Tuesday, February 12, 2013

.Hias Kek dan Menang.


Assalamualaikum..

Aku macam takde motif tadi online sesaje cari resepi kek. Resepi kek mende yang aku cari pun aku tak tahu main gugel je. Haha. Resepi kek tak jumpa tapi yang aku jumpa gambar kek yang atas permukaan kek tu penuh dengan hiasan bunga krim. Bila tengok terus aku teringat zaman aku sekolah dulu. Nak tahu kenapa sebab dulu masa aku form 5 aku wakil sekolah dalam pertandingan hiasan kek. Ecewahh. Kat sekolah kan ada macam macam unit badan beruniform aku dulu masuk Persatuan Puteri Islam(PPI). Kalau kat sekolah dulu sesapa masuk PPI kan macam skema je geng budak budak baik orang lain berebut rebut masuk Pandu Puteri, Kadet Polis, Kadet Remaja Sekolah, PBSM, aku rilek je masuk PPI. Ada sesapa budak PPI kat sini? Dulu aku wakil PPI sekolah pergi Zon, pergi peringkat daerah masuk pertandingan hiasan kek. Eh tapi kenapa dulu cikgu pilih aku sedangkan aku takde pun basic buat buat kek ke hape. Ah budak-budak tahu mende kan lagi-lagi masa tahun 2005 tu aku form 5 tapi umur aku 16 tahun budak 'lompat' aku ni pendek pulak tu -_-'

Eh ni kek fondant tapi iras-iras macam ni lah kek yang aku hias penuh bunga tapi lagi banyak dari ni.

Baiklah sambung semula, hmm agak-agaknya cikgu pilih aku sebab aku comel kot. Kahkahkah. So beberapa minggu sebelum pertandingan tu lepas balik sekolah aku ikut cikgu aku pegi prektis hias kek. Ha sampai macam tu sekali. Aku dengan pakai baju sekolahnye ikut cikgu aku balik rumah dia lepastu pegi kedai kek suami dia. Ha aku belajar dengan suami cikgu aku tu lah. Tak memasal aku macam join short course hias hias kek. Hehe. Syarat pertandingan tu pihak penganjur dah sediakan kek kosong yang takde krim langsung dan aku kena hias kek tu dengan krim sampai cantik kek tu. 

Lebih kurang macam ni bunga tu pakai krim dan penuh permukaan kek

So memula aku belajar teknik letak krim ikut bentuk bulat kek tu. Masa ni kena pandai main dengan spatula nak pastikan krim yang kita tepek tu licin dan cantik je. Lulus bab ni aku belajar pulak cara nak buat bunga dengan krim dan macam macam lagi bentuk. Masa tu kitorang pasang strategi nak hias permukaan kek tu penuh dengan bunga krim. Buat bunga krim sekuntum pun leceh kau tahu apatah lagi nak buat banyak banyak penuhkan atas kek tu. Tapi berkat ketekunan aku akhirnya aku mampu jugak hias kek yang penuh dengan bunga krim atas tu dan masa pertandingan tu peringkat zon aku dapat Johan, terus wakil zon ke peringkat daerah tapi dapat Naib Johan je. Aku tak dapat jadi Johan menurut juri sebab aku ada lilit dengan reben kertas kat kek tu. Ahh kalau tak aku dapat pergi peringkat Negeri masa tu. Ahhh rugi.

Serius 95% macam ni kek yang aku hias penuh permukaan kek dengan bunga krim warna pink tau.

