Tuesday, November 27, 2012

.Kegemaran Jiwa Raga.


Assalamualaikum..


Aku baru lepas siapkan Hand Bouquet yang kedua. Hikhik. Very excited u know main-main dengan HB yang kedua warna pink pink. Eh apekejadah kau Nana buat HB lagi ? Hahaha jeng jeng jeng suka hati aku la nak buat HB banyak-banyak nak buat tido. Boleh jawab camtu ? ;p Aku kalau dah ngadap buat-buat mende camtu tak makan pun takpe, ralit je. Owh itu kepuasan okay. Lain orang lain minat nya. Dah aku minat camni redha jela hadap sampai puas. Haha. 

Semenjak bermastautin di teratak ayah bonda rajin lah aku kiranya menyelongkar rak majalah ibu aku. Bila-bila masa terasa lapar terus pegi rak bukak Majalah SAJI. Kahkahkah. Motif sangat tengok gambar makanan terus kenyang. Hahaha pui. Terasa nak cuba resepi baru bukak je Majalah SAJI ibu aku yang bertimbun-timbun tu keletang keletung kat dapur siap hidangan persis majalah. Hik.

 Mak Jemah setahun yang lalu tengah fokus buat bunga pakai surat khabar. Hewhew. 
Si Mak Jemah ni jugak dah 20x cakap dengan Incik Beliau nak jadi florist. Wakaka
 

Kalau pergi MPH ke, Popular ke rak yang aku tuju ialah rak buku resepi. Owh very the mak-mak lah aku ni. Orang sebaya aku sibuk cari novel ape yang terbaru keluar aku pulak terkais-kais selak buku masakan. Lepas tu  rak yang aku tuju sampai mencangkung sengal lutut syok sangat ialah rak buku-buku kraf. Wahaha minat betul lah. Kalau pegi dengan incik beliau memang terlupa daratan sekejap lah kat beliau. Ekekeke. Terus rasa eh buku ni best, eh buku ni pun best, eh eh yang ni lagi best laaa. Whoaaa. Kat situ jugak terus berangan-angan nak jadi usahawan IKS. Hikhik



Buku-buku ni aku beli masa baru start final sem dalam bulan Februari lepas. Sibuk dengan final project memang aku sempat selak-selak macamtu je buku yang aku beli ni. Hantar balik rumah aku pang pung pang pung kat kolej buat final project, Julai haritu selesai semuanya balik duduk menetap di rumah ayah bonda haaaa baru lah aku berpeluang tenung, belek-belek buku ni. Kecoh-kecoh nak raya haritu bukak buku kraf bunga plastik sebab nak buat, gelabah bukak buku langsir cari pattern langsir mana yang cantek. Kannn mak mak sangat dah aku ni. Kepada yang berkenaan, ehem-ehem cepat-cepat lah sunting aku jadi isteri aku tak sabar sangat nak ada rumah sendiri ni. Hahaha.

Ni lah kegemaran aku, ni lah jiwa aku. Duduk rumah ngadap benda-benda macamni sambil buat ni buat itu pun dah cukup memuaskan hati perasaan jiwa dan raga aku. Tiap-tiap hari terbuai-buai layan perasaan kalau ape yang dibuat tu menjadi. Senang cerita apa-apa benda kraf yang buat pakai tangan memang semua aku suka lah. Semua aku nak cuba kalau berpeluang. Owh suka nya suka nyaaaaaa :)




*semangat updet sebab dapat CPUV lagiii. yeayy sila melekat lama-lama yee :) Tenkiu Nuffnang.




Sunday, November 25, 2012

.Teaser : Hari Bahagia.

 
Assalamualaikum..


Alhamdulillah buat masa ni apa yang dirancang bejalan dengan lancar. Hari demi hari semakin tak sabar pulak rasa hati ni. Hari ni buat sikit, esok buat sikit lagi, esok nye buat sikit lagi, dan hari ni dah banyak yang siap segala yang dirancang. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya. Hari ni berjaya DIY Hand Bouquet untuk 'Hari Bahagia' nanti. Aku kalau tengah time mood membuak-buak eksaited kemain, pagi celik mata je terus capai crepe paper duduk diam-diam buat pun diam-diam teruslah hari ni jugak siap. First time ni cuba buat dan hasilnya aku sukaaaaaa sangat ! :) Hari Bahagia ape, di mana, untuk ape, dengan siapa tu jangan ditanya dulu sebab nanti dah beres semua mestilah aku share 'Hari Bahagia' tu nanti. Definisi Hari Bahagia bagi aku tu banyakkk. Dapat makan sedap Hari Bahagia, Dapat shoping pun Hari Bahagia, dapat window shoping je pun dah Hari Bahagia sangat dah. Hikhik. Eh eh aku macam banyak je kan benda janji nak share, nanti dah sampai masanya aku cite lah. Hikhik. Incik Beliau lah ni tak sabar-sabar psyko-psyko aku suruh teaser kat blog dan untuk tidak menghampakan beliau yela aku teaser sikit ni ha. Suke leteww.  ;p Bukan sipi-sipi lagi ni seketol terus aku tunjuk Hand Bouquet aku fresh fresh baru keluar dari oven ni. Heeee.


Cantik tak cantik tak Crepe Paper Hand Bouquet DIY aku ?



*Shawl ala-ala FL aku dah dapat dah. Warna gold uollss ! Matching pulak dengan Hand Bouquet DIY aku ni ;)



Wednesday, November 21, 2012

.Tuah aku bukan tuah ayam.



Assalamualaikum..


