Sunday, July 21, 2013

.Manisan Sweet-Sweet.

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama tak bukak blog mula la tersipu-sipu malu bila jengah blog sendiri. Muehehe. Sibuk dengan kekangan hidup katanye. Err ni pun singgah sekejap je nak updet laju-laju. Dah lama sangat entry berkepam kat draft tu ha. Sebelum draft entry-entry tu terkeluar masuk kat draft entry blog orang lain, boleh camtu? Ekeke baiklah kiranya aku up 1 entry cover semua. 

Seminggu sebelum puasa aku macam rajin membaking. Err tak la semua bake pun tapi tekak gedik nak makan benda manis suwit-suwit camtu. Tapi bukan la gula-gula kapas, lolipop ape tu semua. Dia macam sejenis kuih takpun kek. Err paham ke idak?

First of all, aku buat kuih raya. Yang ni bukan tekak teringin, tapi keinginan yang tinggi nak dapat duit poket lebih untuk raye. Hikhik. Yang ni perkongsian bisnes dengan ibu aku. Macam-macam jenis kuih kitorang buat actually, tapi yang paling top ha ni dia Tat Kenari yang pernah aku gembar-gemburkan suatu ketika dulu. Untuk musim perayaan kali ni tak seperti kebiasaan yang cuma ada Tat Kenari Nenas tapi kali ini turut ada Tat Kenari Blueberry dan Stawberry. Pheww.

Amacam jatuh hati tak dengan Tat Kenari iollss? Hehe. Buat awal sebelum puasa bukan untuk sample tapi dah ada orang yang order awal sebelum puasa. Alhamdulillah.

Aku jugak sesambil buat pavlova untuk diri sendiri, ada jugak kawan aku yang order. So memang ngam sangat aku pun teringin nak makan aku buat sekaligus untuk kawan aku. So 2 box untuk kawan aku, seketul besar untuk aku sekeluarga dan seketul sedang untuk jiran sebelah. Blurpp pehh dia punya sedap rase-rase marshmallow, cream yang fresh cukup kental n buah-buahan yang segar-segar uollss. mmm dap dap!

Err kebetulan ada buah kiwi balance buat pavlova, aku potong nipis lepastu cucuk dengan batang aiskrim kebetulan dulu-dulu kan aku rajin DIY ada balance tu aku cucuk la kat kiwi aku ala-ala eskrim. Kehkeh. Lepastu aku cairkan coklat aku celup kiwi lepastu tabur badam cincang. Walawehh rupa dia superbb ahh. Haha. Sekali bila rasaaa, ahh tobat lepasni aku tak buat lagi. Nak tahu? Try la buat dulu. Hahaha.

Kalau uolls perasan minggu sebelum puasa aku banyak jumpe orang updet buat cheesecake biskut. Macam-macam versi aku tengok. Aku pun same lah teringin jugak baq hangg. Kenal pasti barang-barangnye then pergi beli. Buat nye senang betul lah. Putar-putar, susun-susun, lapis-lapis masuk peti ais. Siapp. Lepastu promot bagi jiran tetangga. Kahkah siap dapat order untuk raye lagi. Sempat lagi updet masuk kat fb haritu bertubi-tubi orang inbox tanye resepi. Dengan incik beliau sekali suruh aku inbox resepi. Gedikss sangat tau.

Ha yang ni tak sempat mengidam. Seminggu puasa macam tu dalam pukul 3,4 petang tibe-tibe boleh teringin sangat-sangat nak makan kek. Kek ape? Kek ape-ape jela. Haha aku sendiri tak tahu nak makan kek ape. Aku bukak buku resepi terserempak dengan kek belang-belang merah, purple, biru. Sedap sungguh rupa nye. Eh apelagi terus keluarkan tepung, butter, telur  semua pukul-pukul asingkan 3 bahagian, bakar selapis-selapis. Dah siap bakar tiap lapis, letak whipping cream. Whipping cream balance buat pavlova haritu. Kehkehkeh. Siap dapat sapu luar kek lagi. Fuiyooo. Bila potong santekkk. Punn siap bagi jiran tetangga masuk fb orang mintak resepi lagi. Padahal ni resepi bedal je janji jadi kek. Ekekeke.

Sekarang aku tengah sibuk buat tempahan kuih raya. Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan. So aim aku dalam masa terdekat ni nak homemade birthday kek adik bongsu aku. Boleh pulak birthday dia jatuh pada Hari Raya Pertama. Syok laaaa.




*nak wish awal-awal Selamat Hari Raya dulu boleh? Hihi :p




.Manisan Sweet-Sweet.

