Wednesday, February 13, 2013

.Bukan Sekadar Cekodok.


Assalamualaikum..

Eh tajuk entry dah macam tajuk lagu pulak. 'Bukan Sekadar Cekodok di Pinggiran' Hahaha. Eh tak tak aku serius ni, harini aku nak cakap pasal cekodok pisang boleh? 'Heyy Nana kamon la cekodok pisang pun nak cerita tunjuk dalam blog ke,hey hey' . Ehh cer sabor. Ni bukan sembarang cekodok pisang tau. Jangan main-main ye ni cekodok pisang style omputih. Ini cekodok pisang siram cokelat okay! Haha.

Kat rumah aku kan macam tetiba banyak pulak pisang yang dah masak. Haritu dah buat popia pisang lepastu ada baki yang terlalu lembik dari terbuang baik buat cekodok ye dak? Alahai cekodok je punn.  Dah nama nye tekak kampung, kampung lah jugak. Hek.

Eh tekak kampung tekak kampung jugak tapi ada hati nak di urbankan. Kehkehkeh. Coklat masakan lepas curah kat popia pisang ada lagi teruslah cairkan curah kat cekodok pulak. Punnn boleh. Sedap pun sedap. Terlalu manis? Eh tak tak. Cekodok pisang tu manis-manis buah je tambah dengan manis-manis cokelat memang umpphh rasa dia bukan 'pheww' mahupun 'walahh'. Tak percaya? Cuba lah.

Pulak tu makan petang-petang pekena dengan kopi panas pulak kannn dengan cuaca sejuk-sejuk lepas hujan. Pehhh terangkat wa cakap luu.




*ni menu minum petang semalam, harini tu haa aku baru lepas je buat biskut cokelat pulakkk. Pisang dah habis, cokelat pulak tak habis lagi. Kehkehkeh :p



32 comments:

laskar pelangi said...

rajennye anak dara sorang ni haaaa..hihi siap buat cekodok pisang ala urban gitu kan..sedap uhhh! kalau makan panas2 baru wallahhhh :D

Mas Zull said...

assalamualaikum nana..sedapnya cekodok makan ngan coklat...;)

Pykaa Pdott said...

nampak pon dah sdap , sis nie memang suka memasak eh , mcm hdgan sis buat , untung laa pndaii memasak kan .

Chic Na said...

wah wah rajinnya anak sape la. cekodok banana urban? hihihi.. selalu makan banana split je. boleh terai ni. nampak umphhh je.. :D

Indah Mulya said...

looks yummy! bleh ah try pasni..tah2 pasni trus jadi trending pe nana! pergh..founder tuuuu ;p

Hani said...

wahhh, cekodok plus coklat...macam sedap. must try... hehe

Rapunzeel Cikilolo said...

selalu aku makan campur melo kat dalam :)

Cik Nur said...

Amboii..Terliur Nur tgk ni..!
Xmnis sgt ke Nana..?

Pagi tadi, baru je buat cekodok...
xsempat nak buat mcm Nana ni...hihi

fiQ said...

pun bleh?
hebakk!

Miss Sue said...

kalau masuk blog ni memang perut terus bunyi lapar walaupun dah brekfes tadi ! uwaaa.. akak, nak sikit cekodok tu !

MizzTina said...

blh pulak mcm tu ye..

AHMAD AFIQ said...

superb la. inovasi baru

Lady said...

wwoww... best jugakkk... tkpernh tau pun n try...

Lyaa Suriany said...

creative habis la nana
hehe

fifie said...

fie rasa memang nana suka masak dan pandai masak. itu yg kalau nana masak apa apa pun mesti menjadi.

nur anis said...

perghhh..nampak sedap kot..

gdsbnga said...

kak nana ni banyakkkk betei yg akak tahu masak . ahhhhh . boleh cipta menu baru pulak tu :P

syafiqakarim said...

nak lagi terangkat,
mai pos sini hahaha

xila dot said...

huiyooo sedap ke?? kelas hang noh :)

kakyon said...

wah..sedap cekodok urban..