Harini rasa riang tak terkata-kata. Ecewahhh kemain riang konon. Eh yela duduk rumah goyang kaki mau tak riang. Hehe. Mane tak syok harini puas makan durian orang ni bagi orang ni bagi orang ni bagi. Murahh rezekiiii menguap pun bau durian dah. Haa tapi ada benda lain yang buat aku lagi riang gembira harini. Haa haritu aku ada join share and win satu butik online ni kat FB. Alaaa sesaje share ape tu orang kata kalau ada rezeki dapat lah, kalau takde tu rezeki orang lain maknanya. Dah join bape hari ntah lepastu aku pun lupa dah la sekarang aku macam busy tak sempat nak online semua. Malam tadi sebelum tido online kejap terus ingat nak tengok page butik yang aku join tu. Scroll-scroll sekali dangg ! eh aku bertuah aku bertuah. Alhamdulillahhhh rezeki. :)



Ha nampak tu merah-merah tu aku okay, akuuu ! Eh eh tak maksud aku tulisan dalam petak merah tu aku lah bukan yang bertudung merah atas ni. Ekeke. Tudung merah atas ni Fatin Liyana ye jangan pejam celik pejam celik kesat-kesat mata tapi percayalah aku dapat hadiah tudung yang model nye Fatin Liyana ni yeeee. Haaaa Teheeee. Kenal ? Hikhik. Aku join Butik e-Dast punya share and win. Masa tu share album Satin Shumi ni la. Kalau nak tau lagi model-model tudung butik ni si FL yang gojes nama mirip-mirip aku ni dan sorang lagi model, Kak Ain. Eceh aku nyebut macam Kak Ain tu kakak aku dah. Hikhik


Tadi pihak Butik e-Dast dah emel aku bagitau dah pos hadiahnya. So insyaAllah esok sampai lah dan bersiap sedialah esok jumpe pakcik pos laju yang banyak cekadak tu. Eh eh eh tapi esok Johor cuti pulakkkkk. Aisehhhh baru nak eksaited. Takpe takpe Jumaat lah kalau gitu ye ;) Tak sabar nak pakai shawl satin shumi. Mesti aku terus jadi iras-iras FL. Teheee ;p


*Feeling-feeling FL bila asik teheee tehee jek. Hiks*


Tuesday, November 20, 2012

.Rezeki.


Assalamualaikum..

Last updet entry Deepavali seminggu yang lepas. Duk sedap melayan maruku sambil tengok tv terus lupa nak updet entry. Seminggu lebih aku cuti Deepavali. Ekekeke. Dalam minggu ni aku memang agak pasif on9. Bukak fb kejap tengok-tengok ape kejadian kawan-kawan aku, bukak emel kejap cek-cek kot lah masuk tawaran keje jadi doktor ke.Eh tetiba. Haha lepastu bukak blog kalau ada comment, publish. Lepastu laju-laju log out semua, tutup laptop. Jimat bil api rumah aku bulan ni. Hehe.

Dan sempena masuk nye tahun baru islam ni aku dalam usaha melakukan sesuatu yang tak mungkin aku khabarkan disini buat masa ni. Ecewahhhh gituu. Cuti Awal Muharam haritu keluar dating dengan girlfren cari ilham sape lagi kalau bukan cik Aien. Kitorang rancang tak lama terus capai kata sepakat, okay kita kena start jugak kalau tak, tak tahu macam mana. Aku percaya rezeki Tuhan ada kat mana-mana dan InsyaAllah rezeki tu ada kalau kita cuba dan usaha. Ape yang kitorang sedang usahakan ini atas nama persahabatan yang terjalin sejak kecik lagi. Eh ada kaitan tak ? Hehehe..




So sekarang aku memang agak sibuk nak on9 pun macam tak sempat dah sebab tu seminggu ni sepi tanpa sebarang entry baru. Hee. Harini Alhamdulillah dah buat photoshoot dari tengahari sampai petang. Aku lah photograper, akulah yang setting backdrop semua, aku lah aku lah aku lah. Tapi yang penting bukan aku model ye kawan-kawan semua. Eheh. Share partner aku kat Putrajaya nun uruskan hal-hal yang lain. Ape-ape hal projek kena teruskan jugak walaupun kitorang jauh. InsyaAllah kalau takde aral melintang, semua dipermudahkan nanti aku share kat sini. :)




* Harini dapat offer keje tapi terpaksa ditolak atas sebab-sebab yang tak berapa nak tertentu. InsyaAllah rezeki lain pasti ada :)




Tuesday, November 13, 2012

.Maruku Deepavali.


Assalamualaikum..


Harini bukak tv semua rancangan nak Deepavali. Bukak channel ni drama tamil, bukak channel ni lagu-lagu tamil,  bukak channel 5 Singapore ha baru Mr Bean kau. Hehe. So bila dah sana sini Deepavali terus feeling Deepavali jugak. Haaa terus la ibu keletang keletung kat dapur buat maruku. Ha ibu memang 1 Malaysia. Time Raya Cina pun dia sibuk buat kuih raya bagi jiran belakang rumah, Jiran belakang rumah kitorang Cina. Sebab tiap kali Raya Aidilfitri jiran Cina tu beraya rumah aku mesti dia bawak hadiah siap berbalut-balut uollss. Adat katanya bila menziarahi jiran tetangga. Okay lari tajuk nak cite Deepavali melalut ke Raya Cina. Hahaha. Nak feeling-feeling Deepavali beraya pegi rumah jiran India aku dorang pulak balik kampung. Eh orang India pun raya pandai balik kampung ingatkan orang Melayu je gitu. Hikhik. Dari duduk rumah terbongkang je hujan-hujan macam ni, ada baiknya duduk-duduk sambil kunyah maruku. Kate Deepavali. Hee peace !


