Wednesday, January 23, 2013

.Cerita Hari Lahir.

Assalamualaikum..

Dah lama aku tak buat entry bergambar sambil bercerita sambil tunjuk gambar. Ewahh okay mari kita mula. Banyak banyak bulan dalam kalender aku paling suka bulan January sebab bulan birthday aku. Hihihi. Bermula 3 tahun lepas saat-saat birthday aku memang excited nak tiup lilin, nak makan kek, tiup lilin lagi dan makan kek. Hadiah aku tak kisah ada ke takde tak penting yang penting 3 tahun berturut-turut dapat sambut birthday dengan kawan-kawan. Huu tahun ni takde lagi rindu nyaaaa 4 tahun kat UTM pagi petang siang malam sampai ke subuh sama-sama kat studio, 4 tahun pegi site sesama, 4 tahun pegi trip sesama, 4 tahun gelak ketawa gaduh nangis sesama dan yang paling best bila dapat konvo sesama Oktober lepas. Yang buat lagi terharu nak nangis hidung sumbat-sumbat berhingus bila bulan January tiap tahun kitorang kongsi bulan birthday sesama. January lah paling meriah. Selang dua hari ada birthday, selang 2 hari lagi ada birthday, dan dalam bulan tu memang tepung gandum laku habis kat kedai runcit sebab kitorang yang beli buat main baling-baling. Bhahaha. Aduii aku rindu. Start 3hb birthday Kak Peja, 15hb birthday Syam, 19hb birthday aku, 24hb birthday Api, 26hb birthday Din, 30hb Bithday Kak Shitah, 31hb birthday Calista. Birthday bulan yang sama tapi tahun yang berbeza-beza aku lah yang paling mudaa beliaaaaa. Aku kan Cik Su. Hikhik :D

2010 : Lepas 12 am birthday aku. Malam tu aman damai buat keje kat studio. Rumet aku prank ajak aku keluar pegi toilet, balik tu masuk je studio hambekkkk kauuu mandi tepung. Hahaha. Lepastu terus main kejar-kejar baling baling tepung tak hengat dah puas cepat-cepat sapu bersih bersih takut esok kena bebel dengan aci cleaner sebab studio kotor. Hahaha. Dapat jajan yang banyak dan seketol bear pink name dia Fifi. Hee.

2010 : So malam hari birthday aku, buat proper sikit tiup lilin, nyanyi nyanyi ramai ramai potong kek makan kek. Best sangattt bila kekawan kau ramai-ramai nyanyi lagu Hepi Birthday kat kau sambil tutup lampu dalam gelap disinari cahaya lilin je. Memang menitis airmata aku dalam gelap tu la. Hihi. Paling terharu coursemate aku budak China record buat video malam birthday aku siap edit bagai video siap ayat 'Nana Birthday Princess' background pink-pink. Hihi kembang kuncup iollss. Alahai rindu si Bao Han sekarang kat Melbourne further study.

2011 ; Masa ni coursemate aku nak buat seprise birthday party untuk gilpren dia. Aku termasuk lah dalam AJK kepoh-kepoh malam tu. Kebetulan birthday gilpren kawan aku tu sehari sebelum birthday aku sooooo sebelum suprise kat beliau aku dulu lah posing-posing dengan kek dengan pisau potong kek. Bhahaha.

2011 : Beberapa hari lepas tarikh birthday aku macam takde sesapa nak sambut ke seprise ke terus rase ahh lupakan. Tapi ntah malam bila masa kat studio tetiba muncul seketol kek dengan lilin kebetulan Baby January ada aku, Syam dan Api teruslah kitorang gilir-gilir tiup lilin. Haha

2012 : Yang ni pun sambut birthday secara berjemaah. Baby Disember masuk sekali dalam Baby January. Kek besar sampai 2 biji. Siap dengan hidangan makanan yang kekawan aku masak ada steambot, nasi goreng, nugget, sosej ape tu semua. Tapi kali ni buat outdoor tak buat kat studio ktorang buat kat kolej mana yang majoriti kitorang duduk. So buat kat wakaf kat kolej aku, Kolej Tun Razak. Konsep celebret ramai-ramai hidupkan lilin, nyanyi, sorang tiup lepastu posing kat kek dan berulang-ulang gigih buat camtu sampai semua yang celebret birthday dapat tiup lilin. Hahaha. Lepastu makan-makan sampai kenyang lepastu ape lagi baling tepung lari lari memang takut gila last-last aku lari terus balik bilik aku. Wakaka.

