Sunday, July 21, 2013

.Manisan Sweet-Sweet.

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama tak bukak blog mula la tersipu-sipu malu bila jengah blog sendiri. Muehehe. Sibuk dengan kekangan hidup katanye. Err ni pun singgah sekejap je nak updet laju-laju. Dah lama sangat entry berkepam kat draft tu ha. Sebelum draft entry-entry tu terkeluar masuk kat draft entry blog orang lain, boleh camtu? Ekeke baiklah kiranya aku up 1 entry cover semua. 

Seminggu sebelum puasa aku macam rajin membaking. Err tak la semua bake pun tapi tekak gedik nak makan benda manis suwit-suwit camtu. Tapi bukan la gula-gula kapas, lolipop ape tu semua. Dia macam sejenis kuih takpun kek. Err paham ke idak?

First of all, aku buat kuih raya. Yang ni bukan tekak teringin, tapi keinginan yang tinggi nak dapat duit poket lebih untuk raye. Hikhik. Yang ni perkongsian bisnes dengan ibu aku. Macam-macam jenis kuih kitorang buat actually, tapi yang paling top ha ni dia Tat Kenari yang pernah aku gembar-gemburkan suatu ketika dulu. Untuk musim perayaan kali ni tak seperti kebiasaan yang cuma ada Tat Kenari Nenas tapi kali ini turut ada Tat Kenari Blueberry dan Stawberry. Pheww.

Amacam jatuh hati tak dengan Tat Kenari iollss? Hehe. Buat awal sebelum puasa bukan untuk sample tapi dah ada orang yang order awal sebelum puasa. Alhamdulillah.

Aku jugak sesambil buat pavlova untuk diri sendiri, ada jugak kawan aku yang order. So memang ngam sangat aku pun teringin nak makan aku buat sekaligus untuk kawan aku. So 2 box untuk kawan aku, seketul besar untuk aku sekeluarga dan seketul sedang untuk jiran sebelah. Blurpp pehh dia punya sedap rase-rase marshmallow, cream yang fresh cukup kental n buah-buahan yang segar-segar uollss. mmm dap dap!

Err kebetulan ada buah kiwi balance buat pavlova, aku potong nipis lepastu cucuk dengan batang aiskrim kebetulan dulu-dulu kan aku rajin DIY ada balance tu aku cucuk la kat kiwi aku ala-ala eskrim. Kehkeh. Lepastu aku cairkan coklat aku celup kiwi lepastu tabur badam cincang. Walawehh rupa dia superbb ahh. Haha. Sekali bila rasaaa, ahh tobat lepasni aku tak buat lagi. Nak tahu? Try la buat dulu. Hahaha.

Kalau uolls perasan minggu sebelum puasa aku banyak jumpe orang updet buat cheesecake biskut. Macam-macam versi aku tengok. Aku pun same lah teringin jugak baq hangg. Kenal pasti barang-barangnye then pergi beli. Buat nye senang betul lah. Putar-putar, susun-susun, lapis-lapis masuk peti ais. Siapp. Lepastu promot bagi jiran tetangga. Kahkah siap dapat order untuk raye lagi. Sempat lagi updet masuk kat fb haritu bertubi-tubi orang inbox tanye resepi. Dengan incik beliau sekali suruh aku inbox resepi. Gedikss sangat tau.

Ha yang ni tak sempat mengidam. Seminggu puasa macam tu dalam pukul 3,4 petang tibe-tibe boleh teringin sangat-sangat nak makan kek. Kek ape? Kek ape-ape jela. Haha aku sendiri tak tahu nak makan kek ape. Aku bukak buku resepi terserempak dengan kek belang-belang merah, purple, biru. Sedap sungguh rupa nye. Eh apelagi terus keluarkan tepung, butter, telur  semua pukul-pukul asingkan 3 bahagian, bakar selapis-selapis. Dah siap bakar tiap lapis, letak whipping cream. Whipping cream balance buat pavlova haritu. Kehkehkeh. Siap dapat sapu luar kek lagi. Fuiyooo. Bila potong santekkk. Punn siap bagi jiran tetangga masuk fb orang mintak resepi lagi. Padahal ni resepi bedal je janji jadi kek. Ekekeke.

Sekarang aku tengah sibuk buat tempahan kuih raya. Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan. So aim aku dalam masa terdekat ni nak homemade birthday kek adik bongsu aku. Boleh pulak birthday dia jatuh pada Hari Raya Pertama. Syok laaaa.




*nak wish awal-awal Selamat Hari Raya dulu boleh? Hihi :p




20 comments:

sYiRa LoKMaN said...

terjah sini dulu b4 berbuka ^_^

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

wow!! gila cantik!! rajinnyaaa akk buat semua ni... jelesnyaa.. teringin nk buat gak.... huuuuuuuuuuu

ku-cit said...

Igtkn lama xupdate da kawen skrg ni...

Cik Nur™ said...

Ya Ampun...!patutlah lama tak nampak, bz buat kueh rupanya.. :)

tart kenari tu sgt comel..! terasa syg pula nak gigit kalau ada depan mata..kihkihkih.. :p

rajin betul buat kek lapis2 tu....cantik je nampak...