Bila pikir balik ruginya aku takde simpan gambar kek yang aku hias tu. Dulu kan zaman kamera pakai kodak cikgu aku je yang ada ambil gambar kek yang aku hias tu. Kalau lah aku ada sekeping gambar tu dapat lah aku tunjuk kat bakal suami dan anak cucu cicit aku nanti. Hahaha. Tapi untungnya aku dapat belajar cara-cara hias kek dari pakar buat kek. Sekarang teringin nak buat kek dan hias macam ni tapi bila pikir balik, motif buat camtu? Kehkeh tunggu nanti jelah kek kawin aku buat sendiri. Sempat pulak pengantin nak buat kek hias buat bunga-bunga krim kurang-kurang pun nak buat 5 tingkat makna nye 5 biji kek penuh dengan bunga krim. Pengsan. Haha



*gambar semua hasil pencarian google*



25 comments:

Encik H said...

cop tempat dulu..esok baru komen..zzzz

fiQ said...

bbkat rupanya awk ni,
xnak buka tmpahan ke?

Chic Na said...

cikna.. cikna pun budak PPI. saja masuk sbb PPI paling tak aktif berbanding persatuan lain2. kikiki..

terer ar nana buat bunga pakai krim. susah kot nak bentuk2kan dia. kemain kek kawen 5 tingkat. ;)

ct kektus said...

kite PPI jugak ok. haha

tapi tak aktif dlm ppi lah. alasan masuk ppi sebab tak nak kawad. kalau masuk kadet2 lain komfem kena kawad. kihkih


bestlah reti decorate2 ni. menjadi lah jugak. kalau kite, komfem jadi lunyai kek tuu. :D

BUNDA a.k.a KN said...

cantik2 kek..pandai yg mereka hiasnyer..kreatif

gdsbnga said...

rasa nak pegi kedai kek sekarang jugak nak makan kek puas puas T.T

PILOT LOVER said...

teringin sgt nak buat kek sedap2 then hias lawa2.. tapi bakat belum mari lagi..hehe :)

Encik H said...

aku nak komen apa yer..

pasal kau pendek tu, rasanya dh diketahui umum..so xyah komen apa2 dah..hahaha

pasal cikgu pilih sebab kau comel, kita skip jer la..aku xsudi nak komen..

pasal hias2 kek ni, aku percaya..termasuk part dapat johan and naib johan..

pasal kek 5 tingkat, aku kompius sebenarnya..takkan masa kawen, kau nak panjat tangga semata2 nak potong kek..kahkahkah

kawen cepat2 makcik, aku nak amik gambar kek utk kau tunjuk kat cucu cicit kau..:D

combi said...

wahhh..pandai :D

cik nana said...

H : zzzzz ;p



fiq : errr nanti2 kot tunggu dah besar cket. kehkehkeh



chicna : tapi skolah kite dulu PPI paling aktifff ! haha. tu la dulu mmg terer skrg x pasti ah. kehkeh. yela cikna 5 tingkat, baru tinggi ! hahah



ct : PPI skolah kite paling aktif, kawad lagiiiiiiiiiii lah aktiff tau. hahaha. muka ni jugak lah yg wakil kawad skola. hehe. eh eh org suh hias bukan cincang kek tu jadi lunyai. haha



Bunda : haah pandai dorang kann. :)



ayuz : haha terus nak pegi kedai kek. pegi la ayuz cari kek yg krim sedap2 tu..



naz : takpe tempah je lagi senang. ekeke



H : hahaha kuangasam kau ! tapi takpe aku tau kau baca point2 aku baguslahhhhh. aku pendek, aku comel kau skip tapi aku hias2 kek menang tu kau percaya pulak ntah2 aku tipu. hahahah. pasal kek kawen 5 tingkat tu aku potong kek yang paling bawah sekali lah pakcik!haha. yela aku kawen nanti kau jgn tak datang, rewang sekali. kahkahkah ;p



combi : wahhh mekasihh :p

Nurrul said...

Comelnya.. lagi2 yang paling atas tuh.. :D

Nory Zoulkefle said...

suka tgk kek fondat...tapi tak penah makan...sadiss kan...hehe

✿A I N A A✿ said...

hebatnyaaa kak.. ena paling tak reti buat topping dia... yg buang2 tu.. boleh buka kedai kek ni.. wahhhh

Jna marcello said...

wahh hebat..so nty Na order dgn Nana jewww *awal2 dah temaph Nana okay!