 
Bertelap-telap maruku ibu aku buat. Sape yang nak feeling Deepavali meh la datang rumah aku makan maruku. Hikhik ;)





*Haritu dua-dua tangan aku sakit sampai takleh tido. Alhamdulillah harini  tangan kanan aku yang duk lenjan je scroll mouse rase okay dah tapi tangan kiri pulak berdenyut-denyut kebas jari-jari kemain. Tak paham  -.-'




Saturday, November 10, 2012

aku pesakit CTS ?

Assalamualaikum..

Mintak maaf tak mampu nak updet dengan riang gembiranya. Dah beberapa hari ni pergelangan tangan kanan sampai ke jari-jari tangan aku sakit. Hanya mampu online sambil terkebil-kebil pandang skrin laptop. Sedih bukan ? Uhuk. Semalam seharian pergelangan tangan aku bengkak. Lagi-lagi part urat memang timbul-timbul. Urat aku masuk angin barangkali. Sakit sangat tu tak tapi kadang-kadang bisa dan lenguh yang amat. Dan kalau aku paksa pegang mouse lama-lama jari jemari ouchh terasa seperti di awang-awangan, kebas. Owh adakah ni kesan 4 tahun belajar di uni yang memerlukan pagi petang siang malam subuh dan pagi semula pegang mouse main autocad, photoshop semua? Tapi alhamdulillah masa struggle final sem buat design tangan kanan ni okay tak meragam macam ni. Adakah ini tanda-tanda bahawa ada putera raja mahu meminangku menjadi permaisuri nya. Kalau jadi permaisuri kan takpayah buat keje apa-apa duduk je disinggahsana, tiup-tiup kuku. Hahaha tengah sakit-sakit pun sempat lagi? Hihi. Okay sambil taip-taip ni sempat lagi aku gugel pasal sakit yang aku alami ni. Gejala-gejala kesakitan aku saling tak tumpah macam Carpal Tunnel Syndrome (CTS)


CTS bermaksud gejala sakit dan kebas pada tangan serta jari ibu, jari telunjuk dan jari tengah disebabkan urat saraf median yang melalui terowong dalam pergelangan tangan terhimpit dan tidak berfungsi dengan baik. Apa saja keadaan yang menyebabkan pembengkakan tisu atau perubahan pada kedudukan tisu dalam terowong pergelangan tangan akan menyebabkan saraf median terhimpit dan mengganggu fungsinya. ( Harian Metro Online )


Aku malas nak paham lukisan tangan ni sebab aku bukan budak sains, tapi kalau suruh aku lukis macam ni boleh sebab aku budak seni. Eh memang dasar malas nak pikir memang macam ni. Huk

So sekarang kalau tak nampak aku online tu aku tengah buat terapi senaman tangan macam ni bagi nak kurangkan keradangan sakit tangan aku.

Median nerve gliding exercise. Copy dari sini.


Kalau nak tahu lebih lanjut tentang sakit ni boleh tekan sini dan sini. Aku nak copy paste pun dah tak mampu tangan aku dah sakit sangat ni. Huhu




*nak mintak MC dari ibu aku dari melakukan sebarang keje rumahtangga seperti memasak, mengemas rumah, sapu lantai, basuh baju sidai baju lipat baju dan bla bla bla. Nak baring tengok tv sambil buat terapi tangan je boleh ? Ngee~*
*aku tengah tunggu follower yang ke 555. Tak sabar*






Tuesday, November 6, 2012

.part time job.


Assalamualaikum..

Dah berapa hari tanpa entry baru adalah amat mendukacitakan ye kawan-kawan. Kesian pulak tengok orang datang baca entry aku yang dah berapa hari lepas tu. Mesti kecewa kan bukak blog aku asik-asik entry konvo tu jee. Haha perasan ada orang kecewa. Tiap-tiap hari hujan jari jemari pun sejuk duduk dalam selimut tak boleh menaip. Kihkihkih. Alasan padahal sejuk-sejuk otak malas nak berpikir. Puii. Eh eh actually aku freelance graphic designer sekarang ni. Edit gambar customer katanya. Tu yang tak sempat hupdet blog tu. Okay tu dalam mimpi je. Hahaha. Cer tengok sebelah kanan ni daisypath anniversary ticker tu, ehem-ehem menghitung hari untuk Tahun ke-5 ! So sekarang busy lah i menghedit sana menghedit sini nak buat somthing untuk tahun ke 5 kami nanti. Aku memang kaki edit-edit sementara tengah semangat ni aku kena buat laju-laju bila tiba hangin tak selera aku bukak photoshop pun rasa nak muntah. Tadi dah tunjuk sikit kat incik beliau. Baru tunjuk sikit dah tacing kecing cing cing dah si dia tu. Hihi


Photoshop on progress. ;)


Ni semua gambar kitorang masa seharian melancong ke Melaka haritu. Nampak tak gambar macam ada phorographer padahal hasil kegigihan incik beliau jalan-jalan bawak tripod. Yuhuuu. Senang kot nak bergambar kenangan tak payah suruh pelancong amik kan gambar. Nampak background cantek, stand tripod setting camera angle semua, puas bergambar masing-masing tak kecik hati dua-dua dapat bergambar. Hehe. Aku memang tak boleh beralah bab-bab bergambar ni mesti nak interprem. Kikiki. Nampak purple tak we ollss? Ini bukan kebetulan, ini memang dirancang. Haku punya keje lah ni sedondon purple. Lalalala ;p




*Okay, nak sambung menghedit. Busyyy. Bye !





Saturday, November 3, 2012

.baling, baling, baling !


Assalamualaikum..