BlueiceButterfly said...

alahai sedapnya..nak sikit!!ngidam cekodok lak..idea baru tue..hehe menarik

haz said...

sedap eh? x pernah terfikir lak nk buat cmtu. nampak mcm menggiurkan~ hihi

Liyaa Mf said...

Tak pernah lagi buat cenggini. Leh try ni, kreatip betul. Hehe. Fikir2 macam pelik pun ada cekodong pisang ngan cekelet. Tp fikir2 balek, rasanya sedap kut. Ehh, terus teringin gila.

Ehem. Biasanya dah post kat entry kena pos setupperware ke rumah2 org yg membaca taw. Ehem :P

NIA SI DRUMSTICK said...

hahaha..ada lagi kopi..hahaha
nice recipe..nia bru je buat banana cheese..kihkihkih

ayut said...

Cik Nana syg..ini boleh bikin kencing manis ni....hahahahaha....agk2x klu cekodok pisang urbankan dgn mkn cecah mayonis sdap tak ek? *tetibe tfikir* :D

cik nana said...


LP : rajin bila lapar. kehkehkeh. panas2 mmg wallahhhh.mmmm



MZ : sedappp kena cuba baru tahu sedap nye camne. hee



pykaa : hihi suka memasak bila lapar jeee. hehe. senang je ni cekodok jeee. kikiki



cikna : haha ni konon2 nak lawan banana split tau. haha try lah cikna malu i senang sangat lahhh.haihai :)



indah : haha. lepasni kalau ada sesapa komersial jual cekodok camni boleh saman sebab copy resepi kite. hahah



hani : hihi sila sila :)



RC : ohh campur milo? takpernah try lagi. milo sedap ratah je. hihi



Ciknur : xdela manis sangat pun biasa2 je. cekodok tu setakat manis pisang je. lain kali try okay :)



fiq : pun bolehhhhhh. haha



sue : hihi kena dtg blog ni time kenyang je. ni baru cekodok belum ayam panggang lagi. kehkehkeh



k.tina : boleh :)



afiq : inovasi sesedap tekak. kuikui



lady : kena cuba tau! hihi :)



lyaa : haha takde lah klu kretif dah hias2 bunga dah. haha



fie : alahai fie cekodok je punnn. malu i. hihi



anis : kena cuba baru tau sedap ke tak. hehe



ayuz : cekodok je dik oi. hahaha



syafiqa : haha bolehhh tapi lain kali lah. ekeke



xila : sedapppp. kerlassss. hikhik ;p



kakyon : hihi kena cuba lah ;)



BB : dah habis lah awk. hihi



haz : sedappp. cuba lah jgn tak buat. hehe



k.liyaa : kalau cekodok pisang cicah sos cili lagi pelik. hahaha. bolehhhh lainkali kite delivery terus dpn rumah akk. hehe



nia : haha kopi tu wajib. kehkeh. wahh banana cheese lagi hebat. mohon share resepi :)



ayut : ehhh tak la ayut. dia kalau tambah dengan cicah gula pasir baru kencing manis. hahaha. errr cicah mayonis tu x sampai hati nak telan apekata cicah sambal kicap je terusss. hehe

ct kektus said...

semua dok panggil cekodok kan. kite n adik2 biasa panggil jemput2. jemput2 pisang. hehehee :D

kalau cucur ikan bilis pon sama. ttap panggil jemput2. hehee


pehh. urban sungguh ni. siap bercokelat bagai. :D

cik nana said...


ct : eh sameeeee lahhhhh ! kalau kat rumah takde nye gedik2 nak sebut cekodok. haha. memang panggil jemput2 pun. jemput2 pisang, jemput2 kentang, jemput ikan bilis. dalam blog je pakai bahasa standard. kehkehkeh.

Sanji Ngatmi said...

cekodok pisang macam tak kena je makan dengan coklat ... macam la

Encik H said...

hahaha..makcik ni bukan kira kalau cekodok pisang tu xkena makan dgn coklat..ikut sedap dia jer buat menu..hahaha

cik nana said...


sanji : macam tak kena sebab kau tak pernah buat. tu yg macam la, macam la. eiii budak ni melawan ckp org tua. grrr..




H : ahh kau lagi lah ape tau. sadap u sadap uu! grrr

nea lopah said...

yummy! sedapp di beri nafas baru

.Bukan Sekadar Cekodok.


