Saturday, February 23, 2013

.Gila Kentang.

Assalamualaikum..

Hai harini aku dah kebah sikit dari demam. Semalam la seharian selubung dalam selimut dahi tekap dengan saputangan basah berbaring meringkuk sambil mulut mengeluarkan bunyik. Aku kalau demam lagi-lagi kat rumah memang mengada demam berbunyi-bunyi macam tenat sangat dah gaya nye. Kikiki. Alhamdulillah harini dah boleh bangun selongkar-selongkar periuk perut lapar kot kekonon semalam takde selera nak makan. Hik.

Err kekonon sekarang ni selera aku baru terbukak yela baru baik demam jom aku cerita pasal makanan nak? Err bukan cerita ape pun tapi nak tunjuk gambar je lebih sebenarnya. Hihihi. Aku kan suke main masak-masak tapi bukan masak-masak gud-gud macam chef-chef tu, ni masak simple-simple je kalau time lapar je baru aku rajin. Kehkehkeh kejiii. Kat rumah aku, bila time belanja barang dapur ibu aku mesti beli kentang seguni terus. Sebab aku dengan adik-adik aku suka betul makan kentang. Jadi tu kira macam stok makanan ruji kitorang kat rumah selain beras. So nak tahu ape yang aku penah buat bila lapar dengan stok kentang-kentang tu? Hihi jom-jom.

1. Nugget Kentang bersalut Cornflakes

Rebus kentang lepastu lenyek-lenyek, campur bawang besar yang dah cincang, lada sulah sikit, nak letak daging cincang sikit pun boleh, daun sup sikit. Kepal bulat-bulat agak-agak lah nak besar mana lepastu guling-guling kan kat tepung gandum, celup dalam telur lepastu guling kan pulak kat cornflakes yang dah dihancurkan tu. Lepastu boleh goreng ye.

2.  Bergedil Kentang

Bergedil kentang mesti semua orang tahu kan. Sama lah jugak rebus kentang, campur daun bawang, bahan perasa secukupnya tambah lah apa-apa yang korang suka celup dengan telur dan goreng.

3.  Kentang Bakar Berkeju

Yang ni pun rebus kentang lepastu lenyek-lenyek letak butter/marjerin, fresh milk sikit, lada sulah. Semua tu letak ikut sesedap rasa selemak mana yang tekak nak. Masuk dalam cup takpun kalau ikut resepi sebenar masuk kentang yang dah lenyek ni kat kulit kentang yang dah dibelah dua korek isi nye je lepastu bekas kulit tu letak kentang yang dah lenyek ni. Err paham tak? tak paham sila gugel. Ni kebetulan ada cup foil lebihan aku main masak-masak masuk dalam ni lepastu letak cheese atas pemukaan lepastu masuk oven dan bakar.

4. Mashed Potato with Gravy ( Kentang Putar )

Semestinya kentang direbus dulu dah rebus lenyek-lenyek kentang, letak mayonis, lada sulah sikit, letak perasa gaul sebati lepastu putar pakai mixer bagi betul-betul hancur. Untuk gravy tu pulak macam-macam benda aku campak ikut sedap hati masak butter/marjerin, kiub ayam, sos tiram, sos cili, kicap, fresh milk, dan tepung untuk pekatkan kuah. Bahan-bahan ni adjust ikut kesedapan tekak. Kihkihkih

5. Wedges   
 
Yang ni nak rebus dulu kentang nye pun boleh, taknak pun boleh. Tapi aku rebus dulu terlebih masa. Kehkeh. Kentang yang dah rebus, potong wedges letak serbuk kari sikit, perasa, gaul-gaul sebati lepastu guling kat tepung, celup telur then guling kat cornflakes hancur. Tapi sekarang aku lagi suka balut dengan nestum sebab wangi lemak nestum lagi sedap terasa. Gravy tu lebih kurang macam gravy aku bagitau tu tapi yang ni aku ngengada tambah bawang holland dan tomato. Hikhik





*aku memang suka amik gambar makanan yang aku masak. Hikhik
*incik beliau naik kapal harini setelah 5 bulan setengah cuti kat darat ni. Err sebab tu ke aku demam ni. -_-'



Wednesday, February 20, 2013

.Semangat Stadium.