Mintak maaf la semua, tuan tanah pink ni memang tak habis lagi mood konvo. Hampir 3 minggu dah konvo tapi rasa macam baru semalam je konvo. Ngiahaha. Hari tu masa aku post gambar-gambar konvo yang berpeluh tengok tu ada yang tanye, eh takde gambar baling topi ke? Haa kali ni aku tunjuk gambar edisi baling topi tak hengat gaya geng nasyid sekolah. Giteww. Sebenanya ni gambar-gambar menumpang tak maluuuuu kat kawan aku sorang ni. Dia tempah pakej photographer gambar single konvo, gambar dengan kawan-kawan dan gambar dengan family. Haa part dengan kawan-kawan tu aku suka dengar. Apelagi orang dah pelawa, mari menyibuk! Haha. Oh ini gambar-gambar kejadian 2 hari sebelum konvo. Balik UTM rehearsal lah sangat kitorang bila dah jumpa mende lain yang direhearsal kan. Haha.



Ha nampak tak aku depan sekali ? Ada gaya macam aku menumpang gambar orang tak ? Hahaha
Bila shoot angle kanan, aku ketua depan sekali, amik angle kiri pun aku lagii depan sekali. Haha ohh manyak syiok oh. Haha walaupun tudung senget ada aku kesah. Haha nasyid okay !
Haaa tu diaaaa. aku lah ketua kumpulan nasyid berjubah ni. Hikhik
Ehen ehem sekali lagii
Okay, mari start baling topi. Yeayy !
Baling lagiii. Yeayy !
Baling topi lagi
Baling lagiiiiii
Baling tinggi-tinggi
Suka sangat baling topi
Haa lagiii
Dah mula dah, dah mula penyakit -.-'
okay, lompattttttttttttttttttttt !
Lepas lompat baling topi lagi. Nahhh !
Memang keje melempar topi je haritu. Haha
Puas dah baling topi ? Hahaha
Disebabkan nak hujan stop baling topi, pegi main entrance gambar sopan-sopan pulak. Hiks
Baru tau terduduk penat baling topi. Haha amik kauu.
Mata menjadi buntang bila suka sangat bergambar baling topi. Eh, buntang? Hahaha ;p


Eh korang, sebenarnya aku ada lagi tau gambar konvo yang ohsem tak tunjuk lagi. Banyak kannnn gambar konvo aku. Haha best nye best nyeeee ! Cukup sebulan konvo aku tutup cerita okay! Janji ! Hihihi

lain-lain gambar konvo boleh tengok kat sini,


*Puas tak tengok gambar baling topi aku ? Hikhik*




Thursday, November 1, 2012

.pos laju.


Assalamualaikum..

Harini pagi-pagi macam dah ready bangun awal semua tunggu pos laju. Kalau takde pos laju datang memang tak laju aku keluar bilik tu. Haha kejiii. Sebab apa? Sebab semalam 31hb gambar official konvo di pos. So pagi tadi mmg macam eksaited semalam awal-awal dah bagitau incik beliau, esok gambar konvo sampai. Apelagi terus beliau pesan gambar sampai bagi dia tengok dulu sebelum post kat blog. Hikhik iye laaa iyee laaaa. So beliau dah tengok gambar nye, aku dah boleh post kat blog. Hee~

Sampai je pakcik pos laju naik van, hon hon depan rumah aku panggil-panggil ilyana ada tak, ilyana ada tak... Berlari-lari tak sabar aku keluar rumah. Sambil aku bukak pintu pagar sambil tu dia cakap, "gambar ape ni, gambar kawen ke?" Cepat-cepat aku jawab, "eh taklah pakcik gambar konvoo laaaa." Padahal kat sampul tu sebesar-besar tulisan tulis 'Gambar Konvokesyen Graduan'. Saje le tu ngusik aku. -.-'. Sambil aku tulis nama, ic, sain semua sempat lagi pakcik tu menanya. "Amik diploma ke ijazah ?" Aku jawab ringkas,"Ijazah". Lepastu dia tanya lagi, "amik kos ape?" Emm emm aku susun ayat bagi jawapan seringkas mungkin tapi senang paham, "aaaa landskap arkitek." Ohh jawab pakcik tu "nanti bolehlah buat untuk rumah pakcik." "Ehhh takkan lah tak boleh." Aku berseloroh. Haha. Eh eh tak habis lagi, pakcik tu tanya lagi, "dapat pointer berapa?" Okay, sampai ke pointer dia tanya, aku jawab seikhlas hati, "Alhamdulillah okay." Heeee sambil sengih. Pakcik tu jawab, "wahhhh senanglah nanti pinjaman free lah tu tak payah bayar." Aku sengeh-sengeh sambil jawab, "haah untunglah pakcik, tak payah bayar." Haha. Eh eh tak habis lagi dia tanya lagi "lepasni taknak sambng belajar lagi? ke dah kerja?" Ehhhh sentap lah pakcik ni aku tak kerja lagi lahhh. Terus dihulur gambar, aku capai cakap okay terima kasih bye pakcik terus masuk rumah. Haaaa. Nampak tak perbualan macam lama gila padahal sekejap jeeee. Takkan lah aku tulis nama, ic dengan sain sampai 10 minit. Tapi soalan pakcik ni kemain ringkas, padat dan sentappp. Hahaha.



Muka eksaited kemahen, senyum melebar, sengeh-sengeh sampai tegang urat mulut aku sebab nak pastikan gambar berseri-seri. Hahaha gitewww. Memang senyum seindah suria aku bagi tanda hormat kepada Tan Sri. Hehe terima kasih Tan Sri ^^



 
*Harini mood konvo kembali active. Haha. Gambar official konvo dah sampai tambah lagi dengan baru dapat tengok gambar photoshoot pre-konvo dari photographer kawan aku. Ohhh mari feeling konvo lagi. hehe ;)*





.Kegemaran Jiwa Raga.