Cik Nur said...

Nur kan, setakat buat kek tu boleh la...tapi nak hias bagai xretilah..

xpe..nanti nur buat kek, Cik Nana hias boleh..?

Heeeeeee.... :)

Azhafizah Md Nor said...

untunglah kan pandai deco deco kek ni..thumbs up!

xila dot said...

giler hebat.....teringin gak tp xde skill n passion je huhu

Warna Warni Kehidupan said...

semalam kite try wat kek.. tapi x jadi huhuhu.. tersalah set suhu.. adeh..

Nadia Azira said...

wahhh, nadia boleh belajar hias kek dengan awak ni...hehe~

nadzirah sofia said...

cantiknya kek! nampak sedap pulak tu

BlueiceButterfly said...

wah berbakat tue..cepat cari cikgu tue balik mintak gambar..hehe kenangan tue :)

haz said...

wahh bgsnya suka menghias kek ni.. walaupn dh terlambt, nk ckp congraats gak! hehe

Liyaa Mf said...

Masuk PPI gak, tp masa skola rendah je. Masa skola menengah sampai form 3 masuk Pandu Puteri, form 4-5 masuk KRS. Cheh! Tapi takde maknanya pun sume tu sbb bukannya aktif KoKo pun. Hahaha!

Best gak blaja hias2 kek ni ek? Rugi la dah pandai tak praktikkan. Wat la bisnes apa lagi. Hehe. Tak dpt johan tu sbb ada guna elemen laen selaen drpd krim ke? Which means kalau wat riben tu guna krim kek gak baru leh menang? Camtu?

NIA SI DRUMSTICK said...

bukak kedai kek je la nana.hihi

Encik H said...

kau potong jer la kek yg paling atas..tapi make sure masa kenduri kawen tu kau dah sediakan tangga..kahkahkah

.Hias Kek dan Menang.


Assalamualaikum..

Aku macam takde motif tadi online sesaje cari resepi kek. Resepi kek mende yang aku cari pun aku tak tahu main gugel je. Haha. Resepi kek tak jumpa tapi yang aku jumpa gambar kek yang atas permukaan kek tu penuh dengan hiasan bunga krim. Bila tengok terus aku teringat zaman aku sekolah dulu. Nak tahu kenapa sebab dulu masa aku form 5 aku wakil sekolah dalam pertandingan hiasan kek. Ecewahh. Kat sekolah kan ada macam macam unit badan beruniform aku dulu masuk Persatuan Puteri Islam(PPI). Kalau kat sekolah dulu sesapa masuk PPI kan macam skema je geng budak budak baik orang lain berebut rebut masuk Pandu Puteri, Kadet Polis, Kadet Remaja Sekolah, PBSM, aku rilek je masuk PPI. Ada sesapa budak PPI kat sini? Dulu aku wakil PPI sekolah pergi Zon, pergi peringkat daerah masuk pertandingan hiasan kek. Eh tapi kenapa dulu cikgu pilih aku sedangkan aku takde pun basic buat buat kek ke hape. Ah budak-budak tahu mende kan lagi-lagi masa tahun 2005 tu aku form 5 tapi umur aku 16 tahun budak 'lompat' aku ni pendek pulak tu -_-'

Eh ni kek fondant tapi iras-iras macam ni lah kek yang aku hias penuh bunga tapi lagi banyak dari ni.

Baiklah sambung semula, hmm agak-agaknya cikgu pilih aku sebab aku comel kot. Kahkahkah. So beberapa minggu sebelum pertandingan tu lepas balik sekolah aku ikut cikgu aku pegi prektis hias kek. Ha sampai macam tu sekali. Aku dengan pakai baju sekolahnye ikut cikgu aku balik rumah dia lepastu pegi kedai kek suami dia. Ha aku belajar dengan suami cikgu aku tu lah. Tak memasal aku macam join short course hias hias kek. Hehe. Syarat pertandingan tu pihak penganjur dah sediakan kek kosong yang takde krim langsung dan aku kena hias kek tu dengan krim sampai cantik kek tu. 