Assalamualaikum..

Saat jam 3 pagi ini aku gagahkan jua taip entry sambil terduduk di birai katil demi serangkap entry yang fresh takut esok aku dah lupa nak cerita apa itulah sebabnya aku masih di sini jam 3 pagi ni ada paham? Eh selalu macam ni memang taklah aku nak menaip lagi sebab selalunya macam ni aku dah ke alam mimpi cinderella dah. Hikhik. 

Tak tido lagi ni pun sebab baru lepas borak sakan dengan ayah aku. Hei ayah aku baru balik dari Stadium Larkin tengok game Liga Super Johor Darul Takzim lawan Lions XII Singapore tu haaa tak di bawak ditinggalkannya aku anak perempuan dia yang makan tido mimpi bola ni ha. Cess. Alasannya kat stadium nanti tak duduk kat grandstand nanti takut kena hujan aku demam. Wuwuwu so suwitt. Haha. Okay lah ayah fine fine aku kat rumah pun sentiasa tercongok kat page ni nak tahu dah berapa gol ape tu semua nak tunggu ayah aku tweet lambat lah kan. Hihi. Syok gila dengar ayah aku cerita dia duduk dekat dengan Ultras geng sorak yang sentiasa bersorak walau ape pun terjadi. Siap demo lagi macamana dorang sorak lagu ape dorang nyanyi tu semua. Haha sambil ayah aku cerita sambil aku feeling aku yang duduk dekat dengan geng Ultras dalam stadium. Ekeke.

Oh sebenanrnya nak dijadikan cerita aku excited tunggu ayah aku balik sebenarnya. Jam 1 pagi jugak kot ayah aku sampai rumah aku kemain tunggu bukak kan pagar semua nampak ayah aku pegang beg plastik terus sengeh-sengeh intai beg plastik tu dengan harapan ada lah buah tangan untuk aku. Ecewahh verangan ye aku verangan jeee sekali ayah aku cakap, 'ayah belikan Adaa(adik aku yang bongsu) sorang je baju'. Terus rasa nak masuk dalam dan berlari naik bilik dan tido. Memberontak lah kononnye tak dapat baju. Haha.

Adik dengan ayah punya baju. wuu wuuu jeles i T______T'



Eh eh tapi ayah aku dah cakap tunggu next game nanti dia melanje baju Harimau Selatan. Aummmmm. Boleh pakai pergi joging. Hikhik. Okay kesat-kesat air mata tak jadi nangis. :)




Wednesday, February 13, 2013

.Bukan Sekadar Cekodok.


Assalamualaikum..

Eh tajuk entry dah macam tajuk lagu pulak. 'Bukan Sekadar Cekodok di Pinggiran' Hahaha. Eh tak tak aku serius ni, harini aku nak cakap pasal cekodok pisang boleh? 'Heyy Nana kamon la cekodok pisang pun nak cerita tunjuk dalam blog ke,hey hey' . Ehh cer sabor. Ni bukan sembarang cekodok pisang tau. Jangan main-main ye ni cekodok pisang style omputih. Ini cekodok pisang siram cokelat okay! Haha.

Kat rumah aku kan macam tetiba banyak pulak pisang yang dah masak. Haritu dah buat popia pisang lepastu ada baki yang terlalu lembik dari terbuang baik buat cekodok ye dak? Alahai cekodok je punn.  Dah nama nye tekak kampung, kampung lah jugak. Hek.

Eh tekak kampung tekak kampung jugak tapi ada hati nak di urbankan. Kehkehkeh. Coklat masakan lepas curah kat popia pisang ada lagi teruslah cairkan curah kat cekodok pulak. Punnn boleh. Sedap pun sedap. Terlalu manis? Eh tak tak. Cekodok pisang tu manis-manis buah je tambah dengan manis-manis cokelat memang umpphh rasa dia bukan 'pheww' mahupun 'walahh'. Tak percaya? Cuba lah.