Assalamualaikum..


Aku baru lepas siapkan Hand Bouquet yang kedua. Hikhik. Very excited u know main-main dengan HB yang kedua warna pink pink. Eh apekejadah kau Nana buat HB lagi ? Hahaha jeng jeng jeng suka hati aku la nak buat HB banyak-banyak nak buat tido. Boleh jawab camtu ? ;p Aku kalau dah ngadap buat-buat mende camtu tak makan pun takpe, ralit je. Owh itu kepuasan okay. Lain orang lain minat nya. Dah aku minat camni redha jela hadap sampai puas. Haha. 

Semenjak bermastautin di teratak ayah bonda rajin lah aku kiranya menyelongkar rak majalah ibu aku. Bila-bila masa terasa lapar terus pegi rak bukak Majalah SAJI. Kahkahkah. Motif sangat tengok gambar makanan terus kenyang. Hahaha pui. Terasa nak cuba resepi baru bukak je Majalah SAJI ibu aku yang bertimbun-timbun tu keletang keletung kat dapur siap hidangan persis majalah. Hik.

 Mak Jemah setahun yang lalu tengah fokus buat bunga pakai surat khabar. Hewhew. 
Si Mak Jemah ni jugak dah 20x cakap dengan Incik Beliau nak jadi florist. Wakaka
 

Kalau pergi MPH ke, Popular ke rak yang aku tuju ialah rak buku resepi. Owh very the mak-mak lah aku ni. Orang sebaya aku sibuk cari novel ape yang terbaru keluar aku pulak terkais-kais selak buku masakan. Lepas tu  rak yang aku tuju sampai mencangkung sengal lutut syok sangat ialah rak buku-buku kraf. Wahaha minat betul lah. Kalau pegi dengan incik beliau memang terlupa daratan sekejap lah kat beliau. Ekekeke. Terus rasa eh buku ni best, eh buku ni pun best, eh eh yang ni lagi best laaa. Whoaaa. Kat situ jugak terus berangan-angan nak jadi usahawan IKS. Hikhik



Buku-buku ni aku beli masa baru start final sem dalam bulan Februari lepas. Sibuk dengan final project memang aku sempat selak-selak macamtu je buku yang aku beli ni. Hantar balik rumah aku pang pung pang pung kat kolej buat final project, Julai haritu selesai semuanya balik duduk menetap di rumah ayah bonda haaaa baru lah aku berpeluang tenung, belek-belek buku ni. Kecoh-kecoh nak raya haritu bukak buku kraf bunga plastik sebab nak buat, gelabah bukak buku langsir cari pattern langsir mana yang cantek. Kannn mak mak sangat dah aku ni. Kepada yang berkenaan, ehem-ehem cepat-cepat lah sunting aku jadi isteri aku tak sabar sangat nak ada rumah sendiri ni. Hahaha.

Ni lah kegemaran aku, ni lah jiwa aku. Duduk rumah ngadap benda-benda macamni sambil buat ni buat itu pun dah cukup memuaskan hati perasaan jiwa dan raga aku. Tiap-tiap hari terbuai-buai layan perasaan kalau ape yang dibuat tu menjadi. Senang cerita apa-apa benda kraf yang buat pakai tangan memang semua aku suka lah. Semua aku nak cuba kalau berpeluang. Owh suka nya suka nyaaaaaa :)




*semangat updet sebab dapat CPUV lagiii. yeayy sila melekat lama-lama yee :) Tenkiu Nuffnang.




.Teaser : Hari Bahagia.

 
Assalamualaikum..


Alhamdulillah buat masa ni apa yang dirancang bejalan dengan lancar. Hari demi hari semakin tak sabar pulak rasa hati ni. Hari ni buat sikit, esok buat sikit lagi, esok nye buat sikit lagi, dan hari ni dah banyak yang siap segala yang dirancang. Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya. Hari ni berjaya DIY Hand Bouquet untuk 'Hari Bahagia' nanti. Aku kalau tengah time mood membuak-buak eksaited kemain, pagi celik mata je terus capai crepe paper duduk diam-diam buat pun diam-diam teruslah hari ni jugak siap. First time ni cuba buat dan hasilnya aku sukaaaaaa sangat ! :) Hari Bahagia ape, di mana, untuk ape, dengan siapa tu jangan ditanya dulu sebab nanti dah beres semua mestilah aku share 'Hari Bahagia' tu nanti. Definisi Hari Bahagia bagi aku tu banyakkk. Dapat makan sedap Hari Bahagia, Dapat shoping pun Hari Bahagia, dapat window shoping je pun dah Hari Bahagia sangat dah. Hikhik. Eh eh aku macam banyak je kan benda janji nak share, nanti dah sampai masanya aku cite lah. Hikhik. Incik Beliau lah ni tak sabar-sabar psyko-psyko aku suruh teaser kat blog dan untuk tidak menghampakan beliau yela aku teaser sikit ni ha. Suke leteww.  ;p Bukan sipi-sipi lagi ni seketol terus aku tunjuk Hand Bouquet aku fresh fresh baru keluar dari oven ni. Heeee.


Cantik tak cantik tak Crepe Paper Hand Bouquet DIY aku ?



*Shawl ala-ala FL aku dah dapat dah. Warna gold uollss ! Matching pulak dengan Hand Bouquet DIY aku ni ;)



.Tuah aku bukan tuah ayam.



Assalamualaikum..


