Sunday, March 24, 2013

.bisnes hujung minggu.

 Assalamualaikum

Err lama betul tak updet. Tiap hari kerja kerja balik dah penat tak sempat nak hai-hai kawan blog. Weekend ni je la yang ada sempat nak updet. Sabtu kerja halfday tapi semalam pergi site balik pukul 7 malam rasa musnah hujung minggu aku. Hissh. Ahad jela yang tinggal masa aku sempat nak huha-huha lupakan kejap kerja ngeri kat opis tu. Pheww.

Oh ya nak cerita hujung minggu sabtu lepas balik kerja halfday terus berdesup pergi kedai bahan kuih beli barang-barang nak membaking. Ahh lama betul kononnye tak main masak-masak kebetulan ada order terus la semangat berkobar rasa macam bisnes woman yang mengusahakan perusahaan industri kecil sederhana (IKS). Kehkehkeh. Bolehlah buat simpanan premium nak beli banglo tepi tasik nanti. Hiks. 

 
So sempat lah kiranya aku buat pavlova untuk tempahan ecewahhh ehem ada tempahan uolsss dan baki tu boleh lah buat alas tekak mengidam aku. Aku lebih prefer buat mini pavlova daripada sebiji pavlova yang besar tu. Aku sekarang tengah fikir nak buat inovasi pelbagaikan lagi perisa pavlova aku untuk pasaran antarabangsa. Kahkahkah verangannnn yeee. 

Di samping pavlova aku yang ohsem tu minggu lepas jugak ada tempahan tart kenari yang kewajipan nye ibu aku buat untuk tempahan hari raya je. Ni kes adik aku lah ni promot kat sekolah kemain beratus-ratus biji mak kepada kawan-kawan adik aku order. Aku post kat FB, jiran-jiran tetangga pulak order. Alhamdulillah rezeki walaupun bukan musim perayaan. Oh ya tart kenari ni inti nye jem nenas, lepastu yang pink biru tu adunan kek. Silalah bayangkan rase nye tu macam mana ye. Selalunya kek atas tu kitorang buat warna hijau pink, kali ni buat biru pink pun pehhhh comel jugak. Hihi. Tart kenari ni advance sikit sebab bila musim perayaan memang dah menembusi pasaran antarabangsa ke Kota Singa nun sebelah sana tu, Singapore. Ohh tahniah kepada puan Ibu. Hikhik





*okay dah updet ! tunggu lagi post baru tahun depan. haha :p
*kemain CPUV sampai 5 on going walaupun aku pemalas nak updet*



24 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

waaa...

nak pavlova satu dulang :)

^^eKaTiKaH^^ said...

sedapnyeeeeeee

Lissa LaLissa said...

pavlovaa~!! teringin nk makannn,,, >.<

gdsbnga said...

nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !
ahhh sedapppnyaaaa pavlovaaaa

Encik H said...

errr..errrr..errrr..

benci la aku camni..:p

cik nana said...


RC : nahhhh dah habis! haha :p


eka : yeayyy !


lisaa : mari, mari, mariii. hikhik


ayuz : lai lai lai..hehe


H : nak kena tumbuk? kahkahkah

Cik Nur™ said...

gulp..!
sedapnya....!!!

Tart kenari tu comei2 laa...
:)

The ShomeL TwinZ said...

Tart kenari dpt mnarik....

pavlova paling terliur sekali,
hehhe....ble nak pos kat sy plak :)
hehe

:: Mrs.Eady :: said...

wahhhhh sedap nyer!!!

shu said...

stkt ni pavlova xbrjya wt k.shu suka dia..Nana meh kirim skit..hehe..tart tu sgt comel!

Chic Na said...

rajinnya nana. tart kenari tu comel la. kalerful. :)

ayut said...

tart kenari tu cantik la nana....nak tempah nnt nk bt hantaran blh?hohohoho...nnt ayut duk johor dh..leh trun JB amik..lalalala.serius cantik..nnt kita contact2x ea pasal bisnes ini ^^ pavlova kang bt hantaran tak sempat smpi umah kang..hahaha..tak payah la smpai setahun bru update dak nana oiiii... :D

cik nana said...