2013 : So tahun ni dah habis belajar, sepanjang masa kat rumah. Seminggu sebelum birthday list kan makanan yang teringin tekak nak makan, Lepastu pilih 2,3 menu beli bahan-bahan semua, hari birthday duduk dapur sorang-sorang haa kau masak lah ye Nana sorang-sorang teringin sangat kan tekak nak makan itu ini. Haha. Bila dah meningkat tua ni kena buat sendiri ye. Duduk dapur setting semua bahan mula-mula buat chicken pie. Masak inti siap white sos lepastu uli pastry nye tepek-tepek kat loyang ha dapat jugak aku buat 2 loyang chicken pie. Sesambil tunggu chicken pie masak dalam oven, sediakan bahan nak buat pavlova, duduk pukul meringue paip-paip masuk dalam cup, chicken pie dah masak masuk pulak meringue sampai masak lepastu pukul whipping cream tabur buah naga dengan mangga. Haa aku kan orang kampung. Ecewahhh padahal kelam kabut masa cari bahan terus aku tak jumpa mana duduk stroberi, kiwi, anggur tu semua. Hahaha. Lepastu siap-siap sediakan bahan nak buat black paper sos untuk chicken meatball. Campak-campak jela ikut sesedap hati sesambil goreng chicken meatball dan fries sesambil feeling ala-ala meatball Ikea. Hahaha. 




. Dah berhari taip entry ni edit save edit save tak publish-publish. Haha tu je cerita birthday aku 4 tahun berturut aku cerita terus. Letihh, mak nak berehat dulu ye anak-anak. Ekeke. Oh yaa sebelum terlupa aku berkongsi tarikh lahir sama dengan anak kedua Sheikh Muszaphar angkasawan negara tu dan aku jugak sebaya dengan si Aiman Vanilla Coklat. Auww bak kata kawan aku, "public figure sangat birthday kau Na'' Kehkehkeh




19 comments:

Liyaa Mf said...

Syokkk gila ada kawan2 nak celebrate besday! Pernah rasa camni, skali je kut. Itu pun takde cake. Just kuwa enjoy2 tp masa tu sume kasi hadiah laa. Erkkk! Terasa cam budak2 gila masa tu. Terasa comel pun ada. Wakaka! :P

✿A I N A A✿ said...

wahhh bestnya ada org sambut bufday sis... rasa dihargai sangat2... tahun ni jom buat gathering nak dengan blogger sambil sambut bufday sis... ehekx.. byr sendiri2 la

NIA SI DRUMSTICK said...

meriah gilers la bufday retis ni kan.ahaha..masa study la zmn paling best..bila kwn2 semua celebrate buat suprise tok kite..sangat2 terharu..uhuhuhu.. xde hadiah xpe kan..janji ada kek..hehe..memory lg penting..

Fika Karim said...

perghhh kena tepung....hihi

boni kacak said...

start daripada 2010 dah tak main tepung lagi dah kan??hehehehe

pandai juga buat macam2 kan.. mohon pos kan sikit kat saya..hahahaha

gdsbnga said...

semangat betei kak nana cite pasal birthday dia :p tiap kali malam besday kite akan tido awal sb tk nak insiden kena baling tepung simbah air semua tuu berlaku hihihihi

Evagurl Izma said...

Happy birthday!

piko ija said...

nti smbut besday ngn aku weh..haha

fifie said...

Kenapa encik bebear nama Fifi jugak? hahaha. Btw nana sayang, happy birthday. Semoga hidup Nana diberkati Allah selalu, dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia. Dan semoga persahabatan kita kekal :)

cik nana said...


Liyaa : Syok gila tu satu hal lagi syok sebab boleh feeling2 comel org celebret bday kite. hahaha tu sebenarnye.motiff sangattt..



ainaa : bestt sangat tau ena. hikhik. boleh je ena kalau camtu tapi buat kat jb. deal ? hekhekhek..



nia : kannnn retisss sangatttt..haha. tapiiii kan niaaaaaa kalau ada hadiah lagi best. haha *keji*



fika : perghhh. heee



boni : start 2010 lah main tepunggg. bagi duit postage laaa. ekeke



ayuz : hahaha harussss. semangat sbb ada mende nak cite.hihi.ahh slalu mlm besday mlm tu lah keje byk kena stay up tak boleh tido awal. huk



izma : thank youu !



piko : belanjeee aku :p



fifie : tu bukan encik la fifie. 'Fifi' tu perempuan. haha. nama dy fifi jugak sbb comey mcm fie. hihi. thanks ye fie, aminnnn. jumpa time wedding fie nanti ye. ecewahhh..

