Saturday, February 23, 2013

.Gila Kentang.

Assalamualaikum..

Hai harini aku dah kebah sikit dari demam. Semalam la seharian selubung dalam selimut dahi tekap dengan saputangan basah berbaring meringkuk sambil mulut mengeluarkan bunyik. Aku kalau demam lagi-lagi kat rumah memang mengada demam berbunyi-bunyi macam tenat sangat dah gaya nye. Kikiki. Alhamdulillah harini dah boleh bangun selongkar-selongkar periuk perut lapar kot kekonon semalam takde selera nak makan. Hik.

Err kekonon sekarang ni selera aku baru terbukak yela baru baik demam jom aku cerita pasal makanan nak? Err bukan cerita ape pun tapi nak tunjuk gambar je lebih sebenarnya. Hihihi. Aku kan suke main masak-masak tapi bukan masak-masak gud-gud macam chef-chef tu, ni masak simple-simple je kalau time lapar je baru aku rajin. Kehkehkeh kejiii. Kat rumah aku, bila time belanja barang dapur ibu aku mesti beli kentang seguni terus. Sebab aku dengan adik-adik aku suka betul makan kentang. Jadi tu kira macam stok makanan ruji kitorang kat rumah selain beras. So nak tahu ape yang aku penah buat bila lapar dengan stok kentang-kentang tu? Hihi jom-jom.

1. Nugget Kentang bersalut Cornflakes

Rebus kentang lepastu lenyek-lenyek, campur bawang besar yang dah cincang, lada sulah sikit, nak letak daging cincang sikit pun boleh, daun sup sikit. Kepal bulat-bulat agak-agak lah nak besar mana lepastu guling-guling kan kat tepung gandum, celup dalam telur lepastu guling kan pulak kat cornflakes yang dah dihancurkan tu. Lepastu boleh goreng ye.

2.  Bergedil Kentang

Bergedil kentang mesti semua orang tahu kan. Sama lah jugak rebus kentang, campur daun bawang, bahan perasa secukupnya tambah lah apa-apa yang korang suka celup dengan telur dan goreng.

3.  Kentang Bakar Berkeju

Yang ni pun rebus kentang lepastu lenyek-lenyek letak butter/marjerin, fresh milk sikit, lada sulah. Semua tu letak ikut sesedap rasa selemak mana yang tekak nak. Masuk dalam cup takpun kalau ikut resepi sebenar masuk kentang yang dah lenyek ni kat kulit kentang yang dah dibelah dua korek isi nye je lepastu bekas kulit tu letak kentang yang dah lenyek ni. Err paham tak? tak paham sila gugel. Ni kebetulan ada cup foil lebihan aku main masak-masak masuk dalam ni lepastu letak cheese atas pemukaan lepastu masuk oven dan bakar.

4. Mashed Potato with Gravy ( Kentang Putar )

Semestinya kentang direbus dulu dah rebus lenyek-lenyek kentang, letak mayonis, lada sulah sikit, letak perasa gaul sebati lepastu putar pakai mixer bagi betul-betul hancur. Untuk gravy tu pulak macam-macam benda aku campak ikut sedap hati masak butter/marjerin, kiub ayam, sos tiram, sos cili, kicap, fresh milk, dan tepung untuk pekatkan kuah. Bahan-bahan ni adjust ikut kesedapan tekak. Kihkihkih

5. Wedges   
 
Yang ni nak rebus dulu kentang nye pun boleh, taknak pun boleh. Tapi aku rebus dulu terlebih masa. Kehkeh. Kentang yang dah rebus, potong wedges letak serbuk kari sikit, perasa, gaul-gaul sebati lepastu guling kat tepung, celup telur then guling kat cornflakes hancur. Tapi sekarang aku lagi suka balut dengan nestum sebab wangi lemak nestum lagi sedap terasa. Gravy tu lebih kurang macam gravy aku bagitau tu tapi yang ni aku ngengada tambah bawang holland dan tomato. Hikhik





*aku memang suka amik gambar makanan yang aku masak. Hikhik
*incik beliau naik kapal harini setelah 5 bulan setengah cuti kat darat ni. Err sebab tu ke aku demam ni. -_-'



37 comments:

Chic Na said...

all about kentang. :)

laa demam ke.. demam2 pun rajin masak ye. bagus anak mak. hehe.. eh sedap2 je tengok kentang tu. gulppp!!

ct kektus said...

itu kentang, ini kentang, semua kentang. pehh ! memang gila kentang ni. kihkih


kite kalau kat rumah ni, kentang habis buat begedil, jemput (cucur ikan bilis + kentan), dengan buat masak sayur. yang lain2 tu tak pernah try. bukan apa. kang adik2 bukan nak makan kalau menu pelik2 sikit ni. -_-

Cik Nur said...