Assalamualaikum..

Eh tajuk entry dah macam tajuk lagu pulak. 'Bukan Sekadar Cekodok di Pinggiran' Hahaha. Eh tak tak aku serius ni, harini aku nak cakap pasal cekodok pisang boleh? 'Heyy Nana kamon la cekodok pisang pun nak cerita tunjuk dalam blog ke,hey hey' . Ehh cer sabor. Ni bukan sembarang cekodok pisang tau. Jangan main-main ye ni cekodok pisang style omputih. Ini cekodok pisang siram cokelat okay! Haha.

Kat rumah aku kan macam tetiba banyak pulak pisang yang dah masak. Haritu dah buat popia pisang lepastu ada baki yang terlalu lembik dari terbuang baik buat cekodok ye dak? Alahai cekodok je punn.  Dah nama nye tekak kampung, kampung lah jugak. Hek.

Eh tekak kampung tekak kampung jugak tapi ada hati nak di urbankan. Kehkehkeh. Coklat masakan lepas curah kat popia pisang ada lagi teruslah cairkan curah kat cekodok pulak. Punnn boleh. Sedap pun sedap. Terlalu manis? Eh tak tak. Cekodok pisang tu manis-manis buah je tambah dengan manis-manis cokelat memang umpphh rasa dia bukan 'pheww' mahupun 'walahh'. Tak percaya? Cuba lah.

Pulak tu makan petang-petang pekena dengan kopi panas pulak kannn dengan cuaca sejuk-sejuk lepas hujan. Pehhh terangkat wa cakap luu.




*ni menu minum petang semalam, harini tu haa aku baru lepas je buat biskut cokelat pulakkk. Pisang dah habis, cokelat pulak tak habis lagi. Kehkehkeh :p



32 comments:

laskar pelangi said...

rajennye anak dara sorang ni haaaa..hihi siap buat cekodok pisang ala urban gitu kan..sedap uhhh! kalau makan panas2 baru wallahhhh :D

Mas Zull said...

assalamualaikum nana..sedapnya cekodok makan ngan coklat...;)

Pykaa Pdott said...

nampak pon dah sdap , sis nie memang suka memasak eh , mcm hdgan sis buat , untung laa pndaii memasak kan .

Chic Na said...

wah wah rajinnya anak sape la. cekodok banana urban? hihihi.. selalu makan banana split je. boleh terai ni. nampak umphhh je.. :D

Indah Mulya said...

looks yummy! bleh ah try pasni..tah2 pasni trus jadi trending pe nana! pergh..founder tuuuu ;p

Hani said...

wahhh, cekodok plus coklat...macam sedap. must try... hehe

Rapunzeel Cikilolo said...

selalu aku makan campur melo kat dalam :)

Cik Nur said...

Amboii..Terliur Nur tgk ni..!
Xmnis sgt ke Nana..?

Pagi tadi, baru je buat cekodok...
xsempat nak buat mcm Nana ni...hihi

fiQ said...

pun bleh?
hebakk!

Miss Sue said...

kalau masuk blog ni memang perut terus bunyi lapar walaupun dah brekfes tadi ! uwaaa.. akak, nak sikit cekodok tu !

MizzTina said...

blh pulak mcm tu ye..

AHMAD AFIQ said...

superb la. inovasi baru

Lady said...

wwoww... best jugakkk... tkpernh tau pun n try...

Lyaa Suriany said...

creative habis la nana
hehe

fifie said...

fie rasa memang nana suka masak dan pandai masak. itu yg kalau nana masak apa apa pun mesti menjadi.

nur anis said...

perghhh..nampak sedap kot..

gdsbnga said...

kak nana ni banyakkkk betei yg akak tahu masak . ahhhhh . boleh cipta menu baru pulak tu :P

syafiqakarim said...

nak lagi terangkat,
mai pos sini hahaha

xila dot said...

huiyooo sedap ke?? kelas hang noh :)

kakyon said...

wah..sedap cekodok urban..

BlueiceButterfly said...

alahai sedapnya..nak sikit!!ngidam cekodok lak..idea baru tue..hehe menarik

haz said...

sedap eh? x pernah terfikir lak nk buat cmtu. nampak mcm menggiurkan~ hihi

Liyaa Mf said...

