Sunday, February 10, 2013

.Kuih Raya CNY.

Assalamualaikum..

Malam ni malam Tahun Baru Cina. Petang tadi petang Tahun Baru Cina dan esok Hari Raya Cina, teringat pulak aku kat tragedi malam Raya Cina tahun lepas bila ibu dengan adik-adik aku kemalangan. Hmm tu nanti-nanti aku cerita. So macam tahun-tahun sebelumnya kitorang mesti buat kuih bagi jiran cina belakang rumah aku. Eh bukan kitorang, tapi ibu aku je. Kehkehkeh. Orang cina kan suka makan tart nenas. Ibu aku buatkan lah tart nenas. Selalu ibu aku buat 'tart kenari' tapi tahun ni ibu aku macam tak sempat terus buat tart gulung je tart paling senang. So walaupun Raya Cina punnn ada kuih raya okay kat rumah aku. Meh lah datang beraya tapi angpau takdok. Haha. Macam dulu masa Deepavali pun ibu aku buat maruku tahu. Semangat 1 Malaysia lah kata kan. :)

Amacam ? terliur tak tengok tart gulung nenas ibu aku yang keemas-emasan ni ?

Ibu dengan adik aku sibuk buat tart nenas, aku pulak sibuk buat resepi aku. Ada pisang banyak yang dah masak-masak, cakap dengan ibu aku nak buat pankek pisang ibu aku cakap buat lah. Pikir 3,4 kali rasa malas pulak. Bukak esbok ada kulit popia. Terus aku belah-belah pisang, gulung dengan kulit popia dan goreng. Sesambil tu buat sos coklat campak je ape yang ada.

Popia berintikan pisang rangup rangup manis manis pisang dan rasa kecoklat-coklatan tu ye memang enak di makan begitu saje. Pheww..




*Situasi sekarang ni macam perang dunia berdesing telinga memang dari kecik tadah je telinga pang pung pang pung bunyi mercun bila malam Tahun Baru Cina. Dulu aku sekolah menengah form 1 sampai form 5 budak kelas aku ada dalam 45 orang, 8-10 orang je budak melayu selebihnya budak Cina. Silalah bayangkan betapa 'Beijing' nye pekan area rumah aku. Kehkehkeh



27 comments:

✿A I N A A✿ said...

amboii sakan dia.. rasa feeling macam hari raya aidilfitri pula.. wah wah wah sedapnyaaaa

fifie said...

Rajinnya ibu Nana, tapi kat sana meriah lah kan perayaan. Di kelantan, CNY meriah lah jugak compare to Deepavali or Thaipusam.

Cik Nur said...

Tart tuuuu..!
Mengoda Nur tahu..!
huhuhuhu...

Alahai, tgk tart time2 mcm ni mmg terliur...kalau musim raya pula jadi rambang mata, sbb tgk kueh suma nak rasa..

hihihihi

gdsbnga said...

kite tk suke makan tart nenas . masammmm :( tart kenari tu tk penah dengar . yg popia pisang tu penah dengar . dulu masa dekat plkn ade makcik selalu jual tiap petanggg . gila sedappp . cicah dgn apa tak ingat . kuah kacang kot tak silap . hiks

Lady said...

sedapnyeee, macam raye puase dh ade tart

fiQ said...

popia tu...sedap.
pertama kali ke sini..

Cik Ezy said...

terliur tgok popia!!

Alif Ismail said...

salam singgah..hihiih...cumel heh dudel tuh??? thanks heh sbb puji.. ^_^

alyaclumsy said...

terliur plaktgk mlm2 cenggini

Encik H said...

Pheww??? bukan Wallah ke? *sambil tutup mata*

zulhilmi tempoyak said...

sempat g raya mn2 tak..?

Jna marcello said...

naa serious popiah tuu buat Na tertelan aiqqq liurr okay!!

bak alamat cepat nak dtg umah Nana

cik nana said...


ainaa : hehe ni kalau hari raya aidilfitri lagi sakan nih. haha



fifie : hihi. kat johor CNY mmg sgt lahai meriahnye..