Nur bulan puasa ni...malassss..huhu

Rapunzeel Cikilolo said...

wooww....

tart paling menarik

:)

ct kektus said...

yg aiskrim kiwi tuu komfem lah masam giler. makan kiwi secoet pon dah masam kan. hahaa


businesswoman lah skg nampaknya. kihkih

Chic Na said...

patutla sonyap je.. busy membaking dah tu makan sorang2 bukan nak ajak.. serius tart tu comel giler.. ajaib la camne filling dia boleh jadi petak2 camtu? hikhik..

tahun ni duit raya lebih la utk cikna ye? ;)

aniswany lazim said...

hmm jeles....tringin jgk nk buat kek n kuih...tp org xnak mkn kalau anis buat..kejam kan T__T

murah rezeki cik nana :)

gdsbnga said...

aaaaaaaaaaaaa sedapnyaaaaaa!
omnomnomnom.
teringin nak bake cake sendiri.
tapi tak retiiiii.
aigoo dah 20 tahun pun tak reti reti lagi

boni kacak said...

mohon pos kat saya ye.. hehehe :P

Cik Wani said...

wow..sangat cantik and sangat rajin awak baking! hihi

Siti(zoey) said...

sedappnye.

Pykaa Pdott said...

Ptot la lama tak nmpak sis . Mak aii terliur tgk . Sdappnye . Sis mmng bole buat temphan eh ??

ejulz said...

xleh tgk gambar ni siang2.. hehe.. mau gigit laptop dibuatnya.. haha


Bantuan anda diperlukan.. plizz "Bantuan anda diperlukan.."

PILOT LOVER said...

naz teringin sangat nak buat pavlova tu.. tapi still x berkesempatan..hmmm

Nabiha Zaidi said...

Ishh, terliur baca entri ni.

boni kacak said...

ehem-ehem.. mohon update blog ye.hehehe

Pykaa Pdott said...

Rindu kat tuan blog nie . Bila nak update blog nie ?? ;)

Liyaa Mf said...

Baru nak ckp kiwi salut coklat tu nampak cam paling best. Tapi komen Nana tu macam menakutkan je. Hahaha! Tak best ke rasa dea?

Owh, ada bakat baking membaking rupanya. Leh la pasni bisnes kek je. Sket2 upload berebut org tanya resepi kan? Ada potensi ni. Dah kawen kang jadik fulltyme housewife bisnes kat umah je. Kalau perlukan org utk test rasa, panggil akak je. Hehehe :D

Hidayah Suhailee said...

wah! teliok yaya tengok tau!

.Manisan Sweet-Sweet.

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama tak bukak blog mula la tersipu-sipu malu bila jengah blog sendiri. Muehehe. Sibuk dengan kekangan hidup katanye. Err ni pun singgah sekejap je nak updet laju-laju. Dah lama sangat entry berkepam kat draft tu ha. Sebelum draft entry-entry tu terkeluar masuk kat draft entry blog orang lain, boleh camtu? Ekeke baiklah kiranya aku up 1 entry cover semua. 

Seminggu sebelum puasa aku macam rajin membaking. Err tak la semua bake pun tapi tekak gedik nak makan benda manis suwit-suwit camtu. Tapi bukan la gula-gula kapas, lolipop ape tu semua. Dia macam sejenis kuih takpun kek. Err paham ke idak?

First of all, aku buat kuih raya. Yang ni bukan tekak teringin, tapi keinginan yang tinggi nak dapat duit poket lebih untuk raye. Hikhik. Yang ni perkongsian bisnes dengan ibu aku. Macam-macam jenis kuih kitorang buat actually, tapi yang paling top ha ni dia Tat Kenari yang pernah aku gembar-gemburkan suatu ketika dulu. Untuk musim perayaan kali ni tak seperti kebiasaan yang cuma ada Tat Kenari Nenas tapi kali ini turut ada Tat Kenari Blueberry dan Stawberry. Pheww.

Amacam jatuh hati tak dengan Tat Kenari iollss? Hehe. Buat awal sebelum puasa bukan untuk sample tapi dah ada orang yang order awal sebelum puasa. Alhamdulillah.

Aku jugak sesambil buat pavlova untuk diri sendiri, ada jugak kawan aku yang order. So memang ngam sangat aku pun teringin nak makan aku buat sekaligus untuk kawan aku. So 2 box untuk kawan aku, seketul besar untuk aku sekeluarga dan seketul sedang untuk jiran sebelah. Blurpp pehh dia punya sedap rase-rase marshmallow, cream yang fresh cukup kental n buah-buahan yang segar-segar uollss. mmm dap dap!

Err kebetulan ada buah kiwi balance buat pavlova, aku potong nipis lepastu cucuk dengan batang aiskrim kebetulan dulu-dulu kan aku rajin DIY ada balance tu aku cucuk la kat kiwi aku ala-ala eskrim. Kehkeh. Lepastu aku cairkan coklat aku celup kiwi lepastu tabur badam cincang. Walawehh rupa dia superbb ahh. Haha. Sekali bila rasaaa, ahh tobat lepasni aku tak buat lagi. Nak tahu? Try la buat dulu. Hahaha.