Ehem..ehem..demam rindu eh.. Heee.. :)

nampak menariklah nugget kentang tu... nanti nak cubalah. :)

Marliyana Mk said...

wooww..bestnyeee.

thanks kongsiii

✿A I N A A✿ said...

oh masyaAllah!! sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ya Allah.. bagus kak rajin buat benda2 alah ni... wahhhh

fiQ said...

btl2 gila kentang ni.

aku HaniAsyira said...

ni bukan lapar je masuk dapr ni.. rajin sesangat dah ni

kiera'sakura said...

wahhhhhh rajin. tapi akak tak suka sgt makan kentang errrrrr

Nur farahiza said...

pagi pagi boleh pulak terjah blog awak nie kan , haiss dye letak gambar makanan pulak , ohhh sedapnye semua kentang itu , nnyyuummm

Anis Nisa said...

nisa suke gile kentang..buat lah ape pun, mesti suke..hihi.. :D

NIA SI DRUMSTICK said...

memang gila kentang lah mak cik ni..hihihi...
ht2 nana..kentang cpt naik kn berat bdn.hehe

Indah Mulya said...

pergh nana..mmg sempoi lah resepi2 yg nana wat ni..da la rajin! bak sket kerajinan tu..hehe

gdsbnga said...

ahhh semuanya nampak menyelerakan . lagi lagi buat org yg jauh dari family sekarang nii . nak makan masakan rumahh T.T

uumee patica said...

perghh..sedap kentang.my pebret! kalau sudi jenguk la blog stahun tu.macihh :)

The ShomeL TwinZ said...

sdapnye tgok, terliur jp, hehe...rjin btul dia :)

ayut said...

segalanya tentang kentang...hihihi.basic same jer..finishing je len..bgus2x...ayut penggemar kentang..sila btkan utk ayut yer..sekian. :p

shu said...

k.Shu pun suka sgt kentang..semua bnda msk nk letak..hehe..

laskar pelangi said...

wah wah! semuanya lazat dimata ni haaaa..membuatkan diri ku begitu lapar.aigooooo!

haish! dah boleh kawen dah ni.hekhekhek ;D

kita pon jenis amek gmbar kalau masak.tu yang penuh gambar dalam instagram.hahaha =D

Anonymous said...

hehe b bc blog p tp kpl blyr tgh laut.canggihhh..

Sanji Ngatmi said...

dah boleh dah ni beli kemera ... jelesnya dapat upload gambar makanan je ... huhuhuhuhu


sampai bila aku nak pakai henpon nokia 3310 ni ...

cane nak kemera2

sowi ter'emo'

Cik Nur said...

Header barulah..!
Cantikkkkk....
^__^

cik nana said...


cikna : ni masak2 sebelum demam la cikna. hihi. xmo gulp2 pegi dapur cepat buattt. haha



ct : aah la jemput2 kentang pun selalu buat cuma tak pernah amik gambar je. hehe. err wat sup kentang pun sodappp ni. haihhh..



ciknur : ehem-ehem sila cuba ye. hihi



marliyana : besttt. sila cuba yee :)



ainaa : rajin bila lapar je syg oi. kihkih



fiq : betul kotttt :p



atil : betulll ni time lapar je. kalau kenyang x jadi camni. kehkehkeh



k.kiera kentang ni angin kalau mkn byk2. hikhik



farahiza : hihi sila lah cuba yee :)



nisa : kannnn sedappp lagi2 klu betul2 empukkk. mmmm



nia : memang nak gemuk pun ni Nia ohoiii. kehkehkeh



indah : haha rajin tu taklah indah oi. bila lapar baru rajin. nahhh bagi lapar nak? ekeke



ayuz : errr bersabarlah ayuz. pegi kepsi ada kentang2 ni. kikiki



uumee : my pebret too. ekeke. hihi :)



TST : hihi cubalah try :)



ayut : kannnn. sila buat ye ayut. kite dah malas dah ni. hahaha



k.shu : yeayyy ada geng. gimme 5!