Nur : ni sebab CNY, ada kuih tart je. kalau raya kita lagi rambang mata kuih sangat banyakkk. haha



ayuz : kalau jem nye manis tak masam lah ayuz. tart kenari tu spesel cket. hiks. ohh ada org jual jugak eh popia pisang? tak pernah jumpa pun lagi org jual. bes jugak tu cicah kuah kacang..



lady : hihi kalau raya puasa mcm2 ada bukan tart je. heheh



fiq : makan panas2 sedap dah sejuk tak sedap. haha btw tq :)



ezy : try buat sebab senang sangattt tau. hihi



alif : haaah comel sebab mata besarr O_O



alya : hihi :)



H : wallah tu mase makan soto jeeee. ;p



zulhilmi : tak sebab orang yg datang rumah beraya. hahaha



Jna : no 11, sebelah legoland. hahaha cepat dtg Naaa klu nak makan popia. kehkeh

Indah Mulya said...

nanaaaaaaaaaaaaaa!!! nk tart nenas tuuuu!!! hehe..kt kuching sambutan die pn mmg gle kentang, tgh mlm rs cm kena bedil je ngn mercun..huhu..ble dok png,xde lak bunyi bnyi tuh

Nys Anis said...

terliur habis sisn.. hee
jom baca bbeauty review
http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2013/02/review-hydro-soothing-cucumber-pads.html

NIA SI DRUMSTICK said...

Rajin nye nana ni msk..ade2 je idea dia nk wat resepi baru..haha
Gong xi fa cai org beijing..haha

MaMa Rey said...

nak try buat popia ni..belum pernah makan popia inti pisang..

Cik Kay Jue said...

sedapnyer... teringin pula.. huhu

ct kektus said...

nak makan kuih raya tak perlu tunggu raya puasa lah gamaknya. kihkih


rajin nya dok balut pisang pakai kulit popia. kalau kite nak senang, goreng jadi pisang goreng terus. :D

cik nana said...


indah : dah habis lah indah tinggal yang reject hangus2 je. haha. serius ke kat penang xde bunyi lansung?wahhh mesti aman tenteram je mlm CNY..



Nis : hihi :)



Nia : haha mesti lah rajin. sila ikut resepi i ye Nia. haha. gong xi fa chai jugak lah Nia yg bukan org beijing. kehkeh



mama ray : hihi sila sila senang je.. :)



CKJ : hihi bila teringin kena lah membuatnya :)



ct : haah takpayah tunggu raya skrg pun boleh.haha ini bukan rajin ct oi, kalau nak buat goreng pisang lagi malas sebab nak kena bancuh tepung lagi. ni senang kulit popia dah siap2 tinggal balut jee. kehkeh

Chic Na said...

huuu.. serius. masa kat pontian dulu meriah giler time raya cina. kita pun celebrate sekali.

sedapnya tart nenas. ;)

Nory Zoulkefle said...

wahhh nampak sedapp lah popia tu...menarikkk

emieysandra said...

Rajinnye mak nana, memang semangat 1malaysia..hehe.popia beintikan pisang tu nampak menyelerakan =)


Iznie said...

Gong Xi Fa Cai! keh3

Encik H said...

hahahaha..mengada la kau..

BlueiceButterfly said...

semangat satu malaysia betul..hehe bagus2..nampak sedap tart nenas tue..hoho popia tue pon boleh buat ngidam..:p

Liyaa Mf said...

Sbb dah terlambat dtg sini, so mmg tak sabar nak bgtau betapa peliknya pertyme dengar pasal popia pisang masa baca entry latest tadi. Memang ada ek popia pisang? Ke risipi ciptaan sendiri? Hehe. Tp cam senang je nak buat. Leh gak try. Err tp macam malas la. Nana nanti buat muhun anta sket kat sini. Area Skudai je, bukan jauh pun. Kehkeh! :P

.Kuih Raya CNY.