Tak pernah lagi buat cenggini. Leh try ni, kreatip betul. Hehe. Fikir2 macam pelik pun ada cekodong pisang ngan cekelet. Tp fikir2 balek, rasanya sedap kut. Ehh, terus teringin gila.

Ehem. Biasanya dah post kat entry kena pos setupperware ke rumah2 org yg membaca taw. Ehem :P

NIA SI DRUMSTICK said...

hahaha..ada lagi kopi..hahaha
nice recipe..nia bru je buat banana cheese..kihkihkih

ayut said...

Cik Nana syg..ini boleh bikin kencing manis ni....hahahahaha....agk2x klu cekodok pisang urbankan dgn mkn cecah mayonis sdap tak ek? *tetibe tfikir* :D

cik nana said...


LP : rajin bila lapar. kehkehkeh. panas2 mmg wallahhhh.mmmm



MZ : sedappp kena cuba baru tahu sedap nye camne. hee



pykaa : hihi suka memasak bila lapar jeee. hehe. senang je ni cekodok jeee. kikiki



cikna : haha ni konon2 nak lawan banana split tau. haha try lah cikna malu i senang sangat lahhh.haihai :)



indah : haha. lepasni kalau ada sesapa komersial jual cekodok camni boleh saman sebab copy resepi kite. hahah



hani : hihi sila sila :)



RC : ohh campur milo? takpernah try lagi. milo sedap ratah je. hihi



Ciknur : xdela manis sangat pun biasa2 je. cekodok tu setakat manis pisang je. lain kali try okay :)



fiq : pun bolehhhhhh. haha



sue : hihi kena dtg blog ni time kenyang je. ni baru cekodok belum ayam panggang lagi. kehkehkeh



k.tina : boleh :)



afiq : inovasi sesedap tekak. kuikui



lady : kena cuba tau! hihi :)



lyaa : haha takde lah klu kretif dah hias2 bunga dah. haha



fie : alahai fie cekodok je punnn. malu i. hihi



anis : kena cuba baru tau sedap ke tak. hehe



ayuz : cekodok je dik oi. hahaha



syafiqa : haha bolehhh tapi lain kali lah. ekeke



xila : sedapppp. kerlassss. hikhik ;p



kakyon : hihi kena cuba lah ;)



BB : dah habis lah awk. hihi



haz : sedappp. cuba lah jgn tak buat. hehe



k.liyaa : kalau cekodok pisang cicah sos cili lagi pelik. hahaha. bolehhhh lainkali kite delivery terus dpn rumah akk. hehe



nia : haha kopi tu wajib. kehkeh. wahh banana cheese lagi hebat. mohon share resepi :)



ayut : ehhh tak la ayut. dia kalau tambah dengan cicah gula pasir baru kencing manis. hahaha. errr cicah mayonis tu x sampai hati nak telan apekata cicah sambal kicap je terusss. hehe

ct kektus said...

semua dok panggil cekodok kan. kite n adik2 biasa panggil jemput2. jemput2 pisang. hehehee :D

kalau cucur ikan bilis pon sama. ttap panggil jemput2. hehee


pehh. urban sungguh ni. siap bercokelat bagai. :D

cik nana said...


ct : eh sameeeee lahhhhh ! kalau kat rumah takde nye gedik2 nak sebut cekodok. haha. memang panggil jemput2 pun. jemput2 pisang, jemput2 kentang, jemput ikan bilis. dalam blog je pakai bahasa standard. kehkehkeh.

Sanji Ngatmi said...

cekodok pisang macam tak kena je makan dengan coklat ... macam la

Encik H said...

hahaha..makcik ni bukan kira kalau cekodok pisang tu xkena makan dgn coklat..ikut sedap dia jer buat menu..hahaha

cik nana said...


sanji : macam tak kena sebab kau tak pernah buat. tu yg macam la, macam la. eiii budak ni melawan ckp org tua. grrr..




H : ahh kau lagi lah ape tau. sadap u sadap uu! grrr

nea lopah said...

yummy! sedapp di beri nafas baru