Pulak tu makan petang-petang pekena dengan kopi panas pulak kannn dengan cuaca sejuk-sejuk lepas hujan. Pehhh terangkat wa cakap luu.




*ni menu minum petang semalam, harini tu haa aku baru lepas je buat biskut cokelat pulakkk. Pisang dah habis, cokelat pulak tak habis lagi. Kehkehkeh :p



Tuesday, February 12, 2013

.Hias Kek dan Menang.


Assalamualaikum..

Aku macam takde motif tadi online sesaje cari resepi kek. Resepi kek mende yang aku cari pun aku tak tahu main gugel je. Haha. Resepi kek tak jumpa tapi yang aku jumpa gambar kek yang atas permukaan kek tu penuh dengan hiasan bunga krim. Bila tengok terus aku teringat zaman aku sekolah dulu. Nak tahu kenapa sebab dulu masa aku form 5 aku wakil sekolah dalam pertandingan hiasan kek. Ecewahh. Kat sekolah kan ada macam macam unit badan beruniform aku dulu masuk Persatuan Puteri Islam(PPI). Kalau kat sekolah dulu sesapa masuk PPI kan macam skema je geng budak budak baik orang lain berebut rebut masuk Pandu Puteri, Kadet Polis, Kadet Remaja Sekolah, PBSM, aku rilek je masuk PPI. Ada sesapa budak PPI kat sini? Dulu aku wakil PPI sekolah pergi Zon, pergi peringkat daerah masuk pertandingan hiasan kek. Eh tapi kenapa dulu cikgu pilih aku sedangkan aku takde pun basic buat buat kek ke hape. Ah budak-budak tahu mende kan lagi-lagi masa tahun 2005 tu aku form 5 tapi umur aku 16 tahun budak 'lompat' aku ni pendek pulak tu -_-'

Eh ni kek fondant tapi iras-iras macam ni lah kek yang aku hias penuh bunga tapi lagi banyak dari ni.

Baiklah sambung semula, hmm agak-agaknya cikgu pilih aku sebab aku comel kot. Kahkahkah. So beberapa minggu sebelum pertandingan tu lepas balik sekolah aku ikut cikgu aku pegi prektis hias kek. Ha sampai macam tu sekali. Aku dengan pakai baju sekolahnye ikut cikgu aku balik rumah dia lepastu pegi kedai kek suami dia. Ha aku belajar dengan suami cikgu aku tu lah. Tak memasal aku macam join short course hias hias kek. Hehe. Syarat pertandingan tu pihak penganjur dah sediakan kek kosong yang takde krim langsung dan aku kena hias kek tu dengan krim sampai cantik kek tu. 

Lebih kurang macam ni bunga tu pakai krim dan penuh permukaan kek

So memula aku belajar teknik letak krim ikut bentuk bulat kek tu. Masa ni kena pandai main dengan spatula nak pastikan krim yang kita tepek tu licin dan cantik je. Lulus bab ni aku belajar pulak cara nak buat bunga dengan krim dan macam macam lagi bentuk. Masa tu kitorang pasang strategi nak hias permukaan kek tu penuh dengan bunga krim. Buat bunga krim sekuntum pun leceh kau tahu apatah lagi nak buat banyak banyak penuhkan atas kek tu. Tapi berkat ketekunan aku akhirnya aku mampu jugak hias kek yang penuh dengan bunga krim atas tu dan masa pertandingan tu peringkat zon aku dapat Johan, terus wakil zon ke peringkat daerah tapi dapat Naib Johan je. Aku tak dapat jadi Johan menurut juri sebab aku ada lilit dengan reben kertas kat kek tu. Ahh kalau tak aku dapat pergi peringkat Negeri masa tu. Ahhh rugi.

Serius 95% macam ni kek yang aku hias penuh permukaan kek dengan bunga krim warna pink tau.