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama tak bukak blog mula la tersipu-sipu malu bila jengah blog sendiri. Muehehe. Sibuk dengan kekangan hidup katanye. Err ni pun singgah sekejap je nak updet laju-laju. Dah lama sangat entry berkepam kat draft tu ha. Sebelum draft entry-entry tu terkeluar masuk kat draft entry blog orang lain, boleh camtu? Ekeke baiklah kiranya aku up 1 entry cover semua. 

Seminggu sebelum puasa aku macam rajin membaking. Err tak la semua bake pun tapi tekak gedik nak makan benda manis suwit-suwit camtu. Tapi bukan la gula-gula kapas, lolipop ape tu semua. Dia macam sejenis kuih takpun kek. Err paham ke idak?

First of all, aku buat kuih raya. Yang ni bukan tekak teringin, tapi keinginan yang tinggi nak dapat duit poket lebih untuk raye. Hikhik. Yang ni perkongsian bisnes dengan ibu aku. Macam-macam jenis kuih kitorang buat actually, tapi yang paling top ha ni dia Tat Kenari yang pernah aku gembar-gemburkan suatu ketika dulu. Untuk musim perayaan kali ni tak seperti kebiasaan yang cuma ada Tat Kenari Nenas tapi kali ini turut ada Tat Kenari Blueberry dan Stawberry. Pheww.

Amacam jatuh hati tak dengan Tat Kenari iollss? Hehe. Buat awal sebelum puasa bukan untuk sample tapi dah ada orang yang order awal sebelum puasa. Alhamdulillah.

Aku jugak sesambil buat pavlova untuk diri sendiri, ada jugak kawan aku yang order. So memang ngam sangat aku pun teringin nak makan aku buat sekaligus untuk kawan aku. So 2 box untuk kawan aku, seketul besar untuk aku sekeluarga dan seketul sedang untuk jiran sebelah. Blurpp pehh dia punya sedap rase-rase marshmallow, cream yang fresh cukup kental n buah-buahan yang segar-segar uollss. mmm dap dap!

Err kebetulan ada buah kiwi balance buat pavlova, aku potong nipis lepastu cucuk dengan batang aiskrim kebetulan dulu-dulu kan aku rajin DIY ada balance tu aku cucuk la kat kiwi aku ala-ala eskrim. Kehkeh. Lepastu aku cairkan coklat aku celup kiwi lepastu tabur badam cincang. Walawehh rupa dia superbb ahh. Haha. Sekali bila rasaaa, ahh tobat lepasni aku tak buat lagi. Nak tahu? Try la buat dulu. Hahaha.

Kalau uolls perasan minggu sebelum puasa aku banyak jumpe orang updet buat cheesecake biskut. Macam-macam versi aku tengok. Aku pun same lah teringin jugak baq hangg. Kenal pasti barang-barangnye then pergi beli. Buat nye senang betul lah. Putar-putar, susun-susun, lapis-lapis masuk peti ais. Siapp. Lepastu promot bagi jiran tetangga. Kahkah siap dapat order untuk raye lagi. Sempat lagi updet masuk kat fb haritu bertubi-tubi orang inbox tanye resepi. Dengan incik beliau sekali suruh aku inbox resepi. Gedikss sangat tau.

Ha yang ni tak sempat mengidam. Seminggu puasa macam tu dalam pukul 3,4 petang tibe-tibe boleh teringin sangat-sangat nak makan kek. Kek ape? Kek ape-ape jela. Haha aku sendiri tak tahu nak makan kek ape. Aku bukak buku resepi terserempak dengan kek belang-belang merah, purple, biru. Sedap sungguh rupa nye. Eh apelagi terus keluarkan tepung, butter, telur  semua pukul-pukul asingkan 3 bahagian, bakar selapis-selapis. Dah siap bakar tiap lapis, letak whipping cream. Whipping cream balance buat pavlova haritu. Kehkehkeh. Siap dapat sapu luar kek lagi. Fuiyooo. Bila potong santekkk. Punn siap bagi jiran tetangga masuk fb orang mintak resepi lagi. Padahal ni resepi bedal je janji jadi kek. Ekekeke.

Sekarang aku tengah sibuk buat tempahan kuih raya. Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan. So aim aku dalam masa terdekat ni nak homemade birthday kek adik bongsu aku. Boleh pulak birthday dia jatuh pada Hari Raya Pertama. Syok laaaa.




*nak wish awal-awal Selamat Hari Raya dulu boleh? Hihi :p