Assalamualaikum..

Malam ni malam Tahun Baru Cina. Petang tadi petang Tahun Baru Cina dan esok Hari Raya Cina, teringat pulak aku kat tragedi malam Raya Cina tahun lepas bila ibu dengan adik-adik aku kemalangan. Hmm tu nanti-nanti aku cerita. So macam tahun-tahun sebelumnya kitorang mesti buat kuih bagi jiran cina belakang rumah aku. Eh bukan kitorang, tapi ibu aku je. Kehkehkeh. Orang cina kan suka makan tart nenas. Ibu aku buatkan lah tart nenas. Selalu ibu aku buat 'tart kenari' tapi tahun ni ibu aku macam tak sempat terus buat tart gulung je tart paling senang. So walaupun Raya Cina punnn ada kuih raya okay kat rumah aku. Meh lah datang beraya tapi angpau takdok. Haha. Macam dulu masa Deepavali pun ibu aku buat maruku tahu. Semangat 1 Malaysia lah kata kan. :)

Amacam ? terliur tak tengok tart gulung nenas ibu aku yang keemas-emasan ni ?

Ibu dengan adik aku sibuk buat tart nenas, aku pulak sibuk buat resepi aku. Ada pisang banyak yang dah masak-masak, cakap dengan ibu aku nak buat pankek pisang ibu aku cakap buat lah. Pikir 3,4 kali rasa malas pulak. Bukak esbok ada kulit popia. Terus aku belah-belah pisang, gulung dengan kulit popia dan goreng. Sesambil tu buat sos coklat campak je ape yang ada.

Popia berintikan pisang rangup rangup manis manis pisang dan rasa kecoklat-coklatan tu ye memang enak di makan begitu saje. Pheww..




*Situasi sekarang ni macam perang dunia berdesing telinga memang dari kecik tadah je telinga pang pung pang pung bunyi mercun bila malam Tahun Baru Cina. Dulu aku sekolah menengah form 1 sampai form 5 budak kelas aku ada dalam 45 orang, 8-10 orang je budak melayu selebihnya budak Cina. Silalah bayangkan betapa 'Beijing' nye pekan area rumah aku. Kehkehkeh



27 comments:

✿A I N A A✿ said...

amboii sakan dia.. rasa feeling macam hari raya aidilfitri pula.. wah wah wah sedapnyaaaa

fifie said...

Rajinnya ibu Nana, tapi kat sana meriah lah kan perayaan. Di kelantan, CNY meriah lah jugak compare to Deepavali or Thaipusam.

Cik Nur said...

Tart tuuuu..!
Mengoda Nur tahu..!
huhuhuhu...

Alahai, tgk tart time2 mcm ni mmg terliur...kalau musim raya pula jadi rambang mata, sbb tgk kueh suma nak rasa..

hihihihi

gdsbnga said...

kite tk suke makan tart nenas . masammmm :( tart kenari tu tk penah dengar . yg popia pisang tu penah dengar . dulu masa dekat plkn ade makcik selalu jual tiap petanggg . gila sedappp . cicah dgn apa tak ingat . kuah kacang kot tak silap . hiks

Lady said...

sedapnyeee, macam raye puase dh ade tart

fiQ said...

popia tu...sedap.
pertama kali ke sini..

Cik Ezy said...

terliur tgok popia!!

Alif Ismail said...

salam singgah..hihiih...cumel heh dudel tuh??? thanks heh sbb puji.. ^_^

alyaclumsy said...

terliur plaktgk mlm2 cenggini

Encik H said...

Pheww??? bukan Wallah ke? *sambil tutup mata*

zulhilmi tempoyak said...

sempat g raya mn2 tak..?

Jna marcello said...

naa serious popiah tuu buat Na tertelan aiqqq liurr okay!!

bak alamat cepat nak dtg umah Nana

cik nana said...


ainaa : hehe ni kalau hari raya aidilfitri lagi sakan nih. haha



fifie : hihi. kat johor CNY mmg sgt lahai meriahnye..