LP : kawen kang masak kentang je x sudah pengsan encik suami. hahaha. alaaa kite xde insta tapi suka amik gambar simpan dlm lappy. hihi



b : hahaha canggihhhhhhhhh nyeeeeee! i loikee! mohon adakan strategi2 lain ye :)



sanji : yelah kau pakai 3310 je..lalala ;p



Nur : hikhik mekasihhh :)


~AmyLiana86~ said...

alhamdulillah da kebas demam..akak ni mcm baru nk start je..huhu..

wah bestnye makanan tu..xsanggup nk tgk..meleleh nati..hehe

ayut said...

alaaaa...mlas plak dh...hahaha...dtg sini tgk2x blog..tup2x..eh...no 1 la kat geng komen...i like~~~ :p

miss fluffy said...

kentang2..i like kentang...hiksss

Encik H said...

Wallah~ *sambil tutup mata*

Sue PeLik said...

aduhhhh nampak cam sedap jerk. nak makan jugakkkk huhuhuhu

nea lopah said...

Salam kenal n done polow sini jugak. Demam rindu lah tu kan? Akak pun suke kentang. potato bread pun i like! hehehe jemput jenguk2 blog akak yer.

xila dot said...

ni menimbulkan kemarahan...kite dtg time salah...time diet heee

anamizu said...

waaaahhhh cik nana ! giler kentang arrrhhhh ! lapor nokkkss T___T hehe






slm kenal,
cik ana :)

NM03 said...

salam kenal. singgah sini terus tinggal jejak. jom tukar link, citer dan pendapat. kalu sudi nnt follow me back eh.. maceh...:p

Marliyana Mk said...

bila nak update niii pink girl

hehehhe... nak resepi yang mudah n sedap.. (untuk org pemalas macm kite)


:)

Lyaa Suriany said...

nana,

memang hantu kentang sejatiiii ni
smua yg nana buat tu. terliur tau dak
telan air liur byk2

iAmCekbolat said...

nana suka cornflakes eh ? haha

Ayumi Comot said...

wah....sukenya awak memasak....boleh kawen da ni,hihihi

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

oh man, teliuqqqq bakhang,hahaha
sedapnya,,saye pon peminat kentang yg tegar,hahaha

Cik Puan Rara said...

wowwweeee nampak sedap semuanya! nk try lah.

.Gila Kentang.

Assalamualaikum..

Hai harini aku dah kebah sikit dari demam. Semalam la seharian selubung dalam selimut dahi tekap dengan saputangan basah berbaring meringkuk sambil mulut mengeluarkan bunyik. Aku kalau demam lagi-lagi kat rumah memang mengada demam berbunyi-bunyi macam tenat sangat dah gaya nye. Kikiki. Alhamdulillah harini dah boleh bangun selongkar-selongkar periuk perut lapar kot kekonon semalam takde selera nak makan. Hik.

Err kekonon sekarang ni selera aku baru terbukak yela baru baik demam jom aku cerita pasal makanan nak? Err bukan cerita ape pun tapi nak tunjuk gambar je lebih sebenarnya. Hihihi. Aku kan suke main masak-masak tapi bukan masak-masak gud-gud macam chef-chef tu, ni masak simple-simple je kalau time lapar je baru aku rajin. Kehkehkeh kejiii. Kat rumah aku, bila time belanja barang dapur ibu aku mesti beli kentang seguni terus. Sebab aku dengan adik-adik aku suka betul makan kentang. Jadi tu kira macam stok makanan ruji kitorang kat rumah selain beras. So nak tahu ape yang aku penah buat bila lapar dengan stok kentang-kentang tu? Hihi jom-jom.

1. Nugget Kentang bersalut Cornflakes

Rebus kentang lepastu lenyek-lenyek, campur bawang besar yang dah cincang, lada sulah sikit, nak letak daging cincang sikit pun boleh, daun sup sikit. Kepal bulat-bulat agak-agak lah nak besar mana lepastu guling-guling kan kat tepung gandum, celup dalam telur lepastu guling kan pulak kat cornflakes yang dah dihancurkan tu. Lepastu boleh goreng ye.

2.  Bergedil Kentang

Bergedil kentang mesti semua orang tahu kan. Sama lah jugak rebus kentang, campur daun bawang, bahan perasa secukupnya tambah lah apa-apa yang korang suka celup dengan telur dan goreng.

