak-kelopak tu banyak-banyak nak buat sarung bantal kat kusyen tu ha. 



*Eh ada tak sesape berminat nak tempah bunga DIY ni selain dari ibu aku ? Hikhik ;p




Wednesday, October 24, 2012

.Sardin Roll kuning keemasan.


Assalamualaikum..


Entry 2,3,4 hari ni asik-asik konvo konvo konvo. Eh tau tak konvo tu kalau nak cerita memang tak kan sudah. Haha. Lagi-lagi aku kan dengan gambar yang banyak berpeluh-peluh tengok tu. Hehe. Pastu macam eh, eh, dah lama aku tak buat resepi masak-masak macam sedap. Terus lah macam petik jari, ketingggg ! terus ada idea datang nak buat hidangan lazat kongsi kat blog. Hikhik


So resepi hari ni mudah je kawan-kawan sekalian. Sardin Roll. Sebut betul-betul, bukan Sardin Scroll ye kawan-kawan walaupun aku tengah mood konvo tak sudah-sudah ni ha. Haha. Oh ya resepi ni pun masih panas lagi baru keluar dari kuali tahu ? Malam-malam buta buat mengada nak mengisi perut yang macam tong drum ni kate nye. Haaa.

 


Okay baiklah, apa yang anda perlukan ? Sardin dan roti. Untuk yang rase macam malas nak mudah.my je sardin tak payah masak pun takpe. Potong-potong bawang, cili gaul ke sardin terus punn bolehhhh. Tapi kalau macam nak renyah-renyah sikit bolehlah tumis sardin nye dgn bawang, cili kisar tu semua ikut lah selera dan tekak masing-masing ye. Next, leperkan roti yang dah sedia dengan kayu penggelek, bubuh sardin, gulung dan lekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Dah siap menggulung, mari menggoreng. Pecahkan telur, salut roti yang dah gulung tadi dengan telur dan boleh goreng. Dah siap !


Terliur tak tengok Sardin Roll i yang kuning keemasan ini ?  Hikhik




Selamat Mencuba resepi yang simple ni !
Suami pasti tertawan. Eh, hihi ;p



 *ohsem pulak aku tengok gambar atas ni. Macam gambar makanan dalam buku resepi. ;p



Monday, October 22, 2012

.PRE-CONVO | kawan suka duka.


Assalamualaikum..


13 Oktober lepas, sehari sebelum hari konvokesyen aku, kitorang buat photoshoot pre-konvo. Disebabkan kawan-kawan aku ramai dah balik JB, so kitorang janji kumpul kat UTM, bergambar sampai pengsan. haaa. Aku rasa batch kitorang lah sangat meriahhhh. Untung sangat bila dapat kumpul sama-sama, berebut-rebut bergambar, berebut-rebut nak posing, berebut-rebut belon. Terubat jugak sedih di hati bila seharian dengan dorang. Batch kitorang sporting. Masa gelak memang gelak tak hengat mase gaduh pun memang gaduh tak hengat. hahaha. Macam adik beradik dengan dorang semua. Rinduuu T_T































terima kasih Fahim luangkan masa dengan kitorang ambik gambar yang cantik-cantik macamni
memori sangat konvo kitorang sebab gambar teramat lah banyakkk lahai
konvo kau nanti kitorang turun nak pinjam jubah kau boleh ? hikhik





*suka sangat gambar yang last tuu. Nampak gembira nak meninggalkan UTM. hahaha nanges!*
 *ni photoshoot pre-convo, photoshoot post-convo pun ada tau. tunggu. hikhik*




Saturday, October 20, 2012

.CONVOCATION DAY 14 oct | gambar.


Assalamualaikum..