Bila pikir balik ruginya aku takde simpan gambar kek yang aku hias tu. Dulu kan zaman kamera pakai kodak cikgu aku je yang ada ambil gambar kek yang aku hias tu. Kalau lah aku ada sekeping gambar tu dapat lah aku tunjuk kat bakal suami dan anak cucu cicit aku nanti. Hahaha. Tapi untungnya aku dapat belajar cara-cara hias kek dari pakar buat kek. Sekarang teringin nak buat kek dan hias macam ni tapi bila pikir balik, motif buat camtu? Kehkeh tunggu nanti jelah kek kawin aku buat sendiri. Sempat pulak pengantin nak buat kek hias buat bunga-bunga krim kurang-kurang pun nak buat 5 tingkat makna nye 5 biji kek penuh dengan bunga krim. Pengsan. Haha



*gambar semua hasil pencarian google*



Sunday, February 10, 2013

.Kuih Raya CNY.

Assalamualaikum..

Malam ni malam Tahun Baru Cina. Petang tadi petang Tahun Baru Cina dan esok Hari Raya Cina, teringat pulak aku kat tragedi malam Raya Cina tahun lepas bila ibu dengan adik-adik aku kemalangan. Hmm tu nanti-nanti aku cerita. So macam tahun-tahun sebelumnya kitorang mesti buat kuih bagi jiran cina belakang rumah aku. Eh bukan kitorang, tapi ibu aku je. Kehkehkeh. Orang cina kan suka makan tart nenas. Ibu aku buatkan lah tart nenas. Selalu ibu aku buat 'tart kenari' tapi tahun ni ibu aku macam tak sempat terus buat tart gulung je tart paling senang. So walaupun Raya Cina punnn ada kuih raya okay kat rumah aku. Meh lah datang beraya tapi angpau takdok. Haha. Macam dulu masa Deepavali pun ibu aku buat maruku tahu. Semangat 1 Malaysia lah kata kan. :)

Amacam ? terliur tak tengok tart gulung nenas ibu aku yang keemas-emasan ni ?

Ibu dengan adik aku sibuk buat tart nenas, aku pulak sibuk buat resepi aku. Ada pisang banyak yang dah masak-masak, cakap dengan ibu aku nak buat pankek pisang ibu aku cakap buat lah. Pikir 3,4 kali rasa malas pulak. Bukak esbok ada kulit popia. Terus aku belah-belah pisang, gulung dengan kulit popia dan goreng. Sesambil tu buat sos coklat campak je ape yang ada.

Popia berintikan pisang rangup rangup manis manis pisang dan rasa kecoklat-coklatan tu ye memang enak di makan begitu saje. Pheww..




*Situasi sekarang ni macam perang dunia berdesing telinga memang dari kecik tadah je telinga pang pung pang pung bunyi mercun bila malam Tahun Baru Cina. Dulu aku sekolah menengah form 1 sampai form 5 budak kelas aku ada dalam 45 orang, 8-10 orang je budak melayu selebihnya budak Cina. Silalah bayangkan betapa 'Beijing' nye pekan area rumah aku. Kehkehkeh



Tuesday, February 5, 2013

.Kopi Panas.


Assalamualaikum..

Sekarang ni cuaca memang tak menentu ke ? Dalam minggu ni kat Johor sekejap panas sekejap hujan, sekejap redup, sekejap berangin. Sekarang ni tengah aku taip entry ni hujan lebatnye adui dui sejukkk. Aku ke dapur tadi masak air, terasa sedapnya minum kopi o' panas-panas time sejuk hujan macam ni. Minum petang tadi dah buat teh o' panas so memalam macam ni sambil layan drama 'Cinta Qaseh' memang terbuai perasaan tiup-tiup kopi o' panasss. Hikhik. Aku ni jenis semua air aku telan, teh o', teh susu, milo o', milo susu, horlicks, kopi o', kopi susu, apatah lagi nescafe memang aku hantu. Ada orang kan minum teh, tapi tak minum milo, ada orang minum milo tapi tak minum kopi. Ohh rugi tahu ? Hilang 1 nikmat dunia. Ekeke memandai je aku. :p


Dulu masa zaman study kat uni petang petang kitorang rajin keluar pergi warung belakang utm makan cucur cicah sambal kacang. Pheww sedap ohh. Bila makan cucur mesti order air, aku dengan rumet aku mesti order kopi panas. Memang kitorang kena bahan kaw-kaw sebab diorang kata orang orang tua je yang minum kopi. Kahkahkah ye ke? Korang minum kopi tak macam aku ?