Jna marcello said...

syokkk kan kan ka kan..
wahh simpan lagi smua pix Na punya pix2 burfday ntah mana2 hilang nyee hihihihi =D
ok tggu next year nye burfday lakkk weeeeeeeee ~!

Encik H said...

kau bukannya setakat paling muda belia, tapi kau pun paling tak cukup tinggi..kahkah..

...sambung baca lagi...

Encik H said...

haaaa..tadi tu jer la komen aku..kau memang takkan tinggi ea makcik? hahahaha

happy belated besday nana..:)

cik nana said...


Jna : ini pun gigih korek balik gambar ntah ane dah humban dlm folder. haha..next year Na nak suprise kan kite keee? haha bestnyeee. ekeke



H : komen kau tak kretip langsung. huh. aku memang takkan tinggi ahhhh pakcik. puii. btw mekasih wish. okbye. ;p

ayut said...

bila dh makin tua nk smbut reramai pon pyah dh...dok la tung tang sndrik kat dpur...tu klu blh bt kat dpur..klu tak sesorg bli jela kat mne2x kdai kek...1 slice pon ckupla..hahahha :p

Lullu Anna said...

penah jugak ade birthday seperais...

dari adik beradik n member-member hostel

terharu gyle sampai nanges sedu-sedu

hahaha...cengeng jee...


nyways, happy belated birthday yaa cik nana....
;-)

Cik Kay Jue said...

wah bestnyer... tiap2 tahun dpt sambut birthday... ckj x pun.. :)

ainraus said...

sedih kan bila sambut birthday sorang2? wuwuwuwuw. :'(

Chic Na said...

happy belated birthday nana.. birthday kali ni masak sendiri ye. good. haha..

.Cerita Hari Lahir.

Assalamualaikum..

Dah lama aku tak buat entry bergambar sambil bercerita sambil tunjuk gambar. Ewahh okay mari kita mula. Banyak banyak bulan dalam kalender aku paling suka bulan January sebab bulan birthday aku. Hihihi. Bermula 3 tahun lepas saat-saat birthday aku memang excited nak tiup lilin, nak makan kek, tiup lilin lagi dan makan kek. Hadiah aku tak kisah ada ke takde tak penting yang penting 3 tahun berturut-turut dapat sambut birthday dengan kawan-kawan. Huu tahun ni takde lagi rindu nyaaaa 4 tahun kat UTM pagi petang siang malam sampai ke subuh sama-sama kat studio, 4 tahun pegi site sesama, 4 tahun pegi trip sesama, 4 tahun gelak ketawa gaduh nangis sesama dan yang paling best bila dapat konvo sesama Oktober lepas. Yang buat lagi terharu nak nangis hidung sumbat-sumbat berhingus bila bulan January tiap tahun kitorang kongsi bulan birthday sesama. January lah paling meriah. Selang dua hari ada birthday, selang 2 hari lagi ada birthday, dan dalam bulan tu memang tepung gandum laku habis kat kedai runcit sebab kitorang yang beli buat main baling-baling. Bhahaha. Aduii aku rindu. Start 3hb birthday Kak Peja, 15hb birthday Syam, 19hb birthday aku, 24hb birthday Api, 26hb birthday Din, 30hb Bithday Kak Shitah, 31hb birthday Calista. Birthday bulan yang sama tapi tahun yang berbeza-beza aku lah yang paling mudaa beliaaaaa. Aku kan Cik Su. Hikhik :D

2010 : Lepas 12 am birthday aku. Malam tu aman damai buat keje kat studio. Rumet aku prank ajak aku keluar pegi toilet, balik tu masuk je studio hambekkkk kauuu mandi tepung. Hahaha. Lepastu terus main kejar-kejar baling baling tepung tak hengat dah puas cepat-cepat sapu bersih bersih takut esok kena bebel dengan aci cleaner sebab studio kotor. Hahaha. Dapat jajan yang banyak dan seketol bear pink name dia Fifi. Hee.