Nur : ni sebab CNY, ada kuih tart je. kalau raya kita lagi rambang mata kuih sangat banyakkk. haha



ayuz : kalau jem nye manis tak masam lah ayuz. tart kenari tu spesel cket. hiks. ohh ada org jual jugak eh popia pisang? tak pernah jumpa pun lagi org jual. bes jugak tu cicah kuah kacang..



lady : hihi kalau raya puasa mcm2 ada bukan tart je. heheh



fiq : makan panas2 sedap dah sejuk tak sedap. haha btw tq :)



ezy : try buat sebab senang sangattt tau. hihi



alif : haaah comel sebab mata besarr O_O



alya : hihi :)



H : wallah tu mase makan soto jeeee. ;p



zulhilmi : tak sebab orang yg datang rumah beraya. hahaha



Jna : no 11, sebelah legoland. hahaha cepat dtg Naaa klu nak makan popia. kehkeh

Indah Mulya said...

nanaaaaaaaaaaaaaa!!! nk tart nenas tuuuu!!! hehe..kt kuching sambutan die pn mmg gle kentang, tgh mlm rs cm kena bedil je ngn mercun..huhu..ble dok png,xde lak bunyi bnyi tuh

Nys Anis said...

terliur habis sisn.. hee
jom baca bbeauty review
http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2013/02/review-hydro-soothing-cucumber-pads.html

NIA SI DRUMSTICK said...

Rajin nye nana ni msk..ade2 je idea dia nk wat resepi baru..haha
Gong xi fa cai org beijing..haha

MaMa Rey said...

nak try buat popia ni..belum pernah makan popia inti pisang..

Cik Kay Jue said...

sedapnyer... teringin pula.. huhu

ct kektus said...

nak makan kuih raya tak perlu tunggu raya puasa lah gamaknya. kihkih


rajin nya dok balut pisang pakai kulit popia. kalau kite nak senang, goreng jadi pisang goreng terus. :D

cik nana said...


indah : dah habis lah indah tinggal yang reject hangus2 je. haha. serius ke kat penang xde bunyi lansung?wahhh mesti aman tenteram je mlm CNY..



Nis : hihi :)



Nia : haha mesti lah rajin. sila ikut resepi i ye Nia. haha. gong xi fa chai jugak lah Nia yg bukan org beijing. kehkeh



mama ray : hihi sila sila senang je.. :)



CKJ : hihi bila teringin kena lah membuatnya :)



ct : haah takpayah tunggu raya skrg pun boleh.haha ini bukan rajin ct oi, kalau nak buat goreng pisang lagi malas sebab nak kena bancuh tepung lagi. ni senang kulit popia dah siap2 tinggal balut jee. kehkeh

Chic Na said...

huuu.. serius. masa kat pontian dulu meriah giler time raya cina. kita pun celebrate sekali.

sedapnya tart nenas. ;)

Nory Zoulkefle said...

wahhh nampak sedapp lah popia tu...menarikkk

emieysandra said...

Rajinnye mak nana, memang semangat 1malaysia..hehe.popia beintikan pisang tu nampak menyelerakan =)


Iznie said...

Gong Xi Fa Cai! keh3

Encik H said...

hahahaha..mengada la kau..

BlueiceButterfly said...

semangat satu malaysia betul..hehe bagus2..nampak sedap tart nenas tue..hoho popia tue pon boleh buat ngidam..:p

Liyaa Mf said...

Sbb dah terlambat dtg sini, so mmg tak sabar nak bgtau betapa peliknya pertyme dengar pasal popia pisang masa baca entry latest tadi. Memang ada ek popia pisang? Ke risipi ciptaan sendiri? Hehe. Tp cam senang je nak buat. Leh gak try. Err tp macam malas la. Nana nanti buat muhun anta sket kat sini. Area Skudai je, bukan jauh pun. Kehkeh! :P