.Gila Kentang.

Assalamualaikum..

Hai harini aku dah kebah sikit dari demam. Semalam la seharian selubung dalam selimut dahi tekap dengan saputangan basah berbaring meringkuk sambil mulut mengeluarkan bunyik. Aku kalau demam lagi-lagi kat rumah memang mengada demam berbunyi-bunyi macam tenat sangat dah gaya nye. Kikiki. Alhamdulillah harini dah boleh bangun selongkar-selongkar periuk perut lapar kot kekonon semalam takde selera nak makan. Hik.

Err kekonon sekarang ni selera aku baru terbukak yela baru baik demam jom aku cerita pasal makanan nak? Err bukan cerita ape pun tapi nak tunjuk gambar je lebih sebenarnya. Hihihi. Aku kan suke main masak-masak tapi bukan masak-masak gud-gud macam chef-chef tu, ni masak simple-simple je kalau time lapar je baru aku rajin. Kehkehkeh kejiii. Kat rumah aku, bila time belanja barang dapur ibu aku mesti beli kentang seguni terus. Sebab aku dengan adik-adik aku suka betul makan kentang. Jadi tu kira macam stok makanan ruji kitorang kat rumah selain beras. So nak tahu ape yang aku penah buat bila lapar dengan stok kentang-kentang tu? Hihi jom-jom.

1. Nugget Kentang bersalut Cornflakes

Rebus kentang lepastu lenyek-lenyek, campur bawang besar yang dah cincang, lada sulah sikit, nak letak daging cincang sikit pun boleh, daun sup sikit. Kepal bulat-bulat agak-agak lah nak besar mana lepastu guling-guling kan kat tepung gandum, celup dalam telur lepastu guling kan pulak kat cornflakes yang dah dihancurkan tu. Lepastu boleh goreng ye.

2.  Bergedil Kentang

Bergedil kentang mesti semua orang tahu kan. Sama lah jugak rebus kentang, campur daun bawang, bahan perasa secukupnya tambah lah apa-apa yang korang suka celup dengan telur dan goreng.

3.  Kentang Bakar Berkeju

Yang ni pun rebus kentang lepastu lenyek-lenyek letak butter/marjerin, fresh milk sikit, lada sulah. Semua tu letak ikut sesedap rasa selemak mana yang tekak nak. Masuk dalam cup takpun kalau ikut resepi sebenar masuk kentang yang dah lenyek ni kat kulit kentang yang dah dibelah dua korek isi nye je lepastu bekas kulit tu letak kentang yang dah lenyek ni. Err paham tak? tak paham sila gugel. Ni kebetulan ada cup foil lebihan aku main masak-masak masuk dalam ni lepastu letak cheese atas pemukaan lepastu masuk oven dan bakar.

4. Mashed Potato with Gravy ( Kentang Putar )

Semestinya kentang direbus dulu dah rebus lenyek-lenyek kentang, letak mayonis, lada sulah sikit, letak perasa gaul sebati lepastu putar pakai mixer bagi betul-betul hancur. Untuk gravy tu pulak macam-macam benda aku campak ikut sedap hati masak butter/marjerin, kiub ayam, sos tiram, sos cili, kicap, fresh milk, dan tepung untuk pekatkan kuah. Bahan-bahan ni adjust ikut kesedapan tekak. Kihkihkih

5. Wedges   
 
Yang ni nak rebus dulu kentang nye pun boleh, taknak pun boleh. Tapi aku rebus dulu terlebih masa. Kehkeh. Kentang yang dah rebus, potong wedges letak serbuk kari sikit, perasa, gaul-gaul sebati lepastu guling kat tepung, celup telur then guling kat cornflakes hancur. Tapi sekarang aku lagi suka balut dengan nestum sebab wangi lemak nestum lagi sedap terasa. Gravy tu lebih kurang macam gravy aku bagitau tu tapi yang ni aku ngengada tambah bawang holland dan tomato. Hikhik





*aku memang suka amik gambar makanan yang aku masak. Hikhik
*incik beliau naik kapal harini setelah 5 bulan setengah cuti kat darat ni. Err sebab tu ke aku demam ni. -_-'



.Semangat Stadium.