Harini rasa riang tak terkata-kata. Ecewahhh kemain riang konon. Eh yela duduk rumah goyang kaki mau tak riang. Hehe. Mane tak syok harini puas makan durian orang ni bagi orang ni bagi orang ni bagi. Murahh rezekiiii menguap pun bau durian dah. Haa tapi ada benda lain yang buat aku lagi riang gembira harini. Haa haritu aku ada join share and win satu butik online ni kat FB. Alaaa sesaje share ape tu orang kata kalau ada rezeki dapat lah, kalau takde tu rezeki orang lain maknanya. Dah join bape hari ntah lepastu aku pun lupa dah la sekarang aku macam busy tak sempat nak online semua. Malam tadi sebelum tido online kejap terus ingat nak tengok page butik yang aku join tu. Scroll-scroll sekali dangg ! eh aku bertuah aku bertuah. Alhamdulillahhhh rezeki. :)



Ha nampak tu merah-merah tu aku okay, akuuu ! Eh eh tak maksud aku tulisan dalam petak merah tu aku lah bukan yang bertudung merah atas ni. Ekeke. Tudung merah atas ni Fatin Liyana ye jangan pejam celik pejam celik kesat-kesat mata tapi percayalah aku dapat hadiah tudung yang model nye Fatin Liyana ni yeeee. Haaaa Teheeee. Kenal ? Hikhik. Aku join Butik e-Dast punya share and win. Masa tu share album Satin Shumi ni la. Kalau nak tau lagi model-model tudung butik ni si FL yang gojes nama mirip-mirip aku ni dan sorang lagi model, Kak Ain. Eceh aku nyebut macam Kak Ain tu kakak aku dah. Hikhik


Tadi pihak Butik e-Dast dah emel aku bagitau dah pos hadiahnya. So insyaAllah esok sampai lah dan bersiap sedialah esok jumpe pakcik pos laju yang banyak cekadak tu. Eh eh eh tapi esok Johor cuti pulakkkkk. Aisehhhh baru nak eksaited. Takpe takpe Jumaat lah kalau gitu ye ;) Tak sabar nak pakai shawl satin shumi. Mesti aku terus jadi iras-iras FL. Teheee ;p


*Feeling-feeling FL bila asik teheee tehee jek. Hiks*


.Rezeki.


Assalamualaikum..

Last updet entry Deepavali seminggu yang lepas. Duk sedap melayan maruku sambil tengok tv terus lupa nak updet entry. Seminggu lebih aku cuti Deepavali. Ekekeke. Dalam minggu ni aku memang agak pasif on9. Bukak fb kejap tengok-tengok ape kejadian kawan-kawan aku, bukak emel kejap cek-cek kot lah masuk tawaran keje jadi doktor ke.Eh tetiba. Haha lepastu bukak blog kalau ada comment, publish. Lepastu laju-laju log out semua, tutup laptop. Jimat bil api rumah aku bulan ni. Hehe.

Dan sempena masuk nye tahun baru islam ni aku dalam usaha melakukan sesuatu yang tak mungkin aku khabarkan disini buat masa ni. Ecewahhhh gituu. Cuti Awal Muharam haritu keluar dating dengan girlfren cari ilham sape lagi kalau bukan cik Aien. Kitorang rancang tak lama terus capai kata sepakat, okay kita kena start jugak kalau tak, tak tahu macam mana. Aku percaya rezeki Tuhan ada kat mana-mana dan InsyaAllah rezeki tu ada kalau kita cuba dan usaha. Ape yang kitorang sedang usahakan ini atas nama persahabatan yang terjalin sejak kecik lagi. Eh ada kaitan tak ? Hehehe..




So sekarang aku memang agak sibuk nak on9 pun macam tak sempat dah sebab tu seminggu ni sepi tanpa sebarang entry baru. Hee. Harini Alhamdulillah dah buat photoshoot dari tengahari sampai petang. Aku lah photograper, akulah yang setting backdrop semua, aku lah aku lah aku lah. Tapi yang penting bukan aku model ye kawan-kawan semua. Eheh. Share partner aku kat Putrajaya nun uruskan hal-hal yang lain. Ape-ape hal projek kena teruskan jugak walaupun kitorang jauh. InsyaAllah kalau takde aral melintang, semua dipermudahkan nanti aku share kat sini. :)




* Harini dapat offer keje tapi terpaksa ditolak atas sebab-sebab yang tak berapa nak tertentu. InsyaAllah rezeki lain pasti ada :)




.Maruku Deepavali.


Assalamualaikum..


Harini bukak tv semua rancangan nak Deepavali. Bukak channel ni drama tamil, bukak channel ni lagu-lagu tamil,  bukak channel 5 Singapore ha baru Mr Bean kau. Hehe. So bila dah sana sini Deepavali terus feeling Deepavali jugak. Haaa terus la ibu keletang keletung kat dapur buat maruku. Ha ibu memang 1 Malaysia. Time Raya Cina pun dia sibuk buat kuih raya bagi jiran belakang rumah, Jiran belakang rumah kitorang Cina. Sebab tiap kali Raya Aidilfitri jiran Cina tu beraya rumah aku mesti dia bawak hadiah siap berbalut-balut uollss. Adat katanya bila menziarahi jiran tetangga. Okay lari tajuk nak cite Deepavali melalut ke Raya Cina. Hahaha. Nak feeling-feeling Deepavali beraya pegi rumah jiran India aku dorang pulak balik kampung. Eh orang India pun raya pandai balik kampung ingatkan orang Melayu je gitu. Hikhik. Dari duduk rumah terbongkang je hujan-hujan macam ni, ada baiknya duduk-duduk sambil kunyah maruku. Kate Deepavali. Hee peace !