2010 : So malam hari birthday aku, buat proper sikit tiup lilin, nyanyi nyanyi ramai ramai potong kek makan kek. Best sangattt bila kekawan kau ramai-ramai nyanyi lagu Hepi Birthday kat kau sambil tutup lampu dalam gelap disinari cahaya lilin je. Memang menitis airmata aku dalam gelap tu la. Hihi. Paling terharu coursemate aku budak China record buat video malam birthday aku siap edit bagai video siap ayat 'Nana Birthday Princess' background pink-pink. Hihi kembang kuncup iollss. Alahai rindu si Bao Han sekarang kat Melbourne further study.

2011 ; Masa ni coursemate aku nak buat seprise birthday party untuk gilpren dia. Aku termasuk lah dalam AJK kepoh-kepoh malam tu. Kebetulan birthday gilpren kawan aku tu sehari sebelum birthday aku sooooo sebelum suprise kat beliau aku dulu lah posing-posing dengan kek dengan pisau potong kek. Bhahaha.

2011 : Beberapa hari lepas tarikh birthday aku macam takde sesapa nak sambut ke seprise ke terus rase ahh lupakan. Tapi ntah malam bila masa kat studio tetiba muncul seketol kek dengan lilin kebetulan Baby January ada aku, Syam dan Api teruslah kitorang gilir-gilir tiup lilin. Haha

2012 : Yang ni pun sambut birthday secara berjemaah. Baby Disember masuk sekali dalam Baby January. Kek besar sampai 2 biji. Siap dengan hidangan makanan yang kekawan aku masak ada steambot, nasi goreng, nugget, sosej ape tu semua. Tapi kali ni buat outdoor tak buat kat studio ktorang buat kat kolej mana yang majoriti kitorang duduk. So buat kat wakaf kat kolej aku, Kolej Tun Razak. Konsep celebret ramai-ramai hidupkan lilin, nyanyi, sorang tiup lepastu posing kat kek dan berulang-ulang gigih buat camtu sampai semua yang celebret birthday dapat tiup lilin. Hahaha. Lepastu makan-makan sampai kenyang lepastu ape lagi baling tepung lari lari memang takut gila last-last aku lari terus balik bilik aku. Wakaka.

2013 : So tahun ni dah habis belajar, sepanjang masa kat rumah. Seminggu sebelum birthday list kan makanan yang teringin tekak nak makan, Lepastu pilih 2,3 menu beli bahan-bahan semua, hari birthday duduk dapur sorang-sorang haa kau masak lah ye Nana sorang-sorang teringin sangat kan tekak nak makan itu ini. Haha. Bila dah meningkat tua ni kena buat sendiri ye. Duduk dapur setting semua bahan mula-mula buat chicken pie. Masak inti siap white sos lepastu uli pastry nye tepek-tepek kat loyang ha dapat jugak aku buat 2 loyang chicken pie. Sesambil tunggu chicken pie masak dalam oven, sediakan bahan nak buat pavlova, duduk pukul meringue paip-paip masuk dalam cup, chicken pie dah masak masuk pulak meringue sampai masak lepastu pukul whipping cream tabur buah naga dengan mangga. Haa aku kan orang kampung. Ecewahhh padahal kelam kabut masa cari bahan terus aku tak jumpa mana duduk stroberi, kiwi, anggur tu semua. Hahaha. Lepastu siap-siap sediakan bahan nak buat black paper sos untuk chicken meatball. Campak-campak jela ikut sesedap hati sesambil goreng chicken meatball dan fries sesambil feeling ala-ala meatball Ikea. Hahaha. 




. Dah berhari taip entry ni edit save edit save tak publish-publish. Haha tu je cerita birthday aku 4 tahun berturut aku cerita terus. Letihh, mak nak berehat dulu ye anak-anak. Ekeke. Oh yaa sebelum terlupa aku berkongsi tarikh lahir sama dengan anak kedua Sheikh Muszaphar angkasawan negara tu dan aku jugak sebaya dengan si Aiman Vanilla Coklat. Auww bak kata kawan aku, "public figure sangat birthday kau Na'' Kehkehkeh




19 comments:

Liyaa Mf said...

Syokkk gila ada kawan2 nak celebrate besday! Pernah rasa camni, skali je kut. Itu pun takde cake. Just kuwa enjoy2 tp masa tu sume kasi hadiah laa. Erkkk! Terasa cam budak2 gila masa tu. Terasa comel pun ada. Wakaka! :P

✿A I N A A✿ said...

wahhh bestnya ada org sambut bufday sis... rasa dihargai sangat2... tahun ni jom buat gathering nak dengan blogger sambil sambut bufday sis... ehekx.. byr sendiri2 la

NIA SI DRUMSTICK said...

meriah gilers la bufday retis ni kan.ahaha..masa study la zmn paling best..bila kwn2 semua celebrate buat suprise tok kite..sangat2 terharu..uhuhuhu.. xde hadiah xpe kan..janji ada kek..hehe..memory lg penting..

Fika Karim said...

perghhh kena tepung....hihi

boni kacak said...

start daripada 2010 dah tak main tepung lagi dah kan??hehehehe

pandai juga buat macam2 kan.. mohon pos kan sikit kat saya..hahahaha

gdsbnga said...

semangat betei kak nana cite pasal birthday dia :p tiap kali malam besday kite akan tido awal sb tk nak insiden kena baling tepung simbah air semua tuu berlaku hihihihi

Evagurl Izma said...

Happy birthday!

piko ija said...

nti smbut besday ngn aku weh..haha

fifie said...

Kenapa encik bebear nama Fifi jugak? hahaha. Btw nana sayang, happy birthday. Semoga hidup Nana diberkati Allah selalu, dimurahkan rezeki, dipanjangkan usia. Dan semoga persahabatan kita kekal :)

cik nana said...


Liyaa : Syok gila tu satu hal lagi syok sebab boleh feeling2 comel org celebret bday kite. hahaha tu sebenarnye.motiff sangattt..



ainaa : bestt sangat tau ena. hikhik. boleh je ena kalau camtu tapi buat kat jb. deal ? hekhekhek..



nia : kannnn retisss sangatttt..haha. tapiiii kan niaaaaaa kalau ada hadiah lagi best. haha *keji*



fika : perghhh. heee



boni : start 2010 lah main tepunggg. bagi duit postage laaa. ekeke



ayuz : hahaha harussss. semangat sbb ada mende nak cite.hihi.ahh slalu mlm besday mlm tu lah keje byk kena stay up tak boleh tido awal. huk



izma : thank youu !



piko : belanjeee aku :p



fifie : tu bukan encik la fifie. 'Fifi' tu perempuan. haha. nama dy fifi jugak sbb comey mcm fie. hihi. thanks ye fie, aminnnn. jumpa time wedding fie nanti ye. ecewahhh..

Jna marcello said...

syokkk kan kan ka kan..
wahh simpan lagi smua pix Na punya pix2 burfday ntah mana2 hilang nyee hihihihi =D
ok tggu next year nye burfday lakkk weeeeeeeee ~!

Encik H said...

kau bukannya setakat paling muda belia, tapi kau pun paling tak cukup tinggi..kahkah..

...sambung baca lagi...

Encik H said...

haaaa..tadi tu jer la komen aku..kau memang takkan tinggi ea makcik? hahahaha

happy belated besday nana..:)

cik nana said...


Jna : ini pun gigih korek balik gambar ntah ane dah humban dlm folder. haha..next year Na nak suprise kan kite keee? haha bestnyeee. ekeke



H : komen kau tak kretip langsung. huh. aku memang takkan tinggi ahhhh pakcik. puii. btw mekasih wish. okbye. ;p

ayut said...

bila dh makin tua nk smbut reramai pon pyah dh...dok la tung tang sndrik kat dpur...tu klu blh bt kat dpur..klu tak sesorg bli jela kat mne2x kdai kek...1 slice pon ckupla..hahahha :p

Lullu Anna said...

penah jugak ade birthday seperais...

dari adik beradik n member-member hostel

terharu gyle sampai nanges sedu-sedu

hahaha...cengeng jee...


nyways, happy belated birthday yaa cik nana....
;-)

Cik Kay Jue said...

wah bestnyer... tiap2 tahun dpt sambut birthday... ckj x pun.. :)

ainraus said...

sedih kan bila sambut birthday sorang2? wuwuwuwuw. :'(

Chic Na said...

happy belated birthday nana.. birthday kali ni masak sendiri ye. good. haha..