Lebih kurang macam ni bunga tu pakai krim dan penuh permukaan kek

So memula aku belajar teknik letak krim ikut bentuk bulat kek tu. Masa ni kena pandai main dengan spatula nak pastikan krim yang kita tepek tu licin dan cantik je. Lulus bab ni aku belajar pulak cara nak buat bunga dengan krim dan macam macam lagi bentuk. Masa tu kitorang pasang strategi nak hias permukaan kek tu penuh dengan bunga krim. Buat bunga krim sekuntum pun leceh kau tahu apatah lagi nak buat banyak banyak penuhkan atas kek tu. Tapi berkat ketekunan aku akhirnya aku mampu jugak hias kek yang penuh dengan bunga krim atas tu dan masa pertandingan tu peringkat zon aku dapat Johan, terus wakil zon ke peringkat daerah tapi dapat Naib Johan je. Aku tak dapat jadi Johan menurut juri sebab aku ada lilit dengan reben kertas kat kek tu. Ahh kalau tak aku dapat pergi peringkat Negeri masa tu. Ahhh rugi.

Serius 95% macam ni kek yang aku hias penuh permukaan kek dengan bunga krim warna pink tau.

Bila pikir balik ruginya aku takde simpan gambar kek yang aku hias tu. Dulu kan zaman kamera pakai kodak cikgu aku je yang ada ambil gambar kek yang aku hias tu. Kalau lah aku ada sekeping gambar tu dapat lah aku tunjuk kat bakal suami dan anak cucu cicit aku nanti. Hahaha. Tapi untungnya aku dapat belajar cara-cara hias kek dari pakar buat kek. Sekarang teringin nak buat kek dan hias macam ni tapi bila pikir balik, motif buat camtu? Kehkeh tunggu nanti jelah kek kawin aku buat sendiri. Sempat pulak pengantin nak buat kek hias buat bunga-bunga krim kurang-kurang pun nak buat 5 tingkat makna nye 5 biji kek penuh dengan bunga krim. Pengsan. Haha



*gambar semua hasil pencarian google*



25 comments:

Encik H said...

cop tempat dulu..esok baru komen..zzzz

fiQ said...

bbkat rupanya awk ni,
xnak buka tmpahan ke?

Chic Na said...

cikna.. cikna pun budak PPI. saja masuk sbb PPI paling tak aktif berbanding persatuan lain2. kikiki..

terer ar nana buat bunga pakai krim. susah kot nak bentuk2kan dia. kemain kek kawen 5 tingkat. ;)

ct kektus said...

kite PPI jugak ok. haha

tapi tak aktif dlm ppi lah. alasan masuk ppi sebab tak nak kawad. kalau masuk kadet2 lain komfem kena kawad. kihkih


bestlah reti decorate2 ni. menjadi lah jugak. kalau kite, komfem jadi lunyai kek tuu. :D

BUNDA a.k.a KN said...

cantik2 kek..pandai yg mereka hiasnyer..kreatif

gdsbnga said...

rasa nak pegi kedai kek sekarang jugak nak makan kek puas puas T.T

PILOT LOVER said...

teringin sgt nak buat kek sedap2 then hias lawa2.. tapi bakat belum mari lagi..hehe :)

Encik H said...

aku nak komen apa yer..

pasal kau pendek tu, rasanya dh diketahui umum..so xyah komen apa2 dah..hahaha

pasal cikgu pilih sebab kau comel, kita skip jer la..aku xsudi nak komen..

pasal hias2 kek ni, aku percaya..termasuk part dapat johan and naib johan..

pasal kek 5 tingkat, aku kompius sebenarnya..takkan masa kawen, kau nak panjat tangga semata2 nak potong kek..kahkahkah

kawen cepat2 makcik, aku nak amik gambar kek utk kau tunjuk kat cucu cicit kau..:D

combi said...

wahhh..pandai :D

cik nana said...