Assalamualaikum..

Saat jam 3 pagi ini aku gagahkan jua taip entry sambil terduduk di birai katil demi serangkap entry yang fresh takut esok aku dah lupa nak cerita apa itulah sebabnya aku masih di sini jam 3 pagi ni ada paham? Eh selalu macam ni memang taklah aku nak menaip lagi sebab selalunya macam ni aku dah ke alam mimpi cinderella dah. Hikhik. 

Tak tido lagi ni pun sebab baru lepas borak sakan dengan ayah aku. Hei ayah aku baru balik dari Stadium Larkin tengok game Liga Super Johor Darul Takzim lawan Lions XII Singapore tu haaa tak di bawak ditinggalkannya aku anak perempuan dia yang makan tido mimpi bola ni ha. Cess. Alasannya kat stadium nanti tak duduk kat grandstand nanti takut kena hujan aku demam. Wuwuwu so suwitt. Haha. Okay lah ayah fine fine aku kat rumah pun sentiasa tercongok kat page ni nak tahu dah berapa gol ape tu semua nak tunggu ayah aku tweet lambat lah kan. Hihi. Syok gila dengar ayah aku cerita dia duduk dekat dengan Ultras geng sorak yang sentiasa bersorak walau ape pun terjadi. Siap demo lagi macamana dorang sorak lagu ape dorang nyanyi tu semua. Haha sambil ayah aku cerita sambil aku feeling aku yang duduk dekat dengan geng Ultras dalam stadium. Ekeke.

Oh sebenanrnya nak dijadikan cerita aku excited tunggu ayah aku balik sebenarnya. Jam 1 pagi jugak kot ayah aku sampai rumah aku kemain tunggu bukak kan pagar semua nampak ayah aku pegang beg plastik terus sengeh-sengeh intai beg plastik tu dengan harapan ada lah buah tangan untuk aku. Ecewahh verangan ye aku verangan jeee sekali ayah aku cakap, 'ayah belikan Adaa(adik aku yang bongsu) sorang je baju'. Terus rasa nak masuk dalam dan berlari naik bilik dan tido. Memberontak lah kononnye tak dapat baju. Haha.

Adik dengan ayah punya baju. wuu wuuu jeles i T______T'



Eh eh tapi ayah aku dah cakap tunggu next game nanti dia melanje baju Harimau Selatan. Aummmmm. Boleh pakai pergi joging. Hikhik. Okay kesat-kesat air mata tak jadi nangis. :)




.Bukan Sekadar Cekodok.


Assalamualaikum..

Eh tajuk entry dah macam tajuk lagu pulak. 'Bukan Sekadar Cekodok di Pinggiran' Hahaha. Eh tak tak aku serius ni, harini aku nak cakap pasal cekodok pisang boleh? 'Heyy Nana kamon la cekodok pisang pun nak cerita tunjuk dalam blog ke,hey hey' . Ehh cer sabor. Ni bukan sembarang cekodok pisang tau. Jangan main-main ye ni cekodok pisang style omputih. Ini cekodok pisang siram cokelat okay! Haha.

Kat rumah aku kan macam tetiba banyak pulak pisang yang dah masak. Haritu dah buat popia pisang lepastu ada baki yang terlalu lembik dari terbuang baik buat cekodok ye dak? Alahai cekodok je punn.  Dah nama nye tekak kampung, kampung lah jugak. Hek.

Eh tekak kampung tekak kampung jugak tapi ada hati nak di urbankan. Kehkehkeh. Coklat masakan lepas curah kat popia pisang ada lagi teruslah cairkan curah kat cekodok pulak. Punnn boleh. Sedap pun sedap. Terlalu manis? Eh tak tak. Cekodok pisang tu manis-manis buah je tambah dengan manis-manis cokelat memang umpphh rasa dia bukan 'pheww' mahupun 'walahh'. Tak percaya? Cuba lah.