3.  Kentang Bakar Berkeju

Yang ni pun rebus kentang lepastu lenyek-lenyek letak butter/marjerin, fresh milk sikit, lada sulah. Semua tu letak ikut sesedap rasa selemak mana yang tekak nak. Masuk dalam cup takpun kalau ikut resepi sebenar masuk kentang yang dah lenyek ni kat kulit kentang yang dah dibelah dua korek isi nye je lepastu bekas kulit tu letak kentang yang dah lenyek ni. Err paham tak? tak paham sila gugel. Ni kebetulan ada cup foil lebihan aku main masak-masak masuk dalam ni lepastu letak cheese atas pemukaan lepastu masuk oven dan bakar.

4. Mashed Potato with Gravy ( Kentang Putar )

Semestinya kentang direbus dulu dah rebus lenyek-lenyek kentang, letak mayonis, lada sulah sikit, letak perasa gaul sebati lepastu putar pakai mixer bagi betul-betul hancur. Untuk gravy tu pulak macam-macam benda aku campak ikut sedap hati masak butter/marjerin, kiub ayam, sos tiram, sos cili, kicap, fresh milk, dan tepung untuk pekatkan kuah. Bahan-bahan ni adjust ikut kesedapan tekak. Kihkihkih

5. Wedges   
 
Yang ni nak rebus dulu kentang nye pun boleh, taknak pun boleh. Tapi aku rebus dulu terlebih masa. Kehkeh. Kentang yang dah rebus, potong wedges letak serbuk kari sikit, perasa, gaul-gaul sebati lepastu guling kat tepung, celup telur then guling kat cornflakes hancur. Tapi sekarang aku lagi suka balut dengan nestum sebab wangi lemak nestum lagi sedap terasa. Gravy tu lebih kurang macam gravy aku bagitau tu tapi yang ni aku ngengada tambah bawang holland dan tomato. Hikhik





*aku memang suka amik gambar makanan yang aku masak. Hikhik
*incik beliau naik kapal harini setelah 5 bulan setengah cuti kat darat ni. Err sebab tu ke aku demam ni. -_-'



37 comments:

Chic Na said...

all about kentang. :)

laa demam ke.. demam2 pun rajin masak ye. bagus anak mak. hehe.. eh sedap2 je tengok kentang tu. gulppp!!

ct kektus said...

itu kentang, ini kentang, semua kentang. pehh ! memang gila kentang ni. kihkih


kite kalau kat rumah ni, kentang habis buat begedil, jemput (cucur ikan bilis + kentan), dengan buat masak sayur. yang lain2 tu tak pernah try. bukan apa. kang adik2 bukan nak makan kalau menu pelik2 sikit ni. -_-

Cik Nur said...

Ehem..ehem..demam rindu eh.. Heee.. :)

nampak menariklah nugget kentang tu... nanti nak cubalah. :)

Marliyana Mk said...

wooww..bestnyeee.

thanks kongsiii

✿A I N A A✿ said...

oh masyaAllah!! sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ya Allah.. bagus kak rajin buat benda2 alah ni... wahhhh

fiQ said...

btl2 gila kentang ni.

aku HaniAsyira said...

ni bukan lapar je masuk dapr ni.. rajin sesangat dah ni

kiera'sakura said...

wahhhhhh rajin. tapi akak tak suka sgt makan kentang errrrrr

Nur farahiza said...

pagi pagi boleh pulak terjah blog awak nie kan , haiss dye letak gambar makanan pulak , ohhh sedapnye semua kentang itu , nnyyuummm

Anis Nisa said...

nisa suke gile kentang..buat lah ape pun, mesti suke..hihi.. :D

NIA SI DRUMSTICK said...

memang gila kentang lah mak cik ni..hihihi...
ht2 nana..kentang cpt naik kn berat bdn.hehe

Indah Mulya said...

pergh nana..mmg sempoi lah resepi2 yg nana wat ni..da la rajin! bak sket kerajinan tu..hehe

gdsbnga said...

ahhh semuanya nampak menyelerakan . lagi lagi buat org yg jauh dari family sekarang nii . nak makan masakan rumahh T.T

uumee patica said...

perghh..sedap kentang.my pebret! kalau sudi jenguk la blog stahun tu.macihh :)

The ShomeL TwinZ said...

sdapnye tgok, terliur jp, hehe...rjin btul dia :)

ayut said...

segalanya tentang kentang...hihihi.basic same jer..finishing je len..bgus2x...ayut penggemar kentang..sila btkan utk ayut yer..sekian. :p

shu said...

k.Shu pun suka sgt kentang..semua bnda msk nk letak..hehe..

laskar pelangi said...

wah wah! semuanya lazat dimata ni haaaa..membuatkan diri ku begitu lapar.aigooooo!

haish! dah boleh kawen dah ni.hekhekhek ;D

kita pon jenis amek gmbar kalau masak.tu yang penuh gambar dalam instagram.hahaha =D

Anonymous said...

hehe b bc blog p tp kpl blyr tgh laut.canggihhh..