Ehem ehem hari Ahad 14 Oktober lepas ialah Hari Konvokesyen aku. Disebabkan jarak rumah dan UTM adalah 20-25 minit sahaja so sesiapa nak datang, jemputlah datang, tak dapat datang pun tak apa. hiks. Disamping ibu ayah dan adik-adik meraikan hari konvo aku, Kak Eni sekeluarga yang dah macam family aku pun datang jugak disamping kawan-kawan sekolah yang super ohsem sudi datang. *terima kasih cik aien, bestie aku yang sanggup amik cuti pada hari isnin semata-mata balik dari Putrajaya datang konvo aku. yeayy muah-muahh*

Oh ya, gambar konvo adalah sangat lah banyak lahai. Berpeluh bila tengok semua -.-' Untuk entry ni aku share gambar di hari kejadian yang pakai kamera aku. Okay, jom sedia mulaa ;)

Pagi2 lepas daftar dengan Cik Jann, rumet 3 tahun ;)
Emmily, cik Sabahan. Boleh bah kalau kau.
Jubah aku nampak keras. Lahai -.-'
Sebahagian coursemates
Ni dah dalam dewan tengah tunggu turn nak naik pentas ;)
Ehem ;)
My family. Mimie, ibu, Nina, Ayah ;)








Mimie, adik aku form 2. sama tinggi ? -.-'
Bersama kesayanganss geng bas sekolah. Eza, Aien dan Yana.
Thanks Yana sudi datang walaupun aku tak datang konvo kau kat UUM sane. ;)
Eza, kawan gadoh yang setia. Selamat bergraduasi di Unisza November nanti ;)
My bestie forever ever. Thanks cik aien muah muah ;)





Gambar yang banyak atas ni pun masih sikit lagi. 
Banyak lagi gambar yang berjuta lemon yang best-best. hikhik
Akan dikongsi gambar-gambar pre-konvo dan gambar-gambar post-konvo.
Mungkin dapat bagi idea photoshoot untuk kawan-kawan yang belum bergraduasi lagi
Jubah berbayar so harus dilenjan sampai satu tahap kau taknak bergambar lagi dah. haha ;p




*Belajar 4 tahun kalau boleh nak feel konvo pun sampai 4 tahun boleh ? muahaha*





.HB girlfriend.


 Assalamualaikum..

Harini, 31 Oktober 2012,  Hari Ulang Tahun Kelahiran yang ke-23
cik bestie aku, Cik Aiennnn !
Bersahabat semenjak tadika, 6 tahun
Sampailah sekarang dah besar panjang 23 tahun
PTS, UPSR, PMR, SPM sama-sama
Lalu beliau ke Matrikulasi, aku ke STPM
Beliau ke UKM, aku ke UTM
Terima Kasih jadi 'poket doremon' aku
simpan khazanah cerita hidup aku
dari zaman cinta monyet kanak-kanak
sampailah monyet tu remove aku dari FB. *eh, eh apehal luuu?*
*haha teremosi pulak*
 

Terimalah dialog ucapan dari aku
Siap dengan dialog balasan dari Cik Aien lagi. haha
punnnnn bolehhhh kannnn ?? Hikhik :)












Terima kasih Ya Tuhan, anugerahkan persahabatan yang manis ini
Peliharalah hubungan persahabatan kami menjadi jalinan suci ukhwah hingga akhirnya. Aminn.





*nak tepek gambar masa tadika tapi kat mane ntah folder gambar banyak sangatttttttttt. hikhik*



.homemade aiskrim goreng.


Assalammualaikum..


Semenjak dah habis belajar ni duduk rumah hati senang hari-hari tekak aku memang tak boleh duga nak makan apa. Tak boleh duga nak makan apa siang-siang buta boleh tahan lagi, ni tak tekak mengada malam-malam buta. Malam-malam buta memang tak boleh blah. Haritu tengok cara-cara buat aiskrim goreng tapi tak cuba buat lagi, tiba-tiba rasa 'eh nak makan aiskrim goreng lah' masa tengah tengok drama Bini-Biniku Perkasa. Haha punn bolehh. Kebetulan ibu ada belikan anak-anak dia aiskrim dalam mangkuk. Vanilla pun vanilla lah. Teringat kat dapur ada roti dan kebetulan tinggal 6 keping jeee. Haha so dapat buat 3 ketul aiskrim goreng jela. Oh takpelah teringin punya pasal, esok-esok nak makan lagi beli roti lagi.




First time aku buat konpiden je. Amik sekeping roti letak aiskrim, tutup dengan sekeping roti lagi lepas tu tekap dengan cawan. Haa dapat la bulat-bulat macam pau ni. Dah siap masuk tupperware simpan dalam peti ais dalam 1 jam lebih lepas tu boleh goreng dalam minyak yang panas dalam 1,2 minit macam tu. Angkat dan sedia untuk di makan laju-laju. Lambat makan aiskrim cair. Aku pulak sebelum makan ambik gambar dulu. Haha kejiii.