Pulak tu makan petang-petang pekena dengan kopi panas pulak kannn dengan cuaca sejuk-sejuk lepas hujan. Pehhh terangkat wa cakap luu.




*ni menu minum petang semalam, harini tu haa aku baru lepas je buat biskut cokelat pulakkk. Pisang dah habis, cokelat pulak tak habis lagi. Kehkehkeh :p



.Hias Kek dan Menang.


Assalamualaikum..

Aku macam takde motif tadi online sesaje cari resepi kek. Resepi kek mende yang aku cari pun aku tak tahu main gugel je. Haha. Resepi kek tak jumpa tapi yang aku jumpa gambar kek yang atas permukaan kek tu penuh dengan hiasan bunga krim. Bila tengok terus aku teringat zaman aku sekolah dulu. Nak tahu kenapa sebab dulu masa aku form 5 aku wakil sekolah dalam pertandingan hiasan kek. Ecewahh. Kat sekolah kan ada macam macam unit badan beruniform aku dulu masuk Persatuan Puteri Islam(PPI). Kalau kat sekolah dulu sesapa masuk PPI kan macam skema je geng budak budak baik orang lain berebut rebut masuk Pandu Puteri, Kadet Polis, Kadet Remaja Sekolah, PBSM, aku rilek je masuk PPI. Ada sesapa budak PPI kat sini? Dulu aku wakil PPI sekolah pergi Zon, pergi peringkat daerah masuk pertandingan hiasan kek. Eh tapi kenapa dulu cikgu pilih aku sedangkan aku takde pun basic buat buat kek ke hape. Ah budak-budak tahu mende kan lagi-lagi masa tahun 2005 tu aku form 5 tapi umur aku 16 tahun budak 'lompat' aku ni pendek pulak tu -_-'

Eh ni kek fondant tapi iras-iras macam ni lah kek yang aku hias penuh bunga tapi lagi banyak dari ni.

Baiklah sambung semula, hmm agak-agaknya cikgu pilih aku sebab aku comel kot. Kahkahkah. So beberapa minggu sebelum pertandingan tu lepas balik sekolah aku ikut cikgu aku pegi prektis hias kek. Ha sampai macam tu sekali. Aku dengan pakai baju sekolahnye ikut cikgu aku balik rumah dia lepastu pegi kedai kek suami dia. Ha aku belajar dengan suami cikgu aku tu lah. Tak memasal aku macam join short course hias hias kek. Hehe. Syarat pertandingan tu pihak penganjur dah sediakan kek kosong yang takde krim langsung dan aku kena hias kek tu dengan krim sampai cantik kek tu. 

Lebih kurang macam ni bunga tu pakai krim dan penuh permukaan kek

So memula aku belajar teknik letak krim ikut bentuk bulat kek tu. Masa ni kena pandai main dengan spatula nak pastikan krim yang kita tepek tu licin dan cantik je. Lulus bab ni aku belajar pulak cara nak buat bunga dengan krim dan macam macam lagi bentuk. Masa tu kitorang pasang strategi nak hias permukaan kek tu penuh dengan bunga krim. Buat bunga krim sekuntum pun leceh kau tahu apatah lagi nak buat banyak banyak penuhkan atas kek tu. Tapi berkat ketekunan aku akhirnya aku mampu jugak hias kek yang penuh dengan bunga krim atas tu dan masa pertandingan tu peringkat zon aku dapat Johan, terus wakil zon ke peringkat daerah tapi dapat Naib Johan je. Aku tak dapat jadi Johan menurut juri sebab aku ada lilit dengan reben kertas kat kek tu. Ahh kalau tak aku dapat pergi peringkat Negeri masa tu. Ahhh rugi.

Serius 95% macam ni kek yang aku hias penuh permukaan kek dengan bunga krim warna pink tau.