 
Bertelap-telap maruku ibu aku buat. Sape yang nak feeling Deepavali meh la datang rumah aku makan maruku. Hikhik ;)





*Haritu dua-dua tangan aku sakit sampai takleh tido. Alhamdulillah harini  tangan kanan aku yang duk lenjan je scroll mouse rase okay dah tapi tangan kiri pulak berdenyut-denyut kebas jari-jari kemain. Tak paham  -.-'




aku pesakit CTS ?

Assalamualaikum..

Mintak maaf tak mampu nak updet dengan riang gembiranya. Dah beberapa hari ni pergelangan tangan kanan sampai ke jari-jari tangan aku sakit. Hanya mampu online sambil terkebil-kebil pandang skrin laptop. Sedih bukan ? Uhuk. Semalam seharian pergelangan tangan aku bengkak. Lagi-lagi part urat memang timbul-timbul. Urat aku masuk angin barangkali. Sakit sangat tu tak tapi kadang-kadang bisa dan lenguh yang amat. Dan kalau aku paksa pegang mouse lama-lama jari jemari ouchh terasa seperti di awang-awangan, kebas. Owh adakah ni kesan 4 tahun belajar di uni yang memerlukan pagi petang siang malam subuh dan pagi semula pegang mouse main autocad, photoshop semua? Tapi alhamdulillah masa struggle final sem buat design tangan kanan ni okay tak meragam macam ni. Adakah ini tanda-tanda bahawa ada putera raja mahu meminangku menjadi permaisuri nya. Kalau jadi permaisuri kan takpayah buat keje apa-apa duduk je disinggahsana, tiup-tiup kuku. Hahaha tengah sakit-sakit pun sempat lagi? Hihi. Okay sambil taip-taip ni sempat lagi aku gugel pasal sakit yang aku alami ni. Gejala-gejala kesakitan aku saling tak tumpah macam Carpal Tunnel Syndrome (CTS)


CTS bermaksud gejala sakit dan kebas pada tangan serta jari ibu, jari telunjuk dan jari tengah disebabkan urat saraf median yang melalui terowong dalam pergelangan tangan terhimpit dan tidak berfungsi dengan baik. Apa saja keadaan yang menyebabkan pembengkakan tisu atau perubahan pada kedudukan tisu dalam terowong pergelangan tangan akan menyebabkan saraf median terhimpit dan mengganggu fungsinya. ( Harian Metro Online )


Aku malas nak paham lukisan tangan ni sebab aku bukan budak sains, tapi kalau suruh aku lukis macam ni boleh sebab aku budak seni. Eh memang dasar malas nak pikir memang macam ni. Huk

So sekarang kalau tak nampak aku online tu aku tengah buat terapi senaman tangan macam ni bagi nak kurangkan keradangan sakit tangan aku.

Median nerve gliding exercise. Copy dari sini.


Kalau nak tahu lebih lanjut tentang sakit ni boleh tekan sini dan sini. Aku nak copy paste pun dah tak mampu tangan aku dah sakit sangat ni. Huhu




*nak mintak MC dari ibu aku dari melakukan sebarang keje rumahtangga seperti memasak, mengemas rumah, sapu lantai, basuh baju sidai baju lipat baju dan bla bla bla. Nak baring tengok tv sambil buat terapi tangan je boleh ? Ngee~*
*aku tengah tunggu follower yang ke 555. Tak sabar*






.part time job.


Assalamualaikum..

Dah berapa hari tanpa entry baru adalah amat mendukacitakan ye kawan-kawan. Kesian pulak tengok orang datang baca entry aku yang dah berapa hari lepas tu. Mesti kecewa kan bukak blog aku asik-asik entry konvo tu jee. Haha perasan ada orang kecewa. Tiap-tiap hari hujan jari jemari pun sejuk duduk dalam selimut tak boleh menaip. Kihkihkih. Alasan padahal sejuk-sejuk otak malas nak berpikir. Puii. Eh eh actually aku freelance graphic designer sekarang ni. Edit gambar customer katanya. Tu yang tak sempat hupdet blog tu. Okay tu dalam mimpi je. Hahaha. Cer tengok sebelah kanan ni daisypath anniversary ticker tu, ehem-ehem menghitung hari untuk Tahun ke-5 ! So sekarang busy lah i menghedit sana menghedit sini nak buat somthing untuk tahun ke 5 kami nanti. Aku memang kaki edit-edit sementara tengah semangat ni aku kena buat laju-laju bila tiba hangin tak selera aku bukak photoshop pun rasa nak muntah. Tadi dah tunjuk sikit kat incik beliau. Baru tunjuk sikit dah tacing kecing cing cing dah si dia tu. Hihi


Photoshop on progress. ;)


Ni semua gambar kitorang masa seharian melancong ke Melaka haritu. Nampak tak gambar macam ada phorographer padahal hasil kegigihan incik beliau jalan-jalan bawak tripod. Yuhuuu. Senang kot nak bergambar kenangan tak payah suruh pelancong amik kan gambar. Nampak background cantek, stand tripod setting camera angle semua, puas bergambar masing-masing tak kecik hati dua-dua dapat bergambar. Hehe. Aku memang tak boleh beralah bab-bab bergambar ni mesti nak interprem. Kikiki. Nampak purple tak we ollss? Ini bukan kebetulan, ini memang dirancang. Haku punya keje lah ni sedondon purple. Lalalala ;p




*Okay, nak sambung menghedit. Busyyy. Bye !





.baling, baling, baling !


Assalamualaikum..