Cik Nur : hikhik. macehh :)



TST : xboleh post nanti bekulat. eh, hikhik



mrs eady : sedappp ! :)



k.shu : pavlova sedapppp ah k.shu. rugiiiiiiiiii tak suke tau baru nak buatkan k.shu ni. ekeke



cikna : hihi kannn cikna ^^



ayut : boleh je ayut kalau untuk hantaran. ni pun ada order utk doorgift..yg penting senang nk bagi kat ayut okay je. okay nanti kte add fb ye. pape roger :)

aniswany said...

pandainye baking kek kuih semua..
jeles much :'(
anis wat kek or kuih selalu jadi lempeng :/

syafiqakarim said...

awok xnak buat tuk kite kewwwwww
hiks

ct kektus said...

amboii. banyak betul BE u ye. sila beri i seketul dua. pelisss. hehhee :)


kite pernah buat pavelova ni dua kali tapi kan, dua2 jadi penyek. masa dalam oven kemain menggunung saiznya. bila dah sejuk penyek semacam. sedih. -_-

NIA SI DRUMSTICK said...

huhu..jelesnye..nia asal buat bende je xjadik.kecewa btol la cmni.hukhuk
apesal ntah.haish.. nak wat pavlova jgak..tp tkot xjadik jgak.waaa!!

Pykaa Pdott said...

Boleh buat tmpahan ke sis ? ???

Syarifah Nadia Syed Mohsin said...

wah sedapnya.. untungnya pandai buat.. teringin jugak nak buat lah.. nak kena google resepi nie.. hihi

PILOT LOVER said...

bila nampak byk kuih mcm ni tetibe teringat musim perayaan kan.. mesti seronok bila kuih very the colourful...hehehhe :)

Cik Tanpa Nama said...

tart kenari tu sangat comel!bole share resepi? hihihi

Encik H said...

haaa..next entry pliss!!!!

Fyfy Liew said...

Wah tart kenari tu macam menarik. :D

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

nk nk pavlova tu!sgguh mggiurkan

.bisnes hujung minggu.

 Assalamualaikum

Err lama betul tak updet. Tiap hari kerja kerja balik dah penat tak sempat nak hai-hai kawan blog. Weekend ni je la yang ada sempat nak updet. Sabtu kerja halfday tapi semalam pergi site balik pukul 7 malam rasa musnah hujung minggu aku. Hissh. Ahad jela yang tinggal masa aku sempat nak huha-huha lupakan kejap kerja ngeri kat opis tu. Pheww.

Oh ya nak cerita hujung minggu sabtu lepas balik kerja halfday terus berdesup pergi kedai bahan kuih beli barang-barang nak membaking. Ahh lama betul kononnye tak main masak-masak kebetulan ada order terus la semangat berkobar rasa macam bisnes woman yang mengusahakan perusahaan industri kecil sederhana (IKS). Kehkehkeh. Bolehlah buat simpanan premium nak beli banglo tepi tasik nanti. Hiks. 

 
So sempat lah kiranya aku buat pavlova untuk tempahan ecewahhh ehem ada tempahan uolsss dan baki tu boleh lah buat alas tekak mengidam aku. Aku lebih prefer buat mini pavlova daripada sebiji pavlova yang besar tu. Aku sekarang tengah fikir nak buat inovasi pelbagaikan lagi perisa pavlova aku untuk pasaran antarabangsa. Kahkahkah verangannnn yeee. 

Di samping pavlova aku yang ohsem tu minggu lepas jugak ada tempahan tart kenari yang kewajipan nye ibu aku buat untuk tempahan hari raya je. Ni kes adik aku lah ni promot kat sekolah kemain beratus-ratus biji mak kepada kawan-kawan adik aku order. Aku post kat FB, jiran-jiran tetangga pulak order. Alhamdulillah rezeki walaupun bukan musim perayaan. Oh ya tart kenari ni inti nye jem nenas, lepastu yang pink biru tu adunan kek. Silalah bayangkan rase nye tu macam mana ye. Selalunya kek atas tu kitorang buat warna hijau pink, kali ni buat biru pink pun pehhhh comel jugak. Hihi. Tart kenari ni advance sikit sebab bila musim perayaan memang dah menembusi pasaran antarabangsa ke Kota Singa nun sebelah sana tu, Singapore. Ohh tahniah kepada puan Ibu. Hikhik