*Eksaited buat laju-laju, tak sempat nak ambik gambar cara-cara buat. Esok-esok aku buat lagi perisa cokelat pulak aku tunjuk step by step okay. Hik*




.DIY bunga Aidiladha.


Assalammualaikum..

 
Salam Aidiladha semuaaaa. Sehari sebelum raya aku macam lah tetiba rajin semangat berkobar-kobar nak DIY bunga sebab macam dah lama tak DIY.  Last sibuk-sibuk DIY masa bulan puasa lepas. Kalut DIY sebab nak raya. Ha nampak tak permainan aku sibuk DIY sebab nak raya. Adess macam mana lahai konon-konon nak bisnes kate nye. huk-huk.


Ahh aku kalau tetiba nak DIY, terus lah kalut selongkar apa yang aku ada nak DIY. Kalau macam tetiba, memang tak lah sempat nak beli ke hape pakai je apa yang ada. Kalau macam tak cukup barang ke diam-diam jela cari alternatif lain. So haritu aku buat dua jenis bunga DIY. Aku pun tak sure material apa yang aku pakai, nak kata kain bukan kain, nak kata kertas pun bukan kertas.




Bunga bulat sedebak kelopak banyak tu agak mengucap panjang ye nak men DIY nye. Huu. Tapi disebabkan teringin nak buat meluap-luap aku gigihkan juga gunting kelopak seketul-seketul. Lepastu nak cantum tiap kelopak kat setiap layer gigih aku kayuh mesin jahit ibu aku. Setiap layer dijahit bukan di gam ye. Padahal takde gam uhu. Hahaha. 



DIY bunga kedua ala-ala bunga kekwa ye kawan-kawan. Yang ni agak mudah tapi agak leceh sebab nak racik-racik halus-halus tu ha. Dah racik-racik buat inti bunga lepastu gunting pulak kelopak ala-ala kelopak kekwa terus lilit-lilit je siap. Eh jangan ditanya aku gigih DIY bunga ni nak buat apa. Haaa jawapan nya aku saje-saje je cuba buat lain kali kalau nak buat hantaran ke dah senang. Haha hantaran 12 dulang penuh bunga DIY boleh ? Hikhik.





Sebenarnya dari bunga-bunga DIY macamni, macam-macam benda kretip boleh terhasil. Buat aksesori boleh, buat hiasan boleh, buat sarung bantal pun boleh okay. Ibu aku dah tempah tu suruh aku buat bunga kelopak-kelopak tu banyak-banyak nak buat sarung bantal kat kusyen tu ha. 



*Eh ada tak sesape berminat nak tempah bunga DIY ni selain dari ibu aku ? Hikhik ;p




.Sardin Roll kuning keemasan.


Assalamualaikum..


Entry 2,3,4 hari ni asik-asik konvo konvo konvo. Eh tau tak konvo tu kalau nak cerita memang tak kan sudah. Haha. Lagi-lagi aku kan dengan gambar yang banyak berpeluh-peluh tengok tu. Hehe. Pastu macam eh, eh, dah lama aku tak buat resepi masak-masak macam sedap. Terus lah macam petik jari, ketingggg ! terus ada idea datang nak buat hidangan lazat kongsi kat blog. Hikhik


So resepi hari ni mudah je kawan-kawan sekalian. Sardin Roll. Sebut betul-betul, bukan Sardin Scroll ye kawan-kawan walaupun aku tengah mood konvo tak sudah-sudah ni ha. Haha. Oh ya resepi ni pun masih panas lagi baru keluar dari kuali tahu ? Malam-malam buta buat mengada nak mengisi perut yang macam tong drum ni kate nye. Haaa.

 


Okay baiklah, apa yang anda perlukan ? Sardin dan roti. Untuk yang rase macam malas nak mudah.my je sardin tak payah masak pun takpe. Potong-potong bawang, cili gaul ke sardin terus punn bolehhhh. Tapi kalau macam nak renyah-renyah sikit bolehlah tumis sardin nye dgn bawang, cili kisar tu semua ikut lah selera dan tekak masing-masing ye. Next, leperkan roti yang dah sedia dengan kayu penggelek, bubuh sardin, gulung dan lekatkan dengan bancuhan tepung gandum. Dah siap menggulung, mari menggoreng. Pecahkan telur, salut roti yang dah gulung tadi dengan telur dan boleh goreng. Dah siap !