Mintak maaf la semua, tuan tanah pink ni memang tak habis lagi mood konvo. Hampir 3 minggu dah konvo tapi rasa macam baru semalam je konvo. Ngiahaha. Hari tu masa aku post gambar-gambar konvo yang berpeluh tengok tu ada yang tanye, eh takde gambar baling topi ke? Haa kali ni aku tunjuk gambar edisi baling topi tak hengat gaya geng nasyid sekolah. Giteww. Sebenanya ni gambar-gambar menumpang tak maluuuuu kat kawan aku sorang ni. Dia tempah pakej photographer gambar single konvo, gambar dengan kawan-kawan dan gambar dengan family. Haa part dengan kawan-kawan tu aku suka dengar. Apelagi orang dah pelawa, mari menyibuk! Haha. Oh ini gambar-gambar kejadian 2 hari sebelum konvo. Balik UTM rehearsal lah sangat kitorang bila dah jumpa mende lain yang direhearsal kan. Haha.



Ha nampak tak aku depan sekali ? Ada gaya macam aku menumpang gambar orang tak ? Hahaha
Bila shoot angle kanan, aku ketua depan sekali, amik angle kiri pun aku lagii depan sekali. Haha ohh manyak syiok oh. Haha walaupun tudung senget ada aku kesah. Haha nasyid okay !
Haaa tu diaaaa. aku lah ketua kumpulan nasyid berjubah ni. Hikhik
Ehen ehem sekali lagii
Okay, mari start baling topi. Yeayy !
Baling lagiii. Yeayy !
Baling topi lagi
Baling lagiiiiii
Baling tinggi-tinggi
Suka sangat baling topi
Haa lagiii
Dah mula dah, dah mula penyakit -.-'
okay, lompattttttttttttttttttttt !
Lepas lompat baling topi lagi. Nahhh !
Memang keje melempar topi je haritu. Haha
Puas dah baling topi ? Hahaha
Disebabkan nak hujan stop baling topi, pegi main entrance gambar sopan-sopan pulak. Hiks
Baru tau terduduk penat baling topi. Haha amik kauu.
Mata menjadi buntang bila suka sangat bergambar baling topi. Eh, buntang? Hahaha ;p


Eh korang, sebenarnya aku ada lagi tau gambar konvo yang ohsem tak tunjuk lagi. Banyak kannnn gambar konvo aku. Haha best nye best nyeeee ! Cukup sebulan konvo aku tutup cerita okay! Janji ! Hihihi

lain-lain gambar konvo boleh tengok kat sini,


*Puas tak tengok gambar baling topi aku ? Hikhik*




.pos laju.


Assalamualaikum..

Harini pagi-pagi macam dah ready bangun awal semua tunggu pos laju. Kalau takde pos laju datang memang tak laju aku keluar bilik tu. Haha kejiii. Sebab apa? Sebab semalam 31hb gambar official konvo di pos. So pagi tadi mmg macam eksaited semalam awal-awal dah bagitau incik beliau, esok gambar konvo sampai. Apelagi terus beliau pesan gambar sampai bagi dia tengok dulu sebelum post kat blog. Hikhik iye laaa iyee laaaa. So beliau dah tengok gambar nye, aku dah boleh post kat blog. Hee~

Sampai je pakcik pos laju naik van, hon hon depan rumah aku panggil-panggil ilyana ada tak, ilyana ada tak... Berlari-lari tak sabar aku keluar rumah. Sambil aku bukak pintu pagar sambil tu dia cakap, "gambar ape ni, gambar kawen ke?" Cepat-cepat aku jawab, "eh taklah pakcik gambar konvoo laaaa." Padahal kat sampul tu sebesar-besar tulisan tulis 'Gambar Konvokesyen Graduan'. Saje le tu ngusik aku. -.-'. Sambil aku tulis nama, ic, sain semua sempat lagi pakcik tu menanya. "Amik diploma ke ijazah ?" Aku jawab ringkas,"Ijazah". Lepastu dia tanya lagi, "amik kos ape?" Emm emm aku susun ayat bagi jawapan seringkas mungkin tapi senang paham, "aaaa landskap arkitek." Ohh jawab pakcik tu "nanti bolehlah buat untuk rumah pakcik." "Ehhh takkan lah tak boleh." Aku berseloroh. Haha. Eh eh tak habis lagi, pakcik tu tanya lagi, "dapat pointer berapa?" Okay, sampai ke pointer dia tanya, aku jawab seikhlas hati, "Alhamdulillah okay." Heeee sambil sengih. Pakcik tu jawab, "wahhhh senanglah nanti pinjaman free lah tu tak payah bayar." Aku sengeh-sengeh sambil jawab, "haah untunglah pakcik, tak payah bayar." Haha. Eh eh tak habis lagi dia tanya lagi "lepasni taknak sambng belajar lagi? ke dah kerja?" Ehhhh sentap lah pakcik ni aku tak kerja lagi lahhh. Terus dihulur gambar, aku capai cakap okay terima kasih bye pakcik terus masuk rumah. Haaaa. Nampak tak perbualan macam lama gila padahal sekejap jeeee. Takkan lah aku tulis nama, ic dengan sain sampai 10 minit. Tapi soalan pakcik ni kemain ringkas, padat dan sentappp. Hahaha.



Muka eksaited kemahen, senyum melebar, sengeh-sengeh sampai tegang urat mulut aku sebab nak pastikan gambar berseri-seri. Hahaha gitewww. Memang senyum seindah suria aku bagi tanda hormat kepada Tan Sri. Hehe terima kasih Tan Sri ^^



 
*Harini mood konvo kembali active. Haha. Gambar official konvo dah sampai tambah lagi dengan baru dapat tengok gambar photoshoot pre-konvo dari photographer kawan aku. Ohhh mari feeling konvo lagi. hehe ;)*