Bila pikir balik ruginya aku takde simpan gambar kek yang aku hias tu. Dulu kan zaman kamera pakai kodak cikgu aku je yang ada ambil gambar kek yang aku hias tu. Kalau lah aku ada sekeping gambar tu dapat lah aku tunjuk kat bakal suami dan anak cucu cicit aku nanti. Hahaha. Tapi untungnya aku dapat belajar cara-cara hias kek dari pakar buat kek. Sekarang teringin nak buat kek dan hias macam ni tapi bila pikir balik, motif buat camtu? Kehkeh tunggu nanti jelah kek kawin aku buat sendiri. Sempat pulak pengantin nak buat kek hias buat bunga-bunga krim kurang-kurang pun nak buat 5 tingkat makna nye 5 biji kek penuh dengan bunga krim. Pengsan. Haha



*gambar semua hasil pencarian google*



.Kuih Raya CNY.

Assalamualaikum..

Malam ni malam Tahun Baru Cina. Petang tadi petang Tahun Baru Cina dan esok Hari Raya Cina, teringat pulak aku kat tragedi malam Raya Cina tahun lepas bila ibu dengan adik-adik aku kemalangan. Hmm tu nanti-nanti aku cerita. So macam tahun-tahun sebelumnya kitorang mesti buat kuih bagi jiran cina belakang rumah aku. Eh bukan kitorang, tapi ibu aku je. Kehkehkeh. Orang cina kan suka makan tart nenas. Ibu aku buatkan lah tart nenas. Selalu ibu aku buat 'tart kenari' tapi tahun ni ibu aku macam tak sempat terus buat tart gulung je tart paling senang. So walaupun Raya Cina punnn ada kuih raya okay kat rumah aku. Meh lah datang beraya tapi angpau takdok. Haha. Macam dulu masa Deepavali pun ibu aku buat maruku tahu. Semangat 1 Malaysia lah kata kan. :)

Amacam ? terliur tak tengok tart gulung nenas ibu aku yang keemas-emasan ni ?

Ibu dengan adik aku sibuk buat tart nenas, aku pulak sibuk buat resepi aku. Ada pisang banyak yang dah masak-masak, cakap dengan ibu aku nak buat pankek pisang ibu aku cakap buat lah. Pikir 3,4 kali rasa malas pulak. Bukak esbok ada kulit popia. Terus aku belah-belah pisang, gulung dengan kulit popia dan goreng. Sesambil tu buat sos coklat campak je ape yang ada.

Popia berintikan pisang rangup rangup manis manis pisang dan rasa kecoklat-coklatan tu ye memang enak di makan begitu saje. Pheww..




*Situasi sekarang ni macam perang dunia berdesing telinga memang dari kecik tadah je telinga pang pung pang pung bunyi mercun bila malam Tahun Baru Cina. Dulu aku sekolah menengah form 1 sampai form 5 budak kelas aku ada dalam 45 orang, 8-10 orang je budak melayu selebihnya budak Cina. Silalah bayangkan betapa 'Beijing' nye pekan area rumah aku. Kehkehkeh



.Kopi Panas.


Assalamualaikum..

Sekarang ni cuaca memang tak menentu ke ? Dalam minggu ni kat Johor sekejap panas sekejap hujan, sekejap redup, sekejap berangin. Sekarang ni tengah aku taip entry ni hujan lebatnye adui dui sejukkk. Aku ke dapur tadi masak air, terasa sedapnya minum kopi o' panas-panas time sejuk hujan macam ni. Minum petang tadi dah buat teh o' panas so memalam macam ni sambil layan drama 'Cinta Qaseh' memang terbuai perasaan tiup-tiup kopi o' panasss. Hikhik. Aku ni jenis semua air aku telan, teh o', teh susu, milo o', milo susu, horlicks, kopi o', kopi susu, apatah lagi nescafe memang aku hantu. Ada orang kan minum teh, tapi tak minum milo, ada orang minum milo tapi tak minum kopi. Ohh rugi tahu ? Hilang 1 nikmat dunia. Ekeke memandai je aku. :p


Dulu masa zaman study kat uni petang petang kitorang rajin keluar pergi warung belakang utm makan cucur cicah sambal kacang. Pheww sedap ohh. Bila makan cucur mesti order air, aku dengan rumet aku mesti order kopi panas. Memang kitorang kena bahan kaw-kaw sebab diorang kata orang orang tua je yang minum kopi. Kahkahkah ye ke? Korang minum kopi tak macam aku ?