Sanji Ngatmi said...

dah boleh dah ni beli kemera ... jelesnya dapat upload gambar makanan je ... huhuhuhuhu


sampai bila aku nak pakai henpon nokia 3310 ni ...

cane nak kemera2

sowi ter'emo'

Cik Nur said...

Header barulah..!
Cantikkkkk....
^__^

cik nana said...


cikna : ni masak2 sebelum demam la cikna. hihi. xmo gulp2 pegi dapur cepat buattt. haha



ct : aah la jemput2 kentang pun selalu buat cuma tak pernah amik gambar je. hehe. err wat sup kentang pun sodappp ni. haihhh..



ciknur : ehem-ehem sila cuba ye. hihi



marliyana : besttt. sila cuba yee :)



ainaa : rajin bila lapar je syg oi. kihkih



fiq : betul kotttt :p



atil : betulll ni time lapar je. kalau kenyang x jadi camni. kehkehkeh



k.kiera kentang ni angin kalau mkn byk2. hikhik



farahiza : hihi sila lah cuba yee :)



nisa : kannnn sedappp lagi2 klu betul2 empukkk. mmmm



nia : memang nak gemuk pun ni Nia ohoiii. kehkehkeh



indah : haha rajin tu taklah indah oi. bila lapar baru rajin. nahhh bagi lapar nak? ekeke



ayuz : errr bersabarlah ayuz. pegi kepsi ada kentang2 ni. kikiki



uumee : my pebret too. ekeke. hihi :)



TST : hihi cubalah try :)



ayut : kannnn. sila buat ye ayut. kite dah malas dah ni. hahaha



k.shu : yeayyy ada geng. gimme 5!



LP : kawen kang masak kentang je x sudah pengsan encik suami. hahaha. alaaa kite xde insta tapi suka amik gambar simpan dlm lappy. hihi



b : hahaha canggihhhhhhhhh nyeeeeee! i loikee! mohon adakan strategi2 lain ye :)



sanji : yelah kau pakai 3310 je..lalala ;p



Nur : hikhik mekasihhh :)


~AmyLiana86~ said...

alhamdulillah da kebas demam..akak ni mcm baru nk start je..huhu..

wah bestnye makanan tu..xsanggup nk tgk..meleleh nati..hehe

ayut said...

alaaaa...mlas plak dh...hahaha...dtg sini tgk2x blog..tup2x..eh...no 1 la kat geng komen...i like~~~ :p

miss fluffy said...

kentang2..i like kentang...hiksss

Encik H said...

Wallah~ *sambil tutup mata*

Sue PeLik said...

aduhhhh nampak cam sedap jerk. nak makan jugakkkk huhuhuhu

nea lopah said...

Salam kenal n done polow sini jugak. Demam rindu lah tu kan? Akak pun suke kentang. potato bread pun i like! hehehe jemput jenguk2 blog akak yer.

xila dot said...

ni menimbulkan kemarahan...kite dtg time salah...time diet heee

anamizu said...

waaaahhhh cik nana ! giler kentang arrrhhhh ! lapor nokkkss T___T hehe






slm kenal,
cik ana :)

NM03 said...

salam kenal. singgah sini terus tinggal jejak. jom tukar link, citer dan pendapat. kalu sudi nnt follow me back eh.. maceh...:p

Marliyana Mk said...

bila nak update niii pink girl

hehehhe... nak resepi yang mudah n sedap.. (untuk org pemalas macm kite)


:)

Lyaa Suriany said...

nana,

memang hantu kentang sejatiiii ni
smua yg nana buat tu. terliur tau dak
telan air liur byk2

iAmCekbolat said...

nana suka cornflakes eh ? haha

Ayumi Comot said...

wah....sukenya awak memasak....boleh kawen da ni,hihihi

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

oh man, teliuqqqq bakhang,hahaha
sedapnya,,saye pon peminat kentang yg tegar,hahaha

Cik Puan Rara said...

wowwweeee nampak sedap semuanya! nk try lah.