*okay dah updet ! tunggu lagi post baru tahun depan. haha :p
*kemain CPUV sampai 5 on going walaupun aku pemalas nak updet*



24 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

waaa...

nak pavlova satu dulang :)

^^eKaTiKaH^^ said...

sedapnyeeeeeee

Lissa LaLissa said...

pavlovaa~!! teringin nk makannn,,, >.<

gdsbnga said...

nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !
ahhh sedapppnyaaaa pavlovaaaa

Encik H said...

errr..errrr..errrr..

benci la aku camni..:p

cik nana said...


RC : nahhhh dah habis! haha :p


eka : yeayyy !


lisaa : mari, mari, mariii. hikhik


ayuz : lai lai lai..hehe


H : nak kena tumbuk? kahkahkah

Cik Nur™ said...

gulp..!
sedapnya....!!!

Tart kenari tu comei2 laa...
:)

The ShomeL TwinZ said...

Tart kenari dpt mnarik....

pavlova paling terliur sekali,
hehhe....ble nak pos kat sy plak :)
hehe

:: Mrs.Eady :: said...

wahhhhh sedap nyer!!!

shu said...

stkt ni pavlova xbrjya wt k.shu suka dia..Nana meh kirim skit..hehe..tart tu sgt comel!

Chic Na said...

rajinnya nana. tart kenari tu comel la. kalerful. :)

ayut said...

tart kenari tu cantik la nana....nak tempah nnt nk bt hantaran blh?hohohoho...nnt ayut duk johor dh..leh trun JB amik..lalalala.serius cantik..nnt kita contact2x ea pasal bisnes ini ^^ pavlova kang bt hantaran tak sempat smpi umah kang..hahaha..tak payah la smpai setahun bru update dak nana oiiii... :D

cik nana said...


Cik Nur : hikhik. macehh :)



TST : xboleh post nanti bekulat. eh, hikhik



mrs eady : sedappp ! :)



k.shu : pavlova sedapppp ah k.shu. rugiiiiiiiiii tak suke tau baru nak buatkan k.shu ni. ekeke



cikna : hihi kannn cikna ^^



ayut : boleh je ayut kalau untuk hantaran. ni pun ada order utk doorgift..yg penting senang nk bagi kat ayut okay je. okay nanti kte add fb ye. pape roger :)

aniswany said...

pandainye baking kek kuih semua..
jeles much :'(
anis wat kek or kuih selalu jadi lempeng :/

syafiqakarim said...

awok xnak buat tuk kite kewwwwww
hiks

ct kektus said...

amboii. banyak betul BE u ye. sila beri i seketul dua. pelisss. hehhee :)


kite pernah buat pavelova ni dua kali tapi kan, dua2 jadi penyek. masa dalam oven kemain menggunung saiznya. bila dah sejuk penyek semacam. sedih. -_-

NIA SI DRUMSTICK said...

huhu..jelesnye..nia asal buat bende je xjadik.kecewa btol la cmni.hukhuk
apesal ntah.haish.. nak wat pavlova jgak..tp tkot xjadik jgak.waaa!!

Pykaa Pdott said...

Boleh buat tmpahan ke sis ? ???

Syarifah Nadia Syed Mohsin said...

wah sedapnya.. untungnya pandai buat.. teringin jugak nak buat lah.. nak kena google resepi nie.. hihi

PILOT LOVER said...

bila nampak byk kuih mcm ni tetibe teringat musim perayaan kan.. mesti seronok bila kuih very the colourful...hehehhe :)

Cik Tanpa Nama said...

tart kenari tu sangat comel!bole share resepi? hihihi

Encik H said...

haaa..next entry pliss!!!!

Fyfy Liew said...

Wah tart kenari tu macam menarik. :D

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

nk nk pavlova tu!sgguh mggiurkan