H : zzzzz ;p



fiq : errr nanti2 kot tunggu dah besar cket. kehkehkeh



chicna : tapi skolah kite dulu PPI paling aktifff ! haha. tu la dulu mmg terer skrg x pasti ah. kehkeh. yela cikna 5 tingkat, baru tinggi ! hahah



ct : PPI skolah kite paling aktif, kawad lagiiiiiiiiiii lah aktiff tau. hahaha. muka ni jugak lah yg wakil kawad skola. hehe. eh eh org suh hias bukan cincang kek tu jadi lunyai. haha



Bunda : haah pandai dorang kann. :)



ayuz : haha terus nak pegi kedai kek. pegi la ayuz cari kek yg krim sedap2 tu..



naz : takpe tempah je lagi senang. ekeke



H : hahaha kuangasam kau ! tapi takpe aku tau kau baca point2 aku baguslahhhhh. aku pendek, aku comel kau skip tapi aku hias2 kek menang tu kau percaya pulak ntah2 aku tipu. hahahah. pasal kek kawen 5 tingkat tu aku potong kek yang paling bawah sekali lah pakcik!haha. yela aku kawen nanti kau jgn tak datang, rewang sekali. kahkahkah ;p



combi : wahhh mekasihh :p

Nurrul said...

Comelnya.. lagi2 yang paling atas tuh.. :D

Nory Zoulkefle said...

suka tgk kek fondat...tapi tak penah makan...sadiss kan...hehe

✿A I N A A✿ said...

hebatnyaaa kak.. ena paling tak reti buat topping dia... yg buang2 tu.. boleh buka kedai kek ni.. wahhhh

Jna marcello said...

wahh hebat..so nty Na order dgn Nana jewww *awal2 dah temaph Nana okay!

Cik Nur said...

Nur kan, setakat buat kek tu boleh la...tapi nak hias bagai xretilah..

xpe..nanti nur buat kek, Cik Nana hias boleh..?

Heeeeeee.... :)

Azhafizah Md Nor said...

untunglah kan pandai deco deco kek ni..thumbs up!

xila dot said...

giler hebat.....teringin gak tp xde skill n passion je huhu

Warna Warni Kehidupan said...

semalam kite try wat kek.. tapi x jadi huhuhu.. tersalah set suhu.. adeh..

Nadia Azira said...

wahhh, nadia boleh belajar hias kek dengan awak ni...hehe~

nadzirah sofia said...

cantiknya kek! nampak sedap pulak tu

BlueiceButterfly said...

wah berbakat tue..cepat cari cikgu tue balik mintak gambar..hehe kenangan tue :)

haz said...

wahh bgsnya suka menghias kek ni.. walaupn dh terlambt, nk ckp congraats gak! hehe

Liyaa Mf said...

Masuk PPI gak, tp masa skola rendah je. Masa skola menengah sampai form 3 masuk Pandu Puteri, form 4-5 masuk KRS. Cheh! Tapi takde maknanya pun sume tu sbb bukannya aktif KoKo pun. Hahaha!

Best gak blaja hias2 kek ni ek? Rugi la dah pandai tak praktikkan. Wat la bisnes apa lagi. Hehe. Tak dpt johan tu sbb ada guna elemen laen selaen drpd krim ke? Which means kalau wat riben tu guna krim kek gak baru leh menang? Camtu?

NIA SI DRUMSTICK said...

bukak kedai kek je la nana.hihi

Encik H said...

kau potong jer la kek yg paling atas..tapi make sure masa kenduri kawen tu kau dah sediakan tangga..kahkahkah