Kalau uolls perasan minggu sebelum puasa aku banyak jumpe orang updet buat cheesecake biskut. Macam-macam versi aku tengok. Aku pun same lah teringin jugak baq hangg. Kenal pasti barang-barangnye then pergi beli. Buat nye senang betul lah. Putar-putar, susun-susun, lapis-lapis masuk peti ais. Siapp. Lepastu promot bagi jiran tetangga. Kahkah siap dapat order untuk raye lagi. Sempat lagi updet masuk kat fb haritu bertubi-tubi orang inbox tanye resepi. Dengan incik beliau sekali suruh aku inbox resepi. Gedikss sangat tau.

Ha yang ni tak sempat mengidam. Seminggu puasa macam tu dalam pukul 3,4 petang tibe-tibe boleh teringin sangat-sangat nak makan kek. Kek ape? Kek ape-ape jela. Haha aku sendiri tak tahu nak makan kek ape. Aku bukak buku resepi terserempak dengan kek belang-belang merah, purple, biru. Sedap sungguh rupa nye. Eh apelagi terus keluarkan tepung, butter, telur  semua pukul-pukul asingkan 3 bahagian, bakar selapis-selapis. Dah siap bakar tiap lapis, letak whipping cream. Whipping cream balance buat pavlova haritu. Kehkehkeh. Siap dapat sapu luar kek lagi. Fuiyooo. Bila potong santekkk. Punn siap bagi jiran tetangga masuk fb orang mintak resepi lagi. Padahal ni resepi bedal je janji jadi kek. Ekekeke.

Sekarang aku tengah sibuk buat tempahan kuih raya. Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan. So aim aku dalam masa terdekat ni nak homemade birthday kek adik bongsu aku. Boleh pulak birthday dia jatuh pada Hari Raya Pertama. Syok laaaa.




*nak wish awal-awal Selamat Hari Raya dulu boleh? Hihi :p




20 comments:

sYiRa LoKMaN said...

terjah sini dulu b4 berbuka ^_^

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

wow!! gila cantik!! rajinnyaaa akk buat semua ni... jelesnyaa.. teringin nk buat gak.... huuuuuuuuuuu

ku-cit said...

Igtkn lama xupdate da kawen skrg ni...

Cik Nur™ said...

Ya Ampun...!patutlah lama tak nampak, bz buat kueh rupanya.. :)

tart kenari tu sgt comel..! terasa syg pula nak gigit kalau ada depan mata..kihkihkih.. :p

rajin betul buat kek lapis2 tu....cantik je nampak...

Nur bulan puasa ni...malassss..huhu

Rapunzeel Cikilolo said...

wooww....

tart paling menarik

:)

ct kektus said...

yg aiskrim kiwi tuu komfem lah masam giler. makan kiwi secoet pon dah masam kan. hahaa


businesswoman lah skg nampaknya. kihkih

Chic Na said...

patutla sonyap je.. busy membaking dah tu makan sorang2 bukan nak ajak.. serius tart tu comel giler.. ajaib la camne filling dia boleh jadi petak2 camtu? hikhik..

tahun ni duit raya lebih la utk cikna ye? ;)

aniswany lazim said...

hmm jeles....tringin jgk nk buat kek n kuih...tp org xnak mkn kalau anis buat..kejam kan T__T

murah rezeki cik nana :)

gdsbnga said...

aaaaaaaaaaaaa sedapnyaaaaaa!
omnomnomnom.
teringin nak bake cake sendiri.
tapi tak retiiiii.
aigoo dah 20 tahun pun tak reti reti lagi

boni kacak said...

mohon pos kat saya ye.. hehehe :P

Cik Wani said...

wow..sangat cantik and sangat rajin awak baking! hihi

Siti(zoey) said...

sedappnye.

Pykaa Pdott said...

Ptot la lama tak nmpak sis . Mak aii terliur tgk . Sdappnye . Sis mmng bole buat temphan eh ??

ejulz said...

xleh tgk gambar ni siang2.. hehe.. mau gigit laptop dibuatnya.. haha


Bantuan anda diperlukan.. plizz "Bantuan anda diperlukan.."

PILOT LOVER said...

naz teringin sangat nak buat pavlova tu.. tapi still x berkesempatan..hmmm

Nabiha Zaidi said...

Ishh, terliur baca entri ni.

boni kacak said...

ehem-ehem.. mohon update blog ye.hehehe

Pykaa Pdott said...

Rindu kat tuan blog nie . Bila nak update blog nie ?? ;)

Liyaa Mf said...

Baru nak ckp kiwi salut coklat tu nampak cam paling best. Tapi komen Nana tu macam menakutkan je. Hahaha! Tak best ke rasa dea?

Owh, ada bakat baking membaking rupanya. Leh la pasni bisnes kek je. Sket2 upload berebut org tanya resepi kan? Ada potensi ni. Dah kawen kang jadik fulltyme housewife bisnes kat umah je. Kalau perlukan org utk test rasa, panggil akak je. Hehehe :D

Hidayah Suhailee said...

wah! teliok yaya tengok tau!