Terliur tak tengok Sardin Roll i yang kuning keemasan ini ?  Hikhik




Selamat Mencuba resepi yang simple ni !
Suami pasti tertawan. Eh, hihi ;p



 *ohsem pulak aku tengok gambar atas ni. Macam gambar makanan dalam buku resepi. ;p



.PRE-CONVO | kawan suka duka.


Assalamualaikum..


13 Oktober lepas, sehari sebelum hari konvokesyen aku, kitorang buat photoshoot pre-konvo. Disebabkan kawan-kawan aku ramai dah balik JB, so kitorang janji kumpul kat UTM, bergambar sampai pengsan. haaa. Aku rasa batch kitorang lah sangat meriahhhh. Untung sangat bila dapat kumpul sama-sama, berebut-rebut bergambar, berebut-rebut nak posing, berebut-rebut belon. Terubat jugak sedih di hati bila seharian dengan dorang. Batch kitorang sporting. Masa gelak memang gelak tak hengat mase gaduh pun memang gaduh tak hengat. hahaha. Macam adik beradik dengan dorang semua. Rinduuu T_T































terima kasih Fahim luangkan masa dengan kitorang ambik gambar yang cantik-cantik macamni
memori sangat konvo kitorang sebab gambar teramat lah banyakkk lahai
konvo kau nanti kitorang turun nak pinjam jubah kau boleh ? hikhik





*suka sangat gambar yang last tuu. Nampak gembira nak meninggalkan UTM. hahaha nanges!*
 *ni photoshoot pre-convo, photoshoot post-convo pun ada tau. tunggu. hikhik*




.CONVOCATION DAY 14 oct | gambar.


Assalamualaikum..


Ehem ehem hari Ahad 14 Oktober lepas ialah Hari Konvokesyen aku. Disebabkan jarak rumah dan UTM adalah 20-25 minit sahaja so sesiapa nak datang, jemputlah datang, tak dapat datang pun tak apa. hiks. Disamping ibu ayah dan adik-adik meraikan hari konvo aku, Kak Eni sekeluarga yang dah macam family aku pun datang jugak disamping kawan-kawan sekolah yang super ohsem sudi datang. *terima kasih cik aien, bestie aku yang sanggup amik cuti pada hari isnin semata-mata balik dari Putrajaya datang konvo aku. yeayy muah-muahh*

Oh ya, gambar konvo adalah sangat lah banyak lahai. Berpeluh bila tengok semua -.-' Untuk entry ni aku share gambar di hari kejadian yang pakai kamera aku. Okay, jom sedia mulaa ;)

Pagi2 lepas daftar dengan Cik Jann, rumet 3 tahun ;)
Emmily, cik Sabahan. Boleh bah kalau kau.
Jubah aku nampak keras. Lahai -.-'
Sebahagian coursemates
Ni dah dalam dewan tengah tunggu turn nak naik pentas ;)
Ehem ;)
My family. Mimie, ibu, Nina, Ayah ;)








Mimie, adik aku form 2. sama tinggi ? -.-'
Bersama kesayanganss geng bas sekolah. Eza, Aien dan Yana.
Thanks Yana sudi datang walaupun aku tak datang konvo kau kat UUM sane. ;)
Eza, kawan gadoh yang setia. Selamat bergraduasi di Unisza November nanti ;)
My bestie forever ever. Thanks cik aien muah muah ;)





Gambar yang banyak atas ni pun masih sikit lagi. 
Banyak lagi gambar yang berjuta lemon yang best-best. hikhik
Akan dikongsi gambar-gambar pre-konvo dan gambar-gambar post-konvo.
Mungkin dapat bagi idea photoshoot untuk kawan-kawan yang belum bergraduasi lagi
Jubah berbayar so harus dilenjan sampai satu tahap kau taknak bergambar lagi dah. haha ;p




*Belajar 4 tahun kalau boleh nak feel konvo pun sampai 4 tahun boleh ? muahaha*