Thursday, January 10, 2013

.Soto, makanan Johor.

Assalamualaikum..

Hai harini aku nak cerita pasal makanan. Wahh lama betul aku tak jadi ala-ala chef selebriti post pasal makanan ni. Bhahaha. Makanan yang menjadi pilihan hari ni ialah makanan fevret aku iaitu soto. Eh aku memang suka betul lah makan soto. Masa zaman belajar dulu kalau aku takde selera makan nasi, aku makan soto. Balik dari kelas pukul 10pagi aku prefer makan soto. Malam pun kalau boleh aku nak makan soto. Singgah R&R mana-mana pun aku makan soto. Pusing-pusing 1 JB dengan incik beliau last-last singgah Terminal Bas Larkin makan soto kat situ. Mula-mula tadi aku nak cakap soto ni makanan Johor tapi macam iye ke tidak iye ke tidak sebab aku rasa lain negeri pun macam ada soto jugak sampai kan aku nak kepastian aku cek kat Portal Rasmi Kerajaan Johor part makanan dan hidangan Johor. Hahaha. So betul lah betul lah soto makanan negeri Johor. Patutlah aku dengan soto tak dapat dipisahkan macam isi dengan kuku. Hikhik. So kat Johor nak makan soto ni senang cari. Pagi-pagi lagi pergi warung tepi jalan pun ada soto, lepastu sarapan soto. Pehh memang Johor betul lah.

Kalau nak tahu bila kita sebut 'soto' maknanye tu secara automatik nye soto nasi impit, selain ada pilihan lain mihun soto dan mee soto. Kan aku dah cakap aku suka makan soto, pegi mana-mana pun cari soto tapi yang selalu nye aku jumpa soto nye simple-simple je. Setakat ada kuah sup, nasi impit, beberapa helai ayam, beberapa helai taugeh, sambal kicap. Yang ni memang basic sangat lah. Untung-untung ada bergedil. Tu pun kira harga lain. Memang aku tak pernah lagi jumpa soto se'perfect soto ibu aku. Okay, ini serius sila percaya. 

Nak buat camno, aku dari kecik dah terbiasa makan soto air tangan ibu aku. Ibu aku pulak jenis kalau masak tu bukan sekadar buat camtu je ala kadar. Bahan mesti lengkap. Lagi-lagi kalau nak hidang kat orang lagi lah rencah tu takboleh tinggal walau satu pun. So no wonder lah kalau aku cer-cer *cerewet* bila makan kat luar. Ekeke harap maklum sekian terima kasih :p

Okay, sekian terima kasih tu baru permulaan. Hahaha. Cerita pasal soto ni timbul sebab aku baru makan soto kat rumah. Heaven. Meh meh aku tunjuk bahan-bahan pelengkap untuk hidangan soto yang umphhhh wallaahhh.*sambil pejam mata*


1) Ayam. Ayam yang dimasak sekali dengan kuah sup dah empuk keluarkan dari sup lepastu digoreng. Dah goreng siat-siat dagingnye. Wallahhh.

2) Kacang tanah goreng. Ni nak bagi effect kekacang dalam kuah soto tu nanti. Pheww

3) Suun goreng. Goreng suun sampai kembang lepastu angkat dan ketepikan.

4) Tauhu kering goreng. Tauhu kering ni selalu masak sup sayur masak sekali dalam kuah tapi yang ni tauhu kering tu terus goreng. Bila dah campur dengan soto rangup-rangup oi. Kriuk kriukk.

5) Bergedil. Selalunye bergedil kentang lah kan. Kalau tak suka makan bergedil tapi suka makan kentang, boleh potong kentang kecik kecik lepastu goreng untuk gantikan bergedil. Punn boleh.

6) Taugeh. Aku suka taugeh tu celur sikit. Hee

7) Sambal kicap. Haaa yang ni kalau takde memang tak sah. Sambal kicap pedas-pedas cukup manis masin nya. Phewww terangkat wa cakap luuu.

8) Bawang goreng. Letak banyak-banyak bawang goreng dalam soto sedappp nyeeee.


Lepastu potong nasi impit, letak kuah sup nye lepastu letak semua bahan-bahan atas ni. Lepastu jemput makan kawan-kawan. ;)

Aku pulak yang terliur sendiri. Cesss.




*Alhamdulillah dalam masa singkat seminggu ni je macam-macam benda baru yang aku lalui, macam-macam pembaharuan aku dapat buat untuk diri aku. Tapi dilema tetap dilema tak sudah. Kehkehkeh*


30 comments:

Encik H said...

aku tau la aku first..zzzz

Encik H said...

kau ni petang2 pegi post sotu buat apa..terliur kau tau x..hahaha

aku dah lama x makan soto..siyesly kat kuar drpd johor memang ada, tapi susah nak jumpa..kalau jumpa pun tak sesedap yg kat johor..

soto kat kedai dgn soto kat rumah memang jauh bebenor beza dia..kat kedai, soto asal boleh..setakat nak jual jer, takde nak letak bahan lengkap2..kalau kat umah, semua cukup..

part sambal kicap tu memang wallah *sambil pejam mata jugak*

kena pejam mata ke? cehhh!!!

ohcikgu said...

soto kalau ada bergedil dan sambal kicap yang pedas..memang sedap dimakan.

Cik Ezy said...

tetiba rasa nk mkn nasik pnas2 pastu lauk ikan goreng pnas cicah sambal kicap..
wallah~

Indah Mulya said...

TERLIURRRR!! aduh nana..wat indah terliurrrrr je memlm (even da knyg), rs nk makan jugak! kt png ni ada satu kedai yg jual soto yg sedap..anta kt indah sket na! :P

misz aisya said...

kite pon suke soto!! huhu.

begedil tu suka mkn begedil daging, pastu letak kuah cili ngan ayam carik tu banyak2. mmg terbaek lah!

ct kektus said...

kite kalau makan soto ni, ada begedil cukuplah. yg lain tu tak ada pon tak apa. begedil itu lagi nikmat. hehee :D


fifie said...

Soto memang makanan Johor, di Kelantan ada soto tu pun waktu hari raya je. huhuhu. Soto pun dah rupa mihun sup disini.

onie said...

beserta sambal kicap yang lazat itu,slrpppp :D

cik nana said...


H : dah tau gitu buat2 lah pulang ke pangkal jalan *Johor* kalau nak makan soto. :p part pejam mate tu makne nye sambal kicap tepercik kat mata kau. haha ;p



cikgu : sambal kicap yg pedas mmg wallahhh :)



ezy : ikan caru cicah kicap cili bawang potong2 tu aummmm sedapppp.hikhik



indah : hahaha tuan blog nye pun terliur jugak acane. haha. indah meh lah datang JB banyak jual soto merata-rata tempat tau..



aisya : haha kannnn..kenyang mkn ayam ngn begedil lah kalau gitu. hehehe



ct ; tapi kalau dah terbiasa makan banyak bahan sampingan kurang satu tekak boleh detact. haha adess..



fifie ; mungkin tu mihun soto kot. time raya je ada kat sana?adehh memang bleh pengsan ngidam soto. kehkeh



onie : hihi kannnn baru ada umphhhh !

MizzTina said...

yesss, soto ni feveret akak.. suun goreng tu klu buh lebih, yummeyhh!!!

shu said...

apa ni Nana..wt k.Shu menitik air liur kt opis ni..cpt pos skit!

Lyaa Suriany said...

Lya plg suke kalau sambal kicap pedas lps tu begedil . feh.
mmg terangkat

ayut said...

org johor takde smbl kicap tak sah...semua nk smbl kicap..xmau sos2x dh..hahaha...soto sedappp!tp tang tahu kering grg tak pernah lg...slalu bt yg tu mmg takde...ayut klu sup2x mmg telan bg licin la jawab yer... :)

Anis Nisa said...

terliurrrr...mcm nk paksa puan emak buat soto la pulak..hihi..

cik nana said...


k.tina : yeayy same lah kite ! kannnnnn. dlm kuah letak suun byk2 terus kenyang mkn soto..



k.shu : haha maap k.shu..adeh penang jauhhhhhh la klu pos nanti basi. hikhik



lyaa : kannn letak sambal kicap byk2 sampai itam. sedap tu memang terangkat-angkat. haha



ayut : kannn. goreng pisang dgn sambal kicap. phewww..lepastu tempe, tauhu cicah sambal kicap. whoaaa jawa sangat tau. haha. ha ayut lepasni bleh try letak tahu kering grg. sedapppp..



nisa : hihi sila buat bersama2 dgn puan emak. hikhik..

Orkid Edyliyne said...

ok sangat terliur sebab dah lama tak makan soto...
OE pun suke jugak... name pun anak Johor kan.. hehe...
^^

✿A I N A A✿ said...

Ya Allah sedapnyaa kak.. sy ni suka sgt soto, tmbah2 ada begedil tu.. bertambah enak soto tu.. nomnomnom.... post kat saya se mangkuk.. pleaseee... XD

Lady said...

soto... cair air liuq ni haaa

gdsbnga said...

kite kalau makan soto tak suke letak kacang . elergikk ! nanti tumbuk jerawat . hahaha cett padahal kalau makan rojak sate lek lek je ada kuah kacang . hahahaha

The ShomeL TwinZ said...

bru lepas mkn soto, nk gi johor jauh sngat, hehe....soto putrajaya dkt skit.

boni kacak said...

baiklah...saya dah sangat2 terliur dah ni,.hahaha

cik nana said...


OE : hai OE bila nak balik pekan makan soto? hikhik



ainaa : hehe kannn ena kan. boleh buat ni ena senang je klu nak tggu akk yg pos basi karang. haha



lady : sabaq na sabaq. hihi



ayuz : kacang tu lah ubat jerawat. haha..kalau nak rasa nikmat makan soto pejam mata je makan kacang tu. hehe mcm mkn kuah kacang tu.



TST ; nasib baik kat putrajay ada soto kan. hihi



boni : okaylah kalau camtu.. haha

laskar pelangi said...

slurpppp! kasi terliur plak...=,=
nak makan soto sekarang jugak!


hihi

Pykaa Pdott said...

pyka pon selalu jugak mkn soto . memang suke sangat la dgn soto nie .

Miss Zahirah said...

waa... ape ni??
terliur tau x.. huhuhu

Jna marcello said...

Naaa suka jugakkk SOTO!!! Lagi2 begedil tuu fevrettt!!!! Kat cni begedil mahal nak mampos! Rm2 ...!

Liyaa Mf said...

Fuhhh! Soto ni memang fevret gak. Eh, tp semangat gila siap check kat page Portal Rasmi Kerajaan Johor? Hahaha! Memang laa. Kat kedai kalau makan sekadar nak hilangkan kempunan boleh la. Rasa dea cukup syarat je. Kalau mak yang buat, memang berulang2 makan. Hehehe.

Err cuma lebih suka bihun soto. Kalau nasik impit suka makan tyme raya je kalau ketupat takde. Tu dah bukan cite soto dah tu :P

aku HaniAsyira said...

tertelan air liur tgk ni..

Arham Md Ali said...

Peh kalau balik Muar ada satu tempat ni yang jual soto best sangat. Tapi sekarang ni tak tahu mak cik tu dah pindah mana :(

Katanya dah pindah ke satu tempat dekat Serom.

.Soto, makanan Johor.

Assalamualaikum..

Hai harini aku nak cerita pasal makanan. Wahh lama betul aku tak jadi ala-ala chef selebriti post pasal makanan ni. Bhahaha. Makanan yang menjadi pilihan hari ni ialah makanan fevret aku iaitu soto. Eh aku memang suka betul lah makan soto. Masa zaman belajar dulu kalau aku takde selera makan nasi, aku makan soto. Balik dari kelas pukul 10pagi aku prefer makan soto. Malam pun kalau boleh aku nak makan soto. Singgah R&R mana-mana pun aku makan soto. Pusing-pusing 1 JB dengan incik beliau last-last singgah Terminal Bas Larkin makan soto kat situ. Mula-mula tadi aku nak cakap soto ni makanan Johor tapi macam iye ke tidak iye ke tidak sebab aku rasa lain negeri pun macam ada soto jugak sampai kan aku nak kepastian aku cek kat Portal Rasmi Kerajaan Johor part makanan dan hidangan Johor. Hahaha. So betul lah betul lah soto makanan negeri Johor. Patutlah aku dengan soto tak dapat dipisahkan macam isi dengan kuku. Hikhik. So kat Johor nak makan soto ni senang cari. Pagi-pagi lagi pergi warung tepi jalan pun ada soto, lepastu sarapan soto. Pehh memang Johor betul lah.

Kalau nak tahu bila kita sebut 'soto' maknanye tu secara automatik nye soto nasi impit, selain ada pilihan lain mihun soto dan mee soto. Kan aku dah cakap aku suka makan soto, pegi mana-mana pun cari soto tapi yang selalu nye aku jumpa soto nye simple-simple je. Setakat ada kuah sup, nasi impit, beberapa helai ayam, beberapa helai taugeh, sambal kicap. Yang ni memang basic sangat lah. Untung-untung ada bergedil. Tu pun kira harga lain. Memang aku tak pernah lagi jumpa soto se'perfect soto ibu aku. Okay, ini serius sila percaya. 

Nak buat camno, aku dari kecik dah terbiasa makan soto air tangan ibu aku. Ibu aku pulak jenis kalau masak tu bukan sekadar buat camtu je ala kadar. Bahan mesti lengkap. Lagi-lagi kalau nak hidang kat orang lagi lah rencah tu takboleh tinggal walau satu pun. So no wonder lah kalau aku cer-cer *cerewet* bila makan kat luar. Ekeke harap maklum sekian terima kasih :p

Okay, sekian terima kasih tu baru permulaan. Hahaha. Cerita pasal soto ni timbul sebab aku baru makan soto kat rumah. Heaven. Meh meh aku tunjuk bahan-bahan pelengkap untuk hidangan soto yang umphhhh wallaahhh.*sambil pejam mata*


1) Ayam. Ayam yang dimasak sekali dengan kuah sup dah empuk keluarkan dari sup lepastu digoreng. Dah goreng siat-siat dagingnye. Wallahhh.

2) Kacang tanah goreng. Ni nak bagi effect kekacang dalam kuah soto tu nanti. Pheww

3) Suun goreng. Goreng suun sampai kembang lepastu angkat dan ketepikan.

4) Tauhu kering goreng. Tauhu kering ni selalu masak sup sayur masak sekali dalam kuah tapi yang ni tauhu kering tu terus goreng. Bila dah campur dengan soto rangup-rangup oi. Kriuk kriukk.

5) Bergedil. Selalunye bergedil kentang lah kan. Kalau tak suka makan bergedil tapi suka makan kentang, boleh potong kentang kecik kecik lepastu goreng untuk gantikan bergedil. Punn boleh.

6) Taugeh. Aku suka taugeh tu celur sikit. Hee

7) Sambal kicap. Haaa yang ni kalau takde memang tak sah. Sambal kicap pedas-pedas cukup manis masin nya. Phewww terangkat wa cakap luuu.

8) Bawang goreng. Letak banyak-banyak bawang goreng dalam soto sedappp nyeeee.


Lepastu potong nasi impit, letak kuah sup nye lepastu letak semua bahan-bahan atas ni. Lepastu jemput makan kawan-kawan. ;)

Aku pulak yang terliur sendiri. Cesss.




*Alhamdulillah dalam masa singkat seminggu ni je macam-macam benda baru yang aku lalui, macam-macam pembaharuan aku dapat buat untuk diri aku. Tapi dilema tetap dilema tak sudah. Kehkehkeh*


30 comments:

Encik H said...

aku tau la aku first..zzzz

Encik H said...

kau ni petang2 pegi post sotu buat apa..terliur kau tau x..hahaha

aku dah lama x makan soto..siyesly kat kuar drpd johor memang ada, tapi susah nak jumpa..kalau jumpa pun tak sesedap yg kat johor..

soto kat kedai dgn soto kat rumah memang jauh bebenor beza dia..kat kedai, soto asal boleh..setakat nak jual jer, takde nak letak bahan lengkap2..kalau kat umah, semua cukup..

part sambal kicap tu memang wallah *sambil pejam mata jugak*

kena pejam mata ke? cehhh!!!

ohcikgu said...

soto kalau ada bergedil dan sambal kicap yang pedas..memang sedap dimakan.

Cik Ezy said...

tetiba rasa nk mkn nasik pnas2 pastu lauk ikan goreng pnas cicah sambal kicap..
wallah~

Indah Mulya said...

TERLIURRRR!! aduh nana..wat indah terliurrrrr je memlm (even da knyg), rs nk makan jugak! kt png ni ada satu kedai yg jual soto yg sedap..anta kt indah sket na! :P

misz aisya said...

kite pon suke soto!! huhu.

begedil tu suka mkn begedil daging, pastu letak kuah cili ngan ayam carik tu banyak2. mmg terbaek lah!

ct kektus said...

kite kalau makan soto ni, ada begedil cukuplah. yg lain tu tak ada pon tak apa. begedil itu lagi nikmat. hehee :D


fifie said...

Soto memang makanan Johor, di Kelantan ada soto tu pun waktu hari raya je. huhuhu. Soto pun dah rupa mihun sup disini.

onie said...

beserta sambal kicap yang lazat itu,slrpppp :D

cik nana said...


H : dah tau gitu buat2 lah pulang ke pangkal jalan *Johor* kalau nak makan soto. :p part pejam mate tu makne nye sambal kicap tepercik kat mata kau. haha ;p



cikgu : sambal kicap yg pedas mmg wallahhh :)



ezy : ikan caru cicah kicap cili bawang potong2 tu aummmm sedapppp.hikhik



indah : hahaha tuan blog nye pun terliur jugak acane. haha. indah meh lah datang JB banyak jual soto merata-rata tempat tau..



aisya : haha kannnn..kenyang mkn ayam ngn begedil lah kalau gitu. hehehe



ct ; tapi kalau dah terbiasa makan banyak bahan sampingan kurang satu tekak boleh detact. haha adess..



fifie ; mungkin tu mihun soto kot. time raya je ada kat sana?adehh memang bleh pengsan ngidam soto. kehkeh



onie : hihi kannnn baru ada umphhhh !

MizzTina said...

yesss, soto ni feveret akak.. suun goreng tu klu buh lebih, yummeyhh!!!

shu said...

apa ni Nana..wt k.Shu menitik air liur kt opis ni..cpt pos skit!

Lyaa Suriany said...

Lya plg suke kalau sambal kicap pedas lps tu begedil . feh.
mmg terangkat

ayut said...

org johor takde smbl kicap tak sah...semua nk smbl kicap..xmau sos2x dh..hahaha...soto sedappp!tp tang tahu kering grg tak pernah lg...slalu bt yg tu mmg takde...ayut klu sup2x mmg telan bg licin la jawab yer... :)

Anis Nisa said...

terliurrrr...mcm nk paksa puan emak buat soto la pulak..hihi..

cik nana said...


k.tina : yeayy same lah kite ! kannnnnn. dlm kuah letak suun byk2 terus kenyang mkn soto..



k.shu : haha maap k.shu..adeh penang jauhhhhhh la klu pos nanti basi. hikhik



lyaa : kannn letak sambal kicap byk2 sampai itam. sedap tu memang terangkat-angkat. haha



ayut : kannn. goreng pisang dgn sambal kicap. phewww..lepastu tempe, tauhu cicah sambal kicap. whoaaa jawa sangat tau. haha. ha ayut lepasni bleh try letak tahu kering grg. sedapppp..



nisa : hihi sila buat bersama2 dgn puan emak. hikhik..

Orkid Edyliyne said...

ok sangat terliur sebab dah lama tak makan soto...
OE pun suke jugak... name pun anak Johor kan.. hehe...
^^

✿A I N A A✿ said...

Ya Allah sedapnyaa kak.. sy ni suka sgt soto, tmbah2 ada begedil tu.. bertambah enak soto tu.. nomnomnom.... post kat saya se mangkuk.. pleaseee... XD

Lady said...

soto... cair air liuq ni haaa

gdsbnga said...

kite kalau makan soto tak suke letak kacang . elergikk ! nanti tumbuk jerawat . hahaha cett padahal kalau makan rojak sate lek lek je ada kuah kacang . hahahaha

The ShomeL TwinZ said...

bru lepas mkn soto, nk gi johor jauh sngat, hehe....soto putrajaya dkt skit.

boni kacak said...

baiklah...saya dah sangat2 terliur dah ni,.hahaha

cik nana said...


OE : hai OE bila nak balik pekan makan soto? hikhik



ainaa : hehe kannn ena kan. boleh buat ni ena senang je klu nak tggu akk yg pos basi karang. haha



lady : sabaq na sabaq. hihi



ayuz : kacang tu lah ubat jerawat. haha..kalau nak rasa nikmat makan soto pejam mata je makan kacang tu. hehe mcm mkn kuah kacang tu.



TST ; nasib baik kat putrajay ada soto kan. hihi



boni : okaylah kalau camtu.. haha

laskar pelangi said...

slurpppp! kasi terliur plak...=,=
nak makan soto sekarang jugak!


hihi

Pykaa Pdott said...

pyka pon selalu jugak mkn soto . memang suke sangat la dgn soto nie .

Miss Zahirah said...

waa... ape ni??
terliur tau x.. huhuhu

Jna marcello said...

Naaa suka jugakkk SOTO!!! Lagi2 begedil tuu fevrettt!!!! Kat cni begedil mahal nak mampos! Rm2 ...!

Liyaa Mf said...

Fuhhh! Soto ni memang fevret gak. Eh, tp semangat gila siap check kat page Portal Rasmi Kerajaan Johor? Hahaha! Memang laa. Kat kedai kalau makan sekadar nak hilangkan kempunan boleh la. Rasa dea cukup syarat je. Kalau mak yang buat, memang berulang2 makan. Hehehe.

Err cuma lebih suka bihun soto. Kalau nasik impit suka makan tyme raya je kalau ketupat takde. Tu dah bukan cite soto dah tu :P

aku HaniAsyira said...

tertelan air liur tgk ni..

Arham Md Ali said...

Peh kalau balik Muar ada satu tempat ni yang jual soto best sangat. Tapi sekarang ni tak tahu mak cik tu dah pindah mana :(

Katanya dah pindah ke satu